Γιατί η Ντόρα απαίτησε την απομάκρυνση του Γράψα;

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης

Την ξαφνική αποστράτευση τον Ιούλιο του 2009 του τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γράψα φωτίζει στο βιβλίο του για «Μια νέα εξωτερική πολιτική» που πρόσφατα κυκλοφόρησε, ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης.

Αναφέρεται σε πληροφορίες και περιστατικά που δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά για... υπηρεσιακούς λόγους απομακρύνθηκε ο στρατηγός. Αντίθετα, φέρεται να είχε απαιτήσει την αποστράτευσή του η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Γράφει συγκεκριμένα στη σελ. 370 ο κ. Μαρκεζίνης για την «αιφνίδια και ακόμη ανεξήγητη απομάκρυνση του πρώην ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Γράψα, διακεκριμένου αξιωματικού των καταδρομών και φίλου του τότε πρωθυπουργού κ. Καραμανλή:

Ενοχλούσε τους Τούρκους!
«Ο κ. Γράψας αντικαταστάθηκε άνευ αιτιολογίας 8 μήνες πριν λήξει η θητεία του (τέλος Ιουλίου 2009), αντί κατά την εποχή των προγραμματισμένων κρίσεων, δηλαδή Μάρτιο - Απρίλιο 2010, οπότε και θα μπορούσε, θεωρητικά, να είχε παραταθεί η θητεία του για ένα ακόμη έτος.

Σχεδόν τίποτα δεν είναι επισήμως γνωστό για το επεισόδιο, όπως και το γιατί ο στρατηγός παραιτήθηκε “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος” με άκρα αξιοπρέπεια και άνευ σχολίου, αλλά και γιατί ο Τύπος δεν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει τις εξής φημολογούμενες, μη επιβεβαιωθείσες, αλλά αληθοφανείς πληροφορίες που φέρουν τους Τούρκους αλλά, ιδίως, τους Αμερικανούς ως εκφράσαντες διαμαρτυρίες εναντίον του στο δικό μας υπουργείο Εξωτερικών.

Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν το ότι ο στρατηγός δημιουργούσε (με τις αμφίβιες μονάδες κατάλληλα οπλισμένων καταδρομέων που έβγαιναν αιφνιδιαστικά σε διάφορα ξερονήσια) “προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου”. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπουργός
Εξωτερικών απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του στρατηγού. Μετά από ένα στάδιο αμφιβολιών –τα παράπονα εναντίον του στρατηγού φαίνεται πως άρχισαν να διατυπώνονται την άνοιξη του 2009– ο πρωθυπουργός υπέκυψε και ο στρατηγός Γράψας πλήρωσε έτσι την αναίρεση της προβλεψιμότητας που μέχρι τότε προσέφερε (όπως και σήμερα προσφέρει) η στατική φρούρηση ορισμένων μόνο, γνωστών στον επιτιθέμενο, βραχονησίδων.

Επαναλαμβάνω, τίποτε από τα ανωτέρω ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, αλλά μαζί με την αιφνίδια απομάκρυνση του στρατηγού παραμένει εξίσου μυστηριώδες το ότι οι ανωτέρω φήμες ούτε καν διερευνήθηκαν από τα λαγωνικά του Τύπου. Αν όμως τα πραγματικά γεγονότα επί των οποίων στηρίζονται οι ανωτέρω παρατηρήσεις και σκέψεις είναι, έστω και κατά 50%, ορθά, τότε ο μεν στρατηγός αναδεικνύεται “σωστός στρατιώτης” και “πιστός φίλος”, ο δε πρώην πρωθυπουργός πιθανώς να εμφανίζεται στα μάτια πολλών πολιτών ως άβουλος, άφιλος και ίσως υπερβολικά πρόθυμος να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των Αμερικανών!».

Ξεκάθαρα από τις παραπάνω επισημάνσεις του κ. Μαρκεζίνη –που ασφαλώς βασίζονται σε πληροφορίες που έχει και όσα κυκλοφόρησαν εκείνες τις μέρες– αυτό που βγαίνει είναι ότι ο κ. Γράψας «πλήρωσε» γιατί ενοχλούσε με τα στρατηγικά του σχέδια και την επάνδρωση των βραχονησίδων τους Τούρκους και τους Αμερικανούς.

Αν για τα όσα γράφει ο έγκυρος και με διεθνείς περγαμηνές καθηγητής έχει αντίθετη άποψη η κυρία Μπακογιάννη, θα ήταν ευπρόσδεκτη και φυσικά πάρα πολύ χρήσιμη από πλευράς προσφοράς σε γεγονότα που έχουν σχέση με την εθνική κυριαρχία μας.

Πηγή : http://www.paron.gr/

Δείτε επίσης :

1) Οι κρίσεις των Αρχηγών στην Ελλάδα : Πώς τις είδαν τα κατευθυνόμενα τουρκικά ΜΜΕ

2) Είχε ενημερώσει εγκαίρως η ΕΥΠ για τις τουρκικές κινήσεις στην Ρώ

11 σχόλια:

enkripto 15 Νοεμβρίου 2010 στις 11:31:00 π.μ. EET  

μοναδική ένσταση το γεγονός ότι ο στρατηγός προήρχετο απο τα τεθωρακισμένα αν δεν κάνω λάθος και όχι τις ειδικές δυνάμεις.

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2010 στις 11:47:00 π.μ. EET  

δεν γνωριζω το περιστατικό, και φαίνεται και ο Μαρκεζίνης δεν το γνωρίζει και αρκεστηκε στις μη επιβεβαιωμενες φημες- ούτε καν σε άρθρο εφημερίδας. Και αυτο συνιστα μια αντιφαση για το βιβλίο του που προβληθηκε ως σοβαρο-ακαδημαϊκό στο ευρυ κοινό. Είναι σοβαρό και περιλαμβανει κατι τετοια ανεπιβεβαιωτα παραπολιτικά? Και κατι αλλο: ο Μαρκεζίνης εκανε καρριερα ως καθηγητης διεθνους δικαίου. Δεν ειναι ούτε καθηγητης στρατηγικών σπουδών, ούτε ιστορικός. Μαλλον (όπως πολλοί άλλοι) βαρεθηκε την επιστημη του και αποφασισε να γραψει ιστορια και υψηλή στρατηγικη- λες και ειναι κατι ευκολο και βατό. Δεν διαφωνω με τις απόψεις του αλλα παρεθεσα τα παραπανω για προβληματισμο.

Nassos 15 Νοεμβρίου 2010 στις 11:52:00 π.μ. EET  

Σωστά, Αξιωματικός Τεθωρακισμένων ήταν, και όχι Ειδικών Δυνάμεων.

Τώρα όσον αφορά το άρθρο, αυτά ακούγονταν και πριν από την απομάκρυνση από το ΓΕΕΘΑ.

enkripto 15 Νοεμβρίου 2010 στις 12:31:00 μ.μ. EET  

δεν θα έλεγα οτι ειναι ακριβώς "παραπολιτικό" καθώς είχε αναδημοσιευτεί ευρεως στον τύπο, χωρίς καμία διάψευση...

οχι μόνο σε 1 αρθρο εφημερίδας, αλλά σε πάμπολα

Στην ουσία δεν περιμέναμε να το ακούσουμε απο τον Μαρκεζίνη, απλά τον προσθέτουμε στην μακριά λίστα των αναφορών για το θέμα..

ριξε μια ματιά και σε αυτά, πιστευω μιλάνε απο μόνα τους :

http://www.enkripto.com/2009/09/blog-post_13.html

http://www.enkripto.com/2009/08/blog-post_23.html

Αρματιστής 15 Νοεμβρίου 2010 στις 12:40:00 μ.μ. EET  

Οπωσδήποτε και δεν είναι παραπολιτικό, υπήρχαν πολλές φήμες και οπωσδήποτε κάποιο λάκο έχει η φάβα, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ απομακρύνεται κατακαλόκαιρο. Δεν είναι τυχαίο που οι τακτικές κρίσεις γίνονται το Μάρτιο. Κανένας δεν πείστηκε τότε με τις αστείες δικαιολογίες που προβλήθηκαν για την απομάκρυνση του. Μπορεί ακόμα ο στρατηγός να είχε διαφωνήσει με διάφορες κυβερνητικές επιλογές όσο αφορά τη σοβαρή καθυστέρηση σε μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα (που συνεχίζεται), τα πυρομαχικά των αρμάτων (γνωστή η κόντρα του με το Βασιλάκο), ή την αδικαιολόγητη μείωση της θητείας (που μάλλον την αποφάσισε μόνος του ο Βαγγέλας). Πιστεύω ότι κάποια στιγμή ο στρατηγός θα μιλήσει και οφείλει να μιλήσει. Η μούγκα μόνο κακό κάνει.

Ο καθηγητής το αναφέρει διότι με αυτό το τρόπο μπορεί να δείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Δείχνει τον επιπόλαιο τρόπο που χειρίζονται τα ευαίσθητα ζητήματα, όλοι αυτοί οι γνωστοί κοτζαμπάσηδες που χειρίζονται τις τύχες της χώρας.

Και κάτι ακόμη. Μη ξεχνάτε ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα η επιλογή των Αρχηγών μήνες νωρίτερα πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους και τελικά ενώ είχε αρχίσει και εφαρμοζόταν, παραβιάστηκε κατακαλόκαιρο, τη κρίσιμη περίοδο δηλαδή.

Και κάτι ακόμη για να φανεί το επίπεδο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής. Οι ΥΠΕΞ της τελευταίας 15ετίας είναι οι εξής "μεγάλοι":
* Πάγκαλος ο μεγάλος τραγουδιστής
* ΓΑΠ ο μεγάλος χορευτής
* Ντόρα η επικίνδυνη κυρία
* ΓΑΠ ο Σωτήρ (κατά το Πτολεμαίος ο Σωτήρ)
* Φον Δημητράκης

Δεν περιλαμβάνω τον Μολυβιάτη διότι δεν έχει καμιά σχέση με όλους τους παραπάνω απίθανους τύπους.

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2010 στις 1:06:00 μ.μ. EET  

Πολλά χρόνια πριν την άλωση της Πόλης οι Σουλτάνοι είχαν απαγορεύσει επί ποινή πολέμου την επισκευή των τειχών της πόλης που είχαν ήδη μια χιλιετία ζωής..αναφερόμενα παραδείγματα η απαγόρευση ανακατασκευής του οχυρού της Χρυσης πύλης από το Βαγιεζήτ (1391) και τον Μουράτ (1434) ενώ νομίζω πως η επισκευή των τειχών από τον Κων/νο Παλαιολόγο χρησιμοποιήθηκε σαν μια από τις αφορμές για την τελευταία πολιορκία...συμπτωματικά ο Μεχμέτ Β' με την ανάληψη του σουλτανιλικίου είχε ορκιστεί ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακαιρεότητα του Βυζαντίου όρκο που φυσικά με τη 1η ευκαιρία ακύρωσε. Συμπεριφορές και χαρακτήρες τούρκων & "ελλήνων" κοτζαμπάσηδων διαχρονικές και αναλοίωτες k@

Νεκταριος 15 Νοεμβρίου 2010 στις 6:36:00 μ.μ. EET  

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΣΤΕΛΝΕ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΣΕ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΝΥΝ Α/ΓΕΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΥΡΗΞΟΥΝ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ. ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ.

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2010 στις 8:30:00 μ.μ. EET  

Μα τι προβοκάτορες είστε. Λίγο πριν η Μητσοτάκαινα ανακοινώσει το νέο(!) κόμμα της γράφεται αυτά τα πράγματα;
Έλα μωρέ περασμένα ξεχασμένα. Ένας στρατηγός ήταν. Τι είναι εμπρός στην Μητσοτάκαινα και τα σχέδιά της να κυβερνήσει την Ελλάδα και να έχουμε ένα λαμπρό μέλλον;

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2010 στις 8:33:00 μ.μ. EET  

Και έχασε η βενετιά βελόνι. Πάρτον έναν (θοδωρούλα=προδοσία της Κέρκυρας κ.α. πολλά) και χτύπα τον πάνω στον άλλον (Γράψας = 27/5/08 προσκυνητής του Κεμάλ, υπό τους ήχους συρτακίου, δηλαδή η απόλυτος ξεφτίλα). Τι ασχολείστε τώρα με δύο κατάδικους της Ελληνικής Ιστορίας;;; Τώρα αυτό που καίει είναι το ξεπούλημα του ΓΑΠ. Ε ρε τί αμαρτίες πληρώνει αυτή η Πατρίδα;;;

Ανώνυμος 15 Νοεμβρίου 2010 στις 8:42:00 μ.μ. EET  

Είναι ούτε των Τεθωρακισμένων ούτε των Ειδικών Δυνάμεων ούτε καν των Ε.Δ. Ο Αρχιστράτηγος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, (όποιος είναι τέτοιος και δεν είναι διορισμένο υπαλληλάκι) δεν κάνει κολωτούμπες σε κανέναν αφισοκολλητή. Τον σβερκώνει και τον/την στέλνει στο απόσπασμα ταχέως επί εσχάτη προδοσία. Όλα τ' άλλα είναι χαλασμένη ταχινόσουπα.

Ανώνυμος 12 Ιανουαρίου 2011 στις 4:43:00 μ.μ. EET  

Απο Ταξ/χος και άνω δεν υπάρχει σώμα.
Το απο που προέρχετε δεν του απαγορεύει να μπορεί να ζητάει σωστά πράγματα απο τους διευ/ντες σωμάτων όπως των ειδικών δυνάμεων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP