Διπλωματικά παιχνίδια "φίλων" σε βάρος της Ελλάδας

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Την ώρα που η Ελλάδα συζητούσε την προμήθεια γαλλικών φρεγατών σε ανώτατο διακρατικό επίπεδο, σύμφωνα με το Wikileaks, η γαλλική κυβέρνηση, αντί να στηρίζει, υπονόμευε την ελληνική θέση στο Σκοπιανό...

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς πως είναι δυνατόν να μην έχουν εξασφαλιστεί πολιτικά ανταλλάγματα σε μια προμήθεια η οποία εμπεριέχει εμφανώς έντονο το «πολιτικό στοιχείο». Το λιγότερο που θα περιμέναμε, πάντα με βάση τη λογική, θα ήταν να έχει εξασφαλιστεί η γαλλική στήριξη στα φλέγοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αντ’ αυτού, όπως προκύπτει από τα διαβαθμισμένα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον ιστοχώρο Wikileaks, εμφανίζουν τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία να «συνωμοτεί» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πως θα καμφθούν οι ελληνικές απαιτήσεις, για την αλλαγή των διαβατηρίων των Σκοπιανών, ώστε να μην αναφέρουν τη λέξη «Μακεδόνας».

Και αυτά στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009, σε συνάντηση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, με τον διπλωματικό σύμβουλο της γαλλικής προεδρίας Ζαν Νταβίντ Λεβίτ στο Παρίσι, λίγο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα! Ο Λεβίτ μάλιστα φέρεται να διατυπώνει στη συνάντηση την αισιοδοξία του ότι «μια καινούρια ελληνική κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο σταθερή και θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας». Εν ολίγοις, εμμέσως στρεφόταν εναντίον της κυβέρνησης που είχε δεσμευθεί πολιτικά για την προμήθεια των FREMM!

Από ότι φαίνεται από το έγγραφο, οι Γάλλοι σε συνεργασία με το αμερικανικό State Department επιδίωκαν την απόσυρση της απειλής Γκρουέφσκι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τον λαό της ΠΓΔΜ να καλείται να επικυρώσει την όποια συμφωνία στην οποία θα κατέληγαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ με τη μεσολάβηση του ξένου παράγοντα και σε αντάλλαγμα η Ελλάδα να παραιτηθεί της αξίωσης για την αλλαγή διαβατηρίων. Επί της ουσίας επρόκειτο για επανάληψη της στρατηγικής του Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος εισήγαγε στην εξίσωση των διμερών σχέσεων τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, χωρίς να τον ενδιαφέρει η υιοθέτησή της ουσιαστικά, ώστε να δημιουργήσει διαπραγματευτικό χαρτί προς ανταλλαγή! Έτσι, αποσύροντάς τη, κάλεσε την Ελλάδα να προβεί στη δική της υποχώρηση!

Η συμπεριφορά της γαλλικής κυβέρνησης, όπως αυτή προκύπτει από το έγγραφο του Wikileaks, είναι αν μη τι άλλο «μη φιλική», αφού να υπενθυμίσουμε τα πρωτοσέλιδα της εποχής τα οποία αναφέρονταν σε «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία»...

Προς γνώση και συμμόρφωση...

www.defencepoint.gr

7 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 30 Νοεμβρίου 2010 στις 9:48:00 π.μ. EET  

Δεν υπηρξε ποτε η Γαλλια συμμαχος της Ελλαδος,αλλα η Ελλας συμμαχος της Γαλλιας,μην γελιομαστε.Να θυμησω την σταση της Γαλλιας κατα την Μικρασιατικη Εκστρατεια;Εξ αλλου,απο την στιγμη που μας θεωρουν δεδομενους,αφου βαλαμε φαρδια-πλατια την υπογραφη μας,οπως και στα BMP-3,οπως και στο μνημονιο,στο ανακοινωθεν της Μαδριτης,στο Ελσινκι,κλπ,κλπ,βαζουν εμας στην καβαντζα,και πανε για φρεσκα κουλουρια.Τοσο απλα.

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2010 στις 12:44:00 μ.μ. EET  

Όπως καλά γνωρίζουμε όλοι, στην πολιτική και τις σχέσεις μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά συμφέροντα. Είναι ένα "παιχνίδι" δούναι και λαβείν, τα αποτελέσματα του οποίου εξαρτώνται από τις ικανότητες των παιχτών. Ο ικανότερος τα παίρνει όλα. Εκ των αποτελεσμάτων βέβαια κρίνεται και η ικανότητα των παικτών, και οι Έλληνες(;;) παίκτες (της τελευταίας 35ετίας) δεν φημίζονται για τις ικανότητες τους (βλέπε, Κυπριακό, Αιγαίο, Β.Ηπειρωτικό, Σκοπιανό, Θράκη, Λαθρομεταναύστευση, πως κατάντησε η χώρα κλπ.,κλπ.,κλπ.), Αλλά πόσο αξιόπιστο είναι αυτό το Wikileaks;; Φαίνεται πολύ περίεργο να κλέπτεται όλος αυτός ο όγκος των εγγράφων και των πληροφοριών, από υπηρεσίες (CIA. NSA, State Department κλπ) που αν μην τι άλλο, φημίζονται για την οργάνωση και την ασφάλεια που διαθέτουν. Πόσο ικανός και τι προσβάσεις διαθέτει ο ιδιοκτήτης αυτής της ιστοσελίδας ούτως ώστε να "αναβάζει" 100.000 έγγραφα με μια ανάρτηση. Εμένα πάντως μου φαίνεται πολύ "περίεργο" επειδή ο εν λόγω κύριος φέρεται σαν κοινός "ρουφιάνος", ανακατεύοντας τους πάντες με τα πάντα. Τελικά ποιος οφελείται;;; Όταν βρούμε ποιός έχει συμφέρον από μια τέτοια κατάσταση, θα καταλάβουμε και το "παιχνίδι".

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2010 στις 5:13:00 μ.μ. EET  

Aκριβώς!

Πρέπει κάποτε να ξεφύγουμε από την στερεότυπη αντίληψη του "καλού παιδιού" που επειδή
"έχει το Διεθνές Δίκαιο" με το μέρος του, πάει πάντα με το σταυρό στο χέρι. Η Διπλωματία θέλει ευελιξία, ελιγμούς, φαντασία, εκβιασμούς, παζαρέματα, δούναι και λαβείν! Ζητάς 10 για να πάρεις τα 5. Δε ζητάς τίποτα για να δώσεις κάτι στο τέλος.

Αναφορικά με τη Γαλλία, φυσικά και κοιτά τα δικά της συμφέροντα. Το ερώτημα είναι γιατί εμείς δεν τα εκμεταλλευόμαστε όταν συμπίπτουν με τα δικά μας. Δε μπορεί να ακυρώνεται ο Τοξότης και να πηγαίνουν Γαλλικά Μαχητικά στην Πάφο! Εκεί πρέπει να συμπορευτούμε κι εμείς. Δε γίνεται ο Σαρκοζύ να υποστηρίζει την Κύπρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα αλλά και στην ΑΟΖ προωθώντας Γαλλικές εταιρίες για να κάνουν έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και ο Παπανδρέου να παραμένει σιωπηλός! Φυσικά και οι Γάλλοι το κάνουν για δικούς τους λόγους. Και λοιπόν; Εμείς τι -δεν- κάνουμε;

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2010 στις 5:17:00 μ.μ. EET  

προσωπικα τα όσα αναφέρει το άρθρο δεν τα εκλαμβάνω σαν μομφή προς του Γαλλους, αλλα προς τους δικούς μας

Οι Γάλλοι την δουλειά τους κάνουν, εμείς αντιθέτως δεν κάνουμε την δική μας

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2010 στις 5:25:00 μ.μ. EET  

Τώρα που έχουμε ποιο "ευέλικτη" κυβέρνηση...όλα είναι ευκολότερα για τους Γαλλοαμερικάνους...
Μήπως βάλανε το χεράκι τους για να έχουμε την "ευέλικτη" κυβέρνηση που επιθυμούσαν;

Ανώνυμος 30 Νοεμβρίου 2010 στις 6:15:00 μ.μ. EET  

VZCZCXRO9064
DE RUEHFR #0114/01 0231453
O 231453Z JAN 08
FM AMEMBASSY PARIS
TO RHEHAAA/WHITE HOUSE WASHDC IMMEDIATE
RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 1745
C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 04 PARIS 000114
SIPDIS
E.O. 12958: DECL: 01/22/2018
SUBJECT: SARKOZY, KOUCHNER ADVISERS ON NATO, RUSSIA, IRAN,
AND SARKOZY

NATO Enlargement
- - - - - - - - -
7. (C) Adriatic 3: Errera said that France is comfortable in principle with each of the Adriatic 3 candidates. In particular, France has "no problems" with Croatian membership. However, Errera said Albania seems to be taking acceptance for granted, and needs to make more of an effort to "clean up" corruption issues. Regarding Macedonia, Errera said the GOM underestimates the seriousness of the name issue for Greece and that the U.S. should not make the same mistake. France will not pressure Greece on this issue. Furthermore, if Athens were to give in on the name issue, the Greek government could fall, thus bringing in a new government which would be responsible for -- and presumably hostile to -- the NATO enlargement ratification progress.

Προς γνώση και συμμόρφωση...

enkripto 30 Νοεμβρίου 2010 στις 6:36:00 μ.μ. EET  

το έγγραφο που παραθέτεις είναι 1,5 περίπου χρόνο προγενέστερο..όταν φαίνεται δεν είχαν δεσει ακόμα "τον γαιδαρο"..

Το προς γνώση να το καταλάβω (αν και το ειχαμε δει ήδη), το προς συμμόρφωση;

Συμμορφώνονται οι πλασιέ, άσε να μένει και κανένας ασυμμόρφωτος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP