Επίδειξη ΟPV κλάσης Gowind του Γαλλικού Ναυτικού στην Εθνική Φρουρά

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Το L’ADROIT (P725) του Γαλλικού Ναυτικού
στον κόλπο Λεμεσού για την επίδειξη σε
στελέχη της Διοίκησης Ναυτικού
©Πέτρος Σαββίδης
Στο λιμένα Λεμεσού κατέπλευσε μεταξύ 24-26 Ιανουαρίου το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης (Offshore Patrol Vessel: OPV) L’ADROIT (P725) του Γαλλικού Ναυτικού, στο πλαίσιο της εμπορικής του προώθησης για σχετικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς. Το L’ADROIT είναι το αρχικό σκάφος της κλάσης Gowind, μιας νέας γενιάς περιπολικών σκαφών/κορβετών πλήρους εκτοπίσματος 1.450 τόνων, μήκους 87 μέτρων και αυτονομίας τριών εβδομάδων, με ακτίνα ενεργείας 8.000 ναυτικών μιλίων με μέγιστη ταχύτητα 21 κόμβων. Οι απαιτήσεις επάνδρωσης του πλοίου είναι χαμηλές αφού απαιτεί πλήρωμα μόλις 30 ατόμων ενώ διαθέτει ενδιαιτήσεις για επιπλέον 30 και δυνατότητα να επιχειρεί και να υποστηρίζει οργανικό ελικόπτερο, μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV) και επιφανείας (USV) καθώς και ελαστικές λέμβους (RHIB). Ο οπλισμός διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, ενδεικτικά υπάρχουν προβλέψεις τοποθέτηση πρωραίου πυροβόλου 76mm και εκτοξευτών Κ/Β ΜΜ-40 Exocet. Οι επιλογές πάντως της Εθνικής Φρουράς και σε αυτό το πρόγραμμα είναι μάλλον περιορισμένες: Η Ελληνική ναυπηγική βιομηχανία πληρώνει τις αμαρτίες του παρελθόντος με την απαγόρευση εξαγωγών από την ΕΕ να παραμένει σε ισχύ, το Ισραήλ στρέφεται στη Νότια Κορέα για τη ναυπήγηση 4 νέων OPV και η Γαλλία δε χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις αμυντικής συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία (ευελπιστώντας παράλληλα ότι η Total θα εξασφαλίσει τις άδειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ).

strategyreports

7 σχόλια:

Alexandros 28 Ιανουαρίου 2013 στις 5:25:00 μ.μ. EET  

γώ θα τολμήσω να πω και κάτι άλλο, ίσως τέτοια σκάφη θα έπρεπε να ενδιαφέρουν και εμάς, σε μέγεθος τουλάχιστον με αναβαθμισμένες δυνατότητες ίσως σε κάποιους τομείς, αυτά θα έπρεπε ίσως να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Ναυτικού, συν κάποια πλοία μεγαλύτερα, τα οποια θα έχουν τη δυνατότητα αεράμυνας περιοχής, προσβολής στόχων εδάφους, στόχους επιφανειας και στόχους υποθαλάσσιους, δηλαδή αντιτορπιλικά ουσιαστικά η μεταξύ φρεγάτας και αντιτορπιλικού. Νομίζω πως ένας τέτοιος στόλος θα ήταν μακρά πιο οικονομικός, 10 Κορβέτες ας πούμε και 4 αντιτορπιλικά/φρεγάτες

Ανώνυμος 28 Ιανουαρίου 2013 στις 6:05:00 μ.μ. EET  

@ Alexandros, Αυτή είναι η σωστή κίνηση. 4 πλοία AAW και 10-12 κορβέτες που θα αντικαταστήσουν σταδιακά όλες τις παλιές φρεγάτες και ένα μέρος των ΤΠΚ.

Ανώνυμος 28 Ιανουαρίου 2013 στις 6:11:00 μ.μ. EET  

Αλέξανδρε, αυτό θα στεναχωρούσε τους "συμμάχους" μας και τους εγχώριους και εξωχώριους μιζαδόρους. Κορβέτες πάντως χτίσαμε και μπορούμε να χτίσουμε κι άλλες μόνοι μας.

Alexandros 28 Ιανουαρίου 2013 στις 7:13:00 μ.μ. EET  


@6:11:00 μ.μ.

Για αυτό είμαι σίγουρος, και συμφωνώ απόλυτα για την εγχώρια ανάπτυξη, αλλα ποιος θα τολμήσει, αν και αν εννοείς τις Osprey, δεν είναι ακριβώς Κορβέτες, βεβαια νομίζω πως είναι μέσα στις δυνατότητες μας,

6:05:00 μ.μ
Συμφωνώ

Βασίλειος Μπαλτσιώτης 28 Ιανουαρίου 2013 στις 8:01:00 μ.μ. EET  

Θα ήταν ευχής έργον η εγχώρια ναυπήγηση 10-12 κορβετών, αλλά έχω την εντύπωση πως η αντιμετώπιση του ναυτικού της γειτόνου και συμμάχου φίλης χώρας απαιτεί πλοία με αυξημένες δυνατότητες για ανθυποβρυχιακό όπως και επιφανείας αγώνα, δηλαδή μεγαλύτερου εκτοπίσματος ναυπηγήσεις -φρεγάτες - που η δράση τους θα εκτείνεται σ΄ όλη την ανατολική Μεσόγειο θάλασσα.

Ανώνυμος 28 Ιανουαρίου 2013 στις 8:50:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 28 Ιανουαρίου 2013 - 6:11:00 μ.μ. EET

Δεν νομίζω ότι οι ξένοι έχουν κάποιο πρόβλημα. Αρκεί να αγοράσουμε κάποιο σκάφος δικής τους σχεδίασης. Και δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα αρκεί να μην επιβάλουν ότι υποσυστήματα θα τοποθετήσουμε όπως κάνουν οι Γάλλοι και οι Ρώσοι.

Ανώνυμος 29 Ιανουαρίου 2013 στις 10:08:00 π.μ. EET  

Με 2.400 τυφέκια, τύπου Ζάσταβα, τα οποία βαίνουν προς τελική απόσυρση από την ΕΦ προτίθεται να ενισχύσει τον στρατό το Μάλι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει το πρώτο Κράτος Μέλος της ΕΕ που κάνει άμεση προσφορά στρατιωτικού υλικού προς τον στρατό του Μάλι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εθνικές αρχές της χώρας έχουν διαμηνύσει προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας έχουν άμεση ανάγκη στρατιωτικών τυφεκίων, μια ανάγκη την οποία έχει επίσης επιβεβαιώσει η γαλλική αποστολή στην αφρικανική χώρα. Η απόφαση φέρεται να έχει ληφθεί στα πλαίσια των σχετικών Ομάδων Εργασίας της ΕΕ.

πηγή
http://www.kathimerini.com.cy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP