Συρία : Δυνάμεις της Al Nusra κατέλαβαν βάση ελικοπτέρων

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Στιγμιότυπο από την μάχη για τον έλεγχο της βάσης
 ελικοπτέρων της Taftanaz (Shaam News)
Δυνάμεις της εξτρεμιστικής Al Nusra, σε συνεργασία με άλλες τρομοκρατικές ομάδες-παρακλάδια της Αλ Κάιντα, κατέλαβαν μια σημαντική Συριακή στρατιωτική βάση στην επαρχία Iblib, μετά από πολυήμερη μάχη με κυβερνητικές δυνάμεις.

Την επίθεση στην αεροπορική βάση του Taftanaz, πραγματοποίησαν τζιχαντιστές των Al Nusrah, Ahrar al Sham και της Ισλαμικής Προφυλακής. Η Αl Nusra αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα και έχει χαρακτηριστεί επισήμως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Διαθέτει τους πλέον εμπειροπόλεμους μαχητές μεταξύ των οργανώσεων που δρούν στην Συρία, ενώ στις τάξεις της υπηρετούν μεταξύ άλλων Τσετσένοι ισλαμιστές και μέλη του ισλαμικού κινήματος al-Fajr.

Σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιώματων, τουλάχιστον επτά μαχητές των ανωτέρω ομάδων και ένας εκ των διοικητών τους σκοτώθηκαν κατά την διαρκεια της δεκαήμερης μάχης, η οποία έληξε χθες στις 11.00 το πρωί. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των  Σύρων στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων μετά την κατάληψη της βάσης. Η Συριακή κυβέρνηση επιχείρησε να διαψεύσει την κατάληψη της βάσης, χωρίς μεγάλη επιτυχία, καθώς έκαναν ήδη την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο τα πρώτα βίντεο με δυνάμεις της Αl Nusra  να περιφέρονται ελεύθερα εντός των εγκαταστάσεων. Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τουλάχιστον 15 με 20 ελικόπτερα MI-8/17, κάποια εκ των οποίων φέρουν σημαντικές ζημιές, καθώς και τουλάχιστον δύο άρματα μάχης T-72.

Η τρομοκρατική οργάνωση Al Nusra επιδιώκει την δημιουργία Ισλαμικού κράτους στην Συρία.
Η κατάληψη της στρατηγικής σημασίας βάση ελικοπτέρων της Taftanaz, αποστερεί από το Συριακό καθεστώς την δυνατότητα διενέργειας επιθετικών επιχειρήσεων ε/π στην ευρύτερη περιοχή, η οποία συνορεύει με την Τουρκία. Οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε αεροπορικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος Ασάντ, σε όλη την Συριακή επικράτεια, γνωρίζοντας πώς η έλλειψη αεροπορικής υποστήριξης θα δυσχεράνει σημαντικά την μετακίνηση και τον επαρκή ανεφοδιασμό των κυβερνητικών δυνάμεων. Ανάλογες επιθέσεις έχουν δεχτεί και οι τρείς κύριες αεροπορικές βάσεις στην επαρχία Χαλεπίου. Στις 10 Δεκεμβρίου δυνάμεις της Αl Nusra με την αρωγή άλλων τρομοκρατικών ομάδων κατέλαβαν την βάση Sheikh Suleiman 25χμ δυτικά του Χαλεπίου, μετά από δίμηνη πολιορκία. Οι συνεχείς επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, οδήγησαν προ ημερών τις Συριακές αρχές στην αναστολή της λειτουργίας του.

Παρά το σημαντικό πλήγμα, οι κυβερνητικοί εξακολουθούν να έχουν σημαντική παρουσία στην επαρχία Idlib, ελέγχοντας την ομώνυμη πόλη και σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έτερος σημαντικός στόχος των ισλαμιστών στην επαρχία, η στρατιωτική βάση Wadi Daif, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο πύργος ελέγχου της καταλειφθείσης βάσης.

Βλέπε επίσης:

Το who-is-who του Συριακού εμφυλίου (18/11/12)

1 σχόλια:

enkripto 13 Ιανουαρίου 2013 στις 10:12:00 π.μ. EET  

Δυο παρατηρήσεις που δεν συμπεριλάβαμε στο άρθρο:
1)Το Συριακό παρατηρητήριο ανθρ. δικαιωμάτων τίθεται ανοικτά υπέρ των ανταρτών, με ότι αυτό συνεπάγεται

2)Ο Συριακός στρατός είχε ξεκινήσει να αξιοποιεί το γήπεδο στο κέντρο της πόλη Idlib ώς ελικοδρόμιο, πολύ πριν την κατάληψη της βάσης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP