Συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στο Κατάρ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε μία ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν και οι δύο, στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου θα μεταβούν μαζί με τον κ. Σαμαρά και αρκετοί έλληνες υπουργοί. Ο κ. Ερντογάν έθεσε στον κ. Σαμαρά το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί και ο Πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση. Στις 19:00 ο Α. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπρ αλ Θάνι (Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani) και θα ακολουθήσει υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Επίσης στην Ντόχα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, έχουν μεταβεί Ελληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ και ιδιοκτήτης της Lavipharm κ. Θ. Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Α. Τουρκολιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, εκπρόσωποι της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ κ. Δημ. Καλλιτσάντσης, ο εφοπλιστής κ. Βαγγ. Μαρινάκης, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γ. Περιστέρης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Βασ. Αποστολόπουλος.

Τι λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την συνάντηση

Στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, δήλωσε στη Ντόχα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» αναφέρει ότι ο Ερντογάν έθεσε θέμα μειονότητας στη Θράκη και έδωσε συμβουλές στον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα του τεμένους στην Αθήνα.

Το πρακτορείο «Αναντολού» μεταδίδει την πληροφορία ότι κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα».

Η εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο ίδιος ο Ερντογάν είπε πως η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας «θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα» και σημείωσε: «Κατά τη συνάντηση μου είπε πως πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους κι εγώ του είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας. Ο κ. Σαμαράς επέδειξε θετική στάση».

Πηγές : www.enet.gr, www.ethnos.gr

18 σχόλια:

Alexandros 29 Ιανουαρίου 2013 στις 7:35:00 μ.μ. EET  

Είμαι περίεργος να δω τι θα πούνε στα ελληνικά μέσα και εντέλει ποια είναι η Ελληνική άποψη για να καταλάβουμε κι εμείς ποια άποψη έχει η κυβέρνηση ακριβώς. Όσον αφορά την τελευταία φράση, περί τζαμιού, ελπίζω να καταλαβαίνουν πλέον όλοι τους σκοπούς της Άγκυρας. Πάντως όπως παρουσιάζεται το θέμα είναι σαν να μιλούσε ο Πατερούλης και να άκουγε ο Σαμαράς σαν υπάκουο παιδάκι.

ΑΧΕΡΩΝ 29 Ιανουαρίου 2013 στις 7:51:00 μ.μ. EET  

Ἄει σιχτήρ.

TED 29 Ιανουαρίου 2013 στις 10:32:00 μ.μ. EET  

Ουδείς ενδιαφέρθηκε να μάθει:

1) γιατί "συνέπεσε" (στην ίδια πόλη, στο ίδιο ξενοδοχείο) ο τούρκος με τον Έλληνα πρωθυπουργό;
Ο Σαμαράς το ήξερε εκ των προτέρων; Δεν έχει συνεργάτες που ετοιμάζουν την ατζέντα του;

2) ποιό το πρόγραμμα του Ταγίπ (πότε έφτασε, πότε φεύγει, ποιούς καταριανούς θα έβλεπε και πότε, τί θα συζητούσε);

strategy 29 Ιανουαρίου 2013 στις 11:41:00 μ.μ. EET  

@ΤΕD
Ο Τούρκος πρωθυπουργός πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας (29/01) συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τον υπουργό Εξωτερικών Αχμετ Νταβουτογλου και τον υπουργό Ενέργειας Τανερ Γιλντίζ. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας (που έχει και το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ) καθώς και με τον Εμίρη του Κατάρ. Συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις(Συρία, Αίγυπτο, Ισραήλ/Παλαιστίνη) και διμερή θέματα συνεργασίας. Το ζεύγος Ερντογάν συναντήθηκε με τις δύο Τουρκάλες που κατέκτησαν τη πρώτη θέση στο Qatar International Rally στις 26 Ιανουαρίου, οι οποίες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν το έπαθλο για την ανακούφιση των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. H επίσκεψη στο Κατάρ γνωστοποιήθηκε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη (29-30/01) και θα έχει τις ίδιες επαφές με την ηγεσία του Κατάρ με στόχο (τι άλλο) την προσέλκυση επενδύσεων. Τον A. Σαμαρά συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης (sic) μαζί με διψήφιο αριθμό επιχειρηματιών. Το ταξίδι του πρωθυπουργού γνωστοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου.

To να μη συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί σε μία πόλη μεγέθους της Θεσσαλονίκης θα ήταν μάλλον περίεργο. Επειδή όμως καταλαβαίνω το βαθύτερο προβληματισμό σου, πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά επεδίωξε μια συνάντηση γνωριμίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό και κυριώς για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας συνεδριασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο ορθώς καθυστέρησε η Αθήνα για αρκετούς μήνες...

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 12:07:00 π.μ. EET  

TED, you are right!
επίσης δεν σας κάνει εντύπωση πως συναντήθηκαν σε ισλαμική χώρα, εντελώς τυχαία! και την ώρα που ΑΠΓΝΩΣΜΕΝΑ ζητάμε "επενδύσεις", ήτοι λεφτουδάκια!
πάμε στοίχημα ότι οι Καταριανοί θα είπαν του δικού μας, θέλεις φραγκάκια; για κοιτά το παλληκάρι από δω τι ζητάει! δεν είναι δα και τόσο σπουδαία πράγματα, το τζαμί ΜΕΣΑ στην ΑΘήνα, η υπαναχώρηση ή τα στραβά μάτια για τους μουφτήδες, τα θέματα περί ΑΟΖ κ.λπ!
ΠΡΩΤΑ βρείτε τα σαν "καλοί" γείτονες και έλα πάλι αντωνάκη μου, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την περίπτωσή σας!
Είναι άλλωστε ΤΥΧΑΙΟ που ξαφνικά οι λεφτάδες του Κατάρ έκαναν ΠΙΣΩ σε όλες τις επενδύσεις τους εν Ελλάδι; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!
Μαύρη διπλωματία παιδιά και μας παίζουν όπως αυτοί ΘΕΛΟΥΝ!

Γιάννης

Υ.Γ. Δεν γκρινιάζω πάλι, αλλά κάνει νιάου, νιάου....

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 12:10:00 π.μ. EET  

strategy, συγνώμη αλλά η Άγκυρα επεδίωξε συνάντηση με τον Σαμαρά και για τους λόγους που ανέφερα και συμπληρώνω για τους λόγους που γράφει και ο Alexandros!

Γιάννης

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 12:29:00 π.μ. EET  

Θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει αυτες τις διακυβερνητικές συσκέψεις,τι νόημα έχουν;

strategy 30 Ιανουαρίου 2013 στις 1:23:00 π.μ. EET  

Γιάννη το ίδιο έγραψα κι εγώ, ότι δηλαδή η τουρκική πλευρά επεδίωξε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δε ξέρω αν είναι θορυβημένοι από τις διαρροές για την ΑΟΖ, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τους ιμάμηδες της Θράκης ή για τις συνεχείς αναβολές του Ανωτατου Συμβούλιου Συνεργασίας αλλά σίγουρα ήθελαν μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, έστω και σε "ουδέτερο έδαφος".

Οι Καταριανοί έκαναν πίσω στην αξιοποίηση του Ελληνικού γιατί η κυβέρνηση ΓΑΠ είχε τάξει "γη και ύδωρ" με διακρατική συμφωνία και όχι μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Για το θέμα του Ελληνικού και του Αστακού διάβασε εδώ: http://www.energypress.gr/news/reuma/Ellada-Katar-:-Pws-ftasame-sta-nayagia-toy-Astakoy-kai-toy-Ellhnikoy...

@ Αλέξανδρο
Στη διπλωματία λες πάντα ΝΑΙ ακόμα και όταν εννοείς ΟΧΙ. Επιδεικνύοντας "θετική στάση" σημαίνει ότι δεν είσαι εσύ ο αντιδραστικός που θα απορρίψεις μια πρόταση και θα επωμιστείς το βάρος η/και το κόστος της απόρριψης. Απλά το παραπέμπεις στις ελληνικές καλένδες ("η κατασκευή τζαμιού είναι ήδη νόμος του κράτους..." απάντησε ο Σαμαράς). Οσον αφορά την τροπολογία για τους ιμάμηδες, δεν είναι τυχαίο ούτε ότι ήρθε με πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ ούτε πως "Ενώ, μέχρι και το βράδυ της Τρίτης από το ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν αρμοδίως ότι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις πως το περιεχόμενό της θα επαναπροσδιοριστεί εντός ενός μήνα και έδιναν την πληροφορία ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε να μην κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία, χθες ο υπουργός Παιδείας κατ” εντολήν του πρωθυπουργού, όπως λένε οι πληροφορίες, την κατέθεσε αιφνιδιαστικά." (http://www.efsyn.gr/?p=16198)

Εκεί λοιπόν που η Τουρκία προχωρούσε ακάθεκτη στη διεύρυνση της ατζέντας των διεκδικήσεών της ξαφνικά διαπιστώνει ότι η χρεωκοπημένη Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες επανακτά τον πλήρη έλεγχο στα τζαμιά και στα σχολεία της Μειονότητας (Hearts and Minds...) και προετοιμάζεται για ανακήρυξη ΑΟΖ (και φυσικά γνωρίζουμε όλοι πόσο αξιόπιστες αποδείχθηκαν οι απειλές της Τουρκίας στην Κύπρο, ακόμα περιμένουμε την προσάρτηση των κατεχομένων και τις επιθέσεις στις πλατφόρμες εξόρυξης...) Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να εξάγουμε συμπεράσματα.

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 3:03:00 π.μ. EET  

Ο Ερντογάν πάσχει από μεγαλομανία. Δεν είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς ακόμη κι αν δεν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλινικής ψυχολογίας.

Το ενδεχόμενο να παραβρέθηκε σκόπιμα στο Κατάρ την ίδια περίοδο με την ελληνική αποστολή είναι ενδιαφέρον και ενθαρυντικό. Ο Ερντογάν είναι ο τύπος που θα "έπαιρνε πάνω του" μια τέτοια προκαταρκτική προσέγγιση με την Ελληνική ηγεσία μετά από τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις δεν είναι διόλου αμελητέες. Η τροπολογία για τους ιμάμηδες στη Θράκη, η επερώτηση από βουλευτές για το ρόλο του τουρκικού προξενείου, δηλώσεις για ΑΟΖ και εξοπλιστικά. Η καλομαθημένη Άγκυρα ενδεχομένως να νιώθει σχετική αμηχανία και σπεύδει να ανιχνεύσει τα νέα δεδομένα έστω και με αναγνωριστικές κινήσεις του ίδιου του Ερντογάν (είπαμε, μεγαλομανία...).

Ο παράγοντας Κατάρ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι ωστόσο σημαντικός. Η "συνεταιρική" σχέση με την Τουρκία σε πολλά ζητήματα (Συρίας περιλαμβανομένης) δημιουργεί προϋποθέσεις για καχυποψία από ελληνικής πλευράς.

Οι ελληνόφωνοι εμίριδες και τουρκολιάδες είναι κατά την άποψή μου υπερπρόθυμοι να συναινέσουν σε ανταλλάγματα για να επιτύχουν επενδύσεις, ανταλλάγματα που ίσως το Κατάρ απαιτήσει κι ως εξυπηρέτηση στον "συνέταιρο" του.

Να υπενθυμίσω τις χθεσινές αναφορές Ερντογάν για επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης με αμοιβαίο αντάλλαγμα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία άγεται από τους ντόπιους Νανό-πόυλους ή η εξωτερική της πολιτική είναι αταλάντευτη και προσανατολισμένη σε σταθερό σημείο.

Χιτζάζ

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 9:36:00 π.μ. EET  

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με τα λόγια σας, η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συζητήσατε με τον ομόλογό σας κ. Ερντογάν σχετικά με το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους.



Α. Σαμαράς: Δε συζητήσαμε λεπτομερώς τίποτα. Δώσαμε μικρούς τίτλους σε θέματα που πρόκειται να συζητήσουμε στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα. Δε θα μίλαγα συνεπώς σοβαρά αν σας έλεγα ότι συζητήσαμε σε βάθος οτιδήποτε. Είναι σημαντικό ότι συναντηθήκαμε, είναι επίσης σημαντικό ότι και οι δύο ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος σε μια σειρά από ζητήματα στις αρχές Μαρτίου. Αυτό πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό».

Alexandros 30 Ιανουαρίου 2013 στις 11:49:00 π.μ. EET  

@strategy, Χιτζάζ κυρίως

Κοίτα να δεις τώρα ποίες είναι οι ενστάσεις μου. Επειδή τελικά και τα Ελληνικά ΜΜΕ έτσι ακριβώς παρουσιάστηκε το θέμα, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η Ελλάδα δέχεται νουθεσίες και παρεμβάσεις από την Τουρκια κι το σημαντικό δεν είναι πως αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από μας εδώ, αλλα από το εξωτερικό.

Και αν αυτό δεν φαίνεται τόσο πολύ στην περίπτωση με τους Ιμάμηδες, γιατί ήταν αναμενόμενη η παρέμβαση, αλλα ίσως πολύ ήπια η αντίδραση, στο θέμα της AOZ ενώ εδώ η κυβέρνηση βγαίνει και λέει για AOZ, όταν βλέπει τον Τούρκο μιλάει για αόριστα δικαιώματα στη θάλασσα, όταν ο Ερντογάν λέει θα το χτίσω εγώ το τζαμι, καταρχάς σου λέει εσύ δεν μπορείς και κατά δεύτερον παρουσιάζεται ως προστάτης του Islam, αναβαθμίζοντας τη θέση του και εκεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν απαντα τίποτα.......Απαράδεκτο.

Ανησυχώ γιατί στα λόγια καλοί είμαστε, αλλα στην πράξη τις προάλλες μόλις αποστρατεύτηκαν αξιωματικοί, γιατί το απαίτησε η Άγκυρα! Θα δούμε.....


Ακόμα, τέθηκε θέμα αμοιβαιότητας όσον αφορά τη λειτουργία της Χάλκης και την ακύρωση του νομου περί Ιμάμηδων και εκεί καμια απάντηση, ενώ είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να συμψηφίζεται η σημασία του οικουμενικού πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως με έναν τοπικό θρησκευτικό ηγέτη!

Καλά είναι τα λόγια και οι δηλώσεις, αλλα πέρα από τον νομο που πέρασε από τη βουλή, τα υπόλοιπα φαίνεται σαν να γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και πως ο Ερντογάν πήγε στο Κατάρ ναι μεν γιατί θορυβήθηκε, αλλα ο Σαμαράς βρέθηκε σε απολογητική θέση.

Όσον αφορά τα λεφτά και τις επενδύσεις που περιμένει η κυβέρνηση από το Κατάρ, να γράψω κάτι, πρόσφατα οι Τουρκικες εφημερίδες επεσήμαναν, πως παρα τη στροφή της Άγκυρας προς τους Άραβες, η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων στην Τουρκια προέρχεται από την ΕΕ και τα λεφτά των Αράβων δεν τα έχουν δει ακόμα. Νομίζω γενικά πως δεν πρέπει να στρεφόμαστε τόσο πολύ προς τα εκεί, διότι αυτοί έχουν και άλλους στόχους. Καλή είναι η συνεργασία, αλλα όπου ακούς πολλά κερασια κρατα μικρό καλάθι......

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 3:52:00 μ.μ. EET  

Αλέξανδρε καλησπέρα, στο πρώτο σου σχόλιο είχες επισημάνει τα περί συνάντησης σαμαρά-ερντογάν.
διάβασε και τι έγραφα σε απάντηση στο σχόλιο του TED και θα δεις ότι ΑΠΑΝΤΕΣ έχουμε δίκιο στις επιφυλάξεις μας για τα θέματα που πάμε να ξεκινήσουμε; με τους γείτονες! ΔΥΣΤΥΧΩΣ πάμε ξυπόλητοι στ΄αγκάθια και αυτό το γνωρίζουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ οι "συνομιλητές μας"!

Γιάννης

Alexandros 30 Ιανουαρίου 2013 στις 5:43:00 μ.μ. EET  

Γιάννη συμφωνώ σε γενικές γραμμές, για αυτό δε σχολίασα τα γραφόμενα σου. Το Κατάρ προσπαθεί όπως και η Ρωσία άλλωστε να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί, έχοντας σαν δέλεαρ τις επενδύσεις......Το ίδιο κάνει και με την Τουρκια, απλώς εκεί είναι κάπως διαφορετικά τα συμφέροντα και μάλλον πιο κοινά από ο,τι είναι τα δικά μας με του Κατάρ, ωστόσο ξαναλέω πως ούτε οι Τούρκοι έχουν δει τα λεφτά του Κατάρ, τουλάχιστον εντός Τουρκίας.

Dr Doom 30 Ιανουαρίου 2013 στις 8:06:00 μ.μ. EET  

Τελικά να γιατί η Τουρκία προωθεί με τέτοιο πάθος μουσουλμάνους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Πέρα του δουλεμπορικού κέρδους, δημιουργήσανε μια τεχνητή (παράνομη δε) μουσουλμανική κοινότητα εκει που δέν υπήρχε. Και εμείς στο όνομα του ανθρωπισμού το δεχτήκαμε. Τώρα πλέον δεν τίθεται θέμα μουσουλμανικής κοινότητας στην Θράκη, Κομοτηνή ή Ξάνθη, αλλα σε όλη την Ελλάδα. Και ο Αγάς Σουλτάνος Ερντογάν, είναι ο προστάτης της. Ωστόσο πιστεύω οτι αυτός ο μεγαλοιδεατισμός θα τους φάει. Ειναί κακό να είσαι τόσο άπληστος, όπως η ιστορία εδίδαξε πολλές φορές.

Ανώνυμος 31 Ιανουαρίου 2013 στις 10:33:00 π.μ. EET  

00:00 συναγερμός
06:00 ολοκλήρωση επιστράτευσης των 14 εφεδρικών μεραρχιών πεζικού
12:00 ολοκλήρωση συγκέντρωσης του 90% των λαθρομεταναστών σε γήπεδα ποδοσφαίρου και στρατόπεδα
18:00 ολοκλήρωση προώθησης σε λιμένες και 100+ πλοία
24:00 λήξη επιστράτευσης και συνέχεια στην ΕΛΑΣ αποκλειστικά για το υπόλοιπο 10%.

νεκροί ~50
επαναπατρισθέντες 1,000,000

φανταστικό σενάριο φυσικά

μηδενιστής

Ανώνυμος 31 Ιανουαρίου 2013 στις 4:34:00 μ.μ. EET  

@ Dr.Doom

Οι μουσουλμάνοι μετανάστες αποτελούν διαφορετικό δεδομένο από τους μουσουλμάνους Έλληνες υπηκόους

Οι Έλληνες μουσουλμάνοι στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα διακρίνονται σε τουρκόφωνους (με τούρκικη εθνική συνείδηση), πομάκους και αθίγγανους.

Οι μουσουλμάνοι μετανάστες επιπλέον είναι ένα πολυσυλλεκτικό σύνολο.

Θεσμικά η διαχείριση του πληθυσμού των μεταναστών είναι ζήτημα διοικητικής φύσεως. Λόγου χάρη η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να απογράψει όλους τους "νόμιμους" μετανάστες (όσους έχουν χαρτιά που η κυβέρνηση αναγνωρίζει de facto ως νόμιμους, βλ. επιχείρηση Ξένιος Δίας) και με κριτήρια που η ίδια θα επέλεγε, να διαμορφώσει την ταυτότητα του μεταναστευτικού πληθυσμού. Λόγου χάρη, μέσα από μια διαδικασία απογραφής- νομιμοποίησης θα μπορούσε να καθορίσει την ποσοστιαία σύσταση του μεταναστευτικού πληθυσμού ανά εθνικότητα ή θρήσκευμα

Μεταναστευτική πολιτική τέτοιου χαρακτήρα εφαρμόζουν όλα τα σοβαρά κράτη (βλ. Αυστραλία). Αυτό δίνει τη δυνατότητα για σοβαρές διακρατικές προσεγγίσεις και συνεργασίες πάνω σε ρεαλιστική βάση. Μια διακρατική σχέση με κράτος του οποίου φιλοξενείται ένας συγκεκριμένος και σημαντικός αριθμός υπηκόων, όχι μόνο ευνοείται αλλά και αξιοποιείται.

Όσο για τις επιδιώξεις του Ερντογάν να καταστεί Πατέρας των απανταχού μουσουλμάνων, δεν είναι παρά έκφραση του Νταβουτόγλειου στρατηγήματος περί νεο-οθωμανισμού. Θεσμικά ο Ερντογάν και κανένας Ερντογάν δεν δικαιούται να εκπροσωπεί ή να διαχειρίζεται ζητήματα μεταναστών άλλου κράτους. Ο ρόλος που διεκδικεί είναι άτυπος και υλοποιείται όσο του το επιτρέπει η ελληνική εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Το ίδιο σε ένα βαθμό ισχύει και για τους Έλληνες μουσουλμάνους. Η συνθήκη της Λωζάνης τους αναγνωρίζει ως τέτοιους ενώ η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά τη μετατροπή της μειονότητας από μουσουλμανική σε τουρκική (θεσμικά και de facto). Η εξόφθαλμη λαθροχειρία της Τουρκίας είναι η προσπάθεια εκτουρκισμού των πομάκων και των αθίγγανων.

Σε αντίθεση λοιπόν με τη διοικητική διαχείριση του ζητήματος των μεταναστών, το ζήτημα της ανάσχεσης της μεθοδικής τούρκικης δράσης στη Θράκη είναι περισσότερο πολύπλοκο. Απαιτεί παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα από εξωτερικής πολιτικής μέχρι πολιστισμού και εκπαίδευσης.

Κλείνοντας να παρατηρήσω πως είναι γελοίο να ανέχεται μια πολιτική τάξη να εισπράττει υποδείξεις για ένα θέμα που αφορά μια ρύθμιση του εκπαιδευτικού της προγράμματος το οποίο αντικειμενικά είναι προς όφελος της θρησκευτικής μειονότητας. Απορώ γιατί δεν καταδικάζουν αυστηρά τις παρεμβάσεις του Ερντογάν για αμιγώς εσωτερικά ζητήματα.

Χιτζάζ

Ανώνυμος 31 Ιανουαρίου 2013 στις 9:35:00 μ.μ. EET  

ΔΥΣΤΥΧΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΤΟΥ ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΤΗ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΩΝ. Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΟ ΟΛΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΣ.

Μanolis 1 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:56:00 π.μ. EET  

To εχω αναρτησει και αλλου:
Eαν ο Ερντογαν και ο καθε τουρκαλας επισημος, καταθετει ΣΕ ΚΑΘΕ επισκεψη του στην Αθηνα στεφανι στον Αγνωστο Στρατιωτη, συνεπως και στους νεκρους σε:

Α’Βαλκανικος Πολεμο:
ΕΛΑΣΣΩΝ=ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΝ=ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ=ΣΤΕΝΑ:ΠΟΡΤΑΣ=ΚΑΤΕΡΙΝΗ=ΣΟΡΟΒΙΤΣ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ=ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ=ΟΣΤΡΟΒΟΝ=ΚΟΡΙΤΣΑ
ΠΕΣΤΑ=ΓΡΥΜΠΟΒΟ=ΠΕΝΤΕ:ΠΗΓΑΔΙΑ=ΠΡΕΒΕΖΑ
ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ=ΜΑΝΩΛΙΑΣΣΑ=ΜΠΙΖΑΝΙ=ΔΡΙΣΚΟΣ

Β’ Βαλκανικός Πόλεμο:
ΚΙΛΚΙΣ=ΛΑΧΑΝΑ=ΜΠΕΛΕΣ=ΚΡΕΣΝΑ:ΤΣΟΥΜΑΓΙΑ
ΠΕΤΣΟΒΟ=ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ=ΜΠΑΝΙΤΣΑ=ΜΑΧΩΜΕΑ

Μικρασιατική εκστρατεία:
ΑΡΤΑΚΗ=ΑΙΔΙΝΙΟΝ=ΠΡΟΥΣΣΑ=ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΤΟΥΜΛΟΥΜΠΟΥΝΑΡ=ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ=ΔΟΡΙΛΑΙΩΝ
ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ=ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ=ΚΑΛΕΓΚΡΟΤΟ

..και βεβαια και στους νεκρους της ΚΥΠΡΟΥ (απο την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο!),
εγω δεν εχω προβλημα να καταθεσει και ο Σαμαρας στεφανι στον ταφο του Κεμαλ Ατατουρκ. Το προβλημα θα επρεπε να το εχουν (και το εχουν) οι τουρκοι , που λατρευουν(λάτρευαν?) εναν σφαγεα, ενω θελουν να ...εξαγουν και τον πολιτισμο τους-τρομαρα τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP