Η παράνομη μετανάστευση κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Αίτημα της Αθήνας στην Κομισιόν

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προσφύγει η χώρα μας, καλώντας την να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει γύρω από το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Στις 8 Νοεμβρίου 2001 η χώρα μας συνήψε με την Τουρκία Πρωτόκολλο Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών που κυρώθηκε με τον Ν. 3030/2002. Παρά ταύτα η Τουρκία, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο η συμπεριφορά της Αγκυρας στο θέμα της μετανάστευσης χωρίς άδεια να τεθεί ως κριτήριο για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ελληνική πλευρά έχει διαπιστώσει ότι η Αγκυρα όχι μόνο δεν αναχαιτίζει τα κύματα των μεταναστών χωρίς χαρτιά που διέρχονται μέσω της Τουρκίας αλλά διευκολύνει και παρέχει πλήρη προστασία στα κυκλώματα των δουλεμπόρων που τους προωθούν στην Ευρώπη από τα νησιά του Αιγαίου.

Στόχος της Αθήνας είναι να πιεστεί η Τουρκία μέσω των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, με το σκεπτικό ότι μετά την υπογραφή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση τα σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Ο κ. Μπαρόζο, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», δεν βλέπει απλώς με κατανόηση το ελληνικό αίτημα αλλά προτίθεται να επισκεφθεί και ο ίδιος τη χώρα μας ώστε να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με έκθεση την οποία έχουν συντάξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και έχει παραδώσει ο κ. Παυλόπουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την τελευταία διετία, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών χωρίς χαρτιά που καταγράφηκαν να εισέρχονται στα θαλάσσια σύνορα, ιδιαίτερα δε το 2008 όπου παρατηρήθηκε αύξηση 75,4% σε σχέση με το 2007.

in.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP