Εν Τάχει

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ένας σύγχρονος Έλληνας Ήρωας
• Το ΓΕΑ αποφάσισε να τιμήσει την μνήμη του Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά, μετονομάζοντας το Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, σε Αμφιθέατρο Σχολής Ικάρων "Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς". Στην σεμνή τελετή εκτός από τους επισήμους, παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες σπουδαστών της ΣΙ, της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), προσωπικό που υπηρέτησε στην 342 Μοίρα Παντός Καιρού, η οικογένεια, οι φίλοι και οι συμμαθητές του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά. Μια αναμφίβολα αξιέπαινη κίνηση. Εύγε!

• Στην δωρεά αριθμού ταχύπλοων περιπολικών σκαφών για την Ελληνική Ακτοφυλακή, προχωρά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

• Στο σφυρί βγάζει η Κυπριακή Αστυνομία τα δύο ελικόπτερα ΑΒ-412SP/EP της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ), λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης τους. Οι ανάγκες της ΜΑΕΠ θα καλυφθούν από τα δύο σύγχρονα ΑW-139 που εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2011 μαζί με τα τρία ίδιου τύπου της Εθνικής Φρουράς.

• Στην δωρεά 2.400 επιθετικών τυφεκίων Zastava των 7.62mm για την ενίσχυση του στρατού του Μάλι, προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

• Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ προσανατολίζεται στην ουσιαστική αναβάθμιση της Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, με στόχο τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό στη συλλογή πληροφοριών από στρατιωτικές πηγές. Ελπίζουμε να τελεσφορίσει η σημαντικότατη αυτή κίνηση.

• Εγκαταλείπεται οριστικά το τουρκικό πρόγραμμα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς (Τ-LORAMIDS). Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Jane's Defence Weekly, η Τουρκία θα επιδιώξει την προμήθεια (μεταχειρισμένων) αντιαεροπορικών συστημάτων από τον ανάδοχο του προγράμματος συμπαραγωγής. To διαβάσαμε στο εξαιρετικό Strategy Reports.



• Ξεκίνησαν οι παραδόσεις τουρκικών συστημάτων ΠΕΠ Τ-300 της Roketsan, στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Οι Αζέροι αγόρασαν αδιευκρίνιστο αριθμό συστημάτων το 2010, υπογράφοντας συμβάσεις ύψους 244 εκ δολαρίων με την γείτονα. Η συμφωνία προέβλεπε επίσης την παράδοση α/κ πυροβόλων Firtina, 35 τεθωρακισμένων οχημάτων Cobra, 37 ZPT, καθώς και 51 οχημάτων 4Χ4 Land Rover της Otokar. Tο Μπακού εξετάζει την προμήθεια τεθωρακισμένων τύπου Cobra για την αντικατάσταση των 600 περίπου οχημάτων της οικογένειας BTR σε υπηρεσία.. Εκατό περίπου Cobra βρίσκoνται ήδη σε υπηρεσία με τους Αζέρους.

• Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, το πρόσφατα αποκαλυφθέν δίκτυο κατασκοπίας ενημέρωνε "ξένους πράκτορες" για : τα σχέδια πτήσης των τουρκικών α/φ που παραβιάζουν καθημερινά τον Ελληνικό ΕΕΧ στο Αιγαίο, τις περιοχές κάλυψης του τουρκικού εναερίου χώρου από επίγεια ραντάρ της ΤΗΚ, την διάταξη των αεροπορικών δυνάμεων της ΤΗΚ (μεταξύ άλλων, τα σχέδια μεταστάθμευσης α/φ της 192 Filo στο αεροδρόμιο Milas/Bodrum) και για απόρρητες εκθέσεις που είχε συντάξει ο Τούρκος ΑΚΑΜ στην Αθήνα.

• Παρελήφθη από την τουρκική ακτοφυλακή το πρώτο από τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας CN-235 που προκειται να παραλάβει στα πλαίσια του προγράμματος Meltem II. Τα υπόλοιπα δύο α/φ αναμένονται να ακολουθήσουν εντός του έτους. Tα αεροσκάφη φέρουν το σύστημα  AMASCOS της Thales, όπως και τα αντίστοιχα α/φ του TDK.


• Μαζική επέκταση των υπηρεσιών κυβερνοασφαλείας του Αμερικανικού Πενταγώνου αναμένεται την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου. Παρά τα ολοένα συρικνούμενα κονδύλια στον τομέα της Άμυνας, η Διοίκηση Κυβερνοπολέμου του Πενταγώνου αναμένεται να πενταπλασιαστεί σε μέγεθος, αυξάνοντας το προσωπικό της από 900 άτομα, σε περίπου 4.000. Η εφημερίδα Washington Post αποδίδει την μεγέθυνση αυτή στην αλλαγή του προσανατολισμού της Διοίκησης Κυβερνοπολέμου, δίνοντας περισσότερο έμφαση σε επιθετικές επιχειρησεις παρά στην άμυνα. Ο διοικητής, Στρατηγός Keith Alexander, τυγχάνει και επικεφαλής της περιβόητης ΝSA (National Security Agency), με ότι αυτό συνεπάγεται. Περισσότερα εδώ.

• Mε νέο κιτ πρώτων βοηθειών σκοπεύει να εξοπλίσει το προσωπικό του ο Ισραηλινός Στρατός. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται νέο αιμοστατικό τουρνικέ (CAT - combat application tourniquet), το οποίο διανεμήθηκε εκτάκτως και σε μεγάλους αριθμούς, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επιχείρησης Pillar of Defense. Τα νέα υλικά έχουν ήδη εφοδιαστεί οι νεοσύλλεκτοι της σειράς του Νοεμβρίου. Επίσης νέα προσθήκη, τα 43.000 ζεύγη προστατευτικών γυαλιών (goggles) Αμερικανικής κατασκευής, προπομπός μεγαλύτερης αγοράς που σχεδιάζεται για τον προσεχή Ιούνιο. Σύμφωνα με τον προιστάμενο του Κέντρου Ιατρικού Εξοπλισμού, Αντισυνταγματάρχη Yaakov Mendelovich, τα προστατευτικά γυαλιά θα συμπεριληφθούν στα κιτ των νεοσυλλέκτων στα κέντρα βασικής εκπαίδευσης.

• Παραμένοντας στο Ισραήλ (γειά σου ΦκμΚ!), παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα δηλώσεων μη-κατονομαζόμενου αξιωματικού σε ισραηλινό αμυντικό περιοδικό, με αφορμή την πρόσφατη προετοιμασία των Ισραηλινών για εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας. Ξαφνική κινητοποίηση και λογιστική υποστήριξη μεγάλων αριθμών εφέδρων. Ένα θέμα που μας αφορά..Η -καλύτερα- θα έπρεπε να μας αφορά.

"Ο στρατός εφοδιάζει τους στρατιώτες για μια περίοδο 72 ωρών. Στο έφεδρο χορηγούνται ένα σετ χειμερινού και καλοκαιρινού ιματισμού, γιλέκο μάχης και οπλισμός, και επιπλέον ένας φάκελος υποστήριξης. Ο διοικητής της Διεύθυνσης Τεχνολογίας και Λογιστικής Υποστήριξης έχει επιφορτιστεί με αυτό το έργο. Οι υπάρχουσες οδηγίες προβλέπουν ότι οι στρατιώτες θα κοιμηθούν σε υπνόσακους στην ύπαιθρο. Άν το κράτος αποφασίσει να κινητοποιήσει ταυτόχρονα 60.000 στρατιώτες - δεν θα είναι ένα εύκολο έργο. Δεν θα γίνει εν ριπή οφθαλμού. Είναι ένας εφιάλτης από άποψη λογιστικής υποστήριξης.

Η επιχείρηση προβλέπει την ταυτόχρονη διάθεση: εφοδίων, καυσίμων, υλικών υποστήριξης. Πώς το τάγμα εφέδρων θα παραλάβει τα οχήματα του και πώς θα συνδεθείς μαζί του. Το δόγμα λογιστικής υποστήριξης των Ισραηλινών δυνάμεων προβλέπει, σε επίπεδο GHQ, την παράδοση των υλικών στις εισόδους στο έδαφος και κατόπιν την αποδέσμευση των οδών λογιστικής υποστήριξης. Από εκεί, τα εφόδια συλλέγονται από τις υποστηριζόμενες δυνάμεις. Κάποιοι έφεδροι παραπονέθηκαν για έλλειψη φαγητού. Διενεργήσαμε έλεγχο και διαπιστώσαμε σε μερικά σημεία έλλειψη ζεστών γευμάτων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, δεν απαιτούνται ζεστά γεύματα για μια περίοδο 72 ωρών.

“Το σύστημα οδικής μεταφοράς βαρέων φορτίων λειτούργησε ικανοποιητικά, όσοι έτυχε να ταξιδεύουν στην Εθνική 6 θα είδαν μεγάλο αριθμό αρματοφορέων να μεταφέρουν ΤΟΜΠ και άρματα μάχης. Αντιμετωπίσαμε περιορισμένες βλάβες στους αρματοφορείς, παρατaύτα η διαθεσιμότητα τους ήταν αρκετά υψηλή, χάριν στην προσεκτική συντήρηση καθ'όλη την διάρκεια του χρόνου"...

17 σχόλια:

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 2:08:00 π.μ. EET  

σχετικά με τα LORΑMIDS πάω στοίχημα ότι θα επιδιώξουν να κρατήσουν τους Πάτριοτ από Ολλανδία ΗΠΑ και Γερμανία...

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 7:14:00 π.μ. EET  

Από το στόμα μου το πήρες

Μanolis 30 Ιανουαρίου 2013 στις 9:11:00 π.μ. EET  

Καλα, η Κυπρος εχει τοοοσα πολλα μεταφορικα ελικοπτερα και αγοραζει τοοοσο ευκολα ό΄τι και απο όπου θελει , που πουλανε 2 υπερπολυτιμα ΑΒ-412 γιατι κοστιζει η συντηρηση? Ποσο διαφορετικα να ειναι απο τα δικα μας -212 , περαν του 4φυλλου στροφειου?

ΑΧΕΡΩΝ 30 Ιανουαρίου 2013 στις 11:11:00 π.μ. EET  

''• Στην δωρεά 2.400 επιθετικών τυφεκίων Zastava των 7.62mm για την ενίσχυση του στρατού του Μάλι, προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία.''
Ἔτσι,να νήν πιάνουν τζάμπα χώρο...
=====================================
''Θα εἶναι ένας διαχειριστικός ἐφιάλτης''
Ἐφιάλτης;τό...στοιχείο μας!

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 1:39:00 μ.μ. EET  

ρε παιδιά τα τυφέκια zastava της περισσεύουν της Κύπρου και τα δωρίζει; ακόμα και αν είναι παλαιά ή όχι; πιθανώς με ικανοποιητικά πυρομαχικά! τα κουβαρνταλίκια μα έπιασαν πάλι!

τι τύπου είναι ξέρει κανείς; είναι αντίγραφα του ΑΚ-47;

Πέτρος Κ.

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 3:03:00 μ.μ. EET  

Χάρες και καλοσύνες στη Γαλλία κάνει η Κύπρος, μπας και λάβει κάνα αντάλλαγμα.

Τόλης Β

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 30 Ιανουαρίου 2013 στις 3:41:00 μ.μ. EET  

Κλώνος του ΑΚ47. Ήδη πολυχρησιμοποιημένα. Λέγεται ότι παρουσιάζουν πια συχνά εμπλοκές. Μεγάλη ανάκρουση, ίσως εξαιτίας του 7,62Χ51 αντί για το 7.62Χ39. Υπό απόσυρση.

Geologos 30 Ιανουαρίου 2013 στις 3:41:00 μ.μ. EET  

"....νέο κιτ πρώτων βοηθειών...43.000 ζεύγη προστατευτικών γυαλιών...κιτ των νεοσυλλέκτων στα κέντρα βασικής εκπαίδευσης..." αλλά εμας μας καίει το θέμα της αλλαγής του G3, γιατί εκεί υστερεί ο σύγχρονος ΕΣ..!

Ευστάθιος Παλαιολόγος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 4:10:00 μ.μ. EET  

Πέτρο Κ. τα Zastava της Ε.Φ. είναι του τύπου Μ77. Το οποίο ουσιαστικά είναι ένα καλασνικοφ σε 7,62Χ51

Vangelis M. 30 Ιανουαρίου 2013 στις 5:34:00 μ.μ. EET  

πληροφοριες για τα Ζασταβα M77...

http://www.zastava-arms.rs/cms/index.php?id=223

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 6:37:00 μ.μ. EET  

Βαγγέλη M. στο link που δίνεις βαράει συναγερμούς το Antivirus

Ανώνυμος 30 Ιανουαρίου 2013 στις 8:11:00 μ.μ. EET  

Πρόκειται για παλαιότατα Μ70 7.62mm x 39. Έχουν αντικατασταθεί ήδη πλήρως από G3 ενώ διατηρούνται σε εφεδρεία ΑΚ47.
Manolis η μόνη διαφορά είναι αυτή που αναφέρεις. Στη συντήρηση υπάρχει ζήτημα αφού επικρατεί και εμπάργκο από ΗΠΑ που εμποδίζει την Agusta... Από την άλλη η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο ζήτημα.

Vangelis M. 31 Ιανουαρίου 2013 στις 8:30:00 π.μ. EET  

"Βαγγέλη M. στο link που δίνεις βαράει συναγερμούς το Antivirus"

Το δικο μου αντιικο δεν εμποδισε την εμφανιση της σελιδας. Εμποδιστηκε ομως ενα αναδυομενο παραθυρο να εμφανσtει (firefox + microsotf security essensials). Ισως προκειται για εσφαλμενο συναγερμο. Τελος παντων μην πηγαινετε στην σελιδα αφου υπαρχει και συγχιση για το αν το μοντελο του οπλου ειναι το Μ77 ή το Μ70.

Μanolis 31 Ιανουαρίου 2013 στις 9:24:00 π.μ. EET  

Ανωνυμε 30 Ιανουαρίου 2013 - 8:11:00 μ.μ. EET
Εμπαργκο για ανταλακτικα σε πολιτικα ελικοπτερα? Λιγο τραβηγμενο...Καλο θα ηταν να τα εδιναν σε μας, παντως. Ανταλαγματα υπαρχουν.

ΑΧΕΡΩΝ 31 Ιανουαρίου 2013 στις 10:01:00 π.μ. EET  

@30/1/13 8:11 μ.μ
Το Μ77 της Ε.Φ εἶναι των 7,62χ51 και όχι των 7,62χ39.
Ἐπίσης ὄμως,σχετικά πρόσφατα η Ζάσταβα παρουσίασε ένα όπλο των 5,56χ45 για την ἀστική ἀγορά,με την ονομασία (και πάλι) Μ77,ἴσως να εἶναι αυτό που άναφέρεται στην ἐπισφαλῆ ἰστοσελίδα.
Η Ε.Φ διαθέτει και Καλάσνικωφ των 7,62χ39,ὄχι ὄμως κατασκευής Ζάσταβα.
Ὄσο για το ἐμπάργκο,και τα AW139 ἀπό την Agusta-Westland προέρχονται,ἀλλά για Ε/Π μή στρατιωτικής χρήσεως δέν γεννᾶται ζήτημα.
Ἀντιθέτως,οι Βρεττανοί δημιούργησαν παλαιότερα πρόβλημα με κάποια υποσυστήματα των Gazelle (στρατιωτικό υλικό),που στάλθηκαν στην Βρεττανία για ἐπισκευή(ἤθελα νἄξερα ποιοί φωστήρες ἔδωσαν στους Τζώννηδες τέτοια χαρά).

Ανώνυμος 31 Ιανουαρίου 2013 στις 4:56:00 μ.μ. EET  

Η Κύπρος δεν διαθέτει Μ77 αλλά Μ70 που είναι licence copy ΑΚ47. Σε κάθε περίπτωση (από προσωπική εμπειρία) δεν είναι σε ιδανική κατάσταση και δεν νομίζω πως η δωρεά στο Μάλι του συγκεκριμένου αριθμού δημιουργεί ζήτημα... Από την συγκεκριμένη "οικογένεια" όπλων στην Κύπρο εκτός του Μ70 υπάρχουν ΑΚ47 και ΑΚ74 αλλά και ΑΚ101 (τα στοιχεία υπάρχουν και σε "ελεύθερες" πηγές οπότε δεν υπάρχει θέμα εμπιστευτικής πληροφορίας, εξάλλου δεν αναφέρω αριθμούς). Τα AW139 απο τα ΑΒ412 έχουν μια κρίσιμη διαφορά στο "Β" Bell... Εξάλλου με τα ελικόπτερα δεν υφίσταται η ανάγκη για την αστυνομία να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της με την συντήρηση παλαιών και πολλαπλών τύπων ελικοπτέρων όταν μπορεί να έχει συνέργειες μεσα από το σύνολο των 5 AW139 και ίσως αύξηση τους στο μέλλον. Η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα οπώς με τα AW139 και να ενδυναμώσει τον στόλο της αστυνομίας και με αεροπλάνο(α)ναυτικής επιτήρησης επιδιώκοντας όμως συνέργειες σε θέματα συντήρησης με την Ελλάδα όπου είναι δυνατό.

ΑΧΕΡΩΝ 1 Φεβρουαρίου 2013 στις 12:55:00 π.μ. EET  

@31/1/13 4.56 μ.μ
Η Κύπρος διαθέτει Μ77 των 7,62χ51 επιβεβαιωμένα,πιθανώς σε αποθήκευση τα τελευταία χρόνια.
Μ70 πάντως δέν έχω δεί σε εκπομπές ούτε στιγμιότυπα-ξεχωρίζουν από τα άλλα αντίγραφα του ΑΚ47 λόγω ελαφρώς βραχύτερης κάννης,αλλά και τριών εγκοπών στον χειροφυλακτήρα,ενώ τα άλλα έχουν δύο.
Η μόνη επιβεβαιωμένη παραλλαγή ΑΚ47 στην Ε.Φ είναι η MPiKMS-72,προελεύσεως (τότε)ανατολικής Γερμανίας,που αγοράστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του `80.
Παρόμοια όπλα απεκτησε σε μεγάλους αριθμούς και η Τουρκία ως δωρεάν βοήθεια στην δεκαετία του `90.
Οι άλλες παραλλαγές ΑΚ47 είναι σοβιετικής,Βουλγαρικής,είτε αδιευκρίνιστης προελεύσεως,απ΄ότι έχω πληροφορηθεί.
Τέλος,τα ΑΚ74Μ της 28ης ΕΤΟΜΑ είναι διαμετρήματος 5,45χ39,και όχι 7,62χ39.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP