Οι αρχηγοί αποφασίζουν για ΑΟΖ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον στενό
 του σύμβουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη
Της Δωρας Αντωνιου

Σε ανώτατο επίπεδο, αποκλειστικά μεταξύ των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί η χώρα μας στο θέμα της ΑΟΖ. Οι σχετικές διεργασίες, πάντως, φαίνεται ότι κλιμακώνονται, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι θέμα χρόνου η οριστικοποίηση των χειρισμών. Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, για ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πέρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Οι δύο υπουργοί, πέραν της αρμοδιότητας επί του θέματος της ΑΟΖ, εκπροσωπούν τις δύο αντίρροπες τάσεις εντός της κυβέρνησης αλλά και της Ν.Δ. σχετικά με το ζήτημα. Ο κ. Αβραμόπουλος τάσσεται υπέρ των προσεκτικών χειρισμών και απορρίπτει κινήσεις αιφνιδιασμού, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι υπέρμαχος πιο αποφασιστικών ενεργειών.

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης εντείνουν τις ζυμώσεις, με ζητούμενα την εύρεση του κατάλληλου χρόνου και την επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο, υπάρχουν τόσο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων όσο και στο εσωτερικό των κομμάτων.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις συνεργατών τους, είναι υπέρ μιας περισσότερο προωθημένης θέσης, που θέλει την Ελλάδα να κινείται αποφασιστικά, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα της δώσουν προβάδισμα στην ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Πέραν των διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της Ν.Δ., και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφορετικές φωνές, με στελέχη του κόμματος να διατυπώνουν επικρίσεις για το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος χειρίζεται το θέμα προσωπικά και χωρίς να τους καθιστά κοινωνούς των απόψεών του. Υποστηρίζουν, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ παρασύρεται από τη Ν.Δ. σε βιαστικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να κερδηθούν οι εντυπώσεις. Τα στελέχη του κόμματος που διαφωνούν με τις επιλογές Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι η κοινοποίηση στον ΟΗΕ, τον περασμένο Μάιο, των θέσεων της χώρας ως προς το εύρος των θαλασσίων ζωνών, με βάση τον νόμο 4001/11, είναι επαρκής.

Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι στην περίπτωση κατάθεσης στον ΟΗΕ συγκεκριμένων συντεταγμένων των θαλασσίων ζωνών, η Τουρκία θα αντιδράσει, όπως έχει ήδη δημόσια κάνει γνωστό, καταθέτοντας τις δικές της συντεταγμένες. Ετσι, οι τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, θα αποτυπωθούν σε έγγραφο κατατεθειμένο στον διεθνή οργανισμό, όχι μόνο για την ΑΟΖ, όπως επισημαίνουν, αλλά, κυρίως, για την υφαλοκρηπίδα.

Οσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ, συνεργάτες του κ. Κουβέλη αναφέρουν ότι το ζήτημα της ΑΟΖ χειρίζεται αποκλειστικά ο ίδιος. Η θέση του κόμματος είναι ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ θα πρέπει να προχωρήσει, αλλά μόνον εφ’ όσον έχει προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία και έχει διασφαλισθεί ότι δεν θα προκληθούν κίνδυνοι ή προβλήματα.

Καθημερινή

9 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Ιανουαρίου 2013 στις 6:20:00 μ.μ. EET  

Τα πιάσαμε τα λεφτά..

Υ.Γ: Οι συνιστώσες τί θέση έχουν επί του συγκεκριμένου;

Προβοκάτωρ

Ανώνυμος 16 Ιανουαρίου 2013 στις 6:45:00 μ.μ. EET  

Οποια συντεταγμένη και να καταθέσουμε οι Τούρκοι πάλι θα δημιουργήσουν ζήτημα... Το ζητούμενο είναι να πούν ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης το ΝΑΙ!Ενα μήνυμα και στους απέναντι οτι είμαστε μια γροθιά, πέρα απο τα μνημόνια που μας χωρίζουν, τη τρομοκρατία των καλάσνικοφ και της τυφλής εγκληματικότητας.Είθε...

Ανώνυμος 16 Ιανουαρίου 2013 στις 8:51:00 μ.μ. EET  

Δυο ειναι οι λυσεις. ΄Η ρισκαρουμε τωρα ανακηρυσσοντας ΑΟΖ με κινδυνο να τα μαζεψουμε κακην κακως απο αντιδραση της Τουρκιας και το συνηθισμενο χεσιμο της πολιτικης μας ηγεσιας και προχωραμε σε διαγωνισμους για γεωτρησεις στα πιθανα κοιτασματα ή περιμενουμε ποιος ξερει αν και ποτε, να αποκτησουμε στρατο που θα φοβιζει πολυ τους Τουρκους ωστε να μην αντιδρασουν. Ομως οπως μας εχουν μαθει και τον στρατο υπερδυναμης να ειχαμε παλι θα αντιδρουσαν και μαλλον παλι πισω θα καναμε γιατι δεν εχουμε ηγετες αλλα μικροτατους κομματαρχες. Οποτε το να ρισκαρουμε ειναι η μονη λυση. Θα μπορουσαμε να ανακηρυξουμε ΑΟΖ μοο σε Ιονιο και νοτια Κρητη και αν αντιδρασει και σε αυτο η Τουρκια στελνοντας ναυτικες και αεροπορικες δυναμεις να μας συνετισουν να τα στειλουμε στον πατο να βαλουν μυαλο... απλα πραγματα για ηγετες, πολυ δυσκολα για κομματαρχες της οκας. Ξεχαστε την ΑΟΖ απο αυτους τους χεστες.

Ανώνυμος 16 Ιανουαρίου 2013 στις 10:08:00 μ.μ. EET  

γνωρίζετε τι είναι μια καμήλα;
λοιπόν, είναι ένα ΑΛΟΓΟ σχεδιασμένο από μια επιτροπή!!
κάπως έτσι φανταστείτε και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τους 3 "σοφούς" της συγκυβένησης για το θέμα της ΑΟΖ!
έτσι πρέπει να γίνει ο ένας, όχι, πρέπει να κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ ο άλλος, όχι πρέπει να "τρίξουμε" τα δόντια ο έτερος καππαδόκης
και στο τέλος: άι στο διάολο εσύ και ο γρύλος σου! τα κουκουλώνουμε όπως-όπως, βγάζουμε και μια ανακοίνωση ότι δεν είναι πρόσφορο το έδαφος ή οι χρονικες συγκυρίες και μένουμε ΟΛΟΙ ευχαριστημένοι που "σκίσαμε" τον αντιπαλο, εσωτερικό ή εξωτερικό!

Ανώνυμος 16 Ιανουαρίου 2013 στις 11:00:00 μ.μ. EET  

ολοι μαζι ενωμενοι μπορουμε να καταφερουμε πολλα..ας αφησουν επιτελους τις πολιτικες σκοπιμοτητες στην ακρη...Ας ακολουθησουμε και εμεις το παραδειγμα της Κυπρου

Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2013 στις 11:44:00 π.μ. EET  

@ 16 Ιανουαρίου 2013 - 8:51:00 μ.μ. EET

>΄Η ρισκαρουμε τωρα ανακηρυσσοντας ΑΟΖ με κινδυνο να τα μαζεψουμε κακην κακως απο αντιδραση της Τουρκιας..<

Τι θα κάνει δηλαδή η Τουρκία;

Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2013 στις 2:28:00 μ.μ. EET  

τώρα που έχουμε και το κουρδικό θέμα ζωντανό μετά τις δολοφονίες των τριών γυναικών και την κροιση στην Συρια ίσως είναι η στιγμή που πρέπει να δράσουμε

Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2013 στις 5:56:00 μ.μ. EET  

Δεν πρέπει να φοβόμαστε την τουρκική αντίδραση σε περίπτωση ανακήρυξης της ΑΟΖ. Πρόκειται για ένα αναφαίρετο δικαίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αν οι Τούρκοι αντιδράσουν και η πολιτική ηγεσία έχει την θέληση τα Scalp και οι Exocet μπορούν να τους κλείσουν το στόμα...

Τους Τούρκους δεν τους φοβόμαστε!

Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2013 στις 7:00:00 μ.μ. EET  

@ 17 Ιανουαρίου 2013 - 5:56:00 μ.μ. EET

Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς. Τους φοβόμαστε και μάλιστα πολύ. Αυτό έχομε αφήσει μέχρι στιγμής να φανεί, γι αυτό κι αυτοί έχουν αποθρασυνθεί.

Άλλο είναι το θέμα: Στην προκειμένη περίπτωση οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να ανακηρύξουν κι αυτοί την δική τους ΑΟΖ. Αλλά για να το κάνουν, πρέπει να υπογράψουν και ενσωματώσουν το Δίκαιο της Θαλάσσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Montego Bay 1982, κα΄τι που δεν έχουν ακόμη κάνει. Διαφορετικά πώς θα ανακηρύξουν ΑΟΖ; Και αν το κάνουν και την ανακηρύξουν, έχει καλώς. Θα πάρουν αυτά που δικαιούνται.

Και με την Κύπρο μουρμούραγαν, απειλούσαν και τα ρέστα, τελικά τίποτε δεν έκαναν, διότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP