Προμήθεια περιπολικών ανοικτής θαλάσσης από την Κύπρο

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Στιγμιότυπο από τη συνεκπαίδευση της Εθνικής
Φρουράς με το Γαλλικό Ναυτικό στις 31/7/12.
Προς υλοποίηση βαίνει το πρόγραμμα προμήθειας δύο περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης (ΟΡV) για την κάλυψη των αναγκών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defence-point.gr, ο προϋπολογισμός του σχετικού προγράμματος ανέρχεται σε €120 εκατ. αλλά πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του και τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές των σκαφών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Όπως έχει επισημανθεί κατ΄επανάληψη, είναι αδιανόητο για νησιωτικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντική παρουσία στη παγκόσμια ναυτιλία, που προωθεί εντωμεταξύ την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα απώτατα όρια της ΑΟΖ, να μη διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα για το ναυτικό έλεγχο στη θαλάσσια επικράτειά του. Το σχετικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς παρουσίασε κινητικότητα το 2011 με την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από το Ισραήλ για την προμήθεια δύο OPV με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και χρηματοδότησης, καθώς και πλήρη παροχή εκπαίδευσης. Θα ήταν μέγιστη παράλειψη ωστόσο να μη γίνει αναφορά στις δυνατότητες των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ), ακόμα και αν υπάρχει ο σκόπελος της απαγόρευσης εξαγωγών από την ΕΕ.

Στον ιστότοπο των ΕΝΑΕ παρουσιάζεται μεταξύ άλλων σχέδιο ταχέων OPV τύπου HSY CF-70, προηγμένης έκδοσης των τεσσάρων κανονιοφόρων ΜΑΧΗΤΗΣ που απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό προς €182 εκατ. την περασμένη δεκαετία. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός των κανονιοφόρων ΜΑΧΗΤΗΣ του ΠΝ αποτελείται από Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ΤΑCΤΙCΟS, ραντάρ ναυτιλίας Βridgemaster-Ε, ραντάρ έρευνας αέρος/επιφανείας Variant, ραντάρ ελέγχου πυρός LIROD, ηλεκτροοπτικό σύστημα έρευνας – ιχνηλάτησης Miradοr ενώ φέρουν ισχυρό οπλισμό με πυροβόλο ΟΤΟ Melara των 76mm, πυροβόλο Βοfors/Βreda L70/520R των 40mm, δύο πυροβόλα Rheinmetall των 20mm, δύο εκτοξευτές αναλωσίμων SRΒΟC, σύστημα άφεσης ναρκών M55 και βάσεις εκτοξευτών αντιαεροπορικών K/B Stinger. Με αποδεδειγμένη εμπειρία από τη ναυπήγηση OPV ισραηλινού τύπου SAAR-4 για το Λιμενικό Σώμα, τα ΕΝΑΕ θα μπορούσαν σε συνεργασία με ισραηλινές εταιρίες να προσφέρουν σκάφη με εξίσου προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα, αρκεί βεβαίως να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η ΕΕ. Η ύπαρξη ελικοδρομίου, πέραν των λεμβών που φέρουν οι κανονιοφόροι ΜΑΧΗΤΗΣ, θα επιτρέπει την ταχύτατη εκτέλεση νηοψιών από αγήματα της κυπριακής ΔΥΚ με τα νέα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς.

Όπως είναι εμφανές από τη σύγκριση των τεχνικών χαρακτηριστικών των δύο σκαφών, το CF-70 (ιδιου μεγέθους με τις Κ/Φ ΜΑΧΗΤΗΣ του ΠΝ) αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα, διαθέτει ελικοδρόμιο, μικρότερες απαιτήσεις επάνδρωσης και χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας.



strategyreports

7 σχόλια:

stergios stergiou 19 Ιανουαρίου 2013 στις 1:00:00 μ.μ. EET  

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ..ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΩΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΑΟΣ..ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ,ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ,ΡΗΤΡΕΣ ΚΛΠ..Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ..ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΚΑΦΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΕΚΤΟΠΙΣΜΑΤΟΣ ,ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ..ΕΜΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΧΟΥΜΕ..ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΑΧ..ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ..ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ..ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ..ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΕΝΑ ΑΘΛΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΜΙΖΑΔΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ..ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ..ΚΑΝΕΙΣ..

Ανώνυμος 19 Ιανουαρίου 2013 στις 5:35:00 μ.μ. EET  

έχουμε 2 ΤΠΚ type148 που έχουν αποσυρθεί,να τους τις δώσουμε χωρίς τα Κ/Β
Διαστάσεις: 47/7/2,7 μέτρα
Εκτόπισμα: 265 τόνους
Πρόωση:4 MTU
Ταχύτητα: 36 κόμβοι
Πλήρωμα: 41
Οπλισμός:
1 πυροβόλο 76mm OTO Melara
1 αντιαεροπορικό Bofors 40 mm
20 νάρκες

ΑΧΕΡΩΝ 19 Ιανουαρίου 2013 στις 6:05:00 μ.μ. EET  

Στην Κύπρο ''ψήνεται'' Ἀναστασιάδης,και ἐμείς χαιρόμαστε με παραισθήσεις.

Ανώνυμος 19 Ιανουαρίου 2013 στις 7:35:00 μ.μ. EET  

Η χρησιμοποίηση ΤΠΚ σε ρόλους OPV δεν είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένη, επειδή η σχεδίαση των πρώτων αποδίδει προτεραιότητα στην επίτευξη υψηλής ταχύτητας, μέσω του περιορισμού του βυθίσματος και συνεπώς του εκτοπίσματος, ενώ για την ικανοποιητική εκτέλεση της αποστολής των τελευταίων απαιτείται εκτεταμένη αυτονομία της τάξης των 4.000nm με ταχύτητα 12kts, αξιοπλοΐα υπό δυσμενείς Καταστάσεις Θάλασσας, η οποία επιτυγχάνεται με μήκος τουλάχιστον 75m και μέσω της εγκατάστασης πτερυγίων ενεργού σταθεροποίησης, καθώς και ικανότητα υποδοχής ελικοπτέρου. Παρεμπιπτόντως, πώς η αύξηση του μήκους κατά μόλις 1.8m και του βυθίσματος κατά 1.2m συνεπάγεται διπλασιασμό του εκτοπίσματος (αύξησή του κατά 575t);
Α.Ε.

Ανώνυμος 19 Ιανουαρίου 2013 στις 10:55:00 μ.μ. EET  

Οι κύπριοι δεν θέλουν τις S-148 μας γιατί τις θεωρούν παλαιές. Oύτε ιθαγενείς στην Αφρική δεν θα δέχονταν δωρεά σκαφών ηλικίας 40 ετών.

ΑΧΕΡΩΝ 20 Ιανουαρίου 2013 στις 5:51:00 π.μ. EET  

@A.E
Θεώρησα ότι το μήκος συμβολίζεται ἀπό τον χαρακτηρισμό CF70(μέτρα),ἀλλά φαίνεται ότι μιλάμε για προχειροδουλειά,γι΄αὐτό ἔγραψα για παραισθήσεις.
Και βεβαίως,οι ΤΠΚ εἶναι ἀκατάλληλες για μακροχρόνιες περιπολίες,για τους λόγους που ἀνέφερες.

stergios stergiou 20 Ιανουαρίου 2013 στις 9:57:00 μ.μ. EET  

S-148 ΚΑΙ BOFORS ; ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΜΕ STUKAS..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP