Τουρκικές αντιδράσεις στις ελληνικές προθέσεις για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Αντιδράσεις στην Τουρκία προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" της 5ης Ιανουαρίου 2013, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση των συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας (Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea: DOALOS) των Ηνωμένων Εθνών μέσα στους πρώτους μήνες του 2013.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως η χρονική περίοδος είναι ιδανική για την υλοποίηση της σχετικής ενέργειας καθώς «η Τουρκία αυτή την στιγμή έχει ανοικτά τα μέτωπα της Συρίας και του Κουρδικού». Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η τουρκική αντίδραση θα περιοριστεί απλά στην κατάθεση ενός εγγράφου στην αρμόδια Διεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία να αμφισβητεί τις ελληνικές συντεταγμένες, όπως έπραξε δύο φορές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας: την πρώτη μετά τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Αιγύπτου – Κύπρου (2003) και τη δεύτερη μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο αμφισβητώντας το δικαίωμα της Λευκωσίας να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά του νησιού με την αιτιολογία ότι μέρος των περιοχών αυτών βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά θα έχει πλέον καταγράψει τις θέσεις της.

Oι τουρκικές αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση σημειώθηκε με χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, στο οποίο Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δηλώνει πως «η Η Τουρκία παρακολουθεί στενά οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα της Ελλάδος ή άλλων χωρών να διευρύνουν την οικονομική τους ζώνη ή να διεξάγουν έρευνες για πετρέλαιο. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει τέτοια ανακήρυξη στα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα παρουσιάσουμε και εμείς τη δική μας ανακήρυξη».

Aκολούθησαν δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Εχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yıldız, ο οποίος μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο, κάνοντας λόγο για αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Εχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».

Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες

Oι τουρκικές εφημερίδες στο συνόλο τους αναπαράγουν το δημοσίευμα του Βήματος ωστόσο:
- Η Hürriyet γράφει ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα με σκοπό να γλυτώσει από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, θα κηρύξει μονόπλευρα ΑΟΖ για την αναζήτηση πετρελαίου στο Αιγαίο. Αρμόδιος είπε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα προβεί σε κάποια ενέργεια, η Τουρκία θα δώσει πάραυτα την απάντηση που πρέπει και πρόσθεσε πως ελπίζουν ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα παραμείνει μακριά από την αναθέρμανση των υδάτων στο Αιγαίο. Στο Τ/ΥΠΕΞ επικρατεί η εξής άποψη: «Θέλουμε να σκεπτόμαστε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί αυτή που είχαν απήχηση στον ελληνικό Τύπο». Τέλος, γράφει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις έρευνες πετρελαίου του «Ε/κ τομέα» στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνοντας και στρατιωτικά μέτρα.
- H εφημερίδα Sabah αφού αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, γράφει στη συνέχεια ότι οι ετοιμασίες αυτές του γραφείου του Πρωθυπουργού κρίθηκαν «επικίνδυνες» από τους κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι κύκλοι αυτοί πιστεύουν ότι οι πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και εφιστούν την προσοχή στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες. Όμως έναντι της προσέγγισης αυτής αντιτίθενται οι συνεργάτες του κ Σαμαρά και λέγεται πως πιστεύουν ότι η Τουρκία λόγω της Συρίας και του Κουρδικού δεν θα δημιουργήσει ένταση.
- Η Türkiye σημειώνει πως αναμένεται με ανυπομονησία ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το τελευταίο άλμα της Αθήνας, διότι στις συνομιλίες που συνεχίζονται μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη κάποιο αποτέλεσμα ενώ υποστηρίζει πως η ελληνική διπλωματία εμφανίζεται διχασμένη για το θέμα.

Πηγή

28 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2013 στις 1:55:00 μ.μ. EET  

Κινήσεις κατοχύρωσης της ΑΟΖ από Αθήνα

Σε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση για την κατοχύρωση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας προχώρησε η Αθήνα ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν κατέθεσε στα Ηνωμένα Εθνη τις αναθεωρημένες θέσεις της ως προς τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Η ελληνική πλευρά κοινοποίησε με τον τρόπο αυτόν στη διεθνή κοινότητα πως για την υφαλοκρηπίδα και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρεί ότι, με βάση την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των σχετικών προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εκτείνονται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://goo.gl/nNsmv

Alexandros 8 Ιανουαρίου 2013 στις 2:01:00 μ.μ. EET  

Όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο Καλεντερίδης σε χθεσινό του άρθρο τις μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο τις ξεκίνησε η Άγκυρα στην Τουρκικη βουλή όταν ανακοίνωσε έρευνες σε θαλασσιες περιοχές καταφανέστατα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οποτε ο Νταβούτογλου παίζει το γνωστό παιχνίδι της υποκρισίας. Από την άλλη η ανακήρυξη AOZ είναι πάντοτε μονομερής ενέργεια, οποτε εκείνο που πρέπει να κάνει άμεσα η Αθηνα είναι να προχωρήσει σε ανακήρυξη AOZ με βάση το διεθνές δίκαιο! Είναι τα πράγματα απλά και ξεκάθαρα! Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τι κάνει η Τουρκια στη Syria η στο Κουρδικό για να εξασκήσουμε ένα αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα κατοχυρωμένο απολύτως από το διεθνές δίκαιο! Η Άγκυρα αν απαντήσει ανακηρύσσοντας και αυτή AOZ δεν μας πειράζει εφόσον είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εάν θα μας πειράζει θα είναι αναγκαστικά κατά παράβαση του διεθνούς δικαιου, οποτε ας κάνουν ο,τι θέλουν!

Καλή Χρονια σε όλους!!

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2013 στις 6:21:00 μ.μ. EET  

Που πα ρε Καραμήτρο ν΄ανακοινώσεις ΑΟΖ χωρίς να έχεις παραλάβει τα Τ214 τις Super Vita, τα ανταλλακτικά για όλον τον στόλο των μαχητικών σου τορπίλλες, βλήματα για τα άρματα Λεο2 κλπ.

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2013 στις 6:56:00 μ.μ. EET  

Προς Ανώνυμο 8/1/2013 - 18:21

Αγαπητέ/ή - και η Κυπριακή Δημοκρατία ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ ΑΟΖ χωρίς αξιόλογο πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία. Δεν περίμενε το τι "θα πεί" ή "θα έλεγε" η Άγκυρα. Αλλά η Κύπρος, μ' εκείνη την παράδοση της Αγγλοσαξωνικής γραφειοκρατείας, ΔΟΥΛΕΨΕ σταθερά το ζήτημα από το 2004. Το Ελληνικό ΥΕΞ - άν δουλεύει το ζήτημα Ελληνικής ΑΟΖ - το επεξεργάζεται με το πατροπαράδοτο "τσιγαράκι και καφεδάκι", το "ώχ βρε αδερφέ", ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και φορείς όπως το ΥΕΘΑ, και με εσωτερικά ασυντόνιστες και αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις και αβάσιμες νομικιστικές θεωρίες οι οποίες δεν εξυπηρετούν Ελληνικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Οι Δρς. Μαρκεζίνης, Καρυώτης, ο Κος. Λυγερός, κ.ά., έχουν δείξει τις νομικές βάσεις του ζητήματος ΑΟΖ και η μικρή Κύπρος ήδη τις έβαλε σε ΕΦΑΡΜΟΓΗ κι άς έχει ένα μικρότερο ΥΕΞ από αυτό της Ελλάδας.

Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
8/1/2013 - τοπική 11:55 - ώρα Ελλάδας 18:55

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2013 στις 8:22:00 μ.μ. EET  

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΚΑΙΩΘΕΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΕΠΙ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΦΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ "ΑΔΕΡΦΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ" ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.ΑΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΓΑΠ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ. ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2013 στις 8:57:00 μ.μ. EET  

έχετε σκεφθεί μήπως η επίσκεψη σαμαρά στη γερμανία και τα καλοπιάσματα από γερμανικής πλευράς (άνθρωπος της χρονιάς ο σαμαράς!!!!!) έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ; το οποίον, μήπως η αγγελικούλα και το κόμμα της "βάζουν πλάτη" για την ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ γερμανική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του "ελληνικού τιτανικού" και άσε το νταβού να λέει;; οπότε "ουδέν κακόν αμιγές καλού"!

Γιάννης

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2013 στις 11:30:00 μ.μ. EET  

ΠΟΣΟ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΠΟΝΤΟ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, Β.ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΟΨΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ.ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ Μ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ...

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2013 στις 5:30:00 π.μ. EET  

@ Λάμπρο από 18:21

Το να μην είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο πριν ανακηρύξουμε ΑΟΖ είναι αφελές.

Ίσα ίσα που αν κάνουμε όλα όσα ανέφερα δίνουμε σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά ότι είμαστε σοβαροί και όχι αρπακολλατζήδες που τα υπουργεία μας δε μιλάνε το ένα στο άλλο . Πως το έλεγε ένα πόστερ για το F-16? 16000lbs of DIPLOMACY! Καλό θα είναι να έχουμε πολεμικά αποθέματα για τους κινητήρες τους πριν ανακοινώσουμε οτιδήποτε.

ΝΕΣΤΩΡ 9 Ιανουαρίου 2013 στις 1:11:00 μ.μ. EET  

Αν ανατρέξει κανείς ιστρικά στο πρόσφατο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι η Τουρκία ουδέποτε αμφισβήτησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, ακόμη και σε περιόδους όπου οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν και οι καλύτερες όπως τα γεγονότα της Κων/πολης το1955, η κρίση του Κυπριακού το 1964 και το 1967. Η αμφισβήτηση άρχισε, όταν η Ελλάδα, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά χωρίς την κατάλληλη διπλωματική και στρατιωτική προετοιμασία, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο, αρχές της δεκαετίας του ΄70 και εγκατέστησε πλατφόρμα άντλησης ανοιχτά της Καρβάλης, στο βόρειο Αιγαίο. Η Τουρκία απάντησε το 1973 με την έκδοση αδειών σε Τουρκικές εταιρείες για έρευνες μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ( Σισμίκ, Πίρι Ρέις, Χόρα, κτλ.) και η διαμάχη αυτή συνεχίζεται έως σήμερα με κατά καιρούς σοβαρές εξάρσεις, όπως κρίσεις του 1976, του 1987 και των Ιμίων του 1996. Το 1976 ο Κ. Καραμανλής προσέφυγε τόσο στον ΟΗΕ όσο και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καταγγέλλοντας την Τουρκία για τις έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι αποφάσεις και των δύο αυτών οργάνων ήταν απογοητευτικές για την Ελλάδα. Ακολούθησαν μυστικές διαπραγματεύσεις στη Βέρνη, όπου υπογράφτηκε το γνωστό ΄΄πρωτόκολλο της Βέρνης΄΄, στο οποίο καθορίσθηκε, όπως τα δύο μέρη ΄΄απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως σχετικής προς την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, που θα ηδύνατο να παρενοχλήσει τη διαπραγμάτευση΄΄, μια διαπραγμάτευση που συνεχίζεται έως σήμερα επ΄ ωφελεία της Τουρκίας. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όλης αυτής της διαμάχης, είναι η διακοπή εκ μέρους της Ελλάδος της διεξαγωγής ερευνών στο Αιγαίο, οι γκρίζες ζώνες, η αμφισβήτηση των ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το casus belli για τα 12 ναυτικά μίλια και ο καθημερινός ακήρυκτος αεροπορικός πόλεμος στο Αιγαίο. Δεν είναι λοιπόν τόσο απλά τα πράγματα, η Ιστορία άλλα πράγματα μας διδάσκει, η ανακήρυξη της ΑΟΖ δεν είναι μόνο θέμα Νομικό είναι πρωτίστως θέμα συσχετισμού Δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή, έχει η Ελλάδα σήμερα τα κότσια να το κάνει ?
«Δεν μπορείς να ανακηρύξεις ΑΟΖ και να προχωρήσεις σε έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αν η στρατιωτική σου μηχανή δεν είναι σε πλήρη ισχύ», σχολίασε ανώτατη στρατιωτική πηγή. Με λίγα λόγια το ίδιο είπε και ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα άοπλη». «δεν θα πληρώσουμε τίποτα τώρα και όσο διαρκεί η οικονομική κρίση». «Έχουμε προτάσεις που μετακυλύουν το κόστος πολλά χρόνια μετά και με διάφορους τρόπους».Από τον τύπο της Πεμ. 27 Δεκ 2012.
(συνέχεια)

ΝΕΣΤΩΡ 9 Ιανουαρίου 2013 στις 1:13:00 μ.μ. EET  

(συνέχεια)

Τώρα όσον αφορά την Κύπρο, που τόσο πολύ την έχουμε για παράδειγμα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση ΄΄περιώρισε΄΄ την Κυπριακή ΑΟΖ στα 13 οικόπεδα στα νότια της Κύπρου. Η ΑΟΖ της Κύπρου όμως είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της έκτασης που καταλαμβάνουν τα 13 οικόπεδα και εκτείνεται στα δυτικά της Κύπρου μέχρι το Καστελόριζο και στα ανατολικά μέχρι τα όρια με την Συρία. Μέσα σ΄ αυτά τα ΄΄αδιαχώρητα΄΄ οικόπεδα της Κύπρου, η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες από το 2008 και απαγορεύει αντίστοιχες έρευνες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σ΄αυτά τα οικόπεδα, η έκταση των οποίων καταλαμβάνει το 50% περίπου της Κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία ασκεί κατοχή όπως ασκεί και στο 37% του εδάφους. Με την έξοδο της Τουρκίας στη Μεσόγειο, διασπάται το ενιαίο του αμυντικού, του οικονομικού, του πολιτιστικού και εμπορικού χώρου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, στοιχεία που κράτησαν αιώνες ζωντανό τον Ελληνισμό σ΄αυτήν την γωνιά της Μεσογείου. Η Κύπρος, με το τουρκικό ψευδοκράτος να γιγαντώνεται, με ένα Τουρκικό Σώμα Στρατού στο έδαφός της και αποκλεισμένη πλέον από την Τουρκία και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος δεν έχει κανένα μέλλον . Μήπως έτσι είναι τα πράγματα ?

Allobrogix 9 Ιανουαρίου 2013 στις 2:37:00 μ.μ. EET  

Δεν βλέπετε το θέμα από τη μοναδικά σωστή οπτική γωνία.
Τίποτε μα τίποτε δεν είναι κινήσεις Ελληνικής κυβέρνησης και διπλωματίας. Ακόμα και σε αυτό το θέμα προχωράμε με το στανιό, όπως μας καθοδηγεί η ΕΕ.
Η κυβέρνηση μας βέβαια το παρουσιάζει σαν δικό της διπλωματικό έργο αλλά στην ουσία η Ελληνική πλευρά είναι ακόμα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη.

Η ΕΕ έχει αποφασίσει την ανακήρυξη ΑΟΖ των κρατών μελών, θέλοντας/μπορώντας ή όχι και η Ελληνική.

Και η ΕΕ βασίζεται και στο UNCLOS. Κάνει δηλάδη αυτό που η Ελλάδα θα έπρεπε να έκανε όταν ήταν σε καλύτερη μοίρα, ισχυρότερη διπλωματική θέση. Τότε που ούτε με την Αλβανία δν το καταφέραμε... αλλά τέλος πάντων..

Έτσι για ακόμα μια φορά, και ακόμα και στο πιο κρίσημο θέμα, και ακόμα και στην πιο κρίσιμη περίοδο, εμείς ακολουθούμε τους καρχαρίες των Βρυξελλών.

Συνάπτω μέρος της έκθεσης από το καλοκαίρι '12, για την στρατηγική της ΕΕ στο θέμα:

25. Stresses the need to ensure the energy security of the EU through alternative sources of
energy and to reduce import dependency; highlights, therefore, the emerging importance
of the exploration of oil and gas fields in the Mediterranean Sea and the Arctic; believes
that there is an urgent need to develop an EU policy on oil and gas drilling at sea,including delineation of exclusive economic zones (EEZs) of EU Member States and relevant third countries in accordance with the UNCLOS Convention, to which all EU Member States and the EU as such are signatories;

26. Emphasises that the granting of licensing rights for drilling and the delineation of EEZs
will become a source of friction with third countries, and the EU should maintain a high
political profile in this respect; underlines that energy should be used as a motor for peace,
cooperation and stability;

Βλέπετε ότι αναφέρονται ακόμα και σε συνεργασία και ειρήνη με Τρίτες Χώρες.
Δυστυχώς μετά την Αραβική Άνοιξη οι θέση της Ελλάδας είναι απαξιομένη, και η ΕΕ θα πρέπει να έρθει σε ρήξη ακόμα και με τους ενχώριους μουσουλμάνους της, για να δώσουν στην Ελλάδα αυτό που μας αξίζει.
Οι Τρίτες Χώρες πλεον δοιικούντε από Ισλαμιστες, Εθνικιστές και ατίθασους.

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2013 στις 3:44:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Allobrogix, χωρίς να γνωρίζω από εκθέσεις της ΕΕ κ.λπ, διαβάστε τι έχω γράψει, γιατί ΣΙΓΟΥΡΑ δεν κάνουμε ΚΑΜΙΑ κίνηση, χωρίς ξένες πλάτες ή τη συγκατάθεση των ξένων! τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο, έστω και με δεκανίκια!

Γιάννης

Alexandros 9 Ιανουαρίου 2013 στις 4:29:00 μ.μ. EET  

Νέστορα θα διαφωνήσω μαζί σου. Καταρχάς νωρίτερα η Τουρκια δεν είχε τη δυνατότητα να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο, τα ptrelaia δεν είναι η αιτια αλλα αφορμή διεκδικήσεων, στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος του μισού Αιγαίου στεριά θάλασσα και αέρας για αυτό πλέον αμφισβητεί ανοιχτά και κατοικημένα νησιά όπως η Λήμνος!

Λέμε συνεχώς για την στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας αλλα μάλλον και χωρίς να θέλω να οδηγήσω στον αντίθετο δρόμο, υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες τις και η ιστορία μας διδάσκει πως οποτε δείξαμε πυγμή η Τουρκια έκανε πίσω. Σε όλες τις περιπτώσεις ήττας φταίγαμε εμείς και όχι οι ικανότητες των γειτόνων κυρίως. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος, είναι πως οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης έχουν κάνει τα πάντα για να αποδυναμώσουν τις ένοπλες δυνάμεις προς φόβων πραξικοπήματος, είναι τόσο τεράστιο το complex που ακόμα και σήμερα ο GAP "φοβήθηκε" για κάτι τέτοιο και δεν δίστασε να διασύρει ακόμα περισσότερο τι χωρα!

Αυτό όμως οι "φίλοι"μας οι Τούρκοι το γνωρίζουν, το γνωρίζουν από την εποχή της δικτατορίας που έδωσαν "βοήθεια" σε όλους τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης, αλλα μέχρι εκεί γιατί δεν θέλω να εκτροχιαστεί η συζήτηση μιας και το θέμα είναι τρομερά ενδιαφέρον ανεξαρτήτως κατά την άποψη μου πετρελαίων! Υπάρχει δεν υπάρχει πετρέλαιο θα πρέπει να είναι αδιάφορο για εμάς, εκείνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι πρωτίστως η κυριαρχία μας στο Αιγαίο, το οποιο άλλωστε είναι και αναφαίρετο δικαίωμα μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο!

Alexandros 9 Ιανουαρίου 2013 στις 4:34:00 μ.μ. EET  

Allobrogix η ΕΕ είναι τελειωμένη, ασκούν επάνω μας έλεγχο αναμφισβήτητα λόγω των δανειων, όμως πολιτικά είναι ανύπαρκτοι και εν τελει είναι προς το δικό τους συμφέρον να μας στηρίξουν για την AOZ, ενώ αν υπάρχει κάποια ελπίδα για την επάνοδο της ΕΕ, τότε αυτή δεν περιλαμβάνει την Τουρκια, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αν η Τουρκια μπει στην ΕΕ τότε τελειωσε οριστικά και αμετάκλητα η ΕΕ. Μόνον ως εταίρος μπορεί να θεωρηθεί η Τουρκια και ως τίποτα άλλο. Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα εκμεταλλευόμενοι τα εκείνα τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων που συμπίπτουν με τα δικά μας και όχι προσκυνώντας σε ο,τι μας πουν.

Alexandros 9 Ιανουαρίου 2013 στις 8:15:00 μ.μ. EET  

Allobrogix η ΕΕ είναι τελειωμένη, ασκούν επάνω μας έλεγχο αναμφισβήτητα λόγω των δανειων, όμως πολιτικά είναι ανύπαρκτοι και εν τελει είναι προς το δικό τους συμφέρον να μας στηρίξουν για την AOZ, ενώ αν υπάρχει κάποια ελπίδα για την επάνοδο της ΕΕ, τότε αυτή δεν περιλαμβάνει την Τουρκια, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αν η Τουρκια μπει στην ΕΕ τότε τελειωσε οριστικά και αμετάκλητα η ΕΕ. Μόνον ως εταίρος μπορεί να θεωρηθεί η Τουρκια και ως τίποτα άλλο. Εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα εκμεταλλευόμενοι τα εκείνα τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων που συμπίπτουν με τα δικά μας και όχι προσκυνώντας σε ο,τι μας πουν.

Alexandros 9 Ιανουαρίου 2013 στις 8:26:00 μ.μ. EET  

Νέστορα θα διαφωνήσω μαζί σου, η Τουρκια δεν μπορούσε πριν το 70 να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λόγω έλλειψης δυνατοτήτων, τα υποτιθέμενα πετρέλαια είναι η αφορμή αμφισβήτησης και όχι η αιτια. Η αιτια είναι πως η Τουρκια θέλει να ελέγξει το μισό Αιγαίο ξηρά, αέρα και θάλασσα και για αυτό αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία ακόμα και σε κατοικημένα νησιά όπως η Λήμνος, αλλα και να διασπάσει τον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδος και Κύπρου!

Η Ελλάδα βγήκε ηττημένη μόνον όταν δεν υπερασπίστηκε τι θέση της σθεναρά, σε περιπτώσεις που έδειξε αποφασιστικότητα απαντώντας σε προκλήσεις η Τουρκια δεν έκανε απολύτως τίποτα, όμως η ραγιάδικη πολιτική έχει επιφέρει αυτές τις ήττες. Το γιατί συμβαίνει ιδαίτερα αυτό κατά τα χρονια τις μεταπολίτευσης είναι κατά τη γνώμη μου ηλιου φαεινότερο. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν τεράστιο complex έναντι του στρατού για αυτό και φρόντισαν όλα αυτά τα χρονια να τον αποδυναμώσουν πλήρως, όχι τόσο επιχειρησιακά όσο σημασιολογικά αλλα και να μην του δώσουν ενεργό ρολο στις Ελληνοτουρκικές κρίσεις. Το complex αυτό είναι ολοφάνερο και από τις πολύ πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις GAP περί πραξικοπήματος!

Γενικά και χωρίς να θέλω να οδηγήσω στην αντίθετη αντίληψη, νομίζω υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες του Τουρκικου στρατού, τουλάχιστον όπως έχουν τα πράγματα σήμερα σε 5 με 10 χρονια αν δεν η νοοτροπία είναι η ίδια τότε ναι μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφορα δυνατοτήτων!

Αναδελφος 9 Ιανουαρίου 2013 στις 9:35:00 μ.μ. EET  

Αγαπητε ΝΕΣΤΩΡ.Διαβασα με ενδιαφερον αυτα που γραφεις, θα μου επιτρεψεις ομως να διαφωνησω στο σημειο που αναφερεσαι για γιγαντωση του ψευδοκρατους.Σε τι πιστευεις οτι συνισταται αυτη η γιγαντωση? Απο οσα διαβαζω εγω στις τουρκικες εφημεριδες, εξακολουθει να παραμενει και να θεωρειται ο ασθενης εξαδελφος, που ζει χαρη στην μηχανικη υποστηριξη της Τουρκιας.Το συνεχιζομενο εμπαργκο στις εξαγωγες προιοντων προς ΕΕ,σε συνδυασμο με την ελλειψη διεθνους αναγνωρισης, ειναι το κυριωτερο αγκαθι συμφωνα με τους ιδιους για μια αναπτυξιακη πορεια.Η διαφορα βιοτικου επιπεδου μεταξυ του βορρα και του νοτου, ειναι κατι παραπανω απο εμφανης, για οποιον εχει την δυνατοτητα να επισκεφθει το πολυπαθο νησι.Η αναπτυξη του κινηματος "Ayse go home" στα κατεχομενα, δειχνει την βαθμιαια αντιδραση των ιδιων των Τουρκοκυπριων που βλεπουν την Αγκυρα σαν εμποδιο στην δικη τους ενσωματωση στην ΕΕ. Αν κατι μετριαζει αυτη την αντιδραση ,ειναι η συνεχιζομενη αφιξη εποικων, που μεταβαλλουν την πλυθησμιακη αναλογια Τουρκοκυπριων/Τουρκων.

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2013 στις 9:50:00 μ.μ. EET  

ΔΥΣΤΥΧΟΣ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΡΗΞΕΙ ΑΟΖ ΚΑΙ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ, ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΟΛ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΨΕΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ. ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΟΛ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΣΥΓΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος 10 Ιανουαρίου 2013 στις 12:21:00 π.μ. EET  

Άς κάνω μία γρήγορη μετάφραση των θέσεων περί «συσχετισμού δυνάμεων» και περί της Ελληνικής «στρατιωτικής μηχανής σε πλήρη ισχύ». Αυτές οι θέσεις μεταφράζονται στο ότι η Ελλάδα ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΟΥΤΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και το πορτοφόλι του λαού της σε ό,τι αφορά θέμα ΑΟΖ. Κάτι πρόγονοί μας, απελθόντων συγγενών μου συμπεριλαμβανομένων, και η τότε ΗΓΕΣΙΑ τους ούτε κοίταξαν «συσχετισμό δυνάμεων» ούτε την «πλήρη ισχύ» της Ελληνικής «στρατιωτικής μηχανής» (η οποία ούτε κάν υπήρχε) στο πρωΐ της 28-10-1940. Υπάρχει «συσχετισμός δυνάμεων» και Κυπριακή «στρατιωτική μηχανή σε πλήρη ισχύ» στην Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ήδη έχει παρουσία Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων επιπέδου 36.000-40.000 ανδρών με τουλάχιστον 300-360 άρματα μάχης Μ48Α5 στο έδαφός της; Όχι βέβαια!! (Σας παρακαλώ μην μου πείτε περί «Ισραηλινής συμμαχίας» και παρόμοιες ανοησίες.) Αλλά υπάρχει Κυπριακή ΑΟΖ και το «Οικόπεδο 12». Ιστορική αναδρομή – υπήρχε «συσχετισμός δυνάμεων» μεταξύ της Ισλανδικής ακτοφυλακής και του ΒΠΝ ΗΒ στον «πόλεμο του βακαλάου» στις αρχές της δεκαετίας του ’70; Μετάφραση – δικαιολογίες για να μην γίνονται τα πρέποντα βρίσκονται αρκετές κι εύκολα ανάμεσα σε άτομα τα οποία κατέχουν ηγετικές θέσεις σε αριθμό Ελληνικών κυβ. την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα εντός του Ελληνικού ΥΕΞ. Και με όλο τον πρέποντα σεβασμό, πότε και με ποιές προϋποθέσεις περιμένει η «στρατιωτική πηγή» την Ελληνική «στρατιωτική μηχανή σε πλήρη ισχύ» (π.χ., αναμένεται κάποια Ελληνική «μελλοντική αγορά» F-22 ή άλλων υπερόπλων); Το ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και ότι οι Η.Π.Α. επίσημα αναγνώρισαν το Κυπριακό δικαίωμα εκμετάλλευσης της Κυπριακής ΑΟΖ δεν εισέρχεται στον «συσχετισμό δυνάμεων»; Αντιθέτως, μήπως είναι πιό εύκολο ΑΚΟΜΑ να βλέπει ο καθένας το Ελληνικό κράτος σαν το «προσωπικό του μαγαζί» κι ως μέσο εύκολου αλλά διεφθαρμένου πλουτισμού, κι «άς αφήσουμε τα θέματα ΑΟΖ να φλέγονται στις καλένδες»; Δυστυχώς, η Τουρκία έχει ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ παύσει να σκέφτεται και να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο παρά τα δικά της σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.

Λάμπρος Ε.Π. – εν Η.Π.Α. μετανάστης
9/1/2013 – τοπική ώρα 17:17 – ώρα Ελλάδος 00:17, 10/1/2013

Ανώνυμος 10 Ιανουαρίου 2013 στις 9:53:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ Λάμπρο, καλημέρα στο Αμέρικα!
Εδώ ξεπαγιάζουμε και από το χιονιά και από την αφραγκία!!
S.O.S. προς τ΄αδέλφια του εξωτερικού! Ζητάμε ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ εμείς οι ΑΠΛΟΙ πολίτες και ΟΧΙ τα ΛΑΜΟΓΙΑ που έφαγαν, έφαγαν (όπως στο Μαυρογιαλούρο της ελλην. ταινίας) και τώρα από ΕΜΑΣ ζητούν το λογαριασμό!!

"...Αντιθέτως, μήπως είναι πιό εύκολο ΑΚΟΜΑ να βλέπει ο καθένας το Ελληνικό κράτος σαν το «προσωπικό του μαγαζί» κι ως μέσο εύκολου αλλά διεφθαρμένου πλουτισμού, κι «άς αφήσουμε τα θέματα ΑΟΖ να φλέγονται στις καλένδες»;"

Χαίρομαι που συμφωνείς και εκφράζεις τις ίδιες αμφιβολίες με μένα, σε ό,τι έγραψα παραπάνω, γιατι ΔΥΣΤΥΧΩΣ εκεί πάει το πράγμα και ΟΧΙ στο ότι από ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ κάνουμε κινήσεις για τα Εθνικά μας συμφέροντα!!

Με φιλικούς χαιρετισμούς εξ Ελλάδος

Γιάννης

Ανώνυμος 10 Ιανουαρίου 2013 στις 10:06:00 π.μ. EET  

Λάμπρο που το θυμήθηκες;
" Ιστορική αναδρομή – υπήρχε «συσχετισμός δυνάμεων» μεταξύ της Ισλανδικής ακτοφυλακής και του ΒΠΝ ΗΒ στον «πόλεμο του βακαλάου» στις αρχές της δεκαετίας του ’70;"

σωστότατος

μηδενιστής

Pro από Συμβασιλεύουσα 10 Ιανουαρίου 2013 στις 11:25:00 π.μ. EET  



Μακρυγιάννης και Δεριγνί

"Εκεί που έφτιακνα τις θέσεις εις τους Μύλους ήρθε ο Δεριγνί να με ιδεί.Μου λέγει.Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσεις είναι αδύναμες.Τι πόλεμο θα κάμετε με τον Μπραίμη αυτού;-Του λέγω,είναι αδύνατες οι θέσεις μας κι εμείς,όμως είναι δυνατός ο Θεός όπου μας προστατεύει και θα δείξομεν την τύχη μας σ’αυτές τις θέσεις τις αδύνατες.Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραίμη , παρηγοριόμαστε μ’έναν τρόπο,ό,τι η τύχη μας έχει τους`Ελληνες ,πάντοτε ολίγους.`Ότι αρχή και τέλος , παλαιόθεν και ως τώρα ,όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε.Τρώνε από εμάς και μένει και μαγιά.Και ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν κι όταν κάνουν αυτή την απόφαση,λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν.Η θέση όπου είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιαύτη και θα ιδούμε την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς.-Πολύ καλά,είπε ο Γάλλος ναύαρχος κι αποχώρησε."

Αφιερωμένο στους φίλους του ιστολογίου και ειδικά σε Λάμπρο και Μηδενιστή .
Θα τους σκίσουμε τους ΟΡΚ έτσι και κουνηθούν . Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η ηγεσία μας για άλλη μια φορά για τον νυν υπερπάντων αγών .
Η Τραπεζούντα και το Ικόνιο είναι πολύ κοντά..........

Ανώνυμος 10 Ιανουαρίου 2013 στις 12:25:00 μ.μ. EET  

που είσαι Μπαρμπαγιάννη-Μακρυγιάννη;;

"...Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η ηγεσία μας..."

διαβάσατε σημερινά νέα;;

τουρκικός όμιλος θα ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ τη μαρίνα στο Μικρολίμανο στον Πειραιά!
Έτσι το Μικρολίμανο ονομάζεται και ΠΑΛΙ ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ!!!

Αυτά για τα περί ηγεσίας!!

Γιάννης

ΝΕΣΤΩΡ 10 Ιανουαρίου 2013 στις 8:26:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Alexandros, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνεί για τα ιστορικά γεγονότα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος, γιατί απλά αυτά έχουν συμβεί και νομίζω ότι πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Θα συμφωνήσω μαζί σου σε αυτά που επιθυμείς να κάνει η Ελλάδα και πως θα πρέπει να αντιδρά απέναντι στην Τουρκία και να αισθάνομαι και εγώ περήφανος σαν Έλληνας, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα την ιστορική αυτή περίοδο είναι διαφορετική, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο. Τώρα όσον αφορά τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μας (δικτατορία και μεταπολίτευση) και οι συγκρίσεις που γίνονται κατά καιρούς, νομίζω ότι και πάλι αυτό δεν μας τιμά ως Λαό. Υπάρχει σύστημα διακυβέρνησης χώρας χωρίς Πολιτικούς ? Όσον αφορά τις σχέσεις των Πολιτικών μας με την Τουρκία, νομίζω ότι εδώ η Ιστορία επαναλαμβάνεται, όταν στην Αρχαιότητα, αντί για Τούρκους υπήρχαν οι Πέρσες, τα ίδια και χειρότερα δεν γίνονταν ? πρόχειρα μου έρχεται στο μυαλό η περίπτωση του Αλκιβιάδη που αποστάτησε στον Πέρση σατράπη Τισσαφέρνη, ο οποίος υποστήριζε οικονομικά τις πελοποννησιακές δυνάμεις το 412 π.Χ .
Επίσης θα ήθελα να πω ότι ο μεγάλος ιστορικός και πατέρας της Στρατηγικής Θουκυδίδης έλεγε ότι ο δυνατός προχωρεί μέχρις εκεί που του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί μέχρις εκεί που του επιτρέπει η αδυναμία του. Μέτρησε η Ελλάδα την δύναμή της(διπλωματική, στρατιωτική, κτλ) και βρήκε ότι της επιτρέπει να εκμεταλλευθεί, κάτω από τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τις υποθαλάσσιες πηγές αερίου και πετρελαίου στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο ή μήπως το θέμα αυτό θα γίνει αιτία να θρηνήσουμε τον χαμό κυριαρχικών δικαιωμάτων ?

ΝΕΣΤΩΡ 10 Ιανουαρίου 2013 στις 8:52:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Ανάδελφος, δεν θα διαφωνήσω στις παρατηρήσεις σου όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του τουρκικού ψευδοκράτους, είναι γνωστό ότι συντηρείται και ελέγχεται από την Τουρκία, στην πράξη είναι Επαρχία της και αυτό ακριβώς έχει μεγάλη σημασία από πλευράς Στρατηγικής. Δυστυχώς και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικά προβλήματα ?

Alexandros 10 Ιανουαρίου 2013 στις 9:45:00 μ.μ. EET  

Νέστορα,

Δεν διαφώνησα μαζί σου όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, αλλά ως προς τις αιτίες που οδήγησαν τα πράγματα εκεί!

Δεύτερον αυτό που γράφεις περί συστημάτων χωρίς πολιτικούς είναι η μεγαλύτερη στρέβλωση στο πολιτικό μας σύστημα, δεν είμαι υπερασπιστής της δικτατορίας, απλώς κατακρίνω εκείνους που για να κυριαρχήσουν προτίμησαν να θυσιάσουν μέρος της πατρίδας τους. Όλοι μα όλοι είμαστε εν δυνάμει πολιτικοί ειδικά στη δημοκρατία, η μετατροπή της πολιτικής σε επάγγελμα μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα και ένας Θεός ξέρει που θα καταλήξουμε!

Μα βέβαια θα γράψω αυτά που πρέπει να κάνουμε ως χώρα τι να γράψω αυτά που δεν πρέπει;

Ανώνυμος 11 Ιανουαρίου 2013 στις 3:24:00 μ.μ. EET  

πριν λίγο διάβασα στο defence net ότι "πουλάνε μούρη" οι αλβανοί ΑΝ τολμήσουμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ και στο Ιόνιο!!!
Ε, ρε jumbo που τους χρειάζετε!!
θα 'εχουμε άραγε τα κότσια, όπως γράφει η παραπάνω ιστοσελίδα να τους ...... ή θα το κάνουμε γαργάρα;;!!
ήδη η τουρκία δραστηριοποιείται, ΕΜΕΙΣ;;!!!

Γιάννης

Υ.Γ. Και κάτι ακόμη: γράφει η προαναφερθείσα ιστοσελίδα ότι είχαμε και ωμή ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ των ΗΠΑ για τη μη πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους!!
Ισχύει ακόμη το: ανήκομεν εις την δύσιν!!

Ανώνυμος 13 Ιανουαρίου 2013 στις 1:15:00 μ.μ. EET  

ΑΟΖ ΜΕ ΤΑ "ΑΔΕΡΦΙΑ" ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP