Άγνωστοι Στρατιώτες ΙΙ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Το δεύτερο βιβλίο για την Μάχη στην Κύπρου που έπεσε στα χέρια μας είναι το Άγνωστοι Στρατιώτες ΙΙ , το οποίο καταγράφει άγνωστες ιστορίες στρατιωτών που συμμετείχαν και πολέμησαν κατά την διάρκεια της Μάχης της Κύπρου, από διαφορετικά πόστα και όπλα.

Ως γνωστών τα γεγονότα του 1974 και ειδικότερα ο τρόπος που τα αντιμετώπισε η ελληνική πλευρά παραμένουν μέχρι και σήμερα -περισσότερα από 30 χρόνια μετά- ένα θέμα ταμπού. Η γενική εντύπωση προδοσίας και οικτρής αποτυχίας υπεράσπισης της Μεγαλονήσου έχει αποτυπωθεί στο υποσυνείδητο του Έλληνα πολίτη ,όμως αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο Έλληνας στρατιώτης δεν πολέμησε σθεναρά. Τα προσωπικά παραδείγματα θάρρους από απλούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης είναι πάμπολλα και απόδειξη τούτου είναι ιστορίες σαν αυτές που αναφέρουμε παρακάτω .Το βιβλίο του Σ.Βλάσση είναι το δεύτερο μέρος προσπάθειας συστηματικής καταγραφής των πολεμικών επιχειρήσεων από την σκοπιά του απλού μαχητή, που ξεκίνησε το 2004 με τον πρώτο τόμο.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες κατά την γνώμη μας είναι η μαρτυρία του Αρχιάτρου του ΓΕΕΦ το 1974, ο οποίος, αν και δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, έχει ενδιαφέρουσες περιγραφές για το πραξικόπημα και τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ.

Υπό το πρίσμα της προηγούμενης ανάρτησης για τις τακτικές μικρών κλιμακίων του ΤΣ ,εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία βαθμοφόρου καταδρομέα της 31ης Μοίρας Καταδρομών που συμμετείχε με την διμοιρία του στην μάχη στο Πυρόι εναντίων υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων. Η μάχη στο Πυρόι αποτελεί μια από τις σφοδρότερες μάχες στις οποίες έλαβαν μέρος οι Καταδρομείς το 1974 και κακώς -κάκιστα- έχει λησμονηθεί. Στο κατεχόμενο πλέον χωριό της Κύπρου ξαναζωντάνεψαν περιγραφές άλλων εποχών για τα περίφημα "τουρκικά λεφούσια"..

Τμήμα 13 Λόχου Κρούσεως Περιοχή Πυροίου. Αύγουστος 1974

Μια ακόμα περιγραφή που αναμέναμε με περιέργεια ήταν αυτή της αναχαίτισης και εμπλοκής των Αμερικανικών F-4J, από ζεύγος ελληνικών F-5 .H μόνη μαρτυρία στα ελληνικά μέσα μέχρι στιγμής προερχόταν από τον αρχηγό του ελληνικού ζεύγους ,τον υποπτέραρχο ε.α Παντελή Μήτσαινα. Σε αυτή την περίπτωση αποκτάμε και την μαρτυρία του Νο2 του ελληνικού ζεύγους, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν άγνωστος.

Η μαρτυρία του Διοικητού του 1ου Λόχου/231 ΤΠ είναι εξαιρετικά διδακτική, κατά την διάρκεια της εκεχειρίας είχε μία μοναδική εμπειρία που αποδεικνύει ότι μόνο αφελείς μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο φιλότιμο των "φίλων και συμμάχων" εξ ανατολών..

Οι υπόλοιπες μαρτυρίες αφορούν την ετοιμότητα και τις προετοιμασίες τις ΠΑ (αφήγηση του Διοικητού της 30ής ΔΑΥ) , το πώς και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα Τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς σύμφωνα με τα σχέδια ( επιτελής της ΔΙΤ/ΓΕΕΦ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αγνοήθηκε η Διοίκηση από την ηγεσία) , περιγραφή της εμπειρίας της μάχης από τον Διοικητής της Β’ Πυροβολαρχίας της 189 ΜΠΠ ,αλλά και η στάση που αντιμετώπισαν οι αξιωματικοί που επέστρεψαν από την Κύπρο στην Ελλάδα , καθώς και η πορεία των αμερικανικών αεροπλανοφόρων εκείνη την περίοδο στην Μεσόγειο.

Ο δεύτερο βιβλίο στέκεται στο ίδιο καλό επίπεδο με το πρώτο βιβλίο και έρχεται να προσθέσει κάποιες ψηφίδες στο παζλ του Κυπριακού, που έλειπαν μέχρι σήμερα. Οι μελετητές εκείνης της περιόδου, σίγουρα θα το βρούνε πολύ ενδιαφέρον..

Συγγραφέας: Σάββας Δ.Βλάσσης
Εκδόσεις Δούρειος Ίππος

www.doureios.com

4 σχόλια:

Μιχαηλίδης τάσος 1 Δεκεμβρίου 2009 στις 10:46:00 μ.μ. EET  

Ενα επίσης πολυ ενδιαφέρον βιβλίο για το ιδιο θέμα που εχω διαβάσει είναι το"ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ 1974"απο τον Πολεμιστή Χρυσάφη αθανάσιο, που αφορά προσωπικες μαρτυρίες των μοναδικών εν ζωή ηρώων που έχει η πατρίδα μας

Ανώνυμος 18 Νοεμβρίου 2010 στις 2:00:00 π.μ. EET  

να κάνω μία αφελή ενδεχομένως ερώτηση αλλα μαζί με τους ΕλληνοΚύπριους στον Αττίλα του 74 σκοτώθηκαν και Ελλαδίτες σωστά ? Δεν βλέπω καμμία εκδήλωση μνήμης για αυτούς τους αγωνιστές ούτε και για αυτούς που επέζησαν..(?)Απεχθανομαι την βία και τον πόλεμο και θεωρώ οτι τα προβλήματα μας με τους Τούρκους θα ηταν καλό να λυθούν με ειρηνικό τρόπο αλλα αυτό δεν σημαίνει οτι πρεπει να ξεχαστουν οσοι έπεσαν και όσοι πολεμησαν υπαρασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη και τόσο πρόσφατα μαλιστα !

Ανώνυμος 1 Αυγούστου 2012 στις 10:48:00 μ.μ. EEST  

Στην μαχη της Κυπρου το αισθιμα που διακατιχε τους μαχομενους στρατιωτες ηταν το αισθιμα τις προδοσιας γι' αυτο ισως να πολεμισαν με γενεοτητα και δινοντας μαχες μεχρι αισχατον ασχετος αν και πολεμουσαν με υπερτερες δυναμεις

Ανώνυμος 6 Μαρτίου 2014 στις 9:13:00 μ.μ. EET  

Όλη η αλήθεια περί την μαχη πυροιου έχει καταγράφει εις το μουσείο καταδρωμων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP