Τα «φιρμάνια» για το Αιγαίο

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Του Αλέξανδρου Τάρκα

Η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου εναντίον των (κατά την άποψή του) «μονομερών ενεργειών» της Ελλάδας εγκαινιάζει -και δημόσια- τον νέο ιστορικό κύκλο των σχέσεων Αθήνας - Αγκυρας.

Οι διμερείς σχέσεις και οι ισορροπίες στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο φεύγουν πλέον από τα αλυσιδωτά ιστορικά κεφάλαια του 1973 με τη δημοσίευση τουρκικών χαρτών για πετρελαϊκές έρευνες, του 1975 με το (ανενεργό) Πρακτικό της Βέρνης, του 1987 με το αμοιβαίο πάγωμα των ερευνών υδρογονανθράκων, του 1997 με τη Συμφωνία της Μαδρίτης και του 2002 με τις πολυετείς «διερευνητικές επαφές».

Τρία είναι τα κύρια γνωρίσματα του νέου ιστορικού κύκλου: πρώτον, η Ελλάδα αξιοποιεί -αυτονόητα- τη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει κυρωθεί ήδη από το 1994. Δεύτερον, η Αθήνα διαθέτει τις ενδείξεις των νέων τεχνολογιών που δίνουν βασιμότατες ελπίδες (όχι κατηγορηματική βεβαιότητα) επικερδούς αξιοποίησης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Τρίτον, σημαντικότατο μέρος του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης (με την εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί εξωτερική πολιτική εγκλωβισμένη κάπου μεταξύ Τσάβες, Κάστρο και φαντάσματος του Αραφάτ) συνειδητοποιεί ότι η αξιοποίηση των θαλάσσιων ζωνών αποτελεί πολύτιμη εγγύηση εξόδου από τη φτώχεια του Μνημονίου και ραγδαίας ανάπτυξης.

Η καταρχάς πρόθεση της κυβέρνησης Σαμαρά να καταθέσει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (όπως προ ημερών δημοσιοποιήθηκε -υπερβολικά- στο «Βήμα της Κυριακής» και όπως είχε -διακριτικότατα- προαναγγελθεί από τη «δ» από τις 12 Σεπτεμβρίου 2012 και την περασμένη Τετάρτη) αποτελεί ενθαρρυντικό βήμα. Η κίνηση δεν συνδέεται, τώρα, νομικά και τεχνικά με την οριοθέτηση ή ανακήρυξη της ΑΟΖ, αλλά αποτελεί αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση αξιοποίησης όλων των θαλάσσιων ζωνών.

Η στοιχειώδης αντικειμενικότητα επιβάλλει να αναγνωρίσει κανείς ότι η κυβέρνηση (φέρεται να) είναι έτοιμη να προχωρήσει με το ενδεδειγμένο μείγμα δυναμισμού και σύνεσης: από τη μια πλευρά σπάει, επιτέλους, την ελληνική αδράνεια και ατολμία δεκαετιών προς τα ανατολικά (σ.σ.: έχει προηγηθεί, το 1977, η διευθέτηση με την Ιταλία στα δυτικά) και από την άλλη πλευρά δεν τεντώνει το σκοινί στα άκρα. Επομένως, γιατί ο κ. Νταβούτογλου και ο πρωθυπουργός - Ιανός Ρ. Ερντογάν μιλούν για «μονομερείς ενέργειες», όταν η Ελλάδα απλώς ασκεί ένα κυριαρχικό δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και όταν απλώς το «ανακοινώνει» (καταθέτει ρηματική διακοίνωση) στα Ηνωμένα Εθνη; Γιατί η ελληνική πρωτοβουλία είναι «μονομερής», όταν έχουν προηγηθεί, τον Νοέμβριο του 2011, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Αγκυρας και Shell για σεισμικές έρευνες στη ΝΑ Μεσόγειο καθώς και, στις 4 Σεπτεμβρίου 2012, η συμβολική έναρξη υλοποίησης του συμβολαίου με πανηγυρική επίσκεψη του προέδρου της εταιρίας πετρελαιοειδών Πίτερ Βόζερ στο γραφείο του κ. Ερντογάν;

Η ελληνική αντίδραση, με την ειρηνική ανακοίνωση των συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας, «σπάει» την απόπειρα de facto επιβολής, μέσω των ερευνών της Shell, ενός ιδιότυπου οθωμανικού δικαίου στο Αιγαίο. Ο κ. Νταβούτογλου δεν μπορεί να εκδίδει «φιρμάνια».

Δημοκρατία

5 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Ιανουαρίου 2013 στις 1:38:00 μ.μ. EET  

Αν η κυβέρνηση είναι "σοβαρή" σε αυτά που "διαρρέει", ας πάει πρώτα στα 12ν.μ., και μετά διαλέγει την υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ. Αλλά μήπως τα 12ν.μ. μας χαλάνε την διμερή σούπα που θα μας σερβίρουν αργότερα, και για αυτό τα αγνοούμε χαρακτηριστικά;

Νίκος

ΑΧΕΡΩΝ 10 Ιανουαρίου 2013 στις 2:28:00 μ.μ. EET  

''Η στοιχειώδης αντικειμενικότητα επιβάλλει να αναγνωρίσει κανείς ότι η κυβέρνηση (φέρεται να) είναι έτοιμη να προχωρήσει με το ενδεδειγμένο μείγμα δυναμισμού και σύνεσης''
Παρενθέσεις,υποσημειώσεις,ἀστερίσκοι,και στο βάθος ἐρμηνείες ἤξεις-ἀφίξεις.
Το Διεθνές Δίκαιο,το ὀποίο τόσο συχνά συνηθίζουμε να ἐπικαλούμαστε,εἶναι σαφές και μας ἔδινε την δυνατότητα να ανακηρύξουμε και 12 μίλλια και ΑΟΖ ἀπό το 1994,εἶτε υπήρχαν εἶτε δέν υπήρχαν πετρέλαια και αέρια,φυσικά ἤ κοπανιστά,ἀλλά η Ελλάς''ἐπεφυλἀχθη''.
Το χειρότερο όμως,με την Ελλάδα υποθηκευμένη βάσει Ἀγγλικού δικαίου,ἀκόμη και ἄν όντως υπὰρχουν κοιτάσματα,ἴσως θα ἤταν προτιμώτερο να μήν ἀξιοποιηθούν υπό καθεστώς Μνημονίων.
Τελικά,συνηθίζουμε,στην Ελλάδα,να αναλωνόμαστε ''περί ὄνου σκιᾶς''.

Ανώνυμος 10 Ιανουαρίου 2013 στις 6:24:00 μ.μ. EET  

1ον, ας μη βιαζόμαστε να πούμε ότι "σπάει ... την ελληνική αδράνεια και ατολμία δεκαετιών προς τα ανατολικά", πριν το δούμε.

2ον, ο Κάστρο, ο Τσάβες και ο Αραφάτ ασκούσαν συνεπή, δυναμική, εθνική εξωτερική πολιτική. Ας μην τους μπερδεύουμε με τους άσχετους "διεθνιστές" του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΚΠ

Ανώνυμος 10 Ιανουαρίου 2013 στις 9:28:00 μ.μ. EET  

Τέλεια...!!! Να καθελκυστούν εντός του έτους τα δύο υπερσύγχρονα υποβρυχιά μας, να μεταφερθούν τα Μ1Α1 απο τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα, να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες της μετεξέλιξης των υπηρεσιών πληροφοριών όπως και να καλυφθούν οι ανάγκες απο ανταλακτικά και όπλα στην ΠΑ και να μην σταματήσουν οι ασκήσεις ετοιμότητας του στρατού μας(και ειδικά οι διακλαδικές).Τα φιρμάνια τέλειωσαν...

Ανώνυμος 11 Ιανουαρίου 2013 στις 1:16:00 μ.μ. EET  

"...Η Ελλάς είναι ΑΘΑΝΑΤΗ και ο Ελληνισμός ΑΝΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΟΣ...."

Μόνο που την κατάντησαν ΔΟΡΥΦΟΡΟ της γερμανίας!
Ακούσατε μήπως τι είπε ο αλέξης στο Βερολίνο;
"Θαυμάζει τη χώρα του Γκαίτε, του Αινστάιν, του...., του.... κ.λπ.
Θαυμάζει επίσης και την ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ!!!!"
Ακούστε τι δήλωσε όσοι ονειρεύεστε Ελληνισμό και Αγιά Σοφιά και Πόντο κ.λπ.!!
ένας ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΝΤΡΕΑΣ στα σκαριά!! κι ας λένε ό,τι θέλουν οι διάφοροι "τσαλαπετινοί" στις συνιστώσες του συριζα!!
Μόλις ο σαμαρά τους κάνει τη δουλειά θα τον αδειάσουν για να πάρει ο αλέξη τη σκυτάλη!!
να γιατί τρέξαμε να πούμε περί ΑΟΖ καο όλα τα συναφή!! αν δείτε και ΔΩΡΕΑΝ ή με έκπτωση πολεμικό υλικό ετοιμαστείτε και για "ειρηνευτικές επιχειρήσεις" αφού το Δ΄Ράιχ θα έχει απαιτήσει τη συνδρομή της χώρας για την Ελευθερία και την εδραίωση της Δημοκρατίας σε χώρες όπου παραβιάζεται (ίδε Μ. Ανατολή και αλλού!!)

Γιάννης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP