Εκδήλωση της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος για τα 80 χρόνια της Πολεμικής Αεροπορίας

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τα άπαρτα κάστρα, μέσ’ από τ’ άστρα

Σε μια σεμνή εκδήλωση που έγινε χθες στο Πολεμικό Μουσείο, η Αεροπορική Ακαδημία της Ελλάδος τίμησε τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Ενιαίας Αεροπορίας ως του τρίτου κλάδου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο "Η Πορεία προς την Ενιαία Πολεμική Αεροπορία" με υπότιτλο "Παραγωγή Ιπτάμενου Προσωπικού 1912-1946", έκδοση του Μουσείου Ιστορίας ΠΑ. Η έρευνα έγινε από τον Ταξίαρχο Β. Οικονόμου, συμπληρώθηκε από τον Υποπτέραρχο Π-Β.Παπαδάκη και η επιμελήθηκε από την Ιστορικό Τ.Καισσάρου-Πανταζοπούλου.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διαβάζει κανείς τα ονόματα των πρώτων Αεροπόρων μας, το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες εκπαιδεύτηκαν. Ο προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να δει πίσω από τις γραμμές την ιστορία της Ελλάδας από το προοίμιο των Βαλκανικών Πολέμων μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αυτή επηρέαζε τις εξελίξεις στην Αεροπορία, την ενοποίησή της, το ποιοι αποστρατεύονταν, ποιοι επανέρχονταν ή αποκαθιστούντο κλπ. Οι πολιτικές εξελίξεις, οι πόλεμοι, τα κινήματα, επιτυχημένα και μη, οι μεταπολιτεύσεις, οι στάσεις, οι έριδες, όλα υπάρχουν πίσω από την ψυχρή παράθεση ονομάτων και ημερομηνιών. Μα πάνω απ όλα υπάρχει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Αεροπορία μας πολέμησε! Πολέμησε με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, πέραν του καλώς εννοουμένου καθήκοντος, σε κάθε μέτωπο, με κάθε αντίπαλο. Και έδωσε το αίμα της. Στην Μακεδονία την Ίμβρο τα Δαρδανέλια και ακόμα και την Κριμαία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στην Μικρά Ασία το 1919-22, στο Αλβανικό μέτωπο τα Δωδεκάνησα την Κρήτη την Αίγυπτο και τη Λιβύη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



"Να το όρνιο ! Των αγέρηδων τα σπλάχνα αργοτρυπάει, πετάει και πάει, με τα στοιχειά και τ’ αστρικά, να πάρει άπαρτα κάστρα μέσ’ από τ’ άστρα,"

Κωστής Παλαμάς

Χρόνια Πολλά!


Kατεβάστε το βιβλίο εδώ :
http://www.haf.gr/el/articles/pdf/eniaia_pa.pdf

4 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 26 Νοεμβρίου 2010 στις 6:18:00 π.μ. EET  

Η ιστορια της Π.Α ξεκιναει ηδη το 1912,τουλαχιστον.Γιατι δεν εορταζεται η περιοδος πριν το 1930;Προτεινω το 2012 να εορτασθουν τα εκατοχρονα της Π.Α και μαλιστα με οσο περισσοτερη δημοσιοτητα γινεται.Υπο την προ'υ'ποθεση οτι ως τοτε θα υπαρχει Αεροπορια και Ελλαδα,βεβαια.

Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:12:00 μ.μ. EET  

Σπουδαίο βιβλίο και εξαιρετική ιδέα του "Εν Κρυπτώ" να το αναρτήση.

Δεν μπόρεσα να βρω το όνομα του Υποσμηναγού Αλέξανδρου Μαλάκη χειριστή Μπλένχαϊμ, που εξαφανίστηκε κατά την διάρκεια επιχείρησης κατά των Ιταλών στον Ελληνοιταλικό Πόλεμο 1940.

Ο αείμνηστος Αντιπτέραρχος Ποταμιάνος στο βιβλίο του "Αναμνήσεις μιας Ζωής" τον αναφέρει.

Πριν από 10 χρόνια είχα μιλήσει μαζί του, αλλά όπως ο αείμνηστος Ποταμιάνος μου είπε, ο Α. Μαλάκης τον οποίο περιέγραψε ως "καλό παιδί", χάθηκε!

Κανείς δεν γνωρίζει τι του συνέβη!

Ευμένης ο Καρδιανός
Έλλην Μακεδών

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:46:00 π.μ. EET  

@ Αχέροντα

τα 80 χρόνια υπολογίζονται από την σύσταση της ΠΑ ως ανεξάρτητο κλάδο των ΕΔ


τα 100 χρόνια είναι από την πρώτη χρήση αεροσκάφους για στρατιωτικούς σκοπούς στον Ελλαδικό χώρο, αλλά τυπικά τα αεροσκάψη ανήκαν τότε στους υφιστάμενους κλάδους του στρατού και του ναυτικού

Όσο για την πρόταση σου, κρούεις ανοιχτές θύρες (υπό την προϋπόθεση ότι τα σχετικά σχέδια δεν θα πέσουν θύμα οικονομικών περικοπών)

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2010 στις 6:26:00 π.μ. EET  

Σελίδα 173

5η Σειρά

Μαλάκης Αλέξανδρος Φονεύθ. 27.11.40 (Blenheim) Υπσγός

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP