ΚΥΣΕΑ, επειγόντως ανταλλακτικά

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ με θέμα –κατά τις πληροφορίες την επείγουσα προμήθεια ανταλλακτικών για την Πολεμική Αεροπορία. Το ζητούμενο είναι, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στην Π&Δ η βελτίωση της διαθεσιμότητας των μαχητικών, ειδικά των F-16 αλλά και των άλλων αεροσκαφών που αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν ήταν η… καλύτερη δυνατή στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 και από την αρχή της κρίσης η κατάσταση επιδεινώθηκε άρδην.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011, ένδειξη των μεγάλων συσσωρευμένων αναγκών ήταν και οι δυο παραγγελίες για 160 εκατομμύρια δολάρια (διάφορα ανταλλακτικά) και 100 εκατομμυρίων δολαρίων (απάρτια για κινητήρες F-16) που γνωστοποιήθηκαν από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία στο κογκρέσο για έγκριση τον Μάρτιο και Απρίλιο αντίστοιχα εκείνης της χρονιάς. Το θέμα όμως σκάλωσε στη συνέχεια καθώς το «πακέτο» των ανταλλακτικών για τους κινητήρες των F-16 ήταν τριπλό, ένα για τους F110-GE-100 (Block 30), ένα για τους F110-GE-129 (Block 50) και ένα για τους F100-PW-229 (Block 52+/Μ).

Το πρώτο φαίνεται να είναι το μόνο που ικανοποιήθηκε με μεγάλες πιθανότητες να έχει ικανοποιηθεί και το δεύτερο. Το τρίτο όμως για την «ραχοκοκαλιά» του στόλου των Fighting Falcon εκκρεμεί (με όλα τα επακόλουθα στην διαθεσιμότητα) και φαίνεται να είναι και το κύριο θέμα στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ. Άγνωστο παραμένει επίσης και το κατά πόσο έχουν αναπληρωθεί τα αποθεμάτων ανταλλακτικών για Mirage, καθώς λόγω μη δημοσιοποίησης στοιχείων από την γαλλική πλευρά, είναι κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Υπομονή όμως μέχρι και την Τετάρτη.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Ο εξορθολογισμός του πλαισίου για την ιθαγένεια

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Tου Ιωάννη Κωτούλα*

Το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Ραγκούση -σημειωτέον τον πλέον αντισυνταγματικό νόμο με 10 άρθρα κριθέντα ως προβληματικά- πρέπει να προβεί σε μία ουσιώδη αναδιατύπωση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγενείας με άξονα αφενός τη συμμόρφωση με θεμελιώδεις αρχές και προβλέψεις του Συντάγματος αφετέρου τη νέα πραγματικότητα της επίτασης των διεθνών μεταναστευτικών ροών στον 21ο αιώνα προς την επικράτεια του ελληνικού κράτους.

Το νέο πλαίσιο για την ιθαγένεια πρέπει να πραγματώνει σε επίπεδο διοικητικής πρακτικής το θεωρητικό πλαίσιο, τη φιλοσοφία, τους άξονες και τις προτεραιότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος, το οποίο θα είναι συγχρονισμένο με τις θεμελιώδεις έννοιες και προβλέψεις του Συντάγματος της Ελλάδος και τον σεβασμό του ευρωπαϊκού πλαισίου αρχών και αξιών. Θεμελιώδης προτεραιότητα είναι η εννοιολογική αποσύνδεση της ιθαγένειας από την αντίληψη της μετανάστευσης. Η ιθαγένεια δεν είναι το αυτονόητο τέρμα μίας πορείας, αλλά αφενός επιλογή ενσωμάτωσης στην ελληνική πολιτική και πολιτισμική κοινότητα αφετέρου και κυρίως κυριαρχική επιλογή του Κράτους. Η ιθαγένεια δεν πρέπει να συνδέεται με μία χρησιμοθηρική αντίληψη της ιδιότητάς της ούτε αποτελεί υποκατάστατο της ενσωμάτωσης, καθώς υπάρχουν ήδη καθεστώτα νόμιμης διαμονής, τα οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουν οι νόμιμοι μετανάστες.

Βάσει του διεθνούς δικαίου η ιθαγένεια δεν συνιστά δικαίωμα του ενδιαφερομένου να πολιτογραφηθεί αλλοδαπού, αλλά κυριαρχική αρμοδιότητα του Κράτους, κατά συνέπεια η εκχώρηση της ιθαγένειας έγκειται στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, από την οποία διαμορφώνεται αποκλειστικώς εντός των ορίων που τάσσουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ιθαγένεια αφορά στη συνειδητή προσχώρηση σε μία ιστορική και πολιτισμική κοινότητα, η οποία έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων, άρα θα πρέπει να απονέμεται μόνον στους αλλοδαπούς εκείνους, ο γνήσιος εξατομικευμένος δεσμός των οποίων με την Ελληνική Δημοκρατία έχει επαρκώς διαπιστωθεί. Το νομικό πλαίσιο για την απόδοση της ιθαγένειας, επομένως, πρέπει να εδράζεται στην ορθολογιστική και αντικειμενική μέσω ποσοτικά και ποιοτικά καταμετρήσιμων διαδικασιών (τεστ ιθαγένειας και συνέντευξη) διακρίβωση του γνήσιου εξατομικευμένου δεσμού του ενδιαφερόμενου να πολιτογραφηθεί αλλοδαπού με την Ελληνική Δημοκρατία και το αξιακό και πολιτισμικό της πλαίσιο, την ελληνικότητα. Κάθε πολιτογράφηση πρέπει να πραγματοποιείται in concreto και εξατομικευμένα από την Διοίκηση, ώστε να καταδεικνύεται η ουσιαστική προϋπόθεση του γνήσιου δεσμού προς την Ελληνική Δημοκρατία του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού.

Σε γενικές γραμμές ο νέος νόμος για την ιθαγένεια οφείλει να εδράζεται σε ορισμένες θεμελιώδεις αρχές:

α. τον σεβασμό των θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος της Ελλάδος

β. την διακρίβωση του γνησίου δεσμού του ενδιαφερομένου να πολιτογραφηθεί αλλοδαπού προς την Ελληνική Δημοκρατία

γ. τον εξορθολογισμό του απαιτούμενου χρόνου μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην επικράτεια της Χώρας

δ. την εξατομίκευση της κρίσης για την απόκτηση της ιθαγένειας, η οποία είναι σύμφωνη με τον σεβασμό της διακριτής προσωπικότητας του ατόμου (τεστ ιθαγένειας και προσωπική συνέντευξη).

ε. τη μέριμνα για τους ομογενείς και την καθιέρωση κριτηρίων προτεραιότητας για αυτήν την πληθυσμιακή κατηγορία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το νέο, εξορθολογισμένο πλαίσιο για την ιθαγένεια θα συμβάλει στην προστασία του Συντάγματος, στην ομαλή ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών και στην διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και ομοιογένειας.

Πηγή: Καθημερινή / The Economist 28/12/2012

*Ο Ιωάννης Κωτούλας είναι ιστορικός, ερευνητής του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας της μελέτης «Μετανάστευση και Κυρίαρχη Κουλτούρα: Θρησκεία-πολιτική-πολυπολιτισμικότητα» (Παπαζήσης 2011)

Διαβάστε περισσότερα...

Δύο προτεραιότητες στην Εθνική Άμυνα το 2013

H Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ανακοίνωσε πως στις 2 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με σημαντικότερο την προμήθεια ανταλλακτικών κινητήρων για τα αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

H ανακοίνωση αυτή καλλιεργεί προσδοκίες ότι θα αντιμετωπιστεί επιτέλους, μετά από πολυετή καθυστέρηση, το ζήτημα της διαθεσιμότητας των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού στο Αιγαίο και σχετίζεται πιθανότα με τις ειδοποιήσεις της DSCA των ΗΠΑ της 29ης Μαρτίου 2011 για πιθανή πώληση FMS στην Ελλάδα ανταλλακτικών F-16, F/RF-4E, C-130H/B, C-27J, T-6A και λοιπών αεροσκαφών της ΠΑ με συστήματα ή υποσυστήματα αμερικανικής προέλευσης και της 29ης Απριλίου 2011 για πιθανή πώληση FMS στην Ελλάδα ανταλλακτικών κινητήρων F100-PW-229 των F-16 Block 52+ και 52+ Advanced της ΠΑ.

Πέραν αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας όσο και την αναγκαιότητα διάτηρησης της Ελληνικής στρατιωτικής ισχύος ώστε να αποτραπεί ή να αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει να θέσει στόχους και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών στα ζητήματα της αμυντικής οργάνωσης και των εξοπλισμών.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας προανήγγειλε στις 4 Δεκεμβρίου 2012 την επικείμενη κατάθεση των προτάσεων των Γενικών Επιτελείων για τη Νέα Δομή Δυνάμεων (ΝΔΔ) στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την προώθησή τους προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ. Οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν και παράλληλα να ξεκινήσει ο προγραμματισμός των απαραίτητων δράσεων. Όπως έχει επισημανθεί κατ΄επάναληψη και σε σειρά αναρτήσεων από το παρόν ιστολόγιο (Οι βουλευτές βλάπτουν σοβαρά την Εθνική Άμυνα, H επανάσταση του αυτονόητου στον Ελληνικό Στρατό, Επικράτηση της λογικής και μετεγκατάσταση του 2ου ΤΕΕΠ στο Στεφανοβίκειο, Ο χάρτης των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, Αλλαγές στη Δομή Διοίκησης του Ελληνικού Στρατού, Η Δομή Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμική Αεροπορία και Νέα Δομή Δυνάμεων) οποιαδήποτε καθυστέρηση ή έκπτωση λόγω ατολμίας ή αδυναμίας σύγκρουσης με συντεχνιακά, κομματικά και τοπικιστικά συμφέροντα θα σημάνει την αρχή του τέλους για τον ελληνικό αμυντικό μηχανισμό, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται.

Η ΝΔΔ φυσικά δεν σχετίζεται με μετεγκαταστάσεις/συγχωνεύσεις/καταργήσεις Μονάδων και Σχηματισμών όπως ίσως θεωρούν οι περισσότεροι αλλά και με ενέργειες που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία των Κλάδων, στην ενίσχυση της διακλαδικότητας, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη βελτίωση της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων, σε γενικές γραμμές στην αναδιοργάνωση με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας αντίδρασης των Δυνάμεων με παράλληλη μείωση του κόστους λειτουργίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η διάλυση ή συγχώνευση Μονάδων δεν επιλύει το πρόβλημα της υποεπάνδρωσης αλλά ενέχει ευεργετικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς, εξίσου σημαντικούς. Για να γίνει αυτό ευρύτερα κατανοητό θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του 2ου Ταγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων που εδρεύει πλέον μαζί με το 1ο ΤΕΕΠ στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας σε τρία υπεραπλουστευμένα σενάρια:

1. Μεταστάθμευση: Η εγκατάσταση του 2ου ΤΕΕΠ στα Μέγαρα ακύρωνε τη δυνατότητα ταχείας αντίδρασης καθώς τα επιθετικά Ε/Π ΑΗ-64DHΑ έπρεπε να μεταβούν στο Στεφανοβίκειο για τη φόρτωση του βασικού τους οπλισμού (αντιαρματικά βλήματα και ρουκέτες) αφού εκεί βρίσκονται οι ειδικές αποθήκες οπλισμού και τα πυρομαχικά. Η μετεγκατάσταση του 2ου ΤΕΕΠ στο Στεφανοβίκειο προσέφερε επιπλέον πλεονεκτήματα, όπως η απομάκρυνση από το παραθαλλάσιο περιβάλλον των Μεγάρων, η μη έκθεση των Ε/Π στα στοιχεία της φύσης λόγω έλλειψης υποστέγων, η γειτνίαση με το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Η μεταστάθμευση όμως της Μονάδας δεν επίλυσε το πρόβλημα της υποεπάνδρωσης αφού ο αριθμός των Ιπταμένων και Μηχανικών παρέμεινε σταθερός.

2. Συγχώνευση: Η συγχώνευση του 1ου και 2ου ΤΕΕΠ σε μία Μονάδα (ενδεικτικά, 1ο ΤΕΕΠ με δύο Λόχους ΕΕ/Π) και πάλι δεν επιλύει το πρόβλημα επάνδρωσης αφού το άθροισμα του ανθρωπίνου δυναμικού (Ιπταμένων και Μηχανικών) παραμένει σταθερό όπως εξάλλου και εκείνο των οπλικών συστημάτων. Μία τέτοια απόφαση όμως έχει άλλες ευεργετικές επιπτώσεις, ενδεικτικά η επίτευξη ευελιξίας και η ενοποίηση της διοίκησης.

3. Συγκρότηση ενδιάμεσου Σχηματισμού Διοίκησης: Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η συγκρότηση ενός νέου Σχηματισμού (ενδεικτικά, νέου ΣΥΑΣ) ως ενδιάμεσο επίπεδο διοίκησης μεταξύ των Ταγμάτων και της Ταξιαρχίας (1η ΤΑΞΑΣ) που θα οδηγούσε σε αύξηση της γραφειοκρατίας με παράλληλη μείωση της ευελιξίας. Φυσικά θα δικαιολογούσε οργανικές θέσεις ανωτέρων αξιωματικών…


Πέντε αναδιοργανώσεις σε 20 χρόνια με αποτέλεσμα μηδέν

Με αφορμή πρόσφατη αρθρογραφία με θέμα «Τι Στρατό Θέλουμε;» και ενώ έχουν γίνει πέντε «αναδιοργανώσεις» την τελευταία εικοσαετία, οι οποίες εξαντλήθηκαν στο άνοιγμα και το κλείσιμο, την αλλαγή έδρας, τη σύνθεση και την αλλαγή ονομάτων των Μονάδων κανείς δεν ασχολήθηκε με την βελτιστοποίηση την απλοποίηση την κατάργηση Υπηρεσιών Κέντρων και Μονάδων την εξέλιξη του προσωπικού και την αλλαγή στην εσωτερική οργάνωση και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για να επιτύχουν «επιχειρησιακή λειτουργικότητα» οι σύγχρονοι στρατοί χρησιμοποιούν συστηματικά επιστήμες, όπως η επιχειρησιακή έρευνα, η διοίκηση επιχειρήσεων, η πληροφορική, η κοστολόγηση η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας με παράλληλη αξιοποίηση κατάλληλα εκπαιδευμένων στελεχών σε κατάλληλες θέσεις. Αντίθετα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν ελάχιστα τη σύγχρονη τεχνολογία, τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και τις ειδικές γνώσεις του προσωπικού τους. Υπάρχει η εδραιωμένη πεποίθηση ότι τα στελέχη, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί να λειτουργούν στο πεδίο της μάχης μέσω της τυπικής εσωτερικής εκπαιδευτικής διαδικασίας (π.χ. ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ), θεωρούνται ικανά χωρίς άλλη ακαδημαϊκή εκπαίδευση και εμπειρία, να προβαίνουν σε σχεδιασμούς που απαιτούν τη γνώση επιστημονικών πεδίων όπως αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Στελέχη που είναι κάτοχοι τέτοιων γνώσεων τις οποίες απέκτησαν είτε εξαιτίας προσωπικής επιθυμίας είτε κατόπιν απαίτησης της υπηρεσίας είναι εκτός της διαδικασίας σχεδιασμού και φυσικά εκτός της αλυσίδας λήψης αποφάσεων.

Με δεδομένη την γενικευμένη σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος τάση για μείωση των οικονομικών πόρων που διατίθενται για την εθνική άμυνα τότε είναι αναγκαία η επανεξέταση λειτουργίας των Υπηρεσιών των Κέντρων και Μονάδων των Γενικών Επιτελείων εξοικονομώντας προσωπικό και χρήμα.

Το πεδίο δράσης είναι λαμπρό και τα παραδείγματα πολλά.

Τέσσερις ξεχωριστές οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) λειτουργούν για κάθε Επιτελείο ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ οι οποίες ασχολούνται με τα ίδια αντικείμενα σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμού, παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των οικονομικών διατάξεων έλεγχο νομιμότητας των οικονομικών πράξεων εκκαθάριση και αναγνώριση των δαπανών. Τέσσερα κέντρα πληροφορικής τα οποία ασχολούνται με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας στοιχείων (προσωπικό, επιστράτευση, διοικητική υποστήριξη, διοίκηση & έλεγχος). Τα τρία βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο.

Τρία μηχανογραφικά κέντρα μισθοδοσίας (αντίστοιχα περίπου του ΚΕΠΥΟ), ένα για κάθε Κλάδο ΓΕΣ/ΟΛΚΕΣ, ΓΕΑ/ΟΛΚΑ και ΓΕΝ/ΚΕΦΝ και τρία διαφορετικά συστήματα παρακολούθησης υλικών και προσωπικού. Κάθε Κλάδος έχει το δικό του σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές δικτυακές υποδομές μέσα στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, τριπλάσιο προσωπικό υποστήριξης, τρία συμβόλαια συντήρησης με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται, ενώ αυτά δεν συνεργάζονται μεταξύ τους.

Πέντε τουλάχιστον συστήματα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και αλληλογραφίας (ΔΑΔΑ, ΑΣΔΑ ΠΥΡΣΕΙΑ, ΑΣΔΣ, ΕΘΥΣΑΝ, CRONOS/NMS-ΝΑΤΟ, NMHS) και δύο υπηρεσίες διακίνησης έντυπης αλληλογραφίας στο Στρατό Ξηράς (Υπηρεσία Επείγουσας Στρατιωτικής Αλληλογραφίας και το Ταχυδρομικό Σώμα).

Τέλος τέσσερις Μονάδες Διοικητικής Υποστήριξης και τέσσερα τηλεφωνικά κέντρα στο ίδιο στρατόπεδο για κάθε Επιτελείο πράγμα το οποίο σημαίνει τέσσερις Διοικητές, τέσσερα γραφεία κινήσεως, τέσσερα κέντρα επικοινωνιών που ασχολούνται με τα ίδιο έργο.

Ποιος θα βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά;

Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος ε.α., PhD Επιχειρησιακή Οργάνωση

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ


Στο ζήτημα της υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Α/ΓΕΕΘΑ σε έγγραφό του με κατευθυντήριες οδηγίες του προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων τον περασμένο Μάρτιο έγραφε πως «επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι το κύριο βάρος πέφτει πλέον στην συντήρηση του υπάρχοντος υλικού, το οποίο είναι και επαρκές και πολύ καλής ποιότητας. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άμεσες προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, η αμυντική σχεδίαση θα πρέπει να συνυπολογίσει την αναγκαιότητα παρακολούθησης των τεχνολογικών προόδων στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών, μέσω ενός στοχευμένου σχεδιασμού προμηθειών αμυντικού υλικού σε βάθος χρόνου».

H εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού βαθμού επιχειρησιακής διαθεσιμότητας του υπάρχοντος υλικού θα επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της εφοδιαστικής υποστήριξης (ομαλή ροή προμήθειας ανταλλακτικών, πυρομαχικών, καυσίμων) και της αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

Σημειώνεται ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένουν την παράδοση 16 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90GR, 6 υποβρυχίων (3 νεότευκτα +2 Τύπου 214 και 1 εκσυγχρονισμένο Τύπου 209AIP) και 1 πυραυλάκατου τύπου Super Vita ενώ πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την παραλαβή του μέγιστου δυνατού μεταχειρισμένου υλικού που παραχωρούν δωρεάν οι ΗΠΑ στον ΕΣ: 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams και υποστηρικτικών οχημάτων, 224 Τεθωρακισμένων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, 110 οχημάτων αντιαρματικών βλημάτων TOW (ITV) Μ901A2, 80 Οχημάτων Ομάδας Πυρών Υποστήριξης (FIST-V) Μ981 για προωθημένους παρατηρητές πυροβολικού, 57 ερπυστριοφόρων μεταφοράς φορτίου Μ548A1, 3.000 πυρομαχικών αρμάτων 120mm τύπου M830 HEAT. To ελληνικό ενδιαφέρεον μπορεί και πρέπει να επεκταθεί σε μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, Τεθωρακισμένα Οχήματα Αμφίβιας Εφόδου AAV7A1, Τεθωρακισμένα Οχήματα Διοικήσεως M577, εξομοιωτές επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και διατρητικά πυρομαχικά αρμάτων.

Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό οφείλει να κινητοποιηθεί για την απόκτηση των δύο τελευταίων ναρκοθηρευτικών τύπου OSPREY από τις ΗΠΑ πριν διαλυθούν ή εκποιηθούν σε τρίτο κράτος.


Πίνακας των 29 εξοπλιστικών προτεραιοτήτων του ΓΕΕΘΑ 2011-2025 (σε εκατ. €)

1 ΓΕΑ Συντήρηση-υποστήριξη οπλικών συστημάτων ΠΑ 1.241,57
2 ΓΕΣ Υποστήριξη οπλικών συστημάτων και μέσων 1.090,00
3 ΓΕΝ Συντήρηση-υποστήριξη οπλικών συστημάτων ΠΝ 532,44
4 ΓΕΣ Πυρομαχικά υψηλής καταστροφικότητας – Έξυπνα πυρομαχικά, συμπλήρωση αποθεμάτων επιχειρήσεων & εκπαίδευσης 336,00
5 ΓΕΑ Επαναπιστοποίηση-απόκτηση βλημάτων & υλικών όπλων της ΠΑ 166,19
6 ΓΕΝ Προμήθεια νέων βαρέων τορπιλών και ολοκλήρωση στο οπλικό σύστημα Υ/Β τύπου 214 & 209 ΑΙΡ 140,00
7 ΓΕΑ Προμήθεια βλημάτων αέρος-εδάφους ακτίνας >100 μιλίων 100,00
8 ΓΕΕΘΑ Συμμετοχή στην κοινοπραξία BOC-HELIOS 27,70
9 ΓΕΑ Προμήθεια του απολύτως αναγκαίου αριθμού ελικοπτέρων Έρευνας και Διασωσης (SAR), εξομοιωτή πτήσης & επίγειου συστήματος εκπαίδευσης (Μελέτη: 270 εκατ. ευρώ) 234,00
10 ΓΕΑ Απόκτηση Α/Φ & συναφούς εξοπλισμού για αναπλήρωση απωλειών & αντικατάσταση Α/Φ δεύτερης γενιάς. Αναβάθμιση υποδομών & εγκαταστάσεων υποστήριξης ΝΜΑ (40 σύγχρονων Α/Φ) [μελέτη: 350 εκατ. ευρώ) 2.398,76
11 ΓΕΝ Προμήθεια αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας [μελέτη: €350 εκατ.] 250,00
12 ΓΕΝ Ναυπήγηση νέων φρεγατών [μελέτη € 3,5 δις, πραγματικό ~ €4 δις.] 2.600,00
13 ΓΕΣ Βελτίωση δυνατοτήτων Αεροπορίας Στρατού 628,50
14 ΓΕΝ Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ 400,00
15 ΓΕΣ Εκσυγχρονισμός-εξοπλισμός μονάδων Ειδικών Δυνάμεων 164,96
16 ΓΕΣ Προμήθεια νέων αντιαεροπορικών συστημάτων περιορισμένης ακτίνας (SHORADS) για αντικατάσταση OSA-AK [μελέτη: € 1 δις.] 560,00
17 ΓΕΑ Προμήθεια συστημάτων βλημάτων εδάφους-αέρος μεγάλης ακτίνας [μελέτη: € 603 εκατ.] 200,00
18 ΓΕΕΘΑ Συμμετοχή στο δορυφορικό πρόγραμμα επιτήρησης MUSIS 200,00
19 ΓΕΑ Προμήθεια εκπαιδευτικών αεροσκαφών [μελέτη: 647 € εκατ.] 400,00
20 ΓΕΣ Προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων [μελέτη: €1,2 δις.] 250,00
21 ΓΕΑ Εκσυγχρονισμός Mirage 2000 360,00
22 ΓΕΝ Επιτήρηση ΠΝ 232,00
23 ΓΕΑ Προμήθεια συστημάτων προσέγγισης με έλεγχο ραντάρ (RAPCON) 47,17
24 ΓΕΝ Οπλισμός-πυρομαχικά ΠΝ 118,50
25 ΓΕΣ Βελτίωση δυνατοτήτων πυροβόλων & μέσων πυροβολικού 400,00
26 ΓΕΣ Προμήθεια οχημάτων & μέσων περισυλλογής 100,00
27 ΓΕΑ Αναβάθμιση F-16 Blk 50 & 52+ 405,08
28 ΓΕΣ Αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός TOR-M1 [μελέτη: €150 εκατ.] 99,00
29 ΓΕΣ Ανάπτυξη δυνατοτήτων Μη επανδρωμένων Εναερίων Οχημάτων (UAV) 33,54

Πηγή: strategyreports

Διαβάστε περισσότερα...

H Φωτογραφία της Εβδομάδας

Κόκπιτ Mirage 2000-5 σε ενισχυμένο καταφύγιο στην 114ΠΜ στην Τανάγρα σε νυχτερινό readiness (α/φος ετοιμότητας). Φωτογραφία Ιωάννης Λέκκας.

Διαβάστε περισσότερα...

Για διακρατικές συμφωνίες εξοπλισμών μίλησε ο ΥΕΘΑ

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς, σε συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στο υπουργείο δημοσιογράφους για ανταλλαγή ευχών, παρουσία και της στρατιωτικής ηγεσίας, ο ΥΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος έδωσε το στίγμα των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί όσον αφορά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες προμήθειες. Χωρίς σε καμμία περίπτωση η Ελλάδα να ξεφύγει από το αυστηρό πλαίσιο δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στα οικονομικά της, ο υπουργός βεβαίωσε ότι έχουν σχεδιαστεί κινήσεις για την υλοποίηση στους επόμενους μήνες, εξοπλιστικών προγραμμάτων «στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών». Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι ώστε να επιτευχθούν διακρατικές συμφωνίες σε υψηλό επίπεδο, με «μετακύληση των πληρωμών σε βάθος χρόνου», δεδομένου ότι έπειτα από μερικά χρόνια, η οικονομική κατάσταση της χώρας αναμένεται να έχει βελτιωθεί. Ερωτώμενος δε για συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Τουρκία, τα οποία αναμένεται να «ανοίξουν την ψαλίδα» στην ισορροπία δυνάμεων με την Ελλάδα, ο ΥΕΘΑ έδειξε ενήμερος αλλά απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος για τις εξεταζόμενες επιλογές.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος, συνέδεσε ευθέως την επικείμενη κινητικότητα με την σχεδιαζόμενη διεθνή περιοδεία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην οποία η ατζέντα που θα συζητήσει, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην ουσία, ο ΥΕΘΑ «φωτογράφισε» την αποδοχή αμερικανικής προτάσεως που διερευνάται και αφορά την δωρεάν παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού (400 άρματα μάχης Μ1Α1 κ.λπ.), όσο και την επιλογή συγκεκριμένων προτάσεων άλλων πλευρών, που αφορούν ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής για συγκεκριμένα προγράμματα.

Σχετικώς με το πρόγραμμα των υποβρυχίων, ο υπουργός δεν έδωσε κάποια είδηση, διευκρίνισε όμως ότι προτάσεις οι οποίες αφορούσαν, όπως ακούστηκε, πώληση των υπό ναυπήγηση υποβρυχίων Τύπου 214, δεν έγιναν από το ΥΠΕΘΑ. Ο Π. Παπανιωτόπουλος χαρακτήρισε «εξαιρετικά υποβρύχια τα Τύπου 214», μην παραλείποντας να αναφερθεί και στην πρόσφατη επιτυχή εκτέλεση βολών τορπιλλών, λέγοντας ότι από πλευράς ΥΠΕΘΑ, επιδίωξη είναι κατά πρώτον «να πάρουμε τα καράβια μας για το Πολεμικό Ναυτικό» και κατά δεύτερον, να καταστούν βιώσιμα τα ναυπηγεία.

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στις διεθνείς επαφές που είχε μέχρι σήμερα και στις οποίες πάντα ενημερώνει τους ξένους επισήμους για τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών. Σημείωσε δε ότι η προβολή των δυνατοτήτων των αμυντικών βιομηχανιών, δεν μπορεί να μην αποτελεί μέρος των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Για τον λόγο αυτό, στην επικείμενη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχει προσκληθεί να παραστεί σε διεθνή έκθεση αμυντικής βιομηχανίας, έχει καλέσει εκπροσώπους των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών να τον συνοδεύσουν ώστε η ελληνική εκπροσώπηση να είναι δυνατή.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο στάθηκε ο ΥΕΘΑ, ήταν η ανάγκη αναβαθμίσεως των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, δεδομένου ότι η ΕΥΠ δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες. Ο υπουργός δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την δουλειά που γίνεται στον τομέα αυτόν από την ολιγομελή ομάδα στελεχών της Διακλαδικής Διοικήσεως Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, με βάση τα ανεπαρκή μέσα που, όπως παραδέχθηκε, έχουν στην διάθεσή τους. Ανέφερε δε ότι σκοπεύει να προτείνει την ριζική ενίσχυση στον τομέα αυτόν.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί το ΥΠΕΘΑ, είναι αυτό της ανασύστασης της ΜΟΜΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «η Ελλάδα χτίστηκε μετά τον εμφύλιο από την ΜΟΜΑ» και σημείωσε ότι αντιμετωπίζονται ορισμένες δυσκολίες εξαιτίας των κοινοτικών οδηγιών, που αφορούν το πλαίσιο της αναθέσεως των έργων. Εκτιμάται όμως ότι σύντομα θα ξεπεραστούν με την κατάλληλη φόρμουλα.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν για την Ελλάδα, ο ΥΕΘΑ τις χαρακτήρισε «ευτελούς επιπέδου».


*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Wikileaks: Έγγραφα που καταδεικνύουν στήριξη Αναστασιάδη σε επαναφορά του σχεδίου Ανάν

Έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστοτόπο Wikileaks και τα οποία αναφέρονται σε κατ΄ ιδίαν αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το σχέδιο Ανάν, παρουσίασε ομάδα νέων που στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα.

Σύμφωνα με το νομικό Σίμο Αγγελίδη, τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2009 και καταρρίπτουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τον ισχυρισμό του Ν. Αναστασιάδη ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν. Τα κείμενα, που μιλούν από μόνα τους και με την επιφύλαξη ότι αποδίδουν την αλήθεια ως προς τα γεγονότα, αποδεικνύουν τη σαφή πολιτική τοποθέτηση ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη βάση λύσης του Κυπριακού, όπου και εάν γίνονται οι συζητήσεις, στην Κύπρο ή ακόμη και στην Τουρκία. Παράλληλα, σημειώνει πως “τα έγγραφα υπάρχουν και αποκαλύπτουν τη μόνη αλήθεια, ότι το παιγνίδι είναι στημένο” και πως “παρά τις σημερινές του προεκλογικές δηλώσεις, αποδεικνύεται ότι ο κ. Αναστασιάδης επιμένει σε λύση τύπου σχεδίου Ανάν με απλές ωραιοποιήσεις”.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν τα εξής έγγραφα:

Έγγραφο με κωδικό 06NICOSIA766 ημερομηνίας 23ης Μαΐου 2006, σύμφωνα με το οποίο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλα για την επιλογή του “ΝΑΙ” στο σχέδιο Ανάν για το δημοψήφισμα και για αυτό το λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το σχέδιο. Ο Α. Νεοφύτου, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, πρόσθεσε ότι κατ` ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση.
Έγγραφο με κωδικό 05ANKARA799 ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2005 για την συνάντηση μεταξύ του Ν. Αναστασιάδη και του Αμπντουλάχ Γκουλ στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο “ο Ντισλί είπε ότι ο Αναστασιάδης ανέφερε στον Γκιουλ ότι εάν υπάρχουν `ορισμένες αλλαγές` στο σχέδιο Ανάν ο ΔΗΣΥ θα έσπρωχνε εκ νέου το σχέδιο Ανάν στους Ε/κ (would again push the plan with the Greek Cypriot public)”.
Έγγραφο με κωδικό 08NICOSIA273 ημερομηνίας 30 Απριλίου 2008 για τα σχόλια του τότε Αμερικανού Πρέσβη για συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι “ο Αναστασιάδης κατ` ακρίβεια υποστήριξε την επαναφορά (retabling) του σχεδίου Ανάν με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καταπραΰνουν τις ανησυχίες των Ε/κ”.
Έγγραφο με κωδικό 09NICOSIA317 ημερομηνίας 3 Μαΐου 2009 αναφέρει ότι “ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του εξακολουθούσε να θέλει να δημιουργήσει συμμαχία με υπέρ το υπέρ της λύσης ΑΚΕΛ για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια δυναμική (momentum) για να επιτευχθεί το “ΝΑΙ” σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα”.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Καλά Χριστούγεννα!

... με το παραδοσιακό στολισμένο καράβι, και με την ευχή το καράβι της Ελλάδας να περάσει επιτέλους τον κάβο...Καλά Χριστούγεννα σε όλους, και ιδιαίτερα σε όσους τα περνούν φυλάσσοντας Θερμοπύλες.

Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη αύξηση στις επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες τους

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Σημαντική αύξηση στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων, σε ποσοστό πάνω από 38%, σημειώθηκε φέτος έως και το μήνα Νοέμβριο, σε σχέση με το 2011. ΌΠως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο 11μηνο της φετινής χρονιάς έχουν επιστρέψει συνολικά (15.746) αλλοδαποί, ενώ ολόκληρο το 2011 επέστρεψαν (11.357) στις χώρες καταγωγής τους. Προφανώς το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν συμπεριληφθούν και τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην εφαρμογή εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η χρηματοδότηση του οποίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επιστροφές (εκούσιες αλλά και αναγκαστικές) γίνονται με πτήσεις από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:

"Μεγάλη αύξηση σημειώνεται φέτος στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων στις χώρες καταγωγής τους. Ήδη το μήνα Νοέμβριο του 2012, η ποσοστιαία αύξηση στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων ξεπερνά το 38%, σε σύγκριση με ολόκληρο το 2011. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των αναγκαστικών επιστροφών από τις 109 τον Ιανουάριο του 2012 σε 2.271 τον Νοέμβριο του 2012.

Ειδικότερα, (15.746) αλλοδαποί επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, από την αρχή του έτους έως και το μήνα Νοέμβριο, μέσω των εθελουσίων και αναγκαστικών επιστροφών, ενώ ολόκληρη την περσινή χρονιά είχαν επιστρέψει (11.357) αλλοδαποί στις χώρες τους.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών (action plan), η χρηματοδότηση του οποίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα μας, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα. Παράλληλα, γίνεται συστηματική προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και της ενίσχυσης της πολιτικής αναγκαστικών και εθελοντικών επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών.

Σημειώνεται ότι οι επιστροφές (εθελούσιες και αναγκαστικές) πραγματοποιούνται με εθνικές πτήσεις charter και τακτικές πτήσεις από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).

Οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών, τον Δ.Ο.Μ. και Εθνικούς πόρους".

Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί Γ. Λιλλήκα για Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Του Π. Ήφαιστου

Οι επερχόμενες Προεδρικές εκλογές είναι κομβικές. Θα κρίνουν κατά πόσο οι κύπριοι θα χαράξουν νέα πορεία χειραφέτησης και επανατοποθέτησης του κυπριακού στην βάση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας ή κατά πόσο τελεσίδικα θα αρχίσουν να κατηφορίζουν προς τον ολοκληρωτικό αφανισμό.

Δες τε τον Λίβανο, δες τε την Συρία και δες τε τον δόλιο και ύπουλο ρόλο της Τουρκίας. Αυτά και χειρότερα θα πάθουν οι Κύπριοι αν εμπιστευτούμε τις παρατάξεις οι οποίες παρά τα φρικτά τους λάθη ζητούν να ηγηθούν ξανά του κράτους. Υπήρξαν φανατικοί υποστηρικτές ή υποκριτικοί συνοδοιπόροι του φασιστικού, ανελεύθερου, ρατσιστικού, αντιδημοκρατικού και ιμπεριαλιστικού σχεδίου Αναν. Σήμερα, εν τούτοις, δεν έχουν καν το θάρρος να πουν ένα ανοικτό και μεγάλο συγνώμη.
Σώφρων και ασφαλές είναι να μην εμπιστευτούμε τις απαρχαιωμένες και αναχρονιστικές παρατάξεις της κομματοκρατίας της περιόδου 1960 μέχρι σήμερα. Τόσα είναι τα λάθη τους που σωρευμένα είναι πιο ψηλά από το Έβερεστ. Απαρχαιωμένες και αναχρονιστικές ιδεολογίες, σπαρακτικά κραυγαλέα ανικανότητα να καταλάβουν στοιχειωδώς τον κόσμο και την σημασία της εθνικής ανεξαρτησίας, πρόταξη των κομματικών και προσωπικών διαφορών τους πάνω από την εθνική επιβίωση και ανικανότητα να αντιληφτούν τον πραγματικό χαρακτήρα των διεθνών θεσμών.

Γι’ αυτό, δεν είναι να απορεί κανείς για το γεγονός ότι μετά το 1960 μας οδήγησαν σε διαδοχικές διχόνοιες, εμφυλίους, τυφλότητα, πραξικοπήματα, αδιέξοδες συμφωνίες με τον εισβολέα, απάθεια αντί ενεργής αντίστασης και ακατανόητα μπερδεμένα λόγια όταν πριν δύο δεκαετίες κάποιοι έγκαιρα μιλούσαν για στρατηγική διεξόδου (αίτηση ένταξης στην ΕΕ και αμυντική σύζευξη με την Ελλάδα). Διολισθαίνοντας από την μια υποχώρηση στην άλλη και από το ένα λάθος στο άλλο μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού με το σχέδιο Αναν το οποίο απέκρουσαν με το ιστορικό ΟΧΙ του 2004 οι ίδιοι οι πολίτες. Τώρα, οι αδιόρθωτοι, θέλουν να μας επιστρέψουν στο μέλλον της ίδιας ή παρόμοιας διζωνικής παράκρουσης. Αν οι κύπριοι πάσχουν από συλλογικά σύνδρομα αυτοκτονίας θα ψηφίσουν ξανά τους δράστες της συμφοράς μας. Αν το κάνουν, μάλλον θα είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν και θα πάθουν ότι τους αξίζει.

Ο θεσμός της Προεδρίας, δηλαδή της άμεσης δημοκρατίας στην εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, προσφέρει τώρα την ευκαιρία για μια πιο ασφαλή πορεία. Ο θεσμός της Προεδρίας αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα κατά των πολιτικά ναυαγισμένων κομμάτων των τελευταίων δεκαετιών. Βασικά, στην σημερινή ιστορική συγκυρία, οι προεδρικές εκλογές θα προκρίνουν αν η Κύπρος θα ζήσει ή θα πεθάνει. Γιατί η επί τέσσερεις δεκαετίες θανατηφόρα υποχωρητικότητα και η στήριξη του θανατηφόρου σχεδίου το 2004 δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στην προσκόλληση των δύο μεγάλων κυπριακών κομμάτων σε αναχρονιστικά και απαρχαιωμένα ιδεολογικά δόγματα και ακατάλληλες για ανεξάρτητο κράτος εξαρτησιακές αντιλήψεις τους.

Το ιδεολογικό σάπισμά τους προκαλούσε αλληθωρισμό προς ξένους δεσπότες που ζητούσαν την καταστολή της ανεξαρτησίας μας και που έφερνε άσκοπη και αχρείαστη διχόνοια στην κυπριακή κοινωνία. Από το 1960 μέχρι σήμερα, σε άλλα κράτη μια τέτοια αλληλουχία θανατηφόρων λαθών η αποδοχή το 2004 να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, θα είχαν ακουστεί φωνές περί εσχάτης προδοσίας. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει γεγονός ότι επί δεκαετίες και αδιαλείπτως μετά το 1977 συζητούσαν την κατάργηση της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα απλά μέλη των κομμάτων, οι απλοί δηλαδή Κύπριοι, δεν φταίνε γι’ αυτό. Φταίνε όσοι και όποιοι δράστες κομματάρχες τους παρέσυραν στον κατήφορο. Τώρα τους προσφέρεται η ευκαιρία χειραφέτησης, πολιτικής απελευθέρωσης και μιας νέας σωτήριας πορείας.

Η εκλογή μη κομματικού Προέδρου της ΚΔ, επιπλέον, θα δώσει την ευκαιρία στην πολιτικά ναυαγισμένη κομματοκρατία να αυτοδιαλυθεί και να ανασυγκροτηθεί, για να ανασυσταθεί έτσι η πολιτική μας ζωή. Οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, λοιπόν είναι «δύο σε ένα»: Προσφέρουν, αφενός την ευκαιρία η κοινωνία να εκλέξει πανηγυρικά μη κομματικό πρόσωπο με θέσεις εθνικής σωτηρίας και αφετέρου την προοπτική ανασυγκρότησης και ανασύστασης της κυπριακής πολιτικής ζωής. Ταυτόχρονα, θα ανακοπεί ο κατήφορος προς το θανατηφόρο τέλμα, την απώλεια της ανεξαρτησίας μας, το βίαιο πάντρεμά μας με τον νέο-Οθωμανισμό, την ακύρωση της δημοκρατίας, την αποδοχή ενός ρατσιστικού (διζωνικού) καθεστώτος και την αρπαγή του πλούτου μας. Στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2013 η κυπριακή κοινωνία θα δείξει, ουσιαστικά, κατά πόσο είναι βιώσιμη συλλογική οντότητα και κατά πόσο διαθέτει συλλογικό ένστικτο αυτοσυντήρησης.
Τώρα, επειδή ένας είναι ο μη κομματικός υποψήφιος ερχόμαστε στον Γιώργο Λιλλήκα. Ο ανανεωμένος πολιτικός του λόγος και οι ρητές προγραμματικές του θέσεις κατά της θανατηφόρας διζωνικής παράκρουσης διανοίγουν ελπίδες τόσο μιας πιο ελπιδοφόρας προεδρίας όσο και μιας ευκαιρίας, όπως είπαμε, να ανασυγκροτηθεί η πολιτική μας ζωή. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος δεν φαίνεται μόνο να αφήνει πίσω τον απαρχαιωμένο ιδεολογικοπολιτικό λόγο αλλά και να παραμερίζει την διζωνική παράκρουση που μαθηματικά οδηγεί σε πλήρη και τελεσίδικη τουρκοποίηση.

Ο ανανεωμένος λόγος συμβολίζεται και από την σωστή αντίληψη της ελληνικότητας ως οικουμενικής πολιτικής παράδοσης και από την κατανόηση της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας για την επιβίωση των κυπρίων. Την Ευρώπη, επίσης, την βλέπει με σωστούς πολιτικούς φακούς και χωρίς συμπλέγματα ή σύνδρομα υποτέλειας. Επιπλέον, χωρίς εθνικιστικές παρακρούσεις όσων σήμερα αμετανόητοι στεγάζονται σε συγκεκριμένο κόμμα, χωρίς αναχρονιστικά διεθνιστικά σύνδρομα όσων σταλινικών κυβερνούν το έτερο μεγάλο κόμμα και χωρίς νεοκυπριακά παραληρήματα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος χαράσσει μια ψύχραιμη και ισορροπημένη πορεία.

Οι κύπριοι έχουν την μεγάλη ευκαιρία να αποκολληθούν από τις λάσπες λαθών και πολιτικών εγκλημάτων πέντε δεκαετιών και να εξαποστείλουν τους αμετανόητους δράστες της συμφοράς της Κύπρου στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Νέες και ανασυγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις που θα πυροδοτήσει η αλλαγή, θα στηρίξουν τον νέο πρόεδρο στην νέα και δύσκολη πορεία σωτηρίας. Μια τέτοια πορεία υποχρεωτικά είναι τροχοδρομημένη πάνω στις αρχές της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Οποιαδήποτε άλλη «λύση» καλύτερα ποτέ να μην έλθει ή ας αργήσει όσο χρειαστεί. Θέλουμε και επιδιώκουμε βιώσιμη λύση αλλά δεν βιαζόμαστε να αυτοκτονήσουμε!! Με παρρησία και σαφήνεια, ο ανεξάρτητος υποψήφιος, δηλώνει προγραμματικά δεσμευμένος με θέσεις συμβατές με την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Τέλος, ακούω κάποιες αμφιβολίες για το κατά πόσο ο ανεξάρτητος υποψήφιος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Πρώτον, προτιμότερος αυτός που δεν στηρίζεται στο σάπιο, απαρχαιωμένο και ένοχο κομματικό παρελθόν. Δεύτερον, προτιμότερος αυτός που κατέρχεται ως υποψήφιος με ρητές και σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις που δημιουργούν προοπτικές αποκόλλησης από τις επάρατες διαπραγματευτικές δεσμεύσεις του παρελθόντος. Τρίτον, προτιμότερος ένας ανεξάρτητος υποψήφιος ο οποίος αν εκλεγεί θα δώσει την ευκαιρία στην πολιτική μας ζωή να ανασυγκροτηθεί και να ανανεωθεί.

Πηγή: Ινφογνώμων (Αναδημοσίευση από τον "Φιλελεύθερο")

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση - σωσίβιο με στόχο τη λειτουργία Σκαραμαγκά

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εκταμιευθούν 5 - 7 εκατομμύρια ευρώ προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα συντήρησης των υποβρυχίων που βρίσκονται εκεί μέχρι να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της συνέχειας του κατασκευαστικού προγράμματος, γνωστοποίησε προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σε επιστολή που κοινοποιήθηκε στην εταιρεία, κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, αναφέρεται ότι το ποσόν αυτό μπορεί να εκταμιευθεί ταχύτατα. Ωστόσο, ζητείται από την εταιρεία να υπάρξει δεσμευτική απάντηση ότι τα χρήματα που θα εκταμιευθούν και, όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι από τα προβλεπόμενα στη σύμβαση και όχι κάποια εκτός σύμβασης δαπάνη, θα διατεθούν αποκλειστικά για τα ναυπηγεία, για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τη συντήρηση των υποβρυχίων και δεν θα μπουν στα ταμεία της εταιρείας για να διοχετευθούν προς άλλες δραστηριότητες.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμούν ότι με το συγκεκριμένο ποσόν θα μπορούσε να εξασφαλισθεί η λειτουργία των ναυπηγείων για 2 - 2,5 μήνες, διάστημα στο οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να βρεθεί μια οριστική λύση μέσα από μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της υπάρχουσας σύμβασης, η οποία έχει αποδειχθεί μη λειτουργική. Πάντως, από την πλευρά της ιδιοκτήτριας εταιρείας αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση για εκταμίευση κονδυλίων, προκειμένου να γίνεται σωστά η συντήρηση των υποβρυχίων, είχε κατατεθεί από αυτούς, με τη δέσμευση ότι όλα τα χρήματα που θα εκταμιευθούν θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για μισθοδοσία των εργαζομένων και ότι μέχρι τώρα ήταν η κυβέρνηση που καθυστέρησε στη λήψη αποφάσεων.

Εφ’ όσον τελικά επέλθει συμφωνία, θα είναι κυριολεκτικά «στο παρά πέντε», καθώς οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι υποαπασχολούνται από τον περασμένο Απρίλιο και έχουν υπαχθεί σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, είχαν προειδοποιήσει ότι από σήμερα θα απείχαν εντελώς από την εργασία τους.

www.kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Τζον Κέρι νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ


Ανακοινώθηκε και επισήμως από τον Λευκό Οίκο η τοποθέτηση του γερουσιαστή Τζον Κέρι στο αξίωμα του υπουργού των Εξωτερικών, σε αντικατάσταση της Χίλαρι Κλίντον η οποία είχε εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσει στις αρχές του 2013.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ο διορισμός του Τζον Κέρι να εγκριθεί το ταχύτερο από τη Γερουσία. «Προετοιμάστηκε όλη του τη ζωή για αυτόν τον ρόλο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους διαπιστευμένους στον Λευκό Οίκο δημοσιογράφους.

Ο 69χρονος γερουσιαστής συμπληρώνει σχεδόν 30 έτη θητεία στο νομοθετικό σώμα. Επίσης είναι βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970 όπου υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2004 με αντίπαλο τον Τζορτζ Μπους έγινε το μεγάλο φαβορί για την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την επίσημη απόσυρση της Σούζαν Ράις από την διεκδίκηση της θέσης, λόγω των αντιδράσεων για την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη και το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη.

Θεωρείται επιλογή σχετικά ευρείας πολιτικής αποδοχής.

www.in.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Eνοχλούν οι έφεδροι στην Θράκη..

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Οι δραστηριότητες των σωματείων εφέδρων στην Θράκη, φαίνεται πως ενοχλούν έντονα τις γνωστές πρακτοράτζες της Άγκυρας στην περιοχή. Έτσι,  άγνωστοι τοιχοκόλησαν στα γραφεία του συλλόγου ΛΕΦΕΔ στην Θεσσαλονίκη  γνωστά σύμβολα των πρακτόρων της Άγκυρας στην Θράκη και την επιγραφή "Τrakya bizimdir", δηλαδή "Η Θράκη είναι δική μας".. Πρόκειται για την τρίτη πρόκληση του είδους, μάλιστα δεν δίστασαν να κολλήσουν ανάλογο σήμα μεγέθους κόλλας Α4 και επάνω στην πόρτα των γραφείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκλήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα πάντα μετά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες των εφέδρων στην περιοχή. Οι ανωτέρω εικόνες μας φέρνουν στο μυαλό παλαιότερα περιστατικά στην Κύπρο, και αποτελούν σαφή ένδειξη ότι έχουμε μπεί σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο...Τα όργανα του τουρκικού παρακρατικού μηχανισμού στην χώρα μας, πλέον έχουν αποθρασυνθεί εντελώς.  Κύριοι, αντιδράστε επιτέλους. Αντιδράστε πριν είναι αργά.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος μετά το περιστατικό:

Πριν από μερικές ημέρες ''αυτό'' βρέθηκε απέναντι από τα γραφεία της λέσχης , είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει και πάντα μετά από δραστηριότητα της λέσχης στην Θράκη. Αναρωτιόμαστε λοιπόν προβληματισμένοι τι μπορεί να σημαίνει , κάποιοι προσπαθούν να μας πουν κάτι ή μήπως θέλουν να μας δείξουν ότι μας παρακολουθούν ή ακόμα ποιο μακριά προσπαθούν να μας φοβίσουν ;

Θέλοντας να απαντήσουμε στην κίνηση αυτή πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει και να ζητά ότι νομίζει ότι του ανήκει ακόμα και αν διαφωνούμε , ακόμα και αν αυτό που ζητά είναι το δικό μας σπίτι , η δική μας Πατρίδα η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΡΑΚΗ. Το ίδιο δικαίωμα όμως έχουμε και εμείς και θα το υπερασπίσουμε ακόμα και με τίμημα την ζωή μας αν ποτέ χρειαστεί και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είμαστε οι μόνοι , ξέρουμε ότι όποιος τολμήσει να διεκδικήσει κομμάτι Ελληνικής γης θα βρει μπροστά του όλους τους Έλληνες ενωμένους για ακόμα μία φορά ,ανίκητους για ακόμα μια φορά.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι δίκαιο έχετε που μας υπολογίζεται και επιλέγετε να τα ''βάλετε'' μαζί μας γιατί μπροστά απ όλους τους συμπατριώτες μας που θα σπεύσουν να υπερασπίσουν την Πατρίδα τους θα βρισκόμαστε ΕΜΕΙΣ και να είστε σίγουροι ότι είμαστε ακριβώς αυτό που φοβάστε. Έως ότου έρθει αυτή η μέρα δηλώνουμε σε εχθρούς και φίλους ότι πλέον αν και είναι πολύ δύσκολο για όλους μας από οικονομικής απόψεως όλες οι μεγάλες ασκήσεις τη λέσχης θα γίνονται μόνο στην Θράκη.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο υπαρχηγός της ΜΙΤ παραπέμπεται για αδικαιολόγητο πλουτισμό

Ο υπαρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Μουχαμέντ Ντερβίσογλου (Muhammed Dervişoğlu), παραπέμπεται σε δίκη από τον Αρχιεισαγγελέα της Άγκυρας, με την κατηγορία του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Ο αρχιεισαγγελέας της Άγκυρας παραπέμπει τον Τούρκο αξιωματούχο μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας που έγινε χωρίς τη σχετική άδεια του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που υπεβλήθη στο 4ο Κακουργιοδικείο Αγκύρας, το οποίο, λόγω αναρμοδιότητας παρέπεμψε την υπόθεση στο Ποινικό Δικαστήριο Οικονομικών Εγκλημάτων (Asliye Ceza Mahkemesi). Σύμφωνα με το δισέλιδο κατηγορητήριο, που στηρίζεται σε έκθεση εμπειρογνώμονα, η κόρη του κατηγορουμένου, Ναζλί, αν και εργάζεται στο γραφείο ενός δικηγόρου ως απλή γραμματέας, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει έξοδα ύψους 751 χιλιάδων λιρών Τουρκίας. Επίσης, τα έξοδα του Ντερβίσογλου από το 2006 μέχρι το 2012 ανέρχονται στο ύψος του 1.432.000 λιρών Τουρκίας, το οποίο δεν δικαιολογείται από το ύψος των αποδοχών του.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι παρατηρούνται μη κανονικές και ύποπτες κινήσεις στους λογαριασμούς και την περιουσία του κατηγορουμένου, με αποτέλεσμα ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΜΙΤ να κινδυνεύει να τιμωρηθεί με ποινές που αρχίζουν από τα 3,5 και φθάνουν μέχρι τα 8 χρόνια φυλάκισης.

Firat News via infognomon

Διαβάστε περισσότερα...

Λακέδες της Τουρκίας στην Ευρώπη

O..αμερόληπτος Βίλι Φότρ παραλαμβάνει την 
κάρτα μέλους από τον πρόεδρο του DEB
Μουσταφά Αλή Τσαβούς
Έκθεση-μαϊμού κάποιων εξωνημένων Ευρωπαίων πολιτικών για τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» που δήθεν παραβιάζονται συστηματικά από τη χώρα μας…

Σας γράφαμε τις προάλλες για τη γελοία οπερέτα που έστησαν στις Βρυξέλλες (σε χώρο του ευρωκοινοβουλίου) κάποιοι πουλημένοι ευρωβουλευτές μαζί με δύο πρακτόρικες οργανώσεις τουρκοφρόνων, την«Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF) και το κόμμα DEB της Θράκης.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, στην αρχή της συνόδου είχε παρουσιασθεί μία έκθεση, την οποία είχαν συντάξει οι εν λόγω πουλημένοι ευρωβουλευτές, δηλαδή ο διευθυντής της ΜΚΟ HRWF (Human Rights Without Frontiers – “Ανθρώπινα Δικαιώματα Δίχως Σύνορα”) Βίλι Φότρ, ο Φρανσουά Αλφονσί και ο διευθυντής της FUEN(Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Λαών) Χανς Χάινριχ Χάνσεν, που στο διάστημα 16-20 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν την ελληνική Θράκη – μετά από πρόσκληση της ABTTF - και συνάντησαν όλο τον…ανθό των ενθάδε τουρκοφρόνων.

Στην έκθεση αυτή – με τίτλο «Οι εθνοτικά Τούρκοι στην Ελλάδα, μια μουσουλμανική μειονότητα» – που παρουσίασε ο Βίλι Φοτρ, γίνεται λόγος για τα προβλήματα που δήθεν αντιμετωπίζει η μειονότητα στα επίπεδα της εκπαίδευσης, της ίδρυσης συλλόγων, της θρησκείας και της ελευθερίας των ΜΜΕ. Εμείς σας παραθέτουμε σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της (λέμε τώρα) «έκθεσης», όπως τις βρήκαμε σε δημοσίευμα του τουρκοπεριοδικού της Κομοτηνής «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» στις 6/12/2012 (μετάφραση tourkikanea.gr).

Απολαύστε το:

«Η ελληνική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1990 ακολούθησε πολιτική αφομοίωσης.

Ο Φοτρ ανέφερε πως η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης αφέθηκε κληρονομιά στην Ελλάδα από την Οθωμανική αυτοκρατορία με την συνθήκη της Λοζάνης και ότι την δεκαετία του 1990 οι ελληνικές κυβερνήσεις στην βάση της θέσης πως δεν υπάρχει εντός των ελληνικών συνόρων εθνοτικά τουρκική κοινότητα, άσκησε μια πολιτική αφομοίωσης και για αυτό τον λόγο απαγόρευσε την επίσημη χρήση του όρου ¨τουρκική μειονότητα¨

Η νηπιακή εκπαίδευση να προστεθεί στο σύστημα μειονοτικής εκπαίδευσης

O Φοτρ στην αναφορά του στην οποία παραθέτει τα στοιχεία που αποκόμισε από την επίσκεψη του στην περιοχή τον Οκτώβριο του 2012, ανέφερε πως με βάση την συνθήκη της Λοζάννης η μειονότητα έχει το δικαίωμα να ιδρύει δικά της σχολεία, αλλά ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις με διάφορες πολιτικές το κατέστησαν ιδιαίτερα προβληματικό. Ο Φοτρ ανέφερε πως η διδακτέα ύλη, τα σχολικά βιβλία και ακόμη και οι δάσκαλοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις εκπαιδευτικές πηγές της τουρκικής γλώσσας. Ο Φοτρ αναφερόμενος στο θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, είπε πως συναντήθηκε με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου του Εχίνου Χασάν Κουράκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την θέση του επειδή δέχτηκε στο σχολείο 20 παιδιά που δεν είχε γίνει η εγγραφή τους επειδή δεν είχαν πάει στο κρατικό νηπιαγωγείο, και συμβούλεψε την ελληνική κυβέρνηση πως για να λυθεί οριστικά το θέμα πρέπει η προσχολική εκπαίδευση να ενταχθεί στο σχολικό σύστημα μειονοτικής εκπαίδευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να άρει όλα τα εμπόδια στην χρήση τα λέξης ¨τουρκικός¨

Στην αναφορά ο Φοτρ εξετάζοντας το θέμα της ελευθερίας συνεταιρίζεσθαι, εκθέτει τις παρατηρήσεις του σχετικά με τις προσφυγές στο ΕΔΑΔ των συλλόγων που έκλεισαν ή δεν τους επετράπη να λειτουργήσουν λόγω του όρου ¨τουρκικός¨ στην επωνυμία τους, όπως και για την σημερινή διαδικασία. Στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των συλλόγων ο Φότρ ζήτησε από τις ελληνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και να άρουν κάθε εμπόδιο για την χρήση του όρου ¨τουρκικός¨ το μέλλον.

Όπως και οι υπόλοιπες αναγνωρισμένες θρησκείες, πρέπει και οι μουσουλμάνοι να μπορούν να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες

Ο Φοτρ σχετικά με το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας και των μουφτήδων, ανέφερε πως παρά το ότι οι αναγνωρισμένες θρησκείες στην Ελλάδα επιτρέπεται να εκλέγουν τον θρησκευτικό τους ηγέτη, η μουσουλμανική μειονότητα στερήθηκε αυτού του δικαιώματος. Ο Φοτρ στην αναφορά γράφει πως η ελληνική κυβέρνηση με νόμο του 1991 άρχισε να διορίζει μουφτήδες, χωρίς να υπολογίζει την αναγνωρισμένη με την συνθήκη της Λοζάνης αυτονομία. Ο Φότρ που συναντήθηκε με τους εκλεγμένους μουφτήδες και εξέτασε τις δικαστικές υποθέσεις των μουφτήδων Ιμπραήμ Σερήφ και Μεχμέτ Αγκά, συμβούλεψε την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει και στην μουσουλμανική μειονότητα το ίδιο δικαίωμα που ισχύει και για τις άλλες επίσημες θρησκείες.

Να καταργηθούν οι περιορισμοί στην ελευθερία των ΜΜΕ

Ο Φοτρ σχετικά με το θέμα της ελευθερίας των ΜΜΕ, εξέτασε τις βαριές ποινές αποζημίωσης που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να τιμωρούνται μόνο οι περιπτώσεις σοβαρής προσβολής. Ο Φοτρ ερευνώντας τις ποινές που επιβλήθηκαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Kral FM και Tele Radio FM, ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στην ελευθερία έκφρασης των τουρκικών ΜΜΕ και από την ελληνική κυβέρνηση να διαφυλάξει την διαφορετικότητα των απόψεων».

Λοιπόν! Επειδή το πνεύμα…αμεροληψίας που διαπνέει όλο το κείμενο βγάζει μάτι ακόμη και σε τυφλό, ενώ από την άλλη κι εμάς ο χρόνος μας είναι πραγματικά πολύτιμος, δεν σκοπεύουμε ασφαλώς να αναλωθούμε σε ιδιαίτερα σχόλια γύρω από κάποια προφανή ερωτήματα που αυτομάτως προκύπτουν, όπως π.χ. αν ο αξιότιμος κύριος Φοτρ έχει ακούσει τους όρους «Πομάκοι» και «Ρωμά» (και γιατί άραγε τόση σιωπή για το δικαίωμα και αυτών των ανθρώπων να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα), αν έχει ακούσει τι ισχύει διεθνώς για τους μουφτήδες, αν έχει αναρωτηθεί πώς συντηρούνται και πώς χρηματοδοτούνται όλοι οι εν Θράκη παράνομοι τουρκο-σύλλογοι, αν είχε την ευθιξία να ρωτήσει γιατί τιμωρήθηκαν οι φασιστικές τουρκοφυλλάδες, αν ο δημόσιος υπάλληλος κύριος Κουράκ που συνομίλησε μαζί του, είχε την απαιτούμενη σχετική υπηρεσιακή άδεια για να μιλήσει για θέματα της υπηρεσίας του, κλπ, κλπ, κλπ.

Ένα μόνο σχόλιο αξίζει ουσιαστικά εδώ να κατατεθεί: τι αξιοπιστία μπορεί να έχει μία τέτοια «έκθεση» που τη συντάσσουν κάποιοι ξεκάθαροι λακέδες τουρκικών συμφερόντων, που κουβαλιούνται στη Θράκη με έξοδα της Τουρκίας, μιλάνε με όλους τους ντόπιους πράκτορες της Τουρκίας και έκτοτε κάνουν, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, συνεχείς δηλώσεις υπέρ των τουρκικών θέσεων; Και φτάνουν μάλιστα, όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενη ανάρτηση, έως του σημείου να γίνονται μέχρι και επίτιμα στελέχη του κόμματος DEB της Θράκης (σας ξαναδείχνουμε και τη φωτογραφία του…αμερόληπτου κυρίου Βίλυ Φοτρ την ώρα που παραλαμβάνει την κάρτα μέλους από τον πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς σε δεξίωση στις Βρυξέλλες την προηγουμένη της συνόδου-οπερέτας)! Τη δουλειά τους όμως, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να την κάνουν οι Τούρκοι, προωθώντας τις θέσεις τους, κάνοντας συνεχώς «θόρυβο» και κλιμακώνοντας την προπαγάνδα τους σε όλη την Ευρώπη.

Εμείς τι κάνουμε απέναντι σε όλα αυτά;

infognomonpolitics

Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση βιβλίου: Οι αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Chaim Herzog «Οι Αραβοϊσραηλινοί Πόλεμοι», παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στις 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών (Βησσαρίωνος 9, Αθήνα), από τον εκδοτικό οίκο "Λιναίος".
Πρόκειται για ένα αξιοπρόσεκτο βιβλίο, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1983 (τίτλος: The Arab-Israeli Wars: War and Peace in the Middle East from the War of Independence through Lebanon) και θεωρείται κλασική πηγή της στρατιωτικής ιστορίας.

Ο συγγραφέας του Chaim Herzog (1918-1997) υπηρέτησε στο βρετανικό στρατό κατά τον Β΄ ΠΠ, ως αξιωματικός των τεθωρακισμένων. Με το τέλος του πολέμου και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, εντάχθηκε στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και πολέμησε στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948. Στη συνέχεια υπηρέτησε στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, της οποίας διετέλεσε και διοικητής, και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του υποστρατήγου, για να ασχοληθεί με τη δικηγορία. Διετέλεσε επίσης πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και πρόεδρος του Ισραήλ από το 1983 ως το 1993.

Το βιβλίο καλύπτει τον ισραηλινό πόλεμο της ανεξαρτησίας (1948), την εκστρατεία του Σινά (1956), τον πόλεμο των Έξι Ημερών (1967), τον "πόλεμο φθοράς" που ακολούθησε, τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973), τα περιστατικά αραβικής τρομοκρατίας που ακολούθησαν (συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης του Έντεμπε) και την επιχείρηση του Λιβάνου (1982). Επίσης περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες αναδρομές στο ιστορικό πλαίσιο της ίδρυσης του ισραηλινού κράτους, όπως στη Διακήρυξη Μπάλφουρ (1917) και την ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών του 1947 για τη διαίρεση της Παλαιστίνης.

Εισηγητές της παρουσίασης θα είναι ο Michael Herzog, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, η Φωτεινή Τομαή, διευθύντρια του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, και ο μεταφραστής και εκδότης του βιβλίου, Μάρκελλος Λιναίος, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Διαβάστε περισσότερα...

Διπλωματική ηττοπάθεια

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η δοκιμασία την οποία υπέστη η ελληνική διπλωματία από τα Τίρανα και την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε λύπη και ανησυχία. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης και στα εθνικά θέματα. Η αντίδραση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας σε δύο γεγονότα που προσέβαλαν την Ελλάδα και το λαό της δεν ήταν η αρμόζουσα. Ήταν ορθή μεν η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών να ακυρώσει την επίσκεψη του στην Αλβανία, αλλά ήταν λάθος να μην αντιμετωπιστεί η πρόκληση του Σαλί Μπερίσα με σκληρό τρόπο. Και αφέθηκε να αιωρείται η απειλή του εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας με μισές κουβέντες και υπό καθεστώς διπλωματικής …ευγένειας, η οποία προκαλείται προφανώς από την ηττοπάθεια. Στον κ. Μπερίσα έπρεπε να υπενθυμιστεί ότι η οικονομία της χώρας του στηρίχθηκε από την Ελλάδα, η οποία ακόμα και τώρα – εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης – επιτρέπει την εκροή εκατομμυρίων ευρώ στην Αλβανία, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να επιβάλει «οροφή» στην εξαγωγή συναλλάγματος. Ακόμα και τώρα κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα, όχι επειδή ο κ. Μπερίσα πρέπει να «πονέσει», αλλά διότι αυτό απαιτεί η κρίση. Ο Αλβανός ηγέτης είναι μια περίεργη περίπτωση. Εργάστηκε πιστά για το αιμοβόρο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα και άρχισε να αποστασιοποιείται μόνο όταν ο Αλία του κατήργησε τα προνόμια που απολάμβανε. Ενισχύθηκε – και οικονομικά – από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά δεν έκρυψε ποτέ τον αλυτρωτισμό του, ακόμα κι όταν τη δεκαετία του ’90 η ΝΔ του έστελνε και στελέχη της για να τον βοηθήσουν στις εκλογές. Η στάση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν κατώτερη των περιστάσεων…

Η Τουρκία απαίτησε την τιμωρία των υπευθύνων του Πολεμικού Μουσείου επειδή δόθηκε μια αίθουσα του για την παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε ο στρατιωτικός ηγέτης του ΡΚΚ και εκδόθηκε στα ελληνικά από τον Σάββα Καλεντερίδη. Το υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να απολογηθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έπαυσε τους υπευθύνους του Μουσείου. Πρόκειται για δουλοπρεπή στάση που προκαλεί τα δημοκρατικά και εθνικά αισθήματα των πολιτών. Την ίδια στιγμή, προκαλεί και αίσθημα φόβου, διότι, όταν η Ελλάδα κάνει πίσω σ’ ένα θέμα που αφορά σ’ ένα βιβλίο για το ΡΚΚ, τι θα πράξει αν η Τουρκία θέσει ζήτημα στο Αιγαίο ή στη Θράκη; Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπου η Ελλάδα είναι μέλος, χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» του αντάρτες του ΡΚΚ. Δικαίωμα τους. Όμως εμείς γιατί πρέπει να δεχόμαστε να μας επιβάλλουν τις θέσεις τους, όταν έχουμε ίδια γνώμη για το θέμα; Ούτε οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας μπορούν να αμφισβητήσουν ότι οι αντάρτες παλεύουν για το δικαίωμα να έχουν πατρίδα. Άλλωστε, όποιος μελέτησε τα έγγραφα του WikiLeaks για το Κουρδιστάν γνωρίζει ότι η Αμερική συνομιλεί μαζί τους, αν και – κατά τα λοιπά – τους θεωρεί «τρομοκράτες».

Στους διπλωματικούς διαδρόμους της Ουάσινγκτον περιγράφουν ως επίδειξη τόλμης το τέλος μιας συνομιλίας μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Όταν ο πρώτος ζήτησε από τον κ. Νετανιάχου να αποδεχτεί την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, του απάντησε: «Γιατί δεν δέχεσαι κι εσύ το Ντιγιαρμπακίρ ως την πρωτεύουσα του Βόρειου Κουρδιστάν;» Ποια θα ήταν η ελληνική απάντηση άραγε; Η στάση έναντι του Μπερίσα και του Νταβούτογλου σίγουρα προδιαθέτει…

Επίκαιρα

Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση "Περισκόπιο 19/12" με το υποβρύχιο S-120 "Παπανικολής"

To περισκόπιο επίθεσης SERO 400EO
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ, επισκέφτηκε το υποβρύχιο S-120 "Παπανικολής", τύπου U-214, και παρακολούθησε την άσκηση “Περισκόπιο 19/12”. Κατά την διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκε διπλή βολή τορπίλης κατά στόχων επιφανείας. Τον Α/ΓΕΕΘΑ υποδέχτηκε στο υποβρύχιο ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν ΠΝ και ο Διοικητής Υποβρυχίων Πλοίαρχος Ιωάννης Αγγελόπουλος ΠΝ.

Περισσότερες φωτογραφίες:








Διαβάστε περισσότερα...

Δεν καταδικάζει τις δηλωσεις Γαιτάνη ο ΣΥΡΙΖΑ

Η "παραφωνία" της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννας Γαιτάνη προκαλεί πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου, αλλά και θερμό επεισόδιο μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΝΔ. Η βουλευτίνα Α' Θεσσαλονίκης, προ τριών εβδομάδων, με συνέντευξη της στην εφημερίδα της ΠΓΔΜ, Nova Makedonja, έριξε στην Ελλάδα το "ανάθεμα" για το "αδιέξοδο με τα Σκόπια" και καταλόγισε στην χώρας μας "οικονομικό επεκτατισμό, εξαιτίας καπιταλιστικών συμφερόντων". Η εν λόγω συνέντευξη της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αποκάλυψε χθές ο "Ε.Τ" προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ζήτησε απο την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει την θέση της.

"Δεδομένης και της συμμετοχής της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδήλωση υπέρ του Σκοπιανού αλυτρωτισμού, αλλά και σειράς ανάλογων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει επιτέλους την θέση του. Υιοθετεί αυτές τις ανιστόρητες και επικίνδυνες τοποθετήσεις;" διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπογραμίζοντας με έμφαση ότι "τα εθνικά θέματα απαιτούν υπευθυνότητα".

Άμυνα και ..άδειασμα

Στο γραμματέα της ΝΔ απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, αφήνοντας ακάλυπτη την κ.Γαιτάνη. Ο πορτ παρολ της Κουμουδούρου έκανε λόγο για "άσφαιρο αντιπερισπασμό της ΝΔ, που αποσκοπεί στην δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και δεν πείθει κανέναν".

Πάντως ο κ.Σκουρλέτης εμμέσως πλην σαφώς άδειασε την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ανέφερε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής από την πρώτη μέρα που προέκυψε το ζήτημα : σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό". Επίσης έστρεψε τα πυρά του κατά του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνοντας οτι ο πρωθυπουργός έχει "βαριές ευθύνες για την περιπέτεια γύρω από την ονομασία της FYROM".

Στην ίδια γραμμή αποστασιοποίησης από την συνέντευξη Γαιτάνη κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επαναλαμβάνοντας οτι η θέση της Κουμουδούρου "ήταν και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό".

Την ερώτηση του κ.Κεφαλογιάννη επανέφερε, απαντώντας στον κ.Σκουρλέτη, το γραφείο τύπου της ΝΔ, το οποίο κάλεσε εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση να ξακαθαρίσει αν καταδικάζει η όχι την κ.Γαιτάνη, την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη του που έχουν προβεί σε "φάλτσα" σχετικά με το θέμα της ονομασίας. "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταδικάσει επιτέλους τη σύμπλευση της βουλευτή Ιωάννας Γαιτάνη, της νεολαίας και άλλων στελεχών του με την προπαγάνδα των Σκοπίων; Περιμένουμε ξεκάθαρη απάντηση. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις", ήταν η επισήμανση της ΝΔ.

Επιμένει

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το σάλο που δημιούργησαν οι δηλώσεις της , η βουλευτίνα Ά Θεσσαλονίκης επανήλθε χθές και επέμεινε στις απόψεις της . Μιλώντας στον Alpha 989, η κ.Γαιτάνη διευκρίνισε μεν ότι "εξέφρασε προσωπικές απόψεις", ωστόσο επανέλαβε ότι "δεν συνιστά πρόβλημα η ονομασία". Μάλιστα, εμμένοντας στις απόψεις, επισήμανε με νόημα ότι "ποτέ η Αριστερά δεν ενέδωσε σε εθνικισμούς, από όπου και αν προέρχονται".

Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε περισσότερα...

26η ΕΜΑ: Με τα Τ-80 της Εθνικής Φρουράς (βίντεο)

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες της 26ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων της Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε περισσότερα...

Β΄ Σώμα Στρατού: Γυρνώντας 40 χρόνια πίσω;

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Β' ΣΣ : Στρατηγική εφεδρεία του Ελληνικού Στρατού
Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Η Νέα Δομή Δυνάμεων (ΝΔΔ), μετά πρόσφατη συζήτηση στο ΣΑΓΕ, ετοιμάζεται να τεθεί στο ΣΑΜ, για να ακολουθήσει η παρουσίασή της στην Βουλή και κατόπιν η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. Το ενδιαφέρον της ΝΔΔ επικεντρώνεται κυρίως στον Στρατό Ξηράς, όπου τα τελευταία έτη τέθηκαν σοβαρά ζητήματα όπως η κατάργηση της 1ης Στρατιάς και του Β΄ Σώματος Στρατού, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις.

Το 2010, η εισήγηση του ΓΕΣ περί ΝΔΔ, προέβλεπε διατήρηση αμφοτέρων. Το 2011, δίχως μεσολάβηση σοβαρών ανατροπών στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας, με την ανάληψη καθηκόντων ΥΕΘΑ, ο Π. Μπεγλίτης έθεσε ζήτημα επανεξετάσεως, αποβλέποντας σε αναθεώρηση της εισηγήσεως του ΓΕΣ. Η ανώμαλη αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας στα τέλη του έτους, ενίσχυσε την θέση περί αναθεωρήσεως, ακόμη και μετά την απομάκρυνση του κ. Μπεγλίτη. Οι διάδοχοι Δ. Αβραμόπουλος και Π. Παναγιωτόπουλος, δεν ασχολήθηκαν. Ο τελευταίος, έχει επιβεβαιώσει από νωρίς ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσία αλλά για την άσκηση επικοινωνιακού τύπου πολιτικής εντυπώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τάση όπως διαμορφώνεται, οδηγεί σε «συμβιβασμό»: διατήρηση της 1ης Στρατιάς αλλά κατάργηση – «θυσία» του Β΄ ΣΣ.

Η άποψη περί καταργήσεως της 1ης Στρατιάς, στην οποία αντιτάχθηκε με επαρκή επιχειρηματολογία ο πρώην Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φ. Φράγκος, στηριζόταν σε θεωρητική προσέγγιση των στρατιωτικών πραγμάτων, παρασυρμένη από επιφανειακή εξέταση των γενικότερων μεταψυχροπολεμικών εξελίξεων στο ΝΑΤΟ, που οδήγησαν σε δραστική συρρίκνωση των στρατευμάτων. Παραβλέφθηκε ότι οι λοιπές χώρες-μέλη δεν αντιμετωπίζουν εθνικές απειλές, ούτε έχουν τις ιδιαιτερότητες της μορφολογίας του ελληνικού χώρου με την έντονη εδαφική διαίρεση και διαμερισμάτωση. Παραβλέποντας αμφότερα, οι οπαδοί ενός «μικρότερου αλλά πιο ευέλικτου στρατού», έγιναν κήρυκες ανεδαφικών αντιλήψεων που όμως υιοθετήθηκαν υπό τύπον συνθήματος, επαναλαμβανόμενες έκτοτε αβασάνιστα από τις πολιτικές ηγεσίες, στην προσπάθεια αυτών να εμφανίσουν «άποψη». Τοιουτοτρόπως, καθιερώθηκαν ως δήθεν ρεαλιστικές «στρατηγικές επιλογές» αναδιοργανώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η οικονομική κρίση από το 2009, ενέτεινε την πίεση για δομικές αλλαγές, με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και την εξοικονόμηση προσωπικού προς επαύξηση του ποσοστού επανδρώσεως των μονάδων. Αλλά οι λειτουργικές δαπάνες δεν σχετίζονται τόσο με τον αριθμό στρατοπέδων και στρατηγείων, όσο με τους αριθμούς των αναγκαίων δυνάμεων και οπλικών συστημάτων καθώς και τους ρυθμούς εκπαιδεύσεως. Το δε πρόβλημα επανδρώσεως των μονάδων του Στρατού Ξηράς, επιδεινώθηκε αναίτια το 2009, εκ της μειώσεως της στρατιωτικής θητείας από 12 σε 9 μήνες.

Οι θιασώτες της καταργήσεως της 1ης Στρατιάς και μεγάλων Σχηματισμών επιπέδου Σώματος Στρατού, προβάλλουν κυρίως δύο επιχειρήματα, εντελώς θεωρητικά:

1) Μείωση του αριθμού των αντιστρατήγων
2) Περιορισμός των επιπέδων διοικήσεως.

Οι αντιστράτηγοι

Η μείωση των αντιστρατήγων δείχνει να έχει καταστεί έμμονη ιδέα για τους πολιτικούς. Λογικό, εφόσον πρόκειται περί επικρατήσεως ενός δογματισμού ο οποίος μπορεί να μην προσφέρει ουσία, δημιουργεί όμως εντυπώσεις. Εάν η μείωση του αριθμού των αντιστρατήγων αντιμετωπίζεται ως αυτοσκοπός, δεν χρειάζεται να επιτευχθεί μέσω της διαλύσεως ενός χρήσιμου Σώματος Στρατού. Μπορεί, επί παραδείγματι, να καθιερωθεί για τις θέσεις των δύο Υπαρχηγών ΓΕΣ, η τοποθέτηση παλαιών υποστρατήγων, δίχως ουσιαστικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του ΓΕΣ. Αν, αντιθέτως, καταργηθεί το Β΄ ΣΣ, τότε οι αντιστράτηγοι μειώνονται μόνο κατά ένας, με ουσιαστικές όμως επιχειρησιακές συνέπειες, όπως θα δούμε παρακάτω. Πέραν αυτών, σημειώνεται ότι το Α΄ ΣΣ διοικείται πλέον από υποστράτηγο ενώ και σε άλλες δευτερεύουσες θέσεις (ΔΙΣ, Πολεμικό Μουσείο), οι θέσεις αντιστρατήγων έχουν καταργηθεί.

Επίπεδα διοικήσεως

Ο περιορισμός των επιπέδων διοικήσεως δεν οδηγεί απαραιτήτως σε βελτίωση της διοικήσεως και ελέγχου. Τα επίπεδα διοικήσεως καθορίζονται από τις επιχειρησιακές ανάγκες και όχι από προσωπικές απόψεις ή εμμονές. Ο αριθμός των Σωμάτων Στρατού, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες που δημιουργούν οι υφιστάμενες απειλές και οι απαιτήσεις καλύψεως του χώρου. Διάλυση κάποιου Σώματος, έχει συνέπειες, μικρής ή μεγάλης εκτάσεως. Μετά το 1974, κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση του Δ΄ ΣΣ. Στην μεταψυχροπολεμική Ελλάδα, τα Α΄ και Γ΄ ΣΣ, με την συμβατική μορφή τους, κρίθηκε ότι μπορούν να καταργηθούν. Εάν θεωρηθεί ότι δεν υφίσταται απειλή από την Αλβανία και τα Σκόπια, το Α΄ ΣΣ περιττεύει, δίχως σοβαρές συνέπειες. Το Γ΄ ΣΣ διατηρήθηκε σε μορφή Συμμαχικού Στρατηγείου, για ευρύτερους εθνικούς λόγους. Απομένουν τα Β΄ και Δ΄ ΣΣ, με την ΑΣΔΕΝ. Επειδή το Β΄ ΣΣ δεν έχει συγκεκριμένη Ζώνη Ευθύνης, ορισμένοι το βλέπουν ως περιττό. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα;

Το Β΄ Σώμα Στρατού

Θιασώτες της διαλύσεως του Β΄ ΣΣ, υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να ενεργήσουν συγκεντρωτικά ως ανεξάρτητο Σώμα Στρατού αλλά θα διατεθούν σε τοπικές διοικήσεις στον Έβρο, το Αιγαίο κ.λπ. Ως εκ τούτου, κρίνεται ορθολογικό να τελούν από τον καιρό της ειρήνης, απευθείας υπό την διοίκηση της ΑΣΔΕΝ κ.ο.κ.

Πόσο ξέρουμε ή πόσο έχει γίνει κατανοητό το τί αντιπροσωπεύει το Β΄ ΣΣ;

Το Β΄ ΣΣ αναδιοργανώθηκε το 1998, αναλαμβάνοντας ρόλο Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως, δηλαδή ρόλο στρατηγικής εφεδρείας. Εγκατέλειψε την συμβατική μορφή του, απαλλάχθηκε από χώρο και αφοσιώθηκε στις δυνάμεις εκείνες που θα πρέπει να υλοποιήσουν τον επιχειρησιακό ελιγμό της ταχείας αντιδράσεως – ενισχύσεως.

Εάν οι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες εκ της πρώτης αναδιοργανώσεως στην δεκαετία του 1990, αποτελούν την στρατηγική εφεδρεία για ελιγμό στον ηπειρωτικό κορμό, έλειπε η στρατηγική εφεδρεία που θα εξασφάλιζε: α) ταχεία αντίδραση και β) επιχειρησιακό ελιγμό όχι μόνο στον ηπειρωτικό αλλά και τον νησιωτικό χώρο. Το αναδιοργανωμένο Β΄ ΣΣ, ήλθε να καλύψει την απαίτηση αυτή.

Η απαίτηση μετασχηματισμού του Β΄ ΣΣ προέκυψε από τα διδάγματα της κρίσεως των Ιμίων. Την εποχή εκείνη, ο Στρατός Ξηράς ήταν προσανατολισμένος σε μία εντελώς αμυντική διάταξη. Στην Θράκη το Δ΄ ΣΣ και στο Αιγαίο η ΑΣΔΕΝ, διέθεταν δυνάμεις πρώτης γραμμής για την απόκρουση εχθρικής επιθέσεως. Η εξέταση των διδαγμάτων της κρίσεως, όπου αποκαλύφθηκε αδυναμία ταχείας αντιδράσεως σε τοπικό επίπεδο, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο Στρατός Ξηράς έπασχε γενικότερα, ως προς την ικανότητα υλοποιήσεως επιχειρησιακών ελιγμών πέραν του ηπειρωτικού κορμού. Οι δυνάμεις εκείνες που προορίζοντο για τέτοια έργα, ήταν κυρίως τα Συγκροτήματα των Ειδικών Δυνάμεων: το 1ο ΣΚΔ, το 2ο ΣΑΛ και η 32α ΤΑΞΠ/Ν. Όμως, τα Συγκροτήματα αυτά ήταν σκορπισμένα και «χαμένα», δίχως να τελούν υπό μία κεντρική διοίκηση που θα τα προετοίμαζε από τον καιρό της ειρήνης για τον ρόλο της στρατηγικής εφεδρείας. Ουσιαστικώς, ο Ελληνικός Στρατός δεν είχε συγκεντρωμένη την στρατηγική εφεδρεία του, κατά παράβαση θεμελιώδους στρατιωτικής αρχής. Αιτία ήταν η προηγουμένη αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων, συντελεσθείσα το 1988, που τις είχε οδηγήσει στην διάλυση.

Γιατί είχε γίνει η αναδιοργάνωση εκείνη; Η αναδιοργάνωση του 1988, δεν στηρίχθηκε σε αμιγώς στρατιωτικά κριτήρια. Προέκυψε από αβάσιμες πολιτικές ιδεοληψίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, την οποία διέκριναν έντονα αντιστρατιωτικά και «αντικαταδρομικά» συμπλέγματα (φόβος κινήματος). Για τον λόγο αυτόν, διαλύθηκε η ΙΙΙ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων.

Γιατί είχε συγκροτηθεί η ΙΙΙ ΜΕΔ; Συγκροτήθηκε το 1978, υπό το φως των διδαγμάτων της κρίσεως του 1974. Σημειώνεται δε ότι σχετική εισήγηση υπήρχε στο ΓΕΣ, προ της εισβολής στην Κύπρο! Το 1974, οι προσπάθειες αποστολής ενισχύσεων στην Κύπρο εκτελέσθηκαν με αυτοσχεδιασμούς και είχαν ως αποτέλεσμα χάσιμο πολύτιμου χρόνου και σοβαρές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό. Η σύγχυση και οι αυτοσχεδιασμοί, οφείλοντο εν πολλοίς στην έλλειψη σχεδίων από μία κεντρική διοίκηση η οποία θα τηρούσε συγκεντρωμένη την στρατηγική εφεδρεία του Αρχιστρατήγου. Οι δυνάμεις δεν ήταν προετοιμασμένες, δεν υπήρχαν σχέδια, δεν είχαν γίνει ασκήσεις. Αποφασίσθηκε τότε η αναβάθμιση του 32ου ΣΠ/Ν σε 32α ΤΑΞΠ/Ν, η απόδοσή της στις Δυνάμεις Καταδρομών, οπότε σε συνδυασμό με το 1ο ΣΚΔ και το 2ο ΣΑΛ, υπήχθησαν στην ΙΙΙ ΜΕΔ.

Με την διάλυση της ΙΙΙ ΜΕΔ το 1988, οι Ειδικές Δυνάμεις διασκορπίστηκαν κυριολεκτικώς και «χάθηκαν»: το 1ο ΣΚΔ τέθηκε διοικητικώς υπό το Γ΄ ΣΣ, το 2ο ΣΑΛ υπό την ΑΣΔΕΝ και η 32α ΤΑΞΠ/Ν υπό την 1η Στρατιά. Το νεοσυγκροτηθέν 13ο ΣΑΚ, υπήχθη στην ΔΕΔ. Δίχως κεντρική διοίκηση, οι Ειδικές Δυνάμεις ζημιώθηκαν και τα αποτελέσματα φάνηκαν στην κρίση των Ιμίων.

Στην ουσία, το 1998, η ηγεσία επανήλθε στην απόφαση του 1978! Με την αναδιοργάνωση του Β΄ ΣΣ, καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια «συμμαζέματος» των Ειδικών Δυνάμεων και θεραπείας των διαλυτικών καταστάσεων. Απαιτήθηκε ένα ολόκληρο έτος(!) μέχρι να συγκεντρωθεί στις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων προσωπικό το οποίο είχε αποσπασθεί σε καθήκοντα εκτός αποστολής. Ο κάθε μέραρχος ή σωματάρχης, είχε συνηθίσει να ζητάει καταδρομείς και πεζοναύτες για φύλαξη κρίσιμων υποδομών, αποθηκών σε «ξεχασμένα» μέρη, αλλά ακόμη και για καθήκοντα «βιτρίνας», όπως υπεύθυνους λεσχών ή ναυαγοσωστών σε θερινά θέρετρα, ώστε να απαλλαγεί από απείθαρχους, ασουλούπωτους και μη αποδοτικούς κληρωτούς. Επιπλέον, κάθε μέραρχος και σωματάρχης, ζητούσε αγήματα των Ειδικών Δυνάμεων για κάθε εορταστική επέτειο ή εκδήλωση τοπικών αυτοδιοικήσεων. Το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων είχε καταντήσει «σκορποχώρι» και «για όλες τις δουλειές», με αποτέλεσμα μακροχρόνιες αποσπάσεις και την αποσύνθεση πολύτιμου προσωπικού και μονάδων. Σε συγκεκριμένες περιοχές δε, μονάδες εμφάνιζαν σοβαρά διαλυτικά συμπτώματα που δεν περνούσαν απαρατήρητα στις επιθεωρήσεις. Η αποστολή τους χάθηκε από το προσκήνιο και οι διοικήσεις έχασαν τον προσανατολισμό τους. Το Γ΄ ΣΣ, η ΑΣΔΕΝ και η 1η Στρατιά, δεν πρόσεξαν τις Ειδικές Δυνάμεις «τους», δεν χάραξαν κεντρικές κατευθύνσεις για την προετοιμασία τους.

Με την αναδιοργάνωση του Β’ ΣΣ, καθιερώθηκε κατά παράδοση η ανάληψη της διοικήσεως από αντιστράτηγο των Ειδικών Δυνάμεων. Εκ των πραγμάτων, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων διακρίνονται από μεγαλύτερη εξοικείωση στην διακλαδική συνεργασία, εφόσον στις επιχειρήσεις τους συνεργάζονται στενά με τα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Επιπλέον, η απαίτηση συνεργασίας με την Αεροπορία Στρατού, τα καθιστά πιο εξοικειωμένα με το σύνολο των μέσων, των μονάδων και των σχεδίων που υλοποιούν την ταχεία αντίδραση – ελιγμό. Ο καταδρομέας διοικητής του Β΄ ΣΣ, πέρασε τις κεντρικές κατευθύνσεις που έδωσαν πραγματική υπόσταση στις δυνάμεις του, ως στρατηγική εφεδρεία. Οι διοικήσεις προσαρμόστηκαν και συντονίστηκαν. Δημιουργήθηκε “esprit de corps” Δυνάμεων Ταχείας Αντιδράσεως.

Η θετική επίδραση που είχε η αναδιοργάνωση του Β΄ ΣΣ στις Ειδικές Δυνάμεις, δεν ήταν το μεγαλύτερο όφελος που προέκυψε. Πολύ μεγαλύτερης σημασίας ήταν η επίδραση που άσκησε στην ριζική «αναγέννηση» της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ), ένα Όπλο κρίσιμης σημασίας. Μέχρι τότε, η ΑΣ τελούσε σε παρακμή. Όπως οι Ειδικές Δυνάμεις, ήταν και αυτή «χαμένη». Κανείς δεν την πρόσεχε. Μεγάλο πρόβλημα ήταν η νοοτροπία των στελεχών της. Προερχόμενα από άλλα Όπλα, στα οποία απεδίδοντο κατά διαστήματα, δεν μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα, ωθώντας την ΑΣ στον εκσυγχρονισμό. Δεν υπήρχε πνεύμα ξεχωριστού Όπλου. Ο καταδρομέας αντιστράτηγος του Β΄ ΣΣ, ήταν αυτός που, μέσω της 1ης ΤΑΞΑΣ, στην ουσία «ξανάβαλε στο παιχνίδι» την ΑΣ, προβαίνοντας κατ’ αρχάς στην επιβολή τυποποιήσεως μεταξύ των μονάδων της, κάτι που έλειπε ακόμη και σε επιχειρησιακά ζητήματα. Η απαίτηση για στενότερη συνεργασία και εκπαίδευση με τα Συγκροτήματα των Ειδικών Δυνάμεων, έδωσε το μέτρο των προκλήσεων που έπρεπε να υπερβεί η ΑΣ. Η εκπαίδευση, μετά την διάλυση και της ΙΙΙ ΜΕΔ, είχε ατονήσει, η δε νυκτερινή που σχεδόν είχε καταργηθεί, επανήλθε στο προσκήνιο. Σε συνδυασμό με την απόφαση του 1998, να αποτελέσει ξεχωριστό Όπλο, επισφραγίστηκε η επιτυχής πορεία «αφυπνίσεως» της ΑΣ, η οποία σήμερα παρουσιάζει διοικήσεις υψηλού επιπέδου, με άριστη επιχειρησιακή αντίληψη, πραγματικά «κοσμήματα».

Το αναδιοργανωμένο Β΄ ΣΣ ήταν αυτό που ανέλαβε την κατάρτιση λεπτομερών σχεδίων για κάθε είδους ταχεία επέμβαση, στο πλαίσιο επιθετικών ή αμυντικών επιχειρήσεων, σε κάθε μέρος της εθνικής επικράτειας και εκτός αυτής (σφάλουν όσοι προεξοφλούν ότι οι δυνάμεις του Σώματος θα αναπτυχθούν αποκλειστικώς σε περιοχές ελεγχόμενες από τοπικές φίλιες δυνάμεις). Εκεί που υπήρχε χάος, τέθηκε μία τάξη. Τα σχέδια δοκιμάσθηκαν σε ασκήσεις, αποκτήθηκε πολύτιμη επιτελική εμπειρία, υποδομή και αυτοπεποίθηση και σήμερα ο Στρατός Ξηράς δεν έχει καμμία σχέση από πλευράς διατάξεως, με το 1996.

Στην κρίση των Ιμίων, υπήρχαν όπως είπαμε οι στατικές δυνάμεις του Δ΄ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ στην μεθόριο. Επικρατούσε σχεδόν πλήρως παθητική άμυνα. Σήμερα, το Β΄ ΣΣ είναι αυτό που εξασφαλίζει την εφαρμογή του δόγματος της ενεργητικής άμυνας σε όλα τα μήκη και πλάτη. Με τις 1η ΤΑΞΚ/Δ-ΑΛ, 32α ΤΑΞΠ/Ν και 71η Α/Μ ΤΑΞ, είναι σε θέση να ενεργήσει αερομεταφερόμενες, αεροκίνητες και αμφίβιες επιχειρήσεις, υλοποιώντας επιθετικά και αμυντικά σχέδια, είτε σε ανεξάρτητη βάση είτε στο πλαίσιο υποστηρίξεως γενικότερου στρατηγικού ελιγμού του Αρχιστρατήγου. Από την κεντρική θέση του ηπειρωτικού κορμού, είναι δυνατή η κάλυψη των βορείων συνόρων (Αλβανία, Σκόπια) με βαριές δυνάμεις (ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού) σε συνδυασμό και με τις λοιπές προαναφερόμενες δυνάμεις ταχείας αντιδράσεως. Μπορεί δηλαδή να καλύψει άριστα κενό από τυχόν διάλυση του Α΄ ΣΣ.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: οι λόγοι που επέβαλλαν την αναδιοργάνωση του Β΄ ΣΣ, έχουν εκλείψει; Όχι. Το κυριότερο όλων είναι ότι μέχρι σήμερα, η αναδιοργάνωση του Β΄ ΣΣ αποδείχθηκε απολύτως επιτυχής. Με άλλα λόγια, από τους διαφόρους «πειραματισμούς» του παρελθόντος, είναι ίσως η μόνη αναδιοργάνωση που απέδειξε ότι «λειτουργεί». 

Η διάλυση του Β΄ ΣΣ θα οδηγήσει τον Στρατό Ξηράς πίσω στο 1998, δηλαδή στο… 1978. Η στρατηγική εφεδρεία θα παύσει να είναι συγκεντρωμένη και θα διασκορπιστεί ενώ το πολύτιμο Στρατηγείο του Β΄ ΣΣ, δύσκολα θα μπορεί να υποκατασταθεί. Γιατί πολύτιμο; Απ’ τα προαναφερθέντα, ενδεχομένως σχηματίζεται η εντύπωση ότι η αξία του Β΄ ΣΣ εξαντλείται στην προετοιμασία των δυνάμεών του από τον καιρό της ειρήνης, εφόσον σε περίοδο επιχειρήσεων, όντως κάποιες εξ αυτών διατίθενται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο άλλων διοικήσεων. Με άλλα λόγια, το Στρατηγείο του Β΄ ΣΣ, δεν αναλαμβάνει ρόλο στον πόλεμο. Δεν είναι έτσι.

Ασκήσεις απέδειξαν περιπτώσεις όπου η αποστολή μεγάλου αριθμού δυνάμεων καθιστούσε αδύνατη την ενάσκηση ελέγχου και διοικήσεως από τον τοπικό υποστράτηγο διοικητή, είτε στον Έβρο, είτε στο Αιγαίο (Λέσβος, Ρόδος). Αυτό καθιστούσε απαραίτητη την επιτόπου ανάπτυξη ενός ανωτέρου επιπέδου διοικήσεως (αντιστράτηγος). Είναι αδιανόητο σε τέτοιες καταστάσεις να μετασταθμεύσει το Στρατηγείο του Δ΄ ΣΣ ή της ΑΣΔΕΝ για να αναλάβει το έργο αυτό. Θα είναι αδύνατη η διοίκηση των υπολοίπων δυνάμεών τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανάπτυξη του Στρατηγείου του Β΄ ΣΣ, απεδείχθη η ενδεδειγμένη λύση. Βλέπουμε δηλαδή ότι το ανώτερο επίπεδο του Β΄ ΣΣ, δεν είναι απλώς ένα «γραφειοκρατικό» σκαλοπάτι στην αλυσίδα διοικήσεως, όπως το αντιλαμβάνονται οι άσχετοι. 

Χρήσιμο όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι μόνο το Στρατηγείο του Β΄ ΣΣ. Αντιστοίχως, στις περιπτώσεις αποστολής δυνάμεων υπό την διοίκηση ταξιάρχου (ΣΔΙ ή ΑΔΤΕ σε Λήμνο, Χίο, Σάμο, Κω), είναι δυνατό να προκύψει απαίτηση επιτόπιας παρουσίας υποστρατήγου. Η Ι Μεραρχία Πεζικού (Επιχειρησιακό Στρατηγείο) του Β΄ ΣΣ, αυτόν ακριβώς τον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει. Διαθέτει η ΑΣΔΕΝ ανάλογο Επιχειρησιακό Στρατηγείο; Όχι.

Όσον αφορά τον διασκορπισμό επιλέκτων Σχηματισμών όπως η 1η ΤΑΞΚ/Δ-ΑΛ, η 32α ΤΑΞΠ/Ν και η 71η Α/Μ ΤΑΞ, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Δώσαμε μία εικόνα από την διάλυση που επικράτησε από το 1988 μέχρι το 1998. Διευκρινίζεται ότι η ιδέα περί διαλύσεως της 1ης ΤΑΞΚ/Δ-ΑΛ και της επανασυστάσεως του 1ου ΣΚΔ και του 2ου ΣΑΛ, στηρίζεται περισσότερο στην πρόθεση μειώσεως των θέσεων ταξιάρχων και δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες. Δεν θα ασχοληθώ με γραφικές προτάσεις περί αποδόσεως της 32ης ΤΑΞΠ/Ν στο ΠΝ. Οι «προοδευτικές» ιδέες που συχνά καλλιεργούνται στο στενό περιβάλλον της πολιτικής ηγεσίας από «στρατηγούς της πολυθρόνας», είναι επικίνδυνες.

Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται όταν στρατιωτικοί επιλέγουν να συμπλεύσουν με επικίνδυνες «μόδες», με τις οποίες ερωτοτροπούν οι πολιτικοί. Η μη αξιοκρατική ανάδειξη ηγεσιών και η επικράτηση συντεχνιακών αντιλήψεων, διαμορφώνουν επιτελική σκέψη περιορισμένων οριζόντων, οδηγώντας σε εσφαλμένη αξιολόγηση καταστάσεων, ανωμαλία και εσφαλμένες αποφάσεις στρατηγικής σημασίας. Ας θυμηθούμε ποια ήταν η στρατιωτική ηγεσία, που «αποφάσισε» την διάλυση της ΙΙΙ ΜΕΔ: ο Α/ΓΕΕΘΑ προερχόταν από την ΠΑ και ο Α/ΓΕΣ από το Όπλο του Μηχανικού. Τυχαίο; Τί αντίληψη κι εμπειρίες από μεγάλα γυμνάσια, μπορεί να έχει ένας αεροπόρος ή ένας αξιωματικός του Μηχανικού, για την στρατηγική εφεδρεία των χερσαίων δυνάμεων; Εξαιτίας τυφλών κομματικών επιρροών, ελλείψεως προσόντων και εμπειριών, προκειμένου να καταστούν αρεστές, τέτοιες ηγεσίες προβαίνουν σε μοιραίες στρατηγικές επιλογές. Για τα σημερινά δεδομένα, αυτό μπορεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ένα στράτευμα το οποίο έχει πληγεί ήδη σοβαρά από άστοχες πολιτικές αποφάσεις (μειώσεις θητείας) που το φέρει στα όρια.

Είναι τυχαίο άραγε, το ότι για πρώτη φορά το 2011, διοικητής στο Β΄ ΣΣ τοποθετήθηκε αντιστράτηγος μη προερχόμενος από τις Ειδικές Δυνάμεις; Γιατί τοποθετήθηκε αντιστράτηγος από το Όπλο των Τεθωρακισμένων; Δεν υπήρχε διαθέσιμος αντιστράτηγος καταδρομέας; Υπήρχε, αλλά τοποθετήθηκε στην διοίκηση του Δ΄ ΣΣ. Μήπως θα ήταν ορθολογικότερο να γίνει το αντίστροφο; Αυτή και μόνο η «ανωμαλία», κρούει κώδωνα κινδύνου. Η επιλογή αξιωματικού εκ των Τεθωρακισμένων για το Β΄ ΣΣ, είναι δυνατό να ερμηνευτεί ως επιβεβαίωση της «τυφλής» αποφάσεως διαλύσεως του Σώματος με κάθε τρόπο, αποφεύγοντας την υπηρεσιακή αντίδραση ενός καταδρομέα. Είναι ντροπή για τον Ελληνικό Στρατό, να επιτρέπεται η δημιουργία και μόνο, τέτοιων εντυπώσεων.

Η διάλυση του Β΄ ΣΣ, θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες για την ΑΣ, συμπαρασύροντας σε μαρασμό την 71η Α/Μ ΤΑΞ και τις Ειδικές Δυνάμεις γενικότερα. Κάτι, που έρχεται σε άμεση αντίφαση με την σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλει ο Α/ΓΕΕΘΑ προς την κατεύθυνση των διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Τα στελέχη όμως των Ειδικών Δυνάμεων, προέρχονται από κοινή δεξαμενή προσωπικού. Η κατάσταση αυτή θα διχάσει το σύνολο και θα οδηγήσει σε δυνάμεις δύο (πολύ διαφορετικών) «ταχυτήτων».

Εν κατακλείδι:

• Τα επιχειρήματα υπέρ της διαλύσεως του Β΄ ΣΣ, είναι εντελώς θεωρητικά. Απέχουν από την πραγματικότητα και τον ορθολογισμό.
• Η αναδιοργάνωση του Β΄ ΣΣ, έχει αποδειχθεί πετυχημένη. Δεν εξέλειπαν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν.
• Τυχόν διάλυσή του, θα συντελέσει σε έναν αποδυναμωμένο στρατό, με διχασμένη προσωπικότητα, υστερούντα σοβαρά στην ενεργητική άμυνα.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα...

31η M/K Tαξιαρχία : Από το Χθές στο Σήμερα


Ένα εξαιρετικό βίντεο του Γενικού Επιτελείου Στρατού!


Το Έβλημα της 31ης

Παράσταση: Μονή Κοσμοσώτηρας Φερών, ο μονοκέφαλος αετός του Βυζαντίου, που είναι εντοιχισμένος στη μονή, κρατώντας ταινία με τη λέξη "ΒΗΡΑ" (ΦΕΡΕΣ) και τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Συμβολίζει το χώρο που είναι ταγμένη να υπερασπίσει η Ταξιαρχία και τη μηχανοκίνησή της.

Ρητό:"ΤΩΝ ΚΟΠΙΩΝΤΩΝ ΟΙ ΣΤΕΦΑΝΟΙ" (Τα στεφάνια ανήκουν σ' αυτούς που κοπιάζουν).

"Ουδείς αμελών τρόπλιον ίστησιν, ουδείς υπνωτών των ελύτου πολεμίων ετροπώσατο· των κοπιώντων εισίν οι στέφανοι και τα τρόπαια των υπομενώντων τα εκ των αγώνων πονήματα".

Ισσαάκιου Κομνηνού (σελ. 84) "Τυπικόν Μονής Κοσμοσώτηρας Φερών".

"Κανείς δεν έστησε τρόπαια με την αμέλεια, κανείς, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου, δεν κατατρόπωσε τον εχθρό του· τα στεφάνια ανήκουν σε αυτούς που κοπιάζουν και τα τρόπαια σε αυτούς που υπομένουν τους κόπους των αγώνων".

Διαβάστε περισσότερα...

Η φωτογραφία της εβδομάδας


Μια φωτογραφία γνωστή και αγαπητή στα στελέχη των μοιρών ελικοπτέρων της ΔΕΝ, που επιχειρούν από τα πλοία του Στόλου και τη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι. Η ελληνική ναυτική παράδοση τηρείται και στα εναέρια μέσα: η εικόνα του Άη Νικόλα σε περίοπτη θέση πάνω από τον πίνακα οργάνων...

Διαβάστε περισσότερα...

Προκλητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Το πρωτοσέλιδο της Nova Makedonija με τις
απαράδεκτες δηλώσεις της Ιωάννας Γαϊτάνη.
Yποστήριξη στην ανθελληνική προπαγάνδα της ΠΓΔΜ συνεχίζουν να παρέχουν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλώντας δημόσια το γειτονικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία». Στις 20 Νοεμβρίου 2012, λίγο πριν το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε εξετάσει το αίτημα της ΠΓΔΜ να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας τους, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Nova Makedonija των Σκοπίων, που δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Το ζήτημα της ονομασίας είναι προκάλυμμα για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στη Μακεδονία», ανάμεσα στα άλλα, δήλωνε: ““Επιτρέψτε μου να πω ότι άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη χώρα σας το 2010 και υπήρξε προσκεκλημένος από το κόμμα στην κρατική τηλεόραση ο οποίος χρησιμοποίησε το όνομα που χρησιμοποιείτε εσείς: Μακεδονία. Εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνον στο όνομα. Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν όλα ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και επιχειρεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου. Αιτία για αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα, προκειμένου να καλυφθούν τα άλλα πράγματα που συμβαίνουν“.

Επιπλέον, την Κυριακή 2.12.2012, η εφημερίδα Αυγή, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο ο αρθρογράφος της, Θόδωρος Παρασκευόπουλος, χαρακτηρίζει το πρόβλημα της Ελλάδος με τα Σκόπια «εθνικιστικό και παράλογο καβγά για την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και σημειώνει πως «η προσπάθεια τους (σ.σ. της Ελλάδας! )έπεσε στο κενό”, αναφέρει το non paper, καθώς το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και ρητά ότι η επίλυση της διαφοράς μας με τα Σκόπια για την ονομασία τους με αμοιβαίο αποδεκτό τρόπο, είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αυγή, 2.12.2012
Διαδήλωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις 18/5/2012 στο κέντρο των Σκοπίων υπέρ του δικαιώματος της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί την ονομασία “Μακεδονία” και την αναγνώριση “μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα.

strategyreports

Διαβάστε περισσότερα...

Το Ελληνικό Επιχειρησιακό Συγκρότημα/Greek Operational Group



Η Ελληνική σημαία κυματίζει δίπλα στην Αμερικανική κατά την παρέλαση του 122ου Ελληνοαμερικανικού Τάγματος στο στρατόπεδο Carson Colorado μπροστά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ και τον Στρατηγό Τζόρτζ Μάρσαλ, αρχές του1943. Είναι η μοναδική φορά που επετράπη σε ξένη σημαία να παρελαύνει με αμερικανικό στρατιωτικό τμήμα, δίπλα στην αμερικανική. Οι στρατιώτες ήταν Αμερικανοί υπήκοοι ελληνικής καταγωγής και Έλληνες μετανάστες που δεν είχαν αποκτήσει ακόμη την αμερικανική υπηκοότητα. This photo, taken in Camp Carson, Colorado in early 1943, pictures the first and only time a foreign flag was allowed to fly next to the American flag leading a United States Armed Forces group on American soil. Passing in review for President Franklin Delano Roosevelt and US Army Chief General George C. Marshall, the soldiers were Greek-American and Greek Immigrants, many of whom were not yet American citizens.



Όπως φαίνεται από τις διηγήσεις των βετεράνων Eλληνοαμερικανών κομάντος, ή άφιξή τους στην πατρίδα Ελλάδα, τους γέμισε από αισθήματα χαράς και με μεγάλο ενθουσιασμό πολέμησαν τον κατακτητή. Παράλληλα όμως είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση της αντίστασης στην Ελλάδα δεν θα είχε καλό τέλος, βλέποντας την έντονη πολιτικοποίηση των ανταρτών. Οι σχέσεις των τελευταίων με τους Βρετανούς, αν και αγωνίζονταν 3 χρόνια μαζί, δεν ήταν και τόσο εγκάρδιες, γιατί τους έβλεπαν να υποστηρίζουν την μοναρχία και δεν προσεταιρίζονταν τις ιδέες της αριστερής παράταξης. Και οι ίδιοι δεν είχαν πολύ στενές σχέσεις με τους αντάρτες οι οποίοι έδειχναν πολύ κουρασμένοι και ανήσυχοι, μετά από 4 χρόνια στο βουνό!

Η διοίκηση του OSS, για να επιτύχει την απόλυτη ουδετερότητα και την αποφυγή ανάμειξης των τμημάτων της στις εσωτερικές διαμάχες, αλλά και για λόγους ασφαλείας πληροφοριών, είχε δώσει ρητή εντολή να μην μιλούν ελληνικά και να επιδιώκουν να συνεννοούνται μέσω των Βρετανών συνδέσμων. Αυτό το μέτρο αν και φάνηκε υπερβολικό και δύσκολο για τους νεαρούς ομογενείς, που πρώτη φορά βρίσκονταν στην ελληνική γη, τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξαν όμως και  περιπτώσεις που δεν άντεξαν στο πειρασμό. Ειδικότερα τους φάνηκε πολύ σκληρό το ότι δεν τους επιτράπηκε να επισκεφθούν την Αθήνα, λίγο πριν αναχωρήσουν αεροπορικώς από Ελλάδα για Ιταλία από το Τατόι, για λόγους ασφαλείας, όπως τους είπαν τότε. Δεν είχαν βέβαια σχέση με τις απώτερες επιδιώξεις της αμερικανικής πολιτικής. Ήταν απλοί καταδρομείς μαχητές.

Η Αμερικανική διοίκηση, διαβλέποντας τις άσχημες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και για να αποφύγει την περίπτωση αιχμαλωσίας των στρατιωτών της από τους αντάρτες αν τα πράγματα έπαιρναν άσχημη τροπή, ή το αντίθετο, να διαθέσει αυτούς τους άνδρες να στραφούν εναντίον των ανταρτών, με τους οποίους είχαν πολεμήσει σχεδόν μισό χρόνο μαζί τους Γερμανούς, τους απέσυρε εσπευσμένα το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου του 1944 και τους μετέφερε στην Ιταλία.Το Ελληνικό Επιχειρησιακό Συγκρότημα διαλύθηκε και το προσωπικό του μοιράστηκε σε άλλες ειδικές μονάδες. H δράση αυτού του Συγκροτήματος τηρήθηκε μυστική με διαβάθμιση "Άκρως Απόρρητη" από τις αμερικανικές αρχές, ακόμη και μετά τον πόλεμο. Λεπτομέρειες για τη δράση του αποδεσμεύτηκαν και ήλθαν στο φως το 1988.

Κατά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφα του Αμερικανικού Υπουργείου Πολέμου εκείνης της εποχής, έδρασαν 12 Ελληνοαμερικανοί αξιωματικοί και 130 υπαξιωματικοί, καταδρομείς. Φονεύθηκαν 3 και τραυματίσθηκαν 23, κατά την διάρκεια 76 καταδρομικών ενεργειών. Συνολικά εκτελέσθηκαν: 14 προσβολές σιδηροδρομικών συρμών εκ των οποίων 11 μηχανές και 32 βαγόνια καταστράφηκαν ολοσχερώς. 25 Ενεδρευτικές προσβολές σε 5 φάλαγγες οχημάτων εφοδιασμού και 61 φορτηγά αυτοκίνητα καταστράφηκαν. Καταστροφές σε 15 γέφυρες διαφόρων τύπων και σε 9 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών.

Οι απώλειες του εχθρού σε προσωπικό, εκτιμήθηκαν σε 2000 νεκρούς και τραυματίες.

Σε ένδειξη αναγνώρισης του αγώνα των Ελληνοαμερικανών πολεμιστών καταδρομέων, η Ελληνική πολιτεία, σε ειδική τελετή με την παρουσία ζώντων βετεράνων και της τότε ηγεσίας του ΥΕΘΑ, εγκαινίασε τον Μάιο του 2005 ένα μνημείο προς τιμήν τους, που βρίσκεται  στο Πάρκο των Ενόπλων Δυνάμεων επί της λεωφόρο Κατεχάκη.

Επίσης με μέριμνα της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, έχει εκδοθεί ένα βιβλίο με τον τίτλο "Οι Ελληνοαμερικανοί Εθελοντές στην Εθνική Αντίσταση : Ιστορικό των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα του 2671 Ανεξάρτητου Ειδικού Τάγματος Αναγνωρίσεων (23 Απριλίου - 20 Νοεμβρίου 1944)( Γενικό Επιτελείο Στρατού, Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Αθήνα, 2005), συγγραφέας του οποίου, είναι ο  Ιερολοχίτης Στρατηγός Κ. Κόρκας.




Ο Τότε ΥΕΘΑ στα αποκαλυπτηρια του Μνημείου για τους Εθελοντές του 122ου Τάγματος στο Άλσος Στρατόύ στην Κατεχάκη το 2005.

Φωτογραφίες Άγγελος Τσουλούφας.



Πηγές:tolmwnnika.blogspot.gr, http://www.pahh.com/oss/toc.html


Ευχαριστούμε τον φίλο Aviationlive για την επισήμανση της εκπομπής του Σκάϊ
null

Διαβάστε περισσότερα...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP