Η "δίαιτα" του F-35 το έκανε 25% πιο ευάλωτο

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

F-35 σε φάση τελικής συναρμολόγησης
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της επιτροπής Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης του Πενταγώνου για το πρόγραμμα F-35, η οποία μόλις ήρθε στην δημοσιότητα, ορισμένες αλλαγές στην σχεδίαση του το έκαναν 25% πιο ευάλωτο σε πυρά.

Οι τρείς εκδόσεις του υπο ανάπτυξη αμερικανικού μαχητικού, F-35A για την USAF (και την ΤΗΚ), F-36B για τους Πεζοναύτες, και F-35C για το USN, έχουν σχεδόν αγγίξει το μέγιστο σχεδιαζόμενο βάρος των 30.000 λιβρών έκαστο. Έτσι οι μηχανικοί του προγράμματος επανασχεδιάζουν ορισμένα κρίσιμα απάρτια του α/φ, στην προσπάθεια να κρατήσουν το βάρος σε ανεκτά επίπεδα. Δύο από αυτές τις αλλαγές κατέστησαν το πολύπαθο -και πανάκριβο- F-35 κατά 25% πιο ευάλωτο στο να εκραγεί εν πτήση μετά από πλήγμα.

Πρόσφατες δοκιμές έδειξαν ότι η αφαίρεση συγκεκριμένων βαλβίδων ψυκτικού υγρού (βάρους 2 λιβρών) και βαλβίδων καυσίμων (βάρους 9 λιβρών) "αυξάνει κατά 25% την τρωτότητα του αεροσκάφους". Ακολουθεί η ακριβής μετάφραση αποσπάσματος της έκθεσης, σχετικά με την αφαίρεση των βαλβίδων ψυκτικού ΡΑΟ ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του:
Το αεροσκάφος χρησιμοποιεί εύφλεκτο ΡΑΟ [Polyalphaolefin] στο σύστημα ψύξης των ηλεκτρονικών συστημάτων του, το οποίο διατρέχει μεγάλο μέρος του [σημ μτφ large footprint]. Η απειλή σε αυτό το βαλλιστικό τέστ, χτύπησε την γραμμή παροχής ΡΑΟ, μόλις κάτω από το κόκπιτ, προκαλώντας ανάφλεξη του ΡΑΟ με βαθμό διαρροής 2.2 γαλλόνια ανά λεπτό. Το πρόγραμμα εκτιμά ότι ανάλογο γεγονός εν πτήση θα προκαλέσει άμεση αδρανοποίηση και απώλεια αεροσκάφους και χειριστή. Το αεροσκάφος των δοκιμών, όπως και το αεροσκάφος παραγωγής, δεν έχει σύστημα αυτόματης διακοπής παροχής ΡΑΟ για να αντιμετωπίσει αυτή την τρωτότητα.

H ομάδα ανάπτυξης του F-35 επανεξετάζει αυτή την απόφαση.
Υπενθυμίζουμε ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος F-35 αγγίζει τα 396 δις δολλάρια, για την απόκτηση μόλις 2,457 αεροσκαφών, καθιστώντας το ένα από τα ακριβότερα στρατιωτικά προγράμματα στην ανθρώπινη ιστορία..

10 σχόλια:

Manolis 13 Ιανουαρίου 2013 στις 10:09:00 μ.μ. EET  

Εκτος απο το βαρος του , εχει αυξηθει και η πολυπλοκοτητα, σε σημειο μικρες αλλαγες να εχουν μεγαλες επιπτωσεις στην αποστολη του. Γι'αυτο και οπως εγραψα σε αλλο ποστ, ακομη και η ενσωματωση συστηματων του σε αλλο υφισταμενο μαχητικο , δεν θα ειναι ευκολη, ουτε με τις ιδιες επιδοσεις. Το F35 αρχιζει να θυμιζει το περιβοητο διακλαδικο (επισης) μαχητικο F-111 του 1965, το οποιο λογω της πτερυγας μεταβλητης γωνιας (αυτο ηταν τοτε η χιμαιρα της αεροναυπηγικης - το στελθ σημερα), εγινε τοσο πολυπλοκο και βαρυ που δεν εκανε για μαχητικο, και μαλιστα αεροπλανοφορων. Ακυρωθηκε πανηγυρικα, αφου πρωτα καταπιε αρκετα εκατ. δολλαρια των αμερικανων φορολογουμενων , αλλα και τα αξιολογα προγραμματα μαχητικων Αγγλιας και Καναδα. Παραχθηκαν μονο οι εκδοσεις του ως καθαρο βομβαρδιστικο (FB111) , πραγμα που θεωρω πιθανο να γινει και με το F35, εφόσον προχωρησει λογω πολιτικης στηριξης και κεκτημενης ταχυτητας.

Manolis 13 Ιανουαρίου 2013 στις 11:40:00 μ.μ. EET  

"Το συνολικό κόστος του προγράμματος F-35 αγγίζει τα 396 δις δολλάρια, για την απόκτηση μόλις 2,457 αεροσκαφών".
Λιγοτερα παντως απο το Ελληνικο Χρεος (εαν τα ειχαμε δωσει σε F35 , θα φτανανε για ...1000 τουλαχιστον κομματια, την υποστηριξη τους για 40 χρονια και ρεστα θα ειχαμε, ενω αντε να κουνηθει καμμια "συμμαχος" μετα ) .

ΑΧΕΡΩΝ 14 Ιανουαρίου 2013 στις 2:40:00 π.μ. EET  

@Manolis
''Λιγοτερα παντως απο το Ελληνικο Χρεος (εαν τα ειχαμε δωσει σε F35 , θα φτανανε για ...1000 τουλαχιστον κομματια, την υποστηριξη τους για 40 χρονια και ρεστα θα ειχαμε, ενω αντε να κουνηθει καμμια "συμμαχος" μετα )'' .
Ξέχνα το.
Με ἀντίπαλο το παχύ έντερο του Νεοέλληνα,κανένα πρόγραμμα αμυντικῶν επενδύσεων δέν θα εἴχε ἐλπίδα.
Ὄχι δίαιτα,ἀλλά νηστεία θα τράβαγε το JSF.
Kαι στο τέλος,ἐννοείται,οὔτε τα φράγκα θα ἐξοικονομούσαμε,οὔτε τα ἀεροπλάνα θα παίρναμε.

All night Kafros 14 Ιανουαρίου 2013 στις 3:08:00 π.μ. EET  

@manolis
Το Ελληνικο χρεος ειναι προιον των συνολικων δαπανων του κρατους οχι μονο της παραγγελιας ενος μαχητικου...μην πλεκουμε την βουρτσα...

nik 14 Ιανουαρίου 2013 στις 11:49:00 π.μ. EET  

Αυτο που μαλον θελει να πει ο manolis ειναι οτι ξοδεψαμε ασυστολα χρηματα χωρις καποιο αποτελεσμα ενω εαν τα χρησιμοποιουσαμε οπως πρεπει θα ειχαμε μια πολεμικη μηχανη που θα προκαλουσε φοβο και δεος και θα μας κοστιζε και λιγοτερα απο το χρεος που το πληρωνουμε χωρις να ξερουμε που πηγαν τα χρηματα(η μαλον ξερουμε αλλα δεν μπορουμε να κανουμε το αυτονοητο και να τους εξαφανισουμε με συνοπτικες διασικασιες)και υστερα απο τοσα χρηματα πεταμενα να μην δουλευει και τπτ λογω μη ελειψεως ανταλακτικων.

nik 14 Ιανουαρίου 2013 στις 11:50:00 π.μ. EET  

Αυτο που μαλον θελει να πει ο manolis ειναι οτι ξοδεψαμε ασυστολα χρηματα χωρις καποιο αποτελεσμα ενω εαν τα χρησιμοποιουσαμε οπως πρεπει θα ειχαμε μια πολεμικη μηχανη που θα προκαλουσε φοβο και δεος και θα μας κοστιζε και λιγοτερα απο το χρεος που το πληρωνουμε χωρις να ξερουμε που πηγαν τα χρηματα(η μαλον ξερουμε αλλα δεν μπορουμε να κανουμε το αυτονοητο και να τους εξαφανισουμε με συνοπτικες διασικασιες)και υστερα απο τοσα χρηματα πεταμενα να μην δουλευει και τπτ λογω μη ελειψεως ανταλακτικων.

Ανώνυμος 14 Ιανουαρίου 2013 στις 2:03:00 μ.μ. EET  

μου αρέσει ότι όταν το πρόγραμμα του JSF ήταν στα σκαριά έλεγαν ότι θα κόστιζε μόνο όσο ένα F-16 λόγω του ότι θα γινόταν μαζική παραγωγή και συμμετοχή συμμαχικών κρατών, και βλέπουμε ότι ήταν καθαρά ένα τέχνασμα και δεν υπήρχε περίπτωση να έβγαζε ένα "φτηνό" Στέλθ μαχητικό με τίποτα!

Πέτρος Κ.

Manolis 14 Ιανουαρίου 2013 στις 3:43:00 μ.μ. EET  

All night Kafros,
Απλα ηθελα να καταδειξω το δυσθεωρητο του ελληνικου χρεους...
nik,
ευχαριστω, ουτε ο ιδιος δεν θα τα ελεγα καλυτερα...

Ανώνυμος 15 Ιανουαρίου 2013 στις 12:09:00 π.μ. EET  

http://timemilitary.files.wordpress.com/2013/01/f-35-jsf-dote-fy12-annual-report.pdf

Παραθέτω τον σύνδεσμο ιστολογίου στο απόσπασμα της ετήσιας αναφοράς από την Υπηρεσία Επιχειρησιακών Δοκιμών κ΄ Αξιολόγησης (Operational Test & Evaluation) του ΥΕΘΑ Η.Π.Α. (U.S. Department of Defense – DOD) για το ομοσπονδιακό έτος προϋπολογισμού 2012, σχετικό με τις συνεχιζόμενες δοκιμές και προβλήματα του μαχητικού Α/Φ F-35 Joint Strike Fighter (JSF).

Το απόσπασμα της επίσημης αναφοράς αναφέρεται και σε σειρά άλλων προβλημάτων όπως:

• Το φαινόμενο δονήσεων κατά το μεταβατικό στάδιο πτήσεως από υποηχητικές – υπερηχητικές – υποηχητικές ταχύτητες καθώς και η διάρκεια χρόνου γι’ αυτό το μεταβατικό στάδιο πτήσεως (transonic flight).

• Το φαινόμενο της αποκόλλησης των διαδοχικών συνθετικών κεραμιδοειδών επιστρωμάτων επιφανείας (delamination) στα κάθετα σταθερά στην ουρά του Α/Φ. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα όταν το Α/Φ χρησιμοποιεί μετακαυστή (afterburner) σε υψηλές ταχύτητες. Η χρήση ορισμένων πειραματικών επικαλυπτικών ουσιών δεν επέφερε αποτελέσματα.

Το απόσπασμα της αναφοράς ΤΟΝΙΖΕΙ ότι αυτά τα προβλήματα ανάγονται στο βασικό γεγονός ότι «η σχεδίαση εξακολουθεί ενώ ταυτόχρονα γίνονται οι δοκιμές» του Α/Φ.

Παρεμφερώς, το αρχικό κόστος του F-35 ανά Α/Φ ανέρχεται... «βορείως» των $134 εκατομ. και «αγγίζει» πλέον τα $200+ εκατομ. Θυμάμαι ότι ο Ελληνοαμερικανός «υπερπωλητής» (“super salesman”) της Lockheed Martin Κος. Ντέμης Πλέσσας υπόσχονταν πάλαι πότε «λαγούς με πετραχήλια» στην Ελληνική ΠΑ σε ό,τι αφορούσε το τιμολόγιο αγοράς των F-35.

Λάμπρος Ε. Π. – εν Η.Π.Α. μετανάστης

14/1/2013 – τοπική ώρα 17:02 – ώρα Ελλάδος 00:02, 15/1/2013

Ανώνυμος 17 Ιανουαρίου 2013 στις 8:14:00 μ.μ. EET  

Για τα προβλήματα του F35 εχω αναφερθεί πολλές φορές παλίωτερα!
Δυστηχώς δεν μπορουν να τα λύσουν και δεν θα τα καταφέρουν γιατί λύσεις υπάρχουν αλλά χαλάνε το στελθ!
ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP