Προχωρούν οι συνομιλίες Οτσαλάν – ΜΙΤ

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Διαφάνεια στις συνομιλίες με τον έγκλειστο στο Ιμραλί ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, υποσχέθηκε ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Φιντάν δεν απάντησε σε ερωτήσεις για τις μελλοντικές συνομιλίες με τον Κούρδο ηγέτη. Η «Μιλλιέτ» γράφει ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ δήλωσε ενώπιον των Τούρκων Πρέσβεων ότι ο Οτσαλάν είναι «ηγέτης-κλειδί» και ο ρόλος του είναι κρίσιμος για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Η δομή του ΡΚΚ, πρόσθεσε, έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ξένοι παράγοντες έχουν διεισδύσει σε αυτό και η επίλυση του προβλήματος με το ΡΚΚ μπορεί να καταστεί δύσκολη, ακόμη και με την ύπαρξη συμφωνίας με τον Οτσαλάν.

Η «Χουριέτ» γράφει ότι ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι το 99% των Κούρδων του ΡΚΚ θα υπακούσουν σε μια εντολή του Οτσαλάν για παράδοση των όπλων και πρόσθεσε ότι το Κουρδικό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε έναν χρόνο. Ωστόσο, οι συνομιλίες με τον Οτσαλάν πρέπει να φέρουν απτά αποτελέσματα εντός του 2013

Στο μεταξύ, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά Κούρδοι Βουλευτές επισκέφθηκαν στο Ιμραλί τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πρόκειται για τον Βουλευτή του BDP Αίλά Ακάτ Ατά και τον ανεξάρτητο Βουλευτή Αχμέτ Τούρκ, που συνοδευόμενοι από δικηγόρο μετέβησαν χθες το πρωί από την Κωνσταντινούπολη στο Ιμραλί και συναντήθηκαν με τον Οτσαλάν για 5 ώρες.

Η «Ραντικάλ» αναφέρει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έδωσε τη συγκατάθεσή του για την επίσκεψη αυτή και η «Σαμπάχ» επισημαίνει ότι η συνάντηση συνιστά ένα κρίσιμο βήμα στο χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού του ΡΚΚ.
Σύμφωνα με την «Χουριέτ», κατά την πεντάωρη συνάντηση με τους Κούρδους Βουλευτές, ο Οτσαλάν τούς ενημέρωσε λεπτομερώς για της συνομιλίες του με το τουρκικό κράτος (ΜΙΤ). Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι την περασμένη Τετάρτη αξιωματούχοι της ΜΙΤ είχαν 4ωρη συνάντηση με τον Οτσαλάν όπου συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Ο Οτσαλάν φέρεται να τόνισε στους Κούρδους Βουλευτές ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος όπου τα όπλα θα είναι αχρείαστα. «Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και όλοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ευαισθητοποιημένοι», σημείωσε.

Η «Μιλλιέτ» αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση, ο Οτσαλάν έκανε λόγο για δυνατότητα σταδιακού αφοπλισμού του ΡΚΚ αν βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του και αν διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Κούρδων στο νέο Σύνταγμα. Η ηγεσία του ΡΚΚ, αναφέρει το δημοσίευμα, θα ενημερωθεί λεπτομερώς για το περιεχόμενο των συζητήσεων, ενώ το θέμα συζήτησαν χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ο αρχηγός στρατού.
Η «Χαμπέρτουρκ» αναφέρει ότι οι Κούρδοι βουλευτές έκαναν λόγο για επίτευξη «αδαμάντινης» συμφωνίας για όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν και ότι ο Οτσαλάν δήλωσε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί εκτός αν την σαμποτάρουν «οι βαθιοί Τούρκοι και βαθιοί Κούρδοι».

 Πηγή: SigmaLive

2 σχόλια:

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 3:30:00 μ.μ. EET  

Δεν κατανοώ ποιό το κεκτημένο για τον κούρδικο λαό, τουλάχιστον από τα δεδομένα του ρεπορτάζ.

Την ίδια περίοδο που το κουρδικό ένοπλο δέιχνει ανθεκτικό και επιχειρησιακά πιο εκτεταμένο από ποτέ, την ίδια περίοδο που οι Κούρδοι της Συρίας, πολιτικά οικείοι του PKK χαίρουν πρωτοφανούς αυτονόμησης και μελλοντικά ίσως περισσότερης (εξαιτείας της "ειδικής" διαχείρησης που επέβαλε ο Ασαντ για να μη τους βρει απέναντί του) και το κουρδικό ζήτημα επανέρχεται δυναμικά στη γεωπολιτική σκακιέρα με ευνοϊκό για τους Κούρδους τρόπο, εμφανίζεται λοιπόν το ζήτημα των μυστικών συνομιλιών Άγκυρας-Οτσαλάν και προκύπτει πρόθεση για αφοπλισμό!!

Και ο αφοπλισμός θα πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης του Οτσαλάν και τη "διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο νέο σύνταγμα"!!!

Δηλαδή, ο αγώνας ενός λαού για ελευθερία μέσω της ένοπλης τακτικής, προϊόν προσπάθειας και θυσιών ετών και παλλαϊκής συμμετοχής ισοψηφίζεται με "τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης" ενός ατόμου, όποιο κι αν είναι αυτό; Πόσο μάλλον όταν είναι ο ίδιος ηγέτης του ένοπλου αυτού αγώνα που έθετε τη ζωή του χάρισμα στο σκοπό του αγώνα αυτού! Και δε μιλάμε ούτε καν για αμνηστία-απελευθέρωση.

Ο δε συνταγματικός σεβασμός είναι τόσο αφαιρετικός όρος που θυμίζει το επιχείρημα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" σε έναν πόλεμο με υλικότατές πραγματικές αιτίες κατά τα άλλα.

Και τελικά εκπληρώνονται ιστορικά οι λόγοι της ιδρυτικής απόφασης του PKK, γιατί εάν όχι μιλάμε για ιστορική ήττα του κουρδικού κινήματος, δεν είναι έτσι;

Εκτός και εάν υπάρχει κάποιος άλλος πραγματικός και πολύ ουσιαστικός λόγος να γίνει αυτή η ραγδαία αλλαγή στην στρατηγική του κούρδικο απελευθερωτικού αγώνα, ο αφοπλισμός του PKK. Να υπάρχει κρυφή ατζέντα που δεν ανακοινώνεται στην τούρκικη κοινή γνώμη.

Θα με ενδιέφερε πραγματικά να διάβαζα ανάλυση για το κουρδικό ζήτημα που να αξιλογεί την ένοπλη δράση του PKK στο ευρύτερο πλαίσιο που διαμορφώνεται στην περιοχή, από τα γεγονότα στο Β.Ιράκ και τη στάση του Μπαρζανί, μέχρι τη Συρία. Έχει ο ένοπλος αγώνας του PKK δυναμική, μπορεί να ισχυροποιηθεί ή υπάρχει ενδεχόμενο να περιθοριοποιηθεί στο πλαίσιο διεθνών πολιτικών συμβιβασμών (π.χ. Μπαρζανί-Ουάσινγκτον). Οι επιχειρησιακές προεκτάσεις του Κούρδικου ένοπλου όπως διατυπώνονται σε σχετική δημοσίευση το ιστολογίου δεν απαντάνε σε πολιτικά ερωτήματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως λόγου χάρη: Πως προδιαγράφονται οι σχέσεις των Κούρδων μεταξύ τους (PKK μέσα στο κουρδικό κίνημα της Τουρκίας, PKK με Μπαρζανί και ιρακινούς Κούρδους, με Σύριους Κούρδους κλπ), έχουν οι στρατηγικές επιλογές του κινήματος υλοποιηθεί σε κάποιο βαθμό (διεύρυνσης και μαζικοποίησης, τακτικών επιλογών κλπ) και όλα αυτά στο πλαίσιο των δεδομένων των τελευταίων 2-3 ετών, με την αραβική άνοιξη, την επιδίωξη της αναβάθμισης σε περιφερειακή δύναμη από τους Τούρκους κλπ.

Με εκτίμηση, Χιτζάζ

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2013 στις 9:56:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ Χιτζάζ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ θέτεις το ζήτημα! Ξέρεις τι θα συμβεί;;
όπως και στα Ελλήνικά δρώμενα ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ξεσηκώνονταν ο λαός.
"Θα πολεμήσετε, θα σκοτωθείτε, θα ΔΟΞΑΣΤΟΥΜΕ!!!
Κάπως έτσι και με τους ενόπλους του PKK! Ζουν σαν αγρίμια στα βουνά, πασχίζουν για τη λευτεριά τους και στο τέλος ΑΛΛΟΙ με φράκο και καπέλο θα "φροντίσουν" για τη δικαίωση του αγώνα τους!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP