"Πράσινο" για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", το οποίο προστίθεται σε διάφορες άλλες πληροφορίες που κυκλοφορούν, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα Ηνωμένα Έθνη, μέσα στους πρώτους μήνες του 2013. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2012, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μάλιστα ήταν έτοιμο να δώσει τη σχετική εντολή λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Νταβούτογλου τον Οκτώβριο στην Ελλάδα - κάτι που τελικά δεν έγινε.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εμφανίζεται ως θερμός υποστηρικτής μιας τέτοιας κίνησης, κάτι που φάνηκε και από σχετική αναφορά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Κατά την εφημερίδα, μόλις δοθεί από τον πρωθυπουργό το "πράσινο φως" η Αθήνα λογικά θα προχωρήσει, ίσως και εντός του Ιανουαρίου.

Από την πλευρά μας διατηρούμε επιφυλάξεις, γιατί οι πληροφορίες δεν δίνουν εικόνα ειλημμένης απόφασης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά περισσότερο μιας πολλαπλότητας επιλογών που ακόμα εξετάζονται. Στο δημοσίευμα εντοπίζονται τουλάχιστον δύο διαφορετικές γραμμές πλεύσης (η καθεμία με τις παραλλαγές της), που οφείλονται σε διαφορετικές "σχολές σκέψης": είναι σαφές ότι το Υπουργείο Εξωτερικών σε γενικές γραμμές κινείται στη γνωστή διαλλακτική γραμμή των "διερευνητικών επαφών" και του άγχους για την τουρκική αντίδραση, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πλέον διαφορετική φιλοσοφία (που φθάνει ως την πλήρη αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής και την επέκταση των χωρικών υδάτων), γεγονός που δεν είναι άσχετο με την "κουλτούρα" του Α. Σαμαρά και του στενού συμβούλου του Χ. Λαζαρίδη, που βασίζεται στη ρεαλιστική σχολή των διεθνών σχέσεων (διαβάστε εδώ τα κείμενα του Χ. Λαζαρίδη που έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς στο "Εν Κρυπτώ" - μερικά είναι άκρως ενδεικτικά...).

Ασχέτως των επιφυλάξεων για τον τίτλο του, αναδημοσιεύουμε παρακάτω (από την αποδελτίωση δημοσιευμάτων του ΓΕΣ) το σχετικό δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", λόγω του αυτονόητου ενδιαφέροντός του αλλά και επειδή πληροφορίες περί "κινητικότητας" στο θέμα υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ έρχονται και από άλλες πηγές. Ως προς τις στρατηγικές, νομικές και διπλωματικές πτυχές μιας τέτοιας κίνησης θα τοποθετηθούμε σε νεώτερο σημείωμα - για την ώρα παραπέμπουμε στα παλιότερα δημοσιεύματα του "Εν Κρυπτώ" για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Μπορείτε να δείτε τα κείμενα πατώντας τους αντίστοιχους συνδέσμους "Αποδελτίωση δημοσιευμάτων ΓΕΣ" παρακάτω:




Πηγή: Αποδελτίωση δημοσιευμάτων ΓΕΣ

10 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 2:04:00 μ.μ. EET  

AMHN!

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 2:28:00 μ.μ. EET  

Ρε μπας και έχουμε τελικα πατριωτική κυβέρνηση και δεν το έχουμε καταλαβει?

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 4:57:00 μ.μ. EET  

Μακάρι. Το θέμα για την κυβέρνηση είναι με ποιον τρόπο θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την αντίδραση της Άγκυρας και των φίλων της στην περιοχή. Η Τουρκία σίγουρα θα κλιμακώσει με στρατιωτικά μέσα, όπως κάνει πάντα. Η Ελλάδα τι θα κάνει; Η κυβέρνηση ξέρει ότι οι ΕΔ υποφέρουν από πάρα πολλές ελλείψεις σε ανταλλακτικά, πυρομαχικά αλλά και σημαντικά μέσα όπως ΑΦΝΣ, ελικόπτερα, επικοινωνίες, σύγχρονα πολεμικά σκάφη κ.α. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση το νέο έτος, είναι η παραγγελία ανταλλακτικών για τον στόλο των F-16, που υποφέρει από σημαντικές ελλείψεις σε ανταλλακτικά εδώ και μια πενταετία.

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 7:25:00 μ.μ. EET  

Θα το καταλάβουμε όταν θα πέσει και θα κυβερνήσει ο Τσίπρας .
Μεγάλε Ελληνικέ λαέ , με την πολιτική σου αντίληψη .
Θα μου πεις ακόμα κάποιοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ΑΝ η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή ήταν καλύτερη από την περίοδο Σημίτη ή την περίοδο Παπανδρέου .

Nikos 7 Ιανουαρίου 2013 στις 2:15:00 μ.μ. EET  

Αν γίνει αυτό που λέει το Βήμα πάμε για κρίση… άραγε ο ΥΠΑΜ που σήμερα επανέλαβε ότι η αύξηση της θητείας δεν είναι επί του παρόντος σε ποιο κόσμο ζει?

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2013 στις 2:55:00 μ.μ. EET  

τι φοβαστε?μια Τουρκια χωρις αεραμυνα και αντι να φοβουνται αυτοι φοβομαστε εμεις
αυτη τη στιγμη ειμαστε καλυτερα οπλισμενοι απο Τουρκια και υπερεχουμε σε θαλασσα,αερα και αμυνα

εδω δεν τα βαλανε με την Κυπρο και θα τα βαλουν με εμας?
ειδικα που τα παμε καλα με Ισραηλ
απλα πρεπει να μοιρασουμε την πιτα σε ισραηλ,Ρωσια,Ευρωπη,Αμερικη


τωρα ειναι η ευκαιρια μας!

με συρια,κυπρο,αιγυπτο ισραηλ μαζι μας στην περιοχη και Κουρδους εναντια στην Τουρκια αλλα και ρωσια!!λογω συριας

ποιος εχει συμμαχους και ποιος οχι?

Konstantinos 7 Ιανουαρίου 2013 στις 4:40:00 μ.μ. EET  

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε:
1. Ενημερώνουμε, σε συνεργασία με την Κύπρο, τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς ότι θα αναλάβουν η Noble energy και η Delek τα Ελλαδικά και Κυπριακά οικόπεδα που ενώνουν τις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.
2. Ενημερώνουμε τους Ρώσους ότι θα αναλάβουν το οικόπεδο από το Άγιο όρος μέχρι τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα ανοιχτά του Ελλησπόντου.
3. Ενημερώνουμε τους ανωτέρω μαζί με Κίνα, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, αλλά και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο ότι θα αναλάβουν όλοι οικόπεδα στην ελληνική ΑΟΖ.
4. Καθιερώνουμε τα ποσοστά εκμετάλλευσης στα επίπεδα που συμφώνησε η Κύπρος με την Noble energy.
5. Ενημερώνουμε την Αλβανία ότι αν δεν συμφωνήσει στην οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ δεν θα συνεργαστούμε στον αγωγό Τ.Α.Ρ., αλλά και δεν θα δεχτούμε την είσοδο τους στην Ε.Ε.
6. Προτείνουμε στην Αίγυπτο, με αντάλλαγμα τη συμφωνία της στην οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ, τη συμμετοχή της στον αγωγό Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα - Ιταλία, με αγωγό που θα συνδέει Αίγυπτο - Κρήτη, αλλά και ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου - Κρήτης για να συμμετάσχει και η Αίγυπτος στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος - Ιταλίας.
7. Προτείνουμε στη Λιβύη την αποδοχή της ΑΟΖ της Γαύδου με αντάλλαγμα την αποδοχή από μέρους μας ως κλειστού του κόλπου της Σύρτης. Επίσης τους προτείνουμε, αν δεχτούν την οριοθέτηση, να συμμετάσχουν στον αγωγό Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα - Ιταλία, αλλά και στην ηλεκτρική διασύνδεση.
8. Προτείνουμε σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες την δημιουργία κοινής αεροναυτικής δύναμης η οποία θα προστατεύει τους αγωγούς και τις πλατφόρμες
9. Ανακηρύσσουμε την ΑΟΖ μας και ταυτόχρονα εφαρμόζουμε τις παραπάνω συμφωνίες.
Πιστεύει κανείς ότι αν ακολουθήσουμε το παραπάνω πλάνο θα βγάλει κιχ η Άγκυρα ή θα καταπιεί τη γλώσσα της;

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2013 στις 12:18:00 π.μ. EET  

@Konstantinos
Καλησπέρα.
Νομίζω οτι η προσέγγισή σου είναι άκρως θεωρητική.Και εξηγούμαι με ένα απτό παράδειγμα,τη κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή να προσκαλέσει ουσιαστικά τη Ρωσία στο ενεργειακό παιχνίδι στη περιοχή μας καιτον τρόπο με τον οποίο-και είμαι εμφατικός σε αυτό-η συγκεκριμένη συμφωνία έμεινε στις καλένδες για εμάς βάσει των γεγονότων που ακολούθησαν.Εκείνη την εποχή,ουσιαστικά γινόταν λόγος για δυο μόνο δυνητικούς ενδιαφερόμενους στη περιοχή,τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.Ας μη κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλό μας,οι πρώτοι φρόντισαν να φρενάρουν την όποια ελληνορωσική προσέγγιση.
Έπειτα απο τέσσερα χρόνια σαφώς οι επίδοξοι μνηστήρες εμφανίζονται περισσότεροι,η ίδια η ΕΕ καταρχάς δε θα μπορούσε ως πιστωτής μας να απουσιάζει.Πιστεύω οτι εάν θέλουμε να μιλούμε σε ρεαλιστική βάση,είναι φύσει αδύνατον να ικανοποιηθούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές,ίσως κάποιες και να μην εμπλακούν ακόμη.Αυτα όλα τα οποία προτείνεις,θα πρέπει να αποτελέσουν έμπρακτες δεσμεύσεις της χώρας μας,μη το ξεχνάμε.Η χώρα ήδη είναι σε δεινή θέση για να υποστεί αντίποινα και συνέπειες απο λάθος συνεννοήσεις. Πολύ καλό για να είναι αληθινό θα έλεγα.Μακάρι να γινόταν έτσι,αλλά....
@Ανώνυμε
''Η Τουρκία δε διαθέτει αεράμυνα,υπερέχουμε σε εξοπλισμό σε θάλασσα,αέρα και άμυνα''.Εξήγησέ μου σε παρακαλώ τι εννοείς;Που αναφέρεσαι,στις ελληνικές ΕΔ του 2013 ή του 2007;Διότι αν ανατρέξεις σε παλαιότερες αλλά πρόσφατες αναρτήσεις του blog θα δεις οτι μόλις καταφέραμε να αποδεσμεύσουμε ανταλλακτικά για τα F-16,τη στιγμή που η Τουρκία προχωρά σε αναβαθμίσεις των ίδιων αεροσκαφών!Θεωρώ οτι σε επίπεδο οπλικών υποδομών ίσως να μην είμαστε τόσο έτοιμοι αυτή τη στιγμή όσο φαντάζεσαι,εύχομαι σαφώς να γίνει σε βάθος σύντομου χρονικού διαστήματος.Πιστεύω οτι αυτό που προέχει είναι να δημιουργηθούν ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες στις οποίες αναφέρεσαι και εσύ.Πάντως,έστω και με τη μορφή κάποιου σοβαρού θερμού επεισοδίου,μη θεωρείς απίθανο τη Τουρκία να αντιδράσει...

Μέντωρ

Pro από Συμβασιλεύουσα 9 Ιανουαρίου 2013 στις 3:14:00 μ.μ. EET  


Η διεττία Παπανδρέου Παπακωσταντίνου και λοιπών Κηπουρών , έπαιξε τον ρόλο της . Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να αποκαταστήσει το αξιόμαχο των Ε.Δ. , την καταστολή της δράσης των συμμοριών (επίσημων-προξενείο/ανεπίσημων-αλβανοί UCK-UCC) που δρουν ανεξέλεγκτα στο εσωτερικό , του ελέγχου της λαθρομετανάστευσης , ταυτόχρονα με τις απαραίτητες στρατηγικές κινήσεις (ΑΟΖ), για να μην καταστραφούμε οικονομικά .
Αν έχει χρόνο (6-12μήνες), εφόσον οι αρχικές κινήσεις-προθέσεις του , δείχνουν ότι ΘΕΛΕΙ , θα τα καταφέρει (και ο Τούρκος θα λουφάξει όπως και με την Κύπρο).

Από την άλλη πλευρά , θεωρώ ότι για τους Τούρκους , είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα που έχουν στην περιοχή , εκμεταλευόμενοι και την θετική για τους ίδιους δυναμική που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή διεθνώς λόγω της στρατηγικής τους θέσης δίπλα στην Συρία . Αυτοί έτσι και αλλιώς προετοιμάζονται για Δυόμιση πολέμους . ίσως οι διαβεβαιώσεις που έχει πάρει ο Πρωθυπουργός από τους "φίλους" του ότι η Τουρκία είναι απασχολημένη στην Συρία και στο Κουρδιστάν , να είναι εκ του πονηρού . Εν [άση περιπτώση το 2013 , θα έχει πολύ "ζουμί" .

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2013 στις 10:20:00 μ.μ. EET  

ΣΕ ΚΑΜΕΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ, ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΛΥΦΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΑΧΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΕΕ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP