Υπόμνημα Μπεγλίτη για τις τουρκικές προκλήσεις

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Λεπτομερές υπόμνημα, στο οποίο στοιχειοθετείται η τουρκική επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο την τελευταία δεκαετία, παρέδωσε στο αμερικανικό Πεντάγωνο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον αρχηγό του Μικτού Επιτελείου, ναύαρχο Μάικ Μιούλεν, αναφέρθηκε στον προβληματισμό της Αθήνας για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο που έχουν στόχο την αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου.

Στον ναύαρχο Μιούλεν, ο κ. Μπεγλίτης παρέδωσε, για «λόγους ψυχολογικούς και ενημέρωσης του Πενταγώνου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μια σειρά «non papers» με συγκριτικά και στατιστικά στοιχεία από το 2000 επισημαίνοντας στον συνομιλητή του την ποιοτική αναβάθμιση των διεκδικήσεων της Αγκυρας.

Ο υπουργός Αμυνας σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι «παγιδευμένη» στις αποφάσεις που πήρε το 1984 ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιόζεφ Λουνς. Η εξαίρεση περιοχών του Αιγαίου, κυρίως της Λήμνου, από τις επιχειρήσεις και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, γνωστές ως «κανόνες Λουνς», δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των κοινών ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων», εξήγησε ο κ. Μπεγλίτης που παραδέχθηκε ότι «ένα μεγάλο κομμάτι των ελληνοτουρκικών προβλημάτων πηγάζει από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το 1978». Σε ερώτηση πώς συμβιβάζεται η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου από τη μια -όπως ερμηνεύεται- να υποτάσσεται στην επιθετικότητα της Τουρκίας και από την άλλη να καταγγέλλει αυτή την επιθετικότητα, ο κ. Μπεγλίτης είπε: «Είναι δυστυχώς η υποχρέωση να διαχειριζόμαστε τις μεγάλες αντιφάσεις που παράγει η περιοχή μας γεωγραφικά. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στρατηγική αντιμετώπιση της Τουρκίας. Η άλλη στρατηγική είναι η σύγκρουση».

Ο Πάνος Μπεγλίτης συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, Αλεξάντερ Βέρσμπαου. Οι συζητήσεις των δύο ανδρών επικεντρώθηκαν στο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα αποφασιστεί στη σύνοδο της Συμμαχίας στη Λισαβόνα (19-20 Νοεμβρίου), στην αντιπυραυλική ασπίδα και στη δομή των δυνάμεών του. Σχετικά με τη δομή των δυνάμεων, η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αντιρρήσεις η Συμμαχία να δημιουργήσει στρατηγείο στρατού ξηράς στην Τουρκία. Αντιθέτως, η Αθήνα προβάλλει σοβαρές ενστάσεις να προωθηθεί η πρόταση να δημιουργηθεί είτε αεροπορικό είτε ναυτικό στρατηγείο στο έδαφός της, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, αφού η Αγκυρα επιδιώκει να καταστεί μια περιφερειακή υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή. Αναφορικά με τη συμβολή της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές, ο κ. Μπεγλίτης ανακοίνωσε την παραμονή της Ελλάδας στη στρατιωτική δύναμη του Αφγανιστάν (ISAF), ενώ δεν προτίθεται να μειωθεί και η παρουσία της χώρας στην αντίστοιχη δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο (KFOR).

www.rodiaki.gr'article.php?id=68297&catid=1&subcatid=5



Περισσότερα για την "υποχωρητική" σχολή σκέψης στην οποία ανήκει ο ΑΝΥΠΕΘΑ Π.Μπεγλίτης είχαμε γράψει στο παρελθόν, βλέπε σχετικά : Ο επικίνδυνος κύριος Μπεγλίτης

5 σχόλια:

Ανώνυμος 9 Νοεμβρίου 2010 στις 10:10:00 μ.μ. EET  

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ;
ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ;
ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ; ΜΗΠΩΣ ΔΕ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ; Η ΜΗΠΩΣ ΔΕ ΜΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ;
ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΠΩΣ ΠΙΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ;
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΟΥΝ ΤΩΡΑ;
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΥΠΕΞ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ;
ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΟΙ;
ΟΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΥΤΑ (ΣΩΣΤΑ), ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΡΙ...

Υ.Γ. ΑΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΑΝΙΔΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΟΒΑΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΗΤΙΑΝΑΣ ΚΑΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ...
-ΑΡΜΕΛ-

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2010 στις 10:20:00 π.μ. EET  

ΑΡΜΕΛ προφανώς όπως ξέρεις υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται.
Κάτι έχει σκεφθεί η ηγεσία για να κάνει το υπόμνημα, δεν ξύπνησε το πρωί και ξαφνικά αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί στις ΗΠΑ.
Αυτά τα πράγματα δεν λέγονται. Τέλος.

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2010 στις 4:40:00 μ.μ. EET  

"όπως ξέρεις υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται."

αυτό ακριβώς φοβόμαστε...

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2010 στις 6:20:00 μ.μ. EET  

"ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ;
"

Ενημερώνει τον κηδεμόνα του (καλε θείε οι απέναντι κανουν ζαβολιές όταν παίζουμε) και αναμένει οδηγίες.

Ανώνυμος 10 Νοεμβρίου 2010 στις 7:17:00 μ.μ. EET  

"Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στρατηγική αντιμετώπιση της Τουρκίας. Η άλλη στρατηγική είναι η σύγκρουση»"

H άλλη στρατηγική είναι η αποτροπή κ. ΑΝΥΠΕΘΑ! You know deterrence?
You know πόσο αξίζουν 300 ετοιμοπόλεμα μαχητικά και τι μπορείς να καταφέρεις και μόνο με τό να υπολογίσει ο αντίπαλός σου την -έστω- θεωρητική πιθανότητα να τα χρησιμοποιήσεις;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP