Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κυκλοφορεί το τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού ΣΙ&Γ. Σύμφωνα με τις εκδόσεις Αιγίς τα κύρια άρθρα περιλαμβάνουν :

Σχέδιο «ΝΕΜΕΣΙΣ»: Η ελληνική αντεπίθεση στον Έβρο
Νοέμβριος 2013. Μετά από μία 48ωρη κρίση, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε πόλεμο. Το θέατρο επιχειρήσεων του Έβρου γίνεται το επίκεντρο μιας σκληρής σύγκρουσης. Οι στρατηγοί της Άγκυρας σε αγαστή συνεργασία με τους Ισλαμιστές, που μόλις δυο χρόνια πριν είχαν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, εκτίμησαν ότι η Ελλάδα, που για τέσσερα χρόνια βυθιζόταν σε πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, ήταν εύκολος στόχος. Μία αστραπιαία επίθεση κατά του Έβρου όχι μόνο θα κατέστρεφε σημαντικό ποσοστό ισχύος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά θα άνοιγε το δρόμο για τη μετατροπή της δυτικής Θράκης σε τουρκικό προτεκτοράτο. Οι αριθμοί εξάλλου δεν άφηναν καμιά αμφιβολία για το αποτέλεσμα που επιζητούσε η Άγκυρα. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι...

ΤΑΜΣ Αλκιβιάδης: Διαβαίνοντας τον ΑΡΔΑ με συγκρότημα ίλης...
Διάβαση ευκαιρίας του ποταμού Άρδα με συγκρότημα ίλης της 16ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (16 ΕΜΑ) της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού. Ο ποταμός Άρδας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ελληνικής αμυντικής διάταξης και οριοθετεί προς νότο το περιβόητο «τρίγωνο» του Έβρου. Πλέον, το σύνολο των σχηματισμών και μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού ασκείται συστηματικά στη διάβαση υδάτινων γραμμών, μια πολύ δύσκολη επιχείρηση σε τακτικό και τεχνικό επίπεδο καθώς απαιτεί λεπτομερή προετοιμασία και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση του προσωπικού. Για έξι ώρες παρακολουθούμε την προετοιμασία προσωπικού και μέσων του συγκροτήματος, τη διεξαγωγή της διάβασης και σας μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας.

16 ΕΜΑ: Οι «υποβρύχιοι» των ελληνικών Τεθωρακισμένων
Παρουσιαση κατά αποκλειστικότητα και για πρώτη φορά στην Ελλάδα του μεγάλο Snorkel που χρησιμοποιούν τα Leopard 1A5 του Ελληνικού Στρατού για τη διάβαση υδάτινων κωλυμάτων μέχρι βάθους τεσσάρων μέτρων. Η 16η ΕΜΑ, οργανική επιλαρχία της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, έχει ολοκληρώσει πλήρως την εκπαίδευσή της στη χρήση του μεγάλου Snorkel και πλέον οι ποτάμιες γραμμές μέχρι βάθους τεσσάρων μέτρων δεν αποτελούν εμπόδιο για τα τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού.

Ομογενοποίηση στόλου μαχητικών: Καλύπτοντας την «Αχίλλειο πτέρνα της ΠΑ»
Για πρώτη φορά στην ογδοντάχρονη ιστορία της η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) καλείται να λειτουργήσει αποδοτικά, διατηρώντας το αξιόμαχό της στα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος, με προϋπολογισμούς πολύ χαμηλότερους. Η ομογενοποίηση του στόλου των μαχητικών αποτελεί τη μοναδική λύση με στοιχεία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αφορούν το σύνολο του λειτουργικού κόστους της εκμετάλλευσης των υφιστάμενων τύπων μαχητικών όπως επίσης και τις ώρες πτήσεις που καταγράφουν σε ετήσια βάση (συμπεριλαμβανομένου κόστους συντήρησης, καυσίμων, υποδομών, προσωπικού κ.λπ.). Με βάση αυτά τα ολοκληρωμένα στοιχεία, αναλύουμε την κατάσταση και προτείνουμε λύσεις για την ομογενοποίηση του στόλου των μαχητικών το κόστος των οποίων βρίσκεται εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι η Π.Α. θα διατηρήσει την πολεμική της ισχύ, μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό κόστος με σκοπό μετά την πάροδο της δύσκολης οικονομικής περιόδου να προχωρήσει στην προμήθεια του νέου μαχητικού.

MRTP22U: Νέα τουρκικά σκάφη διείσδυσης στο Αιγαίο
Μεταξύ των εξοπλιστικών προγραμμάτων της διοίκησης τουρκικών ναυτικών δυνάμεων (TDK) που αφορούν ναυπηγήσεις σύγχρονων πολεμικών σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων, περιλαμβάνονται και σκάφη επιχειρησιακής μεταφοράς ομάδων υποβρυχίων καταστροφών (γνωστές και ως SAS/SAT). Πρόκειται για εξαιρετικά σύγχρονες ναυπηγήσεις προσανατολισμένες στην αθέατη διείσδυση των Τούρκων βατραχανθρώπων βαθιά εντός της ελληνικής αμυντικής διάταξης στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

DEFENSYS 2010: Ιδιορρυθμίες και προβλήματα της έκθεσης
Επισκεφθήκαμε την πρώτη κρατική έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFENSYS 2010 στη Θεσσαλονίκη, η οποία φιλοξενεί να υποκαταστήσει την επί 30ετία γνωστή έκθεση αμυντικού υλικού DEFENDORY και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας, αλλά και τις «παιδικές ασθένειες» που διαπιστώσαμε. Η αρχή ήταν καλή ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ζούμε.

EURONAVAL 2010: Αβέβαιο μέλλον και παρόν...
Η μεγαλύτερη στον κόσμο διεθνής έκθεση ναυτικής τεχνολογίας, άμυνας και ασφάλειας Euronaval 2010 ήταν μάλλον υποτονική, απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να έχει άμεση επίδραση και στην παγκόσμια βιομηχανία ναυτικών συστημάτων και τεχνολογιών. Παρουσιάζουμε τις κυριότερες εξελίξεις στην ναυτική τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο.

RIMPAC 2010: Ναυτική ισχύς στη λεκάνη του Ειρηνικού
Παρουσιάζουμε τη μεγαλύτερη από τις πολυεθνικές αεροναυτικές ασκήσεις που διοργανώνεται από το Αμερικανικό Ναυτικό, όπου συμμετέχουν και πολλές ακόμη χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Στη φετεινή RIMPAC 2010 συμμετείχαν 14 χώρες με συνολικά πέντε υποβρύχια, 31 σκάφη επιφανείας, 170 αεροσκάφη και 22.500 άτομα. Κατά τη διάρκεια της έγιναν 12 βολές κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας, 76 αφέσεις κατευθυνόμενων όπλων από αέρος, και περισσότερες από 1.000 βολές ναυτικού πυροβολικού.

Η γεωπολιτική του Κουρδικού: Η Δύση δημιουργεί ανεξάρτητο Κουρδιστάν!
Η τεράστια αποχή των Κούρδων από το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, που σε πολλές νοτιοανατολικές επαρχίες ξεπέρασε το 90% (!), αποτέλεσε νίκη του έγκλειστου στις φυλακές του Ιμραλί ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τα μηνύματα του οποίου είναι εντυπωσιακά... Για μία ακόμη φορά, όπως συμβαίνει σε κάθε σχεδόν εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία χρόνια, το κουρδικό στοιχείο με την εκλογική του συμπεριφορά "χαράσσει", στην κυριολεξία, τα "σύνορά" του στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο: Τα τρία βήματα μιας στρατηγικής σχέσης
Η πρόσφατη ιστορικής σημασίας επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο αποτέλεσε ορόσημο για τις σχέσεις του Ελληνισμού –συνολικά- με τη Ρωσία για τρεις κυρίως λόγους, οι οποίοι παρουσιάζονται αναλυτικά. Η Ρωσία αναπτύσσει μία σχέση στρατηγικής σημασίας με τη Λευκωσία, με ό,τι αυτό μπορεί συνεπάγεται για την ισορροπία στο "τετράγωνο" Αθήνα-Λευκωσία-Άγκυρα-Μόσχα

“PEACE MISSION 2010”: Προβολή των κινεζικών στρατηγικών δυνατοτήτων στην Ευρασία
Η Κίνα προχώρησε στην επίδειξη των δυνατοτήτων προβολής ισχύος, πραγματοποιώντας αεροπορικό πλήγμα ακριβείας στο... Καζακστάν, στο πλαίσιο άσκησης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Ατλαντική Συμμαχία: Νέο δόγμα, νέες ισορροπίες με την Ελλάδα ωσεί παρούσα... Απορροφημένη από τα οικονομικά της προβλήματα αλλά και πιστή στη συνήθη ομφαλοσκόπησή της, η ελληνική κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται ότι η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στον ευρωατλαντικό χώρο αλλάζει δεδομένα δεκαετιών.

3 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2010 στις 8:29:00 μ.μ. EET  

''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ''...(ΧΑ ΧΑ!!) ΣΑΝ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ...
ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ, ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΥΝΑ ΚΑΝΑ 24ΩΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ..ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ..ΜΕΤΑ, ΑΜΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!!
-ΑΡΜΕΛ-

Ανώνυμος 16 Νοεμβρίου 2010 στις 10:02:00 π.μ. EET  

και μετα ξυπνησατε. εχει και δρακο η ιστορια? αν το σχεδιο αυτο εχει εκπονηθει απο ελληνες επιτελεις πειτε τους πως ειναι βαθια νυχτωμενοι
κι αυτο γιατι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ απο την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ η οποια ΠΡΟΙΣΤΑΤΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ.
στη χειροτερη θα γινει σαν την κυπρο. εισβολη-ηρωικη αντισταση-καταληψη-προσφυγια χριστιανων-διχοτομηση-ενωση με τουρκια. στη καλυτερη σα το κοσοβο. ανταρτικο-νατοικη εμπλοκη-αποχωρηση στρατου απο την περιοχη-εκεχειρια-προσφυγια χριστιανων-ανεξαρτησια.
απλα πραγματα κυριοι

Ανώνυμος 17 Νοεμβρίου 2010 στις 12:29:00 π.μ. EET  

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΕΡΓΑΚΙ ΑΛΛΑ...ΑΣ ΗΡΕΜΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΑΚΙ...Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ...ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΑΚΙ ΠΕΡΙ ΚΟΣΟΒΟΥ...ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΕΡΙ ΗΡΩΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP