Συμφωνία για την παραλαβή του ASPIS

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τα μαχητικά F-16 Block 52, τα οποία είναι αναπτυγμένα στην Κρήτη, πρόκειται σύντομα να αποκτήσουν το σύστημα αυτοπροστασία ASPIS II. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, σχετικό χθεσινό κείμενο στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, της Πολεμικής Αεροπορίας και της αμερικανικής εταιρίας Raytheon, επιτεύχθηκε κατά τις τελευταίες μέρες η απαιτούμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση του έργου, σε μια για το ζήτημα σχετική συνάντηση των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει 120 εκατομμύρια δολάρια για το σχετικό πρόγραμμα, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα παραλάβει επίσημα το σύστημα. Μετά τη συμφωνία μεταξύ των πλευρών, η Ελλάδα αναμένεται να πληρώσει το υπόλοιπο του ποσού μέσα στο 2011, περίπου 122 εκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική εταιρία Raytheon είχε λάβει μια προκαταβολή 64,6 εκατομμυρίων δολαρίων (242 εκατομμύρια δολάρια το συνολικό ύψος της σύμβασης που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2003) από το υπουργείο Αμύνης το 2003, για να αρχίσει η παραγωγή της ολοκληρωμένης σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου "Advanced Self-Protection Integrated Suite", για τον στόλο των μαχητικών F-16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρόγραμμα, που ονομάστηκε «ASPIS II», είναι μια νέα, βελτιωμένη έκδοση του αρχικού συστήματος ASPIS, που είχε παραδοθεί στα τέλη του 1990 για τα F-16 Block 30/50 της ΠΑ. Από το 1997 έως το 1999, 80 συστήματα ASPIS παραδόθηκαν στην ΠΑ.
Η σύμβαση για το ASPIS II περιλαμβάνει συνολικά 60 πλήρη ηλεκτρονικά πακέτα, αποτελούμενα από ALR-93(V), ALQ-187, ALE-47 και σύστημα ψηφιακών ραδιοσυχνοτήτων (RF) με ικανότητα αποθήκευσης. Εκτός από τα 60 ASPIS ΙΙ για τα F-16 Block 52, συμφωνήθηκε και η προμήθεια άλλων 29 ALQ-187 για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών F-16 Block 30/50, καθώς και η αναβάθμιση των ASPIS με RF. Με την ολοκλήρωση της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των αντισταθμιστικών οφελών, το σύνολο του στόλου των F-16 της ΠΑ θα είναι εξοπλισμένο με τις δυνατότητες του ASPIS II.

Στο σχετικό πρόγραμμα ενεπλάκησαν πέντε ελληνικές εταιρίες με υποκατασκευαστικό έργο: Intracom, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), SONAK, MILTECH και ISI. Έκτοτε πέρασαν πάνω από επτά χρόνια.

www.fox2e-mag.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP