Σύσκεψη στην Άγκυρα για τα προβλήματα στην κατασκευή των F-35

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Σύσκεψη για τα προβλήματα χρηματοδότησης της κατασκευής αεροσκαφών F – 35.

Τα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν ανακύψει στο έργο κατασκευής των πολεμικών αεροσκαφών F - 35 εξετάζονται σε συσκέψεις στο αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και στην Άγκυρα, αφού η Τουρκία είναι ένας από τους συμπαραγωγούς, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σήμερα στην Άγκυρα πραγματοποιείται μίνι σύσκεψη μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών παραγόντων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το πώς μπορούν να εξασφαλιστούν τα επιπλέον 4 δισ. δολάρια που έχουν ζητηθεί από την Τουρκία για το έργο. Η Τουρκία, μέσω του Υπουργού Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ είχε δηλώσει πως μπορεί να αναθεωρήσει τον αριθμό των αεροσκαφών τύπου F - 35 που θα αγοράσει, ο οποίος αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν ως 100.

Το μέλλον του προγράμματος θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αμυντικών Προμηθειών του αμερικανικού Πενταγώνου στις 22 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, η εφημερίδα γράφει ότι διεθνείς πηγές αναφέρουν πως απαιτούνται επιπλέον 5 δισ. δολάρια για την ολοκλήρωση του σχεδίου, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει κατά τρία έτη, αναφέρει η «Ζαμάν».

Η Τουρκία αρχικά είχε προβλέψει κονδύλι 10 δισ. δολαρίων για το σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου θα έκανε την πρώτη παραλαβή αεροσκαφών το 2014. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η σύσκεψη που θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου στο αμερικανικό Πεντάγωνο έχει μεγάλη σημασία και ως προς τη στάση που θα τηρήσει τελικά η Τουρκία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αμερικανικού Πενταγώνου, το κόστος του έργου για τα νέας γενιάς F - 35 θα ανέλθει στα 382 δισ. δολάρια.

Μεταξύ των συμπαραγωγών, εκτός από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, είναι η Μεγ. Βρετανία, η Ιταλία, η Δανία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ολλανδία.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να αγοράσουν 2.457 τέτοια αεροσκάφη, ενώ η Μεγ. Βρετανία, ήδη, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να μειώσει την παραγγελία της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 3 Νοεμβρίου 2010 στις 8:10:00 μ.μ. EET  

Το F-35 oλισθαινει συνεχως,αλλα οι μεγαλες μπανανοφλουδες ειναι ακομη στον δρομο του.Επειδη παντως η επενδυση ειναι τεραστια,θα γινει καθε προσπαθεια διασωσεως της,οπως φαινεται ομως εχει ηδη υπερβει το ´´Bingo´´,δηλαδη οι τεχνολογικες φιλοδοξιες του προγραμματος δεν θα επιτευχθουν στο ακεραιο.Χρειαζεται πολλη προσοχη στις επιλογες της Ελλαδος,διοτι απλουστατα,οι Αμερικανοι θα επιδιωξουν να αντισταθμισουν τις οποιες συρρικνωσεις του προγραμματος με νεες δεσμευσεις (Commitments),και η χωρα μας αρχισε ηδη να δειχνει ευεπιφορη σε ´´νουθεσιες´´.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP