"Η ιστορία του Αγαθονησίου" κατα την Τζούμχουριετ..

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

[Μεταφράσαμε το γνωστό πλέον άρθρο του ανταποκριτή της Τζουμχουριέτ στην Αθήνα,Μουράτ Ιλέμ και σας το μεταφέρουμε αυτούσιο...Όσοι έχετε πρόβληματα με την πίεση σας παρακαλείσθε να προσπεράσετε αυτή την ανάρτηση]

Η ιστορία του Αγαθονησίου

του Μουράτ Ιλέμ
"Αθήνα - Αιγαίο ,στην μέση του πελάγους βρίσκεται ένα μικρό νησί που η μοίρα του έδωσε το σχήμα του.Εάν κοιτάξεις τον χάρτη είναι μόνο μια μικρή κουκίδα.
Το Ελληνικό όνομα Αγαθονήσι,το Αγγλικό όνομα νησί Εσέκ (...) ,τους τελευταίους 2 μήνες βρίσκεται συνεχώς στην ατζέντα των Ελληνικών ΜΜΕ .Ένα νησί πολύ κοντά στην Τουρκία στο οποίο οι Ελληνικές αρχές για να ενισχύσουν την κυριαρχία τους έχουν μεταφέρει περίπου 70 Έλληνες πολίτες.(...)

Τα τελευταία χρόνια το νησί είναι το επίκεντρο της εμπορίας ανθρώπων (με προέλευση) απο την Τουρκία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να κάθονται επάνω σε καρφιά. Έχουν πλέον εξουθενωθεί απο το να φιλοξενούν και να περιθάλπτουν δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες λαθρομετανάστες οι οποίοι εμφανίζονται συνέχεια μέρα νύχτα.Πακιστανοί ,Αφγανοί ,Παλαιστίνιοι και Ιρακινοί η οποίοι καταβάλουν 2 χιλιάδες δολλάρια η ευρώ στους Τούρκους λαθρέμπορους βρίσκονται απο την μια στιγμή στην άλλη στο μικρό Αγαθονήσι.Δηλαδή σχεδόν ολόκληρο το νησι εχει μετατραπεί σε πρώτο σταθμό άφιξης των λαθρομεταναστών .

Το γεγονός αυτό ήρθε στην επιφάνεια με την άφιξη 75 λαθρομεταναστών σε ένα νησί ,του οποιου οι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τους 70 .Λαθρομετανάστες που περιμένουν επι μέρες νηστικοί στα τουρκικά παράλια μόλις φτασουν στο νησι εισβάλουν στα σπίτια των κατοίκων για να αρπάξουν ότι φαγώσιμο βρούνε μέσα σε αυτά.

Παλιά στο νησί υπήρχαν ,κατσίκες ,κότες πρόβατα κουνέλια και περιστέρια των οποίων ο αριθμός σήμερα έχει μειωθεί στο ελάχιστο.Είναι αδύνατο να εμποδιστεί η άφιξη των λαθρομεταναστών στο νησί καθώς φτάνουν εκεί με λαστιχένιες λέμβους με σαμπρέλες αυτοκινήτων ,με βάρκες μηκους 3 και 10 μέτρων.

Στην περίπτωση που η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει το νησί θα περάσει στο καθεστώς των Ηνωμένων Εθνών και θα περιέλθει στα χέρια των υπηκόων όλων των χωρών(...).Ο λόγος είναι απλός : δεν μπορούν να εγκατασταθούν στο νησί επίσημες ελληνικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες ,η κυριότητα του νησιού είναι αμφισβητούμενη και ο απέναντι γείτονας φοβάται την τουρκική αντίδραση.Μέχρι σήμερα ,κατάφερε να εγκαταστήσει στο νησί μονάχα 70 Έλληνες υπηκόους.Οπως θα έχετε αντιληφθεί και οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού έχουν έρθει εκεί λαθραία ,ακριβως όπως και οι λαθρομετανάστες απο την Τουρκία.(...)

Το Ελληνικό κράτος προκειμένου να εντάξει το νησί στα εδάφη του με τετελεσμένο ,κάθε περίοδο εγκαθιστά εκεί αρχικά 2 με 3 οικογένειες ,ακολούθως νύχτα μεταφέρει εκεί και άλλα άτομα τα οποία εποικίζουν το νησί.(...)Επιπλέον και τα ελληνικά πλοία της γραμμής τα οποία προσέγγιζαν το νησι μια φορά τον μήνα ή τον χρόνο ,τον τελευταίο καιρό έχουν παραμελήσει το δρομολόγιο τους ,με συνέπεια να επιδεινώνεται το πρόβλημα.Έτσι οι κάτοικοι του νησιού συνεχίζουν να μένουν εκεί με ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια.
Η μοίρα και η στεναχώρια των Ελλήνων φίλων κατοίκων του νησιού δεν τελειώνει μόνο με την ενασχόληση τους με τους λαθρομετανάστες .Πιστεύουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος θα έρθει απο απένταντι δηλαδή απο την Τουρκία.Μάλιστα έχουν μάθει απέξω αυτά που αναγραφονται πάνω στα φτερά των τουρκικών αεροσκαφών τα οποία υπερίπτανται κάθε μέρα και κάθε λεπτό πάνω απο τα κεφάλια τους.(...)

Τα ελληνικά ΜΜΕ σε μια δόση υπερβολής αναφέρουν ότι πάνω απο το νησί πετούν περισσότερα τουρκικά αεροσκάφη απ'ότι οι γλάροι.Ιδού λοιπόν η ιστορία ενός νησιού ,όπου στις διεθνείς συμφωνίες δεν έχει διευκρινησθεί σε ποιόν ανήκει.Ιδού και η ζωή των 70 κατοίκων του που μοιράζονται την ίδια μοίρα..."

το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο ένθετο Pazar της εφημερίδας Τζουμχουριετ της 3.5.2009.Θα ακολουθήσει και μετάφραση στα αγγλικά σε δεύτερο χρόνο ,στην ίδια ανάρτηση

Κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι σαφές είναι ότι το παρόν κείμενο δεν ανέβηκε σε κάποια "ακραία εθνικιστική φυλλάδα" αλλά σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας η οποία αυτοχαρακτηρίζεται και κεντροαριστερή μάλιστα...

6 σχόλια:

traist 14 Μαΐου 2009 στις 12:40:00 μ.μ. EEST  

ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙ !
Ε Α ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΙΑ !

Ανώνυμος 14 Μαΐου 2009 στις 9:43:00 μ.μ. EEST  

Ela parto re Ahmet ama einai diko sou.

Ανώνυμος 15 Μαΐου 2009 στις 11:41:00 π.μ. EEST  

Πως γράφετε στα τούρκικα το

Αι σιχτιρ

enkripto 19 Μαΐου 2009 στις 6:12:00 μ.μ. EEST  

to defencenet για ακομα μια φορά αντιγράφει μια αναρτηση χωρις να αναφέρει την πηγή... (στην αναρτηση μας δεν μεταφράσαμε την τελευταια γραμμη της πρώτης παραγράφου απο το τουρκικό κείμενο εκ παραδρομής ,και ο συντάκτης του defencenet μας αντεγραψε λέξη προς λέξη)

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=7737&Itemid=83


δεν πειράζει παιδιά, μας αρκεί που μας διαβάζετε

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2009 στις 6:13:00 μ.μ. EEST  

DEN THA EPREPE O ARMODIOS PROKSENOS NA DIAMARTIRITHI GIA TO ANAFEROMENO DIMOSIEVMA I EXOUME APODEXTI TETELESMENA?

Ανώνυμος 24 Μαΐου 2009 στις 5:28:00 μ.μ. EEST  

ο μουρατ η μουρατιδις γιατι οι περισσοτεροι ειναι ελληνικης καταγω
γης κοινος γεννητσαροι,ξεχασε να πει οτι και το σπιτι που κατοικοι
εκεινος ειναι ελληνικο.ο καιρος γαρ εγγεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP