H Φωτογραφία της Εβδομάδας

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

O δικέφαλος αετός στην Βυρητό..

Η ανωτέρω φωτογραφία τραβήχτηκε κατά την διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας του Ελληνορθόδοξου κόμματος του Λιβάνου για την τουρκική ταινία "Fetih 1453". Μέλη του κόμματος ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού του Λιβάνου για την προκλητική τουρκική παραγωγή και τελικά πέτυχαν την απαγόρευση της προβολής της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, Dimitri Rodrigue Khoury, "η ταινία είναι είναι ανιστόρητη και προσβάλλει τον Ορθόδοξο πληθυσμό του Λιβάνου και όχι μόνο".

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Βυρητού, με βυζαντινές σημαίες να ανεμίζουν και ιδιαίτερο παλμό, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά κανάλια προβάλουν σωρηδόν σκουπίδια όπως ο "Σουλειμάν ο..μεγαλοπρεπής" και λοιπές τουρκικές σαπουνόπερες χαμηλότατου επιπέδου. Προφανώς στον Λίβανο δεν πιάνουν Αντ1...

Aκολουθούν περισσότερες φωτογραφίες:

54 σχόλια:

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 9:37:00 π.μ. EET  

ποιάς εβδομάδας;

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 10:49:00 π.μ. EET  

Η Ρωμηοσύνη ξεπερνά τα σύνορα των κρατών και ενώνει τους ανθρώπους με κοινή παράδοση.
Είμαστε αδέλφια όλοι οι Ρωμιοί ανεξαρτήτως εθνικότητας (Έλληνες-Άραβες-Αρμένιοι-Αιγύπτιοι-Σλάυοι).
Επιτέλους ας σταματήσουμε να περιοριζόμαστε σε αυτό το μίζερο κράτος που λέγεται Ελλάδα. Ο ελληνισμός και η Ρωμιοσύνη εκτείνονται σε όλον τον κόσμο.

http://romiosini.wordpress.com/2010/03/14/ἀναχρονολόγηση-τοῦ-ὅρου-«ρωμηοσύνη/

Αντώνιος ο από ΕΛΔΥΚ

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 11:22:00 π.μ. EET  

να σημειωθεί ότι μελος αυτης της μικρής αλλά δραστήριας Αραβικής ελληνορθοδοξης κοινότητας (που από ότι φαίνεται διατηρουν χαρακτήρα Ρωμαίων/Ελληνοσύριων) είναι και ο περίφημος διανοητης και φιλοσοφος Nasim Taleb http://en.wikipedia.org/wiki/Amioun
Ο ανθρωπος ειχε ερθει εδω για ομιλιες, ειχε κανει δηλωση εναντια στον εθνικισμο (καλώς - που κατεστρεψε αλλωστε την χωρα του...) και αποσιωπηιθηκε οτι ειναι και συνειδητα ελληνορθοδοξος και πιστος και εχει ρωμεικη συνειδηση. τι να πεις...

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 11:38:00 π.μ. EET  

Αν δείτε απο φάτσες θα καταλάβετε οτι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες στο αίμα και αρκετοί και στην ψυχή εκτός συνόρων.
Όπως είπε κάποιος φίλος σε άλλο ποστ έλληνες δεν είναι μόνο οι απόγονοι των αρχαίων, αλλά και των 'ρωμαίων' που για 1000+ χρόνια ζούσαν απο την β. ιταλία μέχρι την κυρηναϊκή. αυτούς τα βιβλία τους ξεχνάνε.

Πρόσφατα οι Ισραηλινοί έφεραν 7,000+ ΙΝΔΟΥΣ εβραίους στην χώρα τους σαν μια απο τις χαμένες φυλές. Πλήρη δικαιώματα, χωράφια, σπίτια και φυσικά θητεία.
30 χρόνια νωρίτερα είχαν φέρει αιθίοπες μαύρους εβραίους απο τους αρχαίους μετανάστες στο βασίλειο της σίβα....

εμείς;;;;
μα φυσικά φέρνουμε πακιστανούς, αφρικανούς, μπαγκλαντέζους και καυκάσιους με την ευλογία της 40ετίας της κεντροαριστεράς-αριστεράς-ακροαριστεράς...

μηδενιστής

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 1:10:00 μ.μ. EET  

Μη χάνεστε σε θεωρίες για χαμένα αδέλφια,αίμα,ράτσες.Η εκκλησία μας από την Αφρική μέχρι την Ωκεανία και από την Αμερική ώς την Ασία έχει δύναμη.Αξιοποιήστε την.

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 2:00:00 μ.μ. EET  

Δεν ειναι θέμα ράτσας..
Είναι θέμα πολιτιστικής συγγενειας.
Ρωμιοσύνη= Οικουμενικότητα

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 4 Ιανουαρίου 2013 στις 2:05:00 μ.μ. EET  

@μηδενιστή
Θα συμφωνήσω μέχρι κεραίας με μόνη υπενθύμιση ότι το μπάχαλο με την έλευση των Αλβανών στην Ελλάδα μέσα από την πρακτικά ανύπαρκτη φύλαξη συνόρων(το οποίο και έφαγα προσωπικά στη μάπα ως στρατευμένος)δεν ήταν αριστερό κατόρθωμα. και άλλες αλεπούδες έχουν κομμένη ουρά. Όπως έγραφε και ο Τιμοκρέων: "οὐκ ἄρα Τιμοκρέων μοῦνος Μήδοισιν ὁρκιατομεῖ,
ἀλλ’ ἐντὶ κἆλλοι δὴ πονηροί· οὐκ ἐγὼ μόνα κόλουρις·
ἐντὶ καὶ ἄλλαι ἀλώπεκες."

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 2:14:00 μ.μ. EET  

@4 Ιανουαρίου 2013 1:10:00 μ.μ. EET

αν είναι κάποιος πολυνήσιος ΧΡ.ΟΡΘ. σημαίνει οτι είναι έλληνας;

αυτά έκαναν και στο βυζάντιο και κοντέψαμε να εξαφανιστούμε απο τη γη για το καλό των οπαδών του γιοσέ.

μηδενιστής

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 2:18:00 μ.μ. EET  

I can`t believe what i read on this postings.

You need to see a doctor.
All of you.
Move forward, you`r struck in the middle ages.

Arabs are arabs and they do what they do.
They never been friends to Hellenism.

lakis g

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 2:20:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 1:10:00 μ.μ.

Δεν είναι θέμα του Ελληνικού λαού η αξιόποιηση της δύναμης της Εκκλησίας, αλλά των "κυβερνώντων" και προπάντων των Εκκλησιαστικών ταγών!
Μιάς και δίνεται η ευκαιρία για συζήτηση επί τέτοιου θέματος, σας αναφέρω ότι παραμονή των Χριστουγέννων στο ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ --και οχι στο σκουπιδαριό της TV--άκουσα την ομιλία του Μακαριστού Χριστόδουλου για τον ερχομό της νέας χιλιετίας, μιλώντας για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ!! και ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ την τραγική εξέλιξη για τη χώρα!! και τελικά κατάλαβα ότι μόνο ΤΥΧΑΙΟΣ ή λόγω ΑΣΘΕΝΕΊΑΣ δεν ήταν ο θάνατός του!
Τι κάνει ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος για τη νέα κατοχή; τι κάνει η Εκκλησία στις απειλές που δέχεται ο Αναστάσιος στα Τίραννα;
Σεβασμιότατε θέλουμε ΕΡΓΑ (να πάτε σε ΟΛΟΥΣ του δυτικούς ηγέτες θρησκευτικούς και μη και να τους μιλήσετε για την καταστροφή του τόπου και όχι να περιμένουμε από τα διάφορα φορουμ και τους δημοσιογράφους των ξένων εφημερίδων να δηλώνουν: μην καταστρέφετε το Ελληνικό λαό!), θελουμε ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ, θέλουμε η Εκκλησία να βγεί στο δρόμο και να ξανασηκώσει το λάβαρο της Επαναστάσεως, για μια καινούργια Επανάσταση που θα σταματήσει το Εθνικό κατήφορο και ξεπεσμό!
Δυστυχώς, η Εκκλησία μας εδω και έξω βρίσκεται σε πλήρη ΑΜΗΧΑΝΙΑ και περιμένει κι εγώ δεν ξέρω τι! λες και το ΜΟΝΟ που της έχει απομείνει είναι τα σισίτια των ανέργων ή ο Αρχιεπίσκοπος να μην κυκλοφορεί με λιμουζίνα προσβάλοντας έτσι τη φτωχολογιά!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 5:02:00 μ.μ. EET  

@φίλε ΦΚΜΚ

ίσως να μην έφταιγε μόνο το πασοκ. αλλά μόνο το πασόκ έφταιγε για τους "αδερφούς" καζάκους, ουκρανούς, τσετσένους κτλ που ελληνοποίησαν ως ρωσοπόντιους και οι οποίοι οργίασαν αργότερα στην χώρα και στο στράτευμα και με τους οποίους πήραν τις εκλογές μετά τα ίμια.

@lakis g

hi and welcome on the blog.
no not all arabs are friends of the greeks. only the ones with greek flags as you can see in the pictures.
Arabs as a nation exist only in S.A. The rest are muslims made arabs the same way kurds are turks today. Many are ex greeks, ex assyrians etc that lost their religion, language or total knowledge of their ancestry. Do we have to forget them???
===============================

Νωρίτερα έγραψα για τους ινδούς εβραίους. ορίστε και απο το wiki http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_India

μηδενιστής

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 5:03:00 μ.μ. EET  

Στέκομαι στη δύναμη της εκκλησίας σαν μέσο διείσδυσης επιρροής και μοχλού πίεσης.Ενδεικτικά μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Δημήτρη Μπεκιάρη, Μόσχα Αμερικανοί και Πατριαρχείο.

ο 1:10

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 5:37:00 μ.μ. EET  

Οι συγκεκριμένοι ορθόδοξοι χριστιανοί ξεσηκώθηκαν με βάση το θέμα της θρησκείας όχι του έθνους. Όπως βλέπετε και στα πανώ, γράφουν "Βυζαντινοί" και "Ρωμαίοι". Δεν αναφέρουν πουθενά το "Έλληνες"...
Φίλε Μηδενιστή, που τις βλέπεις τις Ελληνικές σημαίες στις φωτό; Αυτές είναι της Α.Ε.Κ. Ούτε καν Βυζαντινές δεν είναι καθώς αυτές ήσαν βαθυκόκκινου χρώματος.

Ανώνυμος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 5:42:00 μ.μ. EET  

@ Ανώνυμο 5.37.00:

Η ασχετοσύνη σου συναγωνίζεται την εμπάθειά σου. "Βυζαντινοί" και "Ρωμαίοι" είναι (για την βυζαντινή εποχή) συνώνυμο του "Έλληνες".
Και η βυζαντινή σημαία ήταν βαθυκόκκινου χρώματος μόνο σε εμπόλεμες περιόδους. Το κανονικό έμβλημα ήταν αυτό που βλέπεις.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 4 Ιανουαρίου 2013 στις 8:04:00 μ.μ. EET  

Βυζαντινοί δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο Ρωμαίοι. Έλληνας σήμαινε "εθνικός", "ειδωλολάτρης". Μόνο στην υστεροβυζαντινή εποχή και όχι μακρυά από την πτώση εμφανίζεται ο όρος "Έλληνας" περίπου όπως τον εννοούμε τώρα - και πάλι δεν υπήρξε τόσο διαδεδομένος, καθώς ο επικρατέστερος όρος είναι "Ρωμιός". Υπάρχει τεράστια φιλολογία γύρω από τους όρους αλλά σε κάθε περίπτωση το Ρωμιός μοιάζει γενικότερο.

Η ορθοδοξία χρησιμοποιήθηκε για αιώνες ως όχημα για την ενσωμάτωση στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (αυτό που καθιερώθηκε ως Βυζάντιο) αλλόγλωσσων και αλλόφυλων πληθυσμών, ακόμη και τουρκικών. Το τρίγωνο ορθόδοξη πίστη - ελληνικός πολιτισμός και γλώσσα - πίστη στο θεσμό του αυτοκράτορα ήταν η ταυτότητα των Ρωμαίων. Μόνη έκπτωση που μπορούσε να γίνει ήταν στη γλώσσα αν και πάλι η γνώση της ελληνικής ήταν απαραίτητη για κοινωνικά και πολιτικά δραστήριους υπηκόους του αυτοκράτορα. Άλλωστε επίσημη γλώσσα της ορθόδοξης εκκλησία ήταν και είναι η ελληνική. Αυτό ήταν ένα τεράστιο όπλο για το ελληνικό κράτος όταν ιδρύθηκε. Όπλο που ουδέποτε χρησιμοποίησε ικανοποιητικά και σταδιακά εγκατέλειψε στο όνομα της πτωχής πλην τιμίας Ελλάδος. Οι ταγοί του τόπου έθαψαν μετά το 1922 το έθνος στο όνομα ενός αναιμικού κράτους και ουδέποτε εκμεταλλεύτηκαν την ισχύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι ορθόδοξοι της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας είναι όλοι Ρωμαίοι, Ρωμιοί, ελληνορθόδοξοι, φορείς του ίδιου πολιτισμού με εμάς κι ας μην μιλάνε Ελληνικά. Και εν τέλει εν δυνάμει ή εν ενεργεία Έλληνες, όπως ορθά επεσήμανε ο μηδενιστής. Οφείλαμε να τους προστατεύουμε ως ομογενείς. Αλλά στην Ελλάδα η μεσαιωνική χιλιόχρονη ιστορία διδάσκεται σε λιγότερο από ένα έτος σε γυμνάσιο και λύκειο ενώ οι ιστοριογράφοι της, η λογοτεχνική παραγωγή της, το σύνολο της γραμματείας της, δεν ξεπερνά πέντε κείμενα της Α΄Λυκείου. Χώρια ότι οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι πως οι Βυζαντινοί κατέστρεψαν τον αρχαίο πολιτισμό και τα χειρόγραφα και άλλα τέτοια τραγικά....να μη συνεχίσω και παρεκτραπώ, έναν τέτοιον ηλίθιο φραγκολεβαντίνο και ανιστόρητο βραβεύσαν για τα μυθιστορήματά του στη Γαλλία πριν μερικά χρόνια οι "μορφωμένοι" Γάλλοι - μακρύ το χέρι του Πάπα, μεγάλο το κόμπλεξ του με την ορθοδοξία.

Αθ. Αναγνωστoπουλος 4 Ιανουαρίου 2013 στις 11:59:00 μ.μ. EET  

Ο πρόεδρός τους πάντως για Ελλάδα μιλάει, και μάλιστα εκτενώς.

http://www.metopo.gr/article.php?id=3408

Προσωπικά κρατάω πολύ μικρό καλάθι, μου φαίνονται λίγο έξαλλα όλα αυτά.

Αλλά έχει ενδιαφέρον.

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 12:50:00 π.μ. EET  

@ΦΚΜΚ

Οι παρατηρήσεις σου είναι ορθές .Θα σταθώ στην επισήμανσή σου οτι ο όρος ''Ελληνας '' εμφανίζεται λίγο μετά τη πτώση του Βυζαντίου,συμπληρώνοντας οτι είναι καταγεγραμμένη ιστορικά η συμμετοχή των''Ελλήνων Στρατιωτών'' στη Μάχη του Φόρνοβο το 1495.Κατά τα άλλα με τη σειρά μου κι εγώ θα συμφωνήσω οτι στο ζήτημα των Ρωμιών όφειλε να επιδείξει τη στοιχειώδη ευαισθησία η ελληνική πολιτεία....

Μέντωρ

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 1:02:00 π.μ. EET  

Επίσης,φίλε ανώνυμε,καλό θα είναι να προσέχουμε τι λέμε.Ο θάνατος του Μακαριστού Α.Α κ' Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου προήλθε απο το γεγονός οτι ήταν καρκινοπαθής.Χρόνιος φορέας ηπατίτιδας C(για την οποία δ ε ν υπάρχει εμβολιασμός),χτυπήθηκε απο κίρρωση του ήπατος η οποία εν συνεχεία οδήγησε σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.Η συνέχεια γνωστή,δε βρέθηκε μόσχευμα κτλ.Ας μη πλάθουμε σενάρια και γινόμαστε γραφικοί!

Μέντωρ

Pro από Συμβασιλεύουσα 5 Ιανουαρίου 2013 στις 4:53:00 π.μ. EET  


Επιστολή του ΙΩάννη Δούκα Βατάτζη το 1230 προς Πάπα Ρώμης .

"Οι γενάρχαι της βασιλείας μου, οι από του γένους των Δουκών και Κομνηνών, ίνα μη τους λέγω, τους από γενών Ελληνικών άρξαντας επί πολλάς εκατοστύας ετών την αρχήν κατέσχον της κωνσταντινουπόλεως, ους και η της Ρώμης εκκλησία και οι ιεράρχαι προσηγόρευον Ρωμαίων αυτοκράτορας"

ολόκληρη εδώ στο πρωτότυπο .

http://www.enromiosini.gr/arthrografia/10819-%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%84-%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B1%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%84/

Υπάρχουν ίσως και αρχαιότερες πηγές , αλλά εγώ γνωρίζω αυτήν του 1230 .
Σίγουρα παλαιότερη του 1495 .

Οι Περισσότεροι Ρωμιοί είχαν αίσθηση τησ Ελληνικής καταγωγής τους .

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 10:28:00 π.μ. EET  

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 4 Ιανουαρίου 2013 8:04:00 μ.μ. EET

Έγραψες.......
Τελικά εμείς οι Έλληνες κερδίσαμε ένα κράτος και χάσαμε μια αυτοκρατορια...

Αντώνιος ο από ΕΛΔΥΚ

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 11:42:00 π.μ. EET  

@Pro απο Συμβασιλεύουσα

Καλη Χρονιά καταρχάς με υγεία!Ομολογώ οτι δεν το γνώριζα!Σε ευχαριστώ πολύ!

Μέντωρ

oikologia-gea 5 Ιανουαρίου 2013 στις 11:50:00 π.μ. EET  

Βρισκόμαστε στο έσχατο στάδιο παρακμής ενός έθνους.

Όταν αναφέρεσθε σε βιβλία, "αυτούς τα βιβλία τους ξεχνάνε", να είσθε σαφέστεροι.

Υπάρχουν βιβλία, όπως το σύγγραμμα του Αντιστρατήγου Φρ. Φράγκου, ο οποίος δημοσίευσε την εμπειρία του και της μελέτης του 6 ετών παραμονής στην Τουρκία!

Πρόκειται περί μιας μελέτης εις βάθος, με συνημμένο CD με διάφορα ενημερωτικά Παραρτήματα, άκρως διαφωτιστικά.

Υπάρχουν και πολλά άλλα καλά βιβλία στα οποία μπορεί κανείς να ανατρέξει, όπως το σύγγραμμα του Γεωργίου Μούρτου "Οι Αν-Ορθόδοξοι της Ορθοδοξίας". Εκεί θα βρείτε πλήθος στοιχείων απόλυτα τεκμηριωμένων!

Τώρα, αν ο κ. Τάδε, ιδιοκτήτης ενός τηλεοπτικού σταθμού, εξόδοις ημών των αγρίως φορολογουμένων ΕΛλήνων, "will aus der Scheisse Geld machen" (δεν το μεταφράζω διότι είναι ολίγον χυδαίο!), αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Γιατί δεν γυρίζομε και εμείς ταινίες εμπνευσμένες από την πλούσια ιστορία μας;

Ποιός εμποδίζει τόσες χιλιάδες Έλληνες πολίτες ψηφοφόρους να ψηφίζουν, διεστραμμένους, αμόρφωτους, ανιστόρητους και κάπως ηλίθιους ανθρώπους ή να τους βάζουν καθηγητές στα ΑΕΙ για να .... "διδάσκουν" .... υποτίθεται τους νέους μας;


Ευμένης Καρδιανός

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 12:19:00 μ.μ. EET  

@Μεντωρ

Καλη χρονια φιλε .
Και εγω το εμαθα πριν απο λιγο καιρο .
Δυστυχως αυτα που γραφει ο ΦΚΜΚ για την παιδεια μας ειναι 100% σωστα .
Εχει "παιξει" πολυ αναθεωρητισμος και συγκαλυψη με την ιστορια του Ελληνισμου οπως αυτη διδασκεται απο το νεο-Ελληνικο κρατος στο οποιο διαβιουμε . Αυτο εχει συμβει για να βγουμε πιο "φιλικοι" ως προιον προς ρωμαιοκαθολικους και λοιπους Ευρωπαιους με αμεσο επακολουθο την λαθος εντυπωση μας για μεγαλες ιστορικες περιοδους .

Pro απο Συμβασιλευουσα

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 12:29:00 μ.μ. EET  

@Φ&ΜΚ.

Ποιος είναι ο "ηλίθιος φραγκολεβαντίνος" που βραβεύτηκε στη Γαλλία πριν από μερικά χρόνια;

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 12:32:00 μ.μ. EET  

Ο όρος "Έλληνας" στους βυζαντινούς χρόνους όπως αναφέρθηκε παραπάνω σήμαινε ειδωλολάτρης-εθνικός και σίγουρα δεν ήταν πλεονέκτημα για κάποιον να τον χαρακτηρίζουν έτσι...
Αν αποκαλούσαμε Έλληνα κάποιον βυζαντινό στα χρόνια του Ιουστινιανού ή του Βουλγαροκτόνου, το πιθανότερο θα ήταν να τα λέγαμε με το σπαθί του... Μόνο προς τα τέλη της Αυτοκρατορίας άρχισε δειλά δειλά να μιλούν για Έλληνες και αυτό όχι τυχαία: η ίδια η Αυτοκρατορία κατέρρεε και την ίδια στιγμή λόγω της Αναγέννησης στη Δύση ανακάλυπταν ξανά τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Επόμενο ήταν να επηρεαστούν και στο Βυζάντιο κάποια φωτισμένα μυαλά (δυτικοσπουδαγμένα κυρίως) και να γράψουν σποραδικά για Έλληνες. Ποτέ όμως αυτό δεν έγινε η κυρίαρχη ιδεολογία της Αυτοκρατορίας.

Η Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν μια πολυεθνική αυτοκρατορία με την ελληνική γλώσσα να κυριαρχεί και με συνδετικό κρίκο την ορθοδοξία. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε αυτό που εννοούμε εμείς σήμερα ως ελληνική εθνική συνείδηση.
Ούτε ο όρος Ρωμιός σήμαινε αυτόματα και κάποιον ο οποίος έχει ελληνική εθνική συνείδηση.

Αυτή, η δημιουργία εθνικής συνείδησης δηλαδή, τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στον ελληνικό είναι παράγωγο του Διαφωτισμού, της Αμερικανικής λιγότερο και της Γαλλικής Επανάστασης περισσότερο, και των ιδεών τους. Με αφετηρία αυτές τις ιδέες οι ιδεολογικοί πατέρες της Ελληνικής Επανάστασης όπως ο Κοραής και ο Ανώνυμος της Ελληνικής Νομαρχίας θεωρούσαν την βυζαντινή περίοδο εποχή σκότους για τον Ελληνισμό.

Η μίξη εννοιών όπως Ελληνισμός, Βυζάντιο και Ορθοδοξία έγινε στα μετά της Επανάστασης χρόνια (περί τα μέσα του 19ου αιώνα χοντρικά) για λόγους σκοπιμότητας. Και αυτή η σκοπιμότητα δεν ήταν άλλη από την Μεγάλη Ιδέα που πρέσβευε πέρα από την εδαφική επέκταση και το "φωτισμό της Ανατολής". Αυτός ο "φωτισμός" ιδεολογικά κάπου έπρεπε να στηριχθεί ώστε να αποκτήσει και νομιμοποιητική βάση. Επινοήθηκε έτσι ο αποκλειστικά ελληνικός χαρακτήρας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ο όρος που τη συνόδευε, ο “Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός”.

Το παραπάνω αποτέλεσε την νέα εθνική ιδεολογία και ρίχθηκαν στο πυρ το εξώτερον οι φιλελεύθερες που γέννησαν την Επανάσταση. Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής τα πληρώνουμε ακόμη...

Και επειδή επικαλέστηκε κάποιος τον Παπαρρηγόπουλο: Ο Παπαρρηγόπουλος υπηρέτησε πιστά την παραπάνω ιδεολογία, έγραψε στρατευμένα για κείνη. Δεν συνέγραψε ιστορία απλά, δημιούργησε-κωδικοποίησε εθνική ιστορία που είχε ανάγκη τότε το νεοελληνικό κράτος ώστε να επιτύχει την ομογενοποίηση των πληθυσμών του και τη δημιουργία συνεκτικών δεσμών ανάμεσα σε πληθυσμούς που ίσως και να μην μπορούσαν να συνεννοηθούν σε κάποια κοινή γλώσσα. Και η ιστορία του σαφώς και επέτυχε το σκοπό της, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός αυτό.
Άλλες ανάγκες, άλλες εποχές. Το να επικαλούμαστε όμως το 2013 τον Παπαρρρηγόπουλο ως ιστορική πηγή είναι ατόπημα προς την επιστήμη της Ιστορίας....

Ανιστόρητος

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 1:27:00 μ.μ. EET  

Διαφωνω με τον Ανιστορητο 100% .
Αυτη ειναι η δυτικοστροφη παλια αποψη την οποια τωρα αφηνουμε πισω.
Η ιδια ανιστορητη αποψη η οποια κατηγορει τον λαο της Πολης το 1453 που δεν ηθελε την ενωση , ενω η "ενωση" υπογραφτηκε απο τον παλαιολογο , αλλα παρολα αυτα ο Παπας δεν εστειλε ΠΟΤΕ τις ενισχυσεις που ειχε υποσχεθει . Η ιδια Ανιστορητη αποψη που αποκρυβει τις γενοκτονικες επιδρομες των κελτων εκει γυρω στα 270πχ απο την ιστορικη μνημη οι οποιες ηταν αντιστοιχες των περσικων και οι νικες μας το ιδιο λαμπρες , προφανως επειδη "οι γερμανοι ειναι φιλοι μας" . Εχουμε κειμενα στο ανωτερο επιπεδο , το Αυτοκρατορικο , τα οποια μας λενε οτι τουλαχιστον απο την εποχη των Κομνηνων , υπαρχει αντιληψη της Ελληνικοτητας . Και πως να μην υπαρχει οταν το 60-70% των κατοικων ειχε Ελληνικη καταγωγη και οι υπολοιποι θα ηθελαν να ειχαν? Διαβαστε λιγο Ρανσιμαν αν δεν σας κανει ο Παπαρηγοπουλος . Αυτος ειναι Σκοτζεζος και δεν εχει παρει ουτε εναν Οβολο απο την Ελλαδα . Και αυτος παιζει το παιχνιδι του Ελληνο Χριστιανισμου?
Φυσικα κανεις δεν μπορει να αμφισβητησει οτι τα πρωτα χρονια της αυκρατοριας , αυτα που ακολουθησαν τα χρονια των διωγμων των Χριστιανων η λεξη Ελληνας δεν ειχε φυλετικη ενοια και δεν ηταν καθολου τιμητικη . Να μην κραταμε ομως μονο αυτα και αποκρυβουμε τεχνιεντως το δευτερο μισο της αυτοκρατοριας οπου η λεξη Ελληνας ειχε φυλετικη ενοια .
ΥΓ1. Προσωπικα θεωρω πατερα της Ελληνικης επαναστασης τον Πατροκοσμα , ο οποιος γυρισε με τα ποδια ολοκληρη σχεδον την σκλαβωμενη πατριδα , μιλησε με τον λαο , ανεστησε το σκλαβωμενο Εθνος και το προετοιμασε για την επανασταση . Οταν κυρητε ο Πατροκοσμας μαζευε χιλιαδες Ελληνες . Ποιος απο ολους αυτους τους Ελληνες ειχε ακουσει για τον Κοραη και πως;
Φυσικα φιλε Ανιστορητε , σου υπενθημιζω οτι τοτε δεν υπηρχε τηλεοραση . Τα ψευδη πρεπει να κοπουν .

ΥΓ2. Τα λιγα πρωτοτυπα κειμενα που γνωριζω και οι λιγες ιστορικες πηγες που υπαρχουν πλεον ελευθερες (και γνωριζω)δεν μου αφηνουν κανενα περιθωριο να αμφισβητησω το γεγονος οτι ο Ανιστορητος αποδυκνειεται στρατευμενος κατα του Ανατολικου Ρωμαιηκου και του Ελληνο -Χριστιανισμου .

Υγ3 . Απαντω μεσω κινητου και δεν εχω χρονο για διορθωσεις . Συγνωμη .

Pro απο Συμβασιλευουσα.

KΛΕΑΝΘΗΣ 5 Ιανουαρίου 2013 στις 1:54:00 μ.μ. EET  

Φίλε Μέντωρα, καλή χρονιά,
H αλλαγή στην σημασία του όρου ΄΄Έλλην΄΄ από απαξιωτική θρησκευτική άρχικά, σε δηλωτική εθνότητος της Αυτοκρατορίας φαίνεται ήδη πρίν από το 1204. Ο Τιμαρίων από την Καππαδοκία περιγράφει τον 12ο αιώνα την πανήγυρη του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κάνοντας χρήση του όρου Έλλην με καθαρά εθνική σημασία, τονίζοντας μάλιστα την ευρύτητα των περιοχών που κατοικούν ( ΄΄…πάντοθεν και παντοίος Ελλήνων των απανταχού…΄΄ ) αλλά και την διαφορά στην προφορά τους ανά περιοχή, η οποία προκαλεί τον γέλωτα.
Επίσης έχει σημασία ότι από το 1081 εμφανίζεται -και καθιερώνεται αργότερα- σε χρυσόβουλα ως επίσημη ονομασία της αυτοκρατορίας των Κομνηνών ο όρος Ρωμανία αντί για ΄΄η των Ρωμαίων ηγεμονία΄΄ και συναφείς. Ο όρος ΄΄Ρωμαίος΄΄ παραμένει αλλά σημαίνει πλέον κάτι διαφορετικό.

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 2:00:00 μ.μ. EET  

Για να μην θεωρητικολογουμε ασυστολως , θα ηθελα ο ανιστορητος να μου αναλυσει την επιστολη του Ιωαννη δουκα Βαταζη προς τον Παπα και την αναφορα του Αυτοκρατωρσ περι της Ελληνικης του καταγωγης. 1230 μχ .

Tyler Durden 5 Ιανουαρίου 2013 στις 2:08:00 μ.μ. EET  

Ανιστόρητε δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο για το πως ο Παπαρηγόπουλος μετέτρεψε σε μία νύχτα την Ρωμαική υποδούλωση σε Ελληνική Αυτοκρατορία. Αυτό θέλαμε να ακούσουμε πριν ένα αιώνα αυτό συνεχίζουμε να πιστεύουμε σήμερα. Προσπαθούμε ακόμη να μεταφέρουμε την μεσαιωνική ιστορία στον 21 αιώνα και να χαράξουμε πολιτική...

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 4:00:00 μ.μ. EET  

@ΚΛΕΑΝΘΗ
Φίλε μου καλή χρονιά και σε σένα!Σε ευχαριστώ επίσης,κάθε πληροφορία-γνώση καλοδεχούμενη!

Μέντωρ

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 5 Ιανουαρίου 2013 στις 10:29:00 μ.μ. EET  

4. Η ελληνική επανάσταση όταν ξέσπασε, αν και έγινε σε κάκιστη συγκυρία, γρήγορα κέρδισε τη συμπάθεια των Ευρωπαίων εξαιτίας του φιλελληνισμού που κυριαρχούσε από την Αναγέννηση και μετά. Σε κάποιο βαθμό αυτό οδήγησε και στην απελευθέρωση. Στην ευρωπαϊκή σκέψη όμως το Βυζάντιο υπήρξε ένα δυσάρεστο χιλιόχρονο διάλλειμα, χίλια χρόνια κατάρρευσης μιας αυτοκρατορίας. Τα αίτια για αυτό είναι αρκετά. Ο αγώνας για την κυριότητα του τίτλου «αυτοκράτωρ των Ρωμαίων», οι πόλεμοι ανάμεσα στο Βυζάντιο και τους Νορμανδούς, η παπική μνησικακία για την αποτυχία του να ελέγξει την ανατολή, η αντίληψη ότι το Βυζάντιο είναι μια εποχή παπαδοκρατίας και ότι η ορθόδοξη εκκλησία είναι ίδια με την παπική, η (ψευδέστατη) ταύτιση ελληνικού και δυτικού μεσαίωνα που διαφέρουν μέρα με τη νύχτα. Ολόκληρη η βυζαντινή ιστορία θεωρείται απλώς παρακμή: αρκεί να διαβάσει κανείς το βασικό για τη δυτική ιστοριογραφία βιβλίο του Edward Gibbon, The History of the Decline and Fall of the Roman Empire που είναι και σαφώς αντιχριστιανικό αλλά ουσιαστικά για το Βυζάντιο συμφωνεί με τους παπικούς. Θρησκευόμενοι και οπαδοί του διαφωτισμού, για διαφορετικούς λόγους, αγνόησαν και περιφρόνησαν το Βυζάντιο και πέρασαν την αντίληψη αυτή και στους νεοέλληνες. Η βαυαροκρατία, με την ακραία αρχαιολατρία της , προσπάθησε να εξαφανίσει τα ίχνη του βυζαντινού πολιτισμού θεωρώντας τα τούρκικα κατάλοιπα. Γενιές ολόκληρες ελλήνων διανοουμένων ακολούθησαν αυτή τη λογική έως και σήμερα.
5. Ο Παπαρηγόπουλος δεν είχε άδικο στη σκέψη του ούτε κατασκεύασε κάτι: είδε και κατέγραψε μια πολιτιστική συνέχεια που άλλοτε είναι ισχυρότερη και άλλοτε ασθενέστερη αλλά, με βάση τουλάχιστον τα κείμενα, πάντοτε παρούσα. Ήδη την καταγράφει ο Ισοκράτης στον Πανηγυρικό του και την επικαλούνται ο Αγησίλαος και ο Αλέξανδρος στις εκστρατείες τους στη Ασία. Σε ευρεία κλίμακα βέβαια και ως ευρέως διαδεδομένη συνείδηση ταυτότητας την εντοπίζουμε, όπως ανέφερα πριν, στην υστεροβυζαντινή εποχή. Το ότι στα δυτικά κράτη η έννοια της εθνικής συνείδησης είναι γέννημα του18ου αιώνα δε σημαίνει καθόλου ότι το ίδιο ισχύει και για μας. Αυτό θα συνιστούσε εξαιρετικά στενή και περιοριστική χρήση του όρου. Ούτε άλλωστε η κατασκευή του έθνους της Βουλγαρίας λ.χ έγινε με ανάλογους όρους αυτών του Βελγίου, ή της Γερμανίας με την Αγγλία ή Γαλλία. Μπορεί τέλος κανείς να κατηγορήσει την ιστορία του Παπαρηγόπουλου για πολλά και σίγουρα είναι ξεπερασμένη, τη συμβουλευόμαστε ακόμη όμως γιατί το μάτι του έκοβε καλά τις καταστάσεις και τα πρόσωπα παρά τις κατά καιρούς προχειρότητες και εμπάθειές του. Δεν κατασκευάζει μια εθνική αφήγηση: αφηγείται μια υπάρχουσα εθνική ιστορία.
6. Σήμερα η μελέτη του μεσαιωνικού ελληνικού πολιτισμού έχει προχωρήσει αρκετά. Ωστόσο τα στερεότυπα καλά κρατούν. Είτε από διάθεση να θεωρηθεί το έθνος ως «φαντασιακή κοινότητα», είτε επειδή η εθνική συνείδηση πρέπει υποχρεωτικά να ξεκινά ή να κατασκευάζεται τον 18ο αιώνα, είτε επειδή οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν καλοί και άξιοι αλλά ο χριστιανισμός ήρθε και τον κατέστρεψε, είτε επειδή φταίνε οι Εβραίοι που εφεύραν τον χριστιανισμό για να μας καταστρέψουν , το Βυζάντιο πρέπει να γίνει κάτι αλλότριο, το μη ελληνικό. Το Βυζάντιο υπήρξε εξ αρχής και ελληνικό· τελείωσε σχεδόν εξολοκλήρου ελληνικό διαμορφώνοντας την ταυτότητα του νεοέλληνα με τα καλά του και τα στραβά του. Όσοι το προσέγγισαν απροκατάληπτα βρήκαν έναν ολόκληρο κόσμο που μας μοιάζει απίστευτα. Όπως όμως απίστευτα μοιάζουμε και με τους αρχαίους μας προγόνους, ίσως περισσότερο στα στραβά τους παρά στα καλά τους. Και επιμένω: ο κοινός βυζαντινός πολιτισμός παραμένει ακόμη το βασικότερο όχημα για να προσεγγίσει και να ενισχύσει το ελληνικό κράτος ομάδες όπως οι ελληνορθόδοξοι του Λιβάνου ή της Συρίας και να δημιουργήσει εθνικό lobby. Οι Τούρκοι το παλεύουν με όχημα την περίοδο των σουλτάνων που οι Άραβες δε θέλουν καν να θυμούνται. Το Βυζάντιο αντίθετα έχει αφήσει θετικές μνήμες στους λαούς των Βαλκανίων, στη Ρωσία και στους Άραβες χριστιανούς.

Ανώνυμος 5 Ιανουαρίου 2013 στις 11:06:00 μ.μ. EET  


" Το παραπάνω αποτέλεσε την νέα εθνική ιδεολογία και ρίχθηκαν στο πυρ το εξώτερον οι φιλελεύθερες που γέννησαν την Επανάσταση. Τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής τα πληρώνουμε ακόμη..."

Ναι ........ οι φιλελευθερες(ιδεες προφανως) του τυπου "για του Χριστου την πιστη την Αγια και της πατριδος την ελευθερια"

"Να λετε πρωτα υπερ πιστεως και μετα υπερ πατριδας" Κολοκοτρωνης

"Θα μου πειραξουν την πιστη μου και εγω δεν θα αντιδρασω;" Μακρυγιαννης

Καποιοι εδω μεσα δεν εχουν καταλαβει οτι η προσπαθεια " ταξικοποιησης" και "απο-Χριστιανοποιησης" της Ελληνικης επαναστασης του 21, επαψαν να εχουν αποτελεσμα , καπου μεταξυ της πτωσης της Σοβιετικης Ενωσης και της διαδοσης του διαδυκτιου . Περαστικά .

@tyler durden . Δεν υπαρχεις ρε φιλε .

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 6 Ιανουαρίου 2013 στις 2:17:00 π.μ. EET  

Το πρώτο μέρος που δεν στάλθηκε εκ παραδρομής:

1. Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διήρκεσε κοντά χίλια χρόνια. Εννοείται ότι αυτό που ονομάζουμε εθνική συνείδηση αρχίζει σπερματικά να διαμορφώνεται την υστεροβυζαντινή εποχή και μετά τη συρρίκνωση της αυτοκρατορίας σε πληθυσμούς οι οποίοι είχαν ήδη εξελληνιστεί από την ελληνιστική εποχή (Μικρά Ασία) ή αργότερα (σλαβικοί πληθυσμοί στον ηπειρωτικό κορμό της κυρίως Ελλάδας). Το πότε ακριβώς ξεκινά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, οπωσδήποτε όμως φαίνεται κάπως καθαρότερα μετά το 1204 οπότε το Βυζάντιο (αποτυχημένος όρος αλλά τελικά καθιερώθηκε) διεξάγει διμέτωπο πολιτικό/στρατιωτικό και πολιτιστικό αγώνα ενάντια σε Φράγκους και Τούρκους (αρχικά τους Σελτζούκους).
2. Σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας η έννοια της κοινότητας των Ελλήνων (κοινή θρησκεία, κοινή γλώσσα αναφοράς, κοινή πολιτιστική κληρονομιά) διατηρήθηκε μέσω της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Η ορθόδοξη εκκλησία σαφώς αποδεχόταν τις οφειλές της στην αρχαία ελληνική γραμματεία (άλλωστε ό,τι διασώθηκε από αυτήν ήταν επίτευγμα της εκκλησίας και έπειτα πέρασε στη Δύση την εποχή της Αναγέννησης). Σαφώς επίσης παρέδιδε – σε όσους μπορούσε και όταν μπορούσε – μια παιδεία στηριγμένη στην αρχαία ελληνική γραμματεία, με έμφαση στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και, φυσικά, στα ελληνικά εκκλησιαστικά κείμενα. Δεν επιχείρησε να κατασκευάσει κάτι που δεν υπήρχε· κράτησε το ίδιο με το Βυζάντιο μοντέλο αναλαμβάνοντας η ίδια το ρόλο και του αυτοκράτορα. Υπήρξαν και ομάδες που έβλεπαν τον σουλτάνο ως κοσμική εξουσία στη θέση του αυτοκράτορα αλλά αυτό φαίνεται περισσότερο την εποχή που ο ελληνικός διαφωτισμός ασκούσε έντονη κριτική στις παθογένειες της εκκλησίας: εξαγορά αξιωμάτων, διαπλοκή με οθωμανική εξουσία, φιλοχρηματία και εκμετάλλευση του ποιμνίου .
3. Ο ελληνικός διαφωτισμός ξεκίνησε από τον ευρωπαϊκό ωστόσο διαφέρει από αυτόν στο ότι πρώτιστος στόχος του ήταν η απελευθέρωση του έθνους και έπειτα κοινωνικές αλλαγές. Πολιτικά κυμάνθηκε από την φωτισμένη δεσποτεία (όσο ήταν ισχυρή η κηδεμονία της εκκλησίας) έως την δημοκρατία (στη φάση από το 1774 και ιδίως από το 1789 και μετά). Θεώρησε αυτονόητη την ύπαρξη του έθνους των Ελλήνων και εντάσσει σε αυτό όλους τους αποδέκτες της ελληνικής παιδείας και θιασώτες της επανάστασης για την ίδρυση κράτους. Ως συνεκτικό στοιχείο της εθνότητας θεώρησε τη γλώσσα και γι’ αυτό και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το γλωσσικό ζήτημα συγκρουόμενος με την εκκλησία που είχε διαμορφώσει πια πολύ συντηρητικές θέσεις. Μια και το αναφέραμε, το Πατριαρχείο δεν ευνοούσε ιδιαίτερα τον κατακερματισμό του ποιμνίου του σε έθνη αλλά, πέρα από κάποιους υπερσυντηρητικούς κύκλους γύρω από τον Γρηγόριο τον Ε΄, υπήρχαν και πολλοί ιεράρχες που οργανώθηκαν στη Φιλική εταιρεία και προώθησαν την ιδέα της απελευθέρωσης . Πάντως ο Διαφωτισμός αντιμετώπισε μάλλον απαξιωτικά το Βυζάντιο εξαιτίας της εγκόλπωσής του από τους εκκλησιαστικούς φορείς αλλά και εξαιτίας της αρνητικής του σύγκρισης με τον εξιδανικευμένο από τους δυτικούς αρχαίο κόσμο και πολιτισμό. Όπως όμως σωστά επεσήμανε ο Pro, οι περιοδείες και η διδασκαλία του Κοσμά Αιτωλού είχαν σαφώς μεγαλύτερη απήχηση στις ευρείες λαϊκές μάζες των Ελλήνων από τις απόψεις του Κοραή (που υιοθετεί και κάποιες φιλοπροτεσταντικές θέσεις κάτι που μπορεί να δει κανείς και σε άλλους οπαδούς του διαφωτισμού όπως τον Θεόφιλο Καΐρη και αργότερα και στο Ροΐδη ή τον Λασκαράτο)

ΑΧΕΡΩΝ 6 Ιανουαρίου 2013 στις 3:43:00 π.μ. EET  

@Pro & Φκμκ
Ἀπολαμβάνω τήν σύμπλευσή σας,ελπίζω να μήν σας βασκάνω και υποτροπιάσετε.
=====================================
@5/1/2013 11:06 μ.μ
Δέν ὴταν μία ενιαία και τυποποιημένη Ελλάς που επαναστάτησε το ΄21.
Υπήρχαν οι πρόκριτοι και ο λαός της ηπειρωτικής χώρας,οι καραβοκύρηδες των νησιῶν,οι λόγιοι,ο κλήρος,οι φυτευτοί Φαναριώτες,ο Ελληνισμός της διασπορὰς,οι επιμέρους τάσεις και επιρροές,ακόμη και οι φιλέλληνες.
Για τις λα'ι'κές μάζες έχεις δίκηο,ἀλλά ἦσαν οι μόνες που δέν μπορούσαν να περάσουν "γραμμή".
Ἔτσι,η ερμηνεία δόθηκε κατά παραγγελία,και ανάλογα με τις κυρίαρχες επιλογές.

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 7:46:00 μ.μ. EET  

Μεταπολιτευτικά, διάφορα λεβεντόπαιδα τα είχαν βάλει με τον Παπαρηγόπουλο, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχε γράψει ..... papers για να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς του. Κάτι Ρούσοι κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Τα παιδιά δεν ήξεραν Γερμανικά αλλά μόνο αγγλικούλια ......

Αργότερα, κάποιοι τους περιάρπαξαν και εσιώπησαν.

Κατά τον αείμνηστο Ρένο Αποστολίδη, οι Γερμανοί Αρχαιολόγοι και Ιστορικοί ήσαν οι καλλίτεροι επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν την Αρχαία Ελλάδα.
Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος Αντώνιος Δημητρίου Κεραμόπουλος, Μέλος και Πρόεδρος της Ακαδημίας ΑΘηνών, τιμής ένεκεν Μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας επέστρεψε τα διάσημα εις ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν κατά την Κατοχή οι Γερμαναράδες επέτρεψαν στους Βουλγάρους να καταλάβουν την Θράκη μας και την Ανατολική Μακεδονία μας.

Υπήρχε πάντοτε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως προεξάρχοντα του Πάπα της Ρώμης.

Βυζάντιο την ονόμασε γύρω στο 1562, δηλαδή 109 χρόνια μετά την Άλωση, ο Γερμανός καλόγερος και φιλόσοφος Hieronymus Wolf.

Ο Η.Wolf ήταν φανατικός εχθρός της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, διεστραμμένος θρησκευτικά, μισών παν τι το Ελληνικόν.

Αυτός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο Βυζάντιο και Βυζαντινός για να αναφερθεί στην Ιστορία της Ανατολικής Αυτοκρατορίας, δανειζόμενος αυτές τις προσηγορίες από την ονομασία της Κωνσταντινουπόλεως κατά την αρχαιότητα και μέχρι το 330 μ.Χ. Τότε, ο Κωνσταντίνος ο Μέγας της έδωσε το δικό του όνομα.

Ως γνωστόν ουδέποτε υπήρξε άλλη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από αυτή των Ελληνορθοδόξων.

Σας παραπέμπω στον Ράνσιμαν ή στην κυρία Αρβελέρ η οποία θεωρεί, ΣΗΜΕΡΑ, ότι πρωτεύουσα της Ελλάδος και των Ελλήνων είναι η Κωνσταντινούπολις....!

Εάν οι Έλληνες ήσαν Τούρκοι ... ή Σκοπιανοί και είχαν τέτοιους ιστορικούς τίτλους, θα απαιτούσαν την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, την Βασιλεύουσα και τα Άγια Χώματα των άλλων τμημάτων τα οποία νέμονται οι αγνώμωνες, άτιμοι και επίβουλοι όμοροι γείτονές μας!


Φιλικά

Ευμένης Καρδιανός

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 7:51:00 μ.μ. EET  

Ενδιαφέρον πολύ είναι καιτο βιβλίο του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Παπασωτηρίου "Υψηλή Βυζαντινή Στρατηγική", το οποίο περιέχει πλήθος πληροφοριών για την χιλιετή Ελληνική Αυτοκρατορία.

Αυστριακός μελετητής της Ιστορίας, πριν από 25 χρόνια μου είπε -Εσείς οι Έλληνες είχατε 1000 χρόνια την Ανατολική Αυτοκρατορία!

Ε.Κ.

Οδυσσέας 6 Ιανουαρίου 2013 στις 8:08:00 μ.μ. EET  

Το συγκεκριμένο βιβλίο το είχαμε παρουσιάσει το 2009:
http://www.enkripto.com/2009/12/blog-post_21.html

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 8:24:00 μ.μ. EET  


Δυστυχώς την σκυτάλη της αλλοίωσης της ιστορίας , από τους εχθρούς της πατρίδας την πήραν τώρα οι νεοπαγανιστές για τους οποίους οι έννοιες Έλλην και Χριστιανός ή Ρωμιός , είναι αντίθετες . Αυτοί έχουν επιστρέψει εκεί γύρω στα 600μχ , την περίοδο μετά τους διωγμούς των χριστιανών , όταν ακόμα Έλλην σήμαινε "εθνικός" .

Δόξα τω Θεώ η αλήθεια έχει γίνει γνωστή πλέον σε μεγάλο μέρος της νέας γενιάς και τα ψεύδη δεν περνάνε . Συγχαρητήρια στο ΕΝΚΡΥΠΤΩ για το πολυ υψηλό επίπεδο θεμάτων αλλά και σχολιαστών . Μακάρι όλα τα μπλογκς να το φτάσουν . Τότε θα δούμε μια νέα Ελλάδα . Μια νέα Ρωμανία .

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΜΕ ΦΩΤΙΣΗ .

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 8:38:00 μ.μ. EET  

Οδυσσέα,

Χρόνια Πολλά Καλή Χρονιά με Υγεία,σε Σένα και την Οικογένειά Σου, καθώς και σε Όλους του Συντελεστές του "Εν Κρυπτώ".

Φιλικά

Ευμένης καρδιανός

Ανώνυμος 6 Ιανουαρίου 2013 στις 9:35:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Οδυσσέα,

Το θυμάμαι, επίσης θυμάμαι και ένα άλλο σχετικό με αυτό του κ. Παπασωτηρίου σύγγραμμα νομίζω του Lutwak.

Φιλικά

Ε.Κ.

Οδυσσέας 6 Ιανουαρίου 2013 στις 10:19:00 μ.μ. EET  

@ Ε.Κ.:

Ευχαριστώ για τις ευχές, αντεύχομαι Καλή Χρονιά, με Υγεία και ό,τι άλλο επιθυμείς.

Πράγματι είχαμε παρουσιάσει το βιβλίο του E. Luttwak "The Grand Strategy of the Byzantine Empire" εδώ και μια σχετική τηλεοπτική του συνέντευξη εδώ.

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2013 στις 11:32:00 π.μ. EET  

Για οσους ενδιαφέρονται εξαιρετικά διαφωτιστικό είναι το "1204 η διαμόρφωση του νεώτερου ελληνισμού" του Καραμπελιά http://www.protoporia.gr/1204-i-diamorfosi-toy-neoteroy-ellinismoy-p-288163.html το προτείνω ανεπιφυλακτά!
τεκμηριωμένο, μαχητικό, ακριβές και με πάθος.

Tyler Durden 7 Ιανουαρίου 2013 στις 12:48:00 μ.μ. EET  

Παίρνουμε ότι μας αρέσει από τον Παπαρηγόπουλο και όλα τα άλλα τα απορρίπτουμε καθώς "έχει περάσει ένας αιώνας από τότε και κάποια πράγματα δεν ισχύουν σήμερα". Πόσοι άραγε ενστερνίζονται το "Ἑλληνικόν ἔθνος ὀνομάζονται ὅλοι οἱ ἄνθρωποι, ὅσοι ὁμιλοῦσι τὴν Ἑλληνικὴν γλῶσσαν, ὡς ίδίαν αὐτῶν γλώσσαν." και είναι έτοιμοι να υποστούν και τις συνέπειες της αντίστροφης εφαρμογής του? Δεν είμαι ούτε νεοπαγανιστής ούτε ζω στο 600μ.Χ. απλά πιστεύω ότι ήρθε η εποχή να ξεφύγουμε από την εθνικά συμφέρουσα θεώρηση της ιστορίας και να εξετάσουμε κάποιες απόψεις της ιστορίας (μας?) που ίσως δεν μας κάνουν τόσο περήφανους...Ελληνικά μιλούν στην Μ.Ανατολή από τα ελληνιστικά χρόνια και χριστιανοί γίναν επί Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ κοινής ιστορίας και κοινής καταγωγής κοινής γλώσσας και εθνική συνείδησης. Ακούγεται το ίδιο παράδοξο και γραφικό όσο το να διεκδικεί η Αλβανία τους Αρβανίτες (Ανδρέας Μιαούλης,Ανδρούτσος,Μπουμπουλίνα, Μπότσρης, Πάγκαλος) ή η Ρουμανία τους Βλάχους (Αβέρωφ,Σίνας). Ευτυχώς φτάσαμε στο 2013 και τέτοιες απόψεις ακούγονται μόνο σε επιχορηγούμενα site όχι στο εν κρυπτώ. Καλή χρονιά

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2013 στις 1:48:00 μ.μ. EET  


ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ
7 Ιανουαρίου 2013 11:32:00 π.μ. EET

Όντως το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά "Το 1024 και η Διαμόρφωση του Νεώτερου Ελληνισμού" είναι άκρως διαφωτιστικό και εμπεριέχει σπουδαία στοιχεία για τον Νεώτερο Ελληνισμό και την Ελληνική Χιλιετή Αυτοκρατορία.

Εκεί, βρίσκει κανείς πλήθος στοιχείων και για τους υποτιθέμενους "Φιλλέληνες τύπου Τόϋνμπη", οι οποίοι συστηματικά διαστρέφουν ή εμποδίζουν, με κάθε τρόπο, την ορθή μελέτη της αληθινής Ελληνικής Ιστορίας!


Ε.Κ.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 7 Ιανουαρίου 2013 στις 3:13:00 μ.μ. EET  

@Tyler Durden
Αν κάποιος πάει με τον Παπαρηγόπουλο ως ευαγγέλιο προφανώς θα πλανηθεί. Έχει την αξία της η ιστορία του αλλά κύλησε έκτοτε πολύ νερό στο αυλάκι. Η καθομιλούμένη από τους ελληνικούς πληθυσμούς γλώσσα πάλι, ως κριτήριο εθνικής συνείδησης, είναι τελείως άστοχη επιλογή γιατί όχι μόνο αφήνει από έξω τουρκόφωνους, σλαβόφωνους,αλβανόφωνους και βλαχόφωνους έλληνες - ενδεχομένως και αραβόφωνους - αλλά χειρότερα, θα καθιστούσε "έλληνες" τους Τουρκοκρητικούς ή τους Βαλαάδες ή και τους Τσάμηδες που μιλούσαν και ελληνικά. Άλλο λοιπόν η γλώσσα που μιλάς και άλλο η γλώσσα στην οποία στοχεύεις ως γλώσσα παιδείας δικής σου και των παιδιών σου. Επιπλέον στον βαλκανικό χώρο η μακροχρόνια τουρκική κατάκτηση κράτησε ζωντανή τη διαίρεση των πληθυσμών με βάση τη θρησκεία καθορίζοντας έτσι καταλυτικά τις εθνικές επιλογές πληθυσμών με ακαθόριστη εθνική συνείδηση. Ακόμη και ενδοεκκλησιαστικής φύσεως διαφοροποιήσεις (Πατριαρχείο/Εξαρχία) δημιουργήθηκαν ως όχημα για εθνικές διεκδικήσεις και καθόρισαν εθνικές συνειδήσεις.

Ανώνυμος 7 Ιανουαρίου 2013 στις 4:51:00 μ.μ. EET  

“Πατέρας της Επανάστασης είναι ο Κοσμάς ο Αιτωλός και αυτή έγινε για του Χριστού την πίστη”! Τι να συμπληρώσει κανείς σε αυτά τα θέσφατα, ο καθένας πιστεύει όσα και ό, τι θέλει.. Ιστορικά πάντως τα παραπάνω είναι παντελώς αστήρικτα.. (Που πάντως και να μάθετε μερικοί πως ο Ρήγας αλλά και οι Φιλικοί ανήκαν σε μασονικές στοές! Και πως και η ίδια η Φιλική Εταιρεία ακόμα είχε οργανωθεί για λόγους συνωμοτικούς στα πρότυπα τέτοιων στοών (Απόστολοι κλπ)..)

Για τη θέση της επίσημης εκκλησίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη επανάσταση μπορείτε να την πληροφορηθείτε από την “Πατρική διδασκαλία”, έργο του 1798 και με πιθανό συγγραφέα τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε'. Αποτελεί μνημείο σκοταδισμού, υποταγής, και ραγιαδισμού απέναντι στον οθωμανό δυνάστη.

Στην “Πατρική διδασκαλία” απάντησε ο Α. Κοραής με το έργο του “Αδελφική διδασκαλία” (1798), μελετήστε το και αυτό και μετά συζητάμε ποιος γέννησε-στήριξε ιδεολογικά την Επανάσταση.
Επίσης διαβάστε και την “Ελληνική Νομαρχία” του Ανωνύμου του Έλληνος (1806), το κατεξοχήν επαναστατικό μανιφέστο των υπόδουλων Ελλήνων.

Για όσους πάντως θέλουν να ξεφύγουν από τους ιστορικούς μας μύθους που καλλιεργεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα αγκαλιά με την Εκκλησία, και τολμούν να αντιμετωπίσουν το παρελθόν μας χωρίς φόβο θα προτείνω δυο ευκολοδιάβαστα βιβλία, επιστημονικώς επαρκέστατα, και απολύτως παραδεκτά από το σύνολο των ιστορικών επιστημόνων:

Douglas Dakin, Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία 1821-1833, ΜΙΕΤ, Αθήνα, 1989
Douglas Dakin, Η ενοποίηση της Ελλάδας 1770-1923, ΜΙΕΤ, Αθήνα, 1998

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν μια καλή αφετηρία ώστε να εμβαθύνουν περαιτέρω όσοι το επιθυμούν.
Επιπλέον αν κάποιοι θέλουν να μελετήσουν το ιδεολογικό υπόβαθρο που γέννησε την Επανάσταση, ας προστρέξουν στο Π. Κιτρομηλίδης, Νεολληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες, εκδόσεις επίσης ΜΙΕΤ.


Τώρα τους χαρακτηρισμούς “νεοπαγανιστές, δυτικόστροφοι, εχθροί του Έθνους και της πίστης μας, κλπ” θα τους προσπεράσω, ο καθένας γράφει και σχολιάζει με τον τρόπο και τις δυνατότητες που διαθέτει.
Επίσης το να γράφουμε με bold δεν προσδίδει παραπάνω βαρύτητα στα επιχειρήματα μας, ούτε βέβαια βοηθά τους έχοντες πρόβλημα όρασης. Αυτοί θα βοηθηθούν μόνο μεγαλώνοντας το μέγεθος της γραμματοσειράς μέσα από τον φυλλομετρητή τους, browser κοινώς.

Ευχαριστώ επίσης για την υπενθύμιση από κάποιον σχολιαστη πως τον 19ο αιώνα δεν υπήρχε τηλεόραση, ειλικρινά δεν το γνώριζα! Μου άνοιξε τα μάτια.....

Και κάτι γενικότερο περί Ιστορίας: Η ιστορική επιστήμη δεν είναι σαν τα μαθηματικά όπου 1+1=2 αλλά θεωρητική επιστήμη. Στην μελέτη των ιστορικών στοιχείων και στην ερμηνεία τους κυρίως πάντα υπεισέρχετε ως ένα βαθμό το υποκειμενικό στοιχείο. Αυτό όμως είναι άλλο και άλλο το να λέει ο κάθε μη ιστορικός επιστήμονας ό,τι θέλει, γεγονός που συμβαίνει κατεξοχήν στο χώρο της Ιστορίας. Για παράδειγμα, ένας μανάβης (ή όποιο άλλο επάγγελμα θέλετε) έχει εύκολα άποψη περί Ιστορίας, δεν θα τολμούσε όμως ποτέ να διατυπώσει άποψη περί ανώτερων μαθηματικών ή χημείας.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ, όπου προσωπικές απόψεις μη ειδικών επί το πλείστον, προβάλλονται ως ιστορικές αλήθειες. Κακό δεν είναι αυτό, κακό είναι να μην δεχόμαστε την αντίθετη άποψη, και να εκτοξεύουμε χαρακτηρισμούς και αφορισμούς.
Οι διαφωνούντες μαζί μου ας μην πουν στον κόπο να καταφύγουν σε προσωπικούς χαρατηρισμούς, δεν πρόκειται να επανέλθω.



Ανιστόρητος (μανάβης στο επάγγελμα...)

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2013 στις 11:22:00 π.μ. EET  

πάλι λόγια, λόγια, λόγια! ποιός και γιατί έκανε την Επανάσταση, Φιλική Εταιρεία, μασώνοι, στοές,Εκκλησία και πάει λέγοντας!

"....από τους ιστορικούς μας μύθους που καλλιεργεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα."

ωραία! μεθαύριο στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου να αρχίσω τις αναλύσεις στην κόρη μου (Στ΄Δημοτικού)για τον Κοραή,τους Φαναριώτες, ποιός και ΑΝ έγινε Επανάσταση το '21, για τον Π.Π.Γερμανό, να βαλω και λίγο Κορδάτο;; και τους προύχοντες των νησιών και;;; σας ερωτώ ΚΑΙ;;;!!!
Οι σκοπιανοί και κάθε καρυδιάς καρύδι ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ τα ψέματα που του σερβίρουν μέχρι θανάτου!! κι εμείς ΕΔΩ δηλητήριο στο δηλητήριο! φτάνει ρε παιδιά! έχουμε τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης και την κάθε κα ρεπούση! ΦΤΑΝΕΙ!! Εντάξει, ΤΙΠΟΤΕ δεν έγινε όπως τα μάθαμε, ΟΛΑ σκηνοθετημένα από τον Κόπολα, ΑΦΗΣΤΕ εμάς και τα παιδιά μας όπως τα έχουμε μεγαλώσει και όταν φοιτητές γραφτούν στην ΚΝΕ! ας μάθουν την "ΑΛΗΘΕΙΑ" από πρώτο χέρι!!!

Γιάννης

Ανώνυμος 8 Ιανουαρίου 2013 στις 11:47:00 π.μ. EET  

@φίλε Γιάννη

Εδώ που τα λέμε τα βιβλίο ιστορίας στα σχολεία δεν είναι και το πρότυπο ειλικρίνειας σε πολλά θέματα.

Δεν φταίει ο φίλος "Ανιστόρητος" γι αυτό.

Αν θες στα παιδιά σου μπορείς να συμπληρώσεις πχ για τον προδοτικό ρόλο της εκκλησίας και των αποικιοκρατών άγγλων στην επανάσταση, τον "εμφύλιο" της μάσας, την ήττα απο τα αιγυπτιακά στρατεύματα, την δοθείσα "ανεξαρτησία" με 100ετή δάνειο μετέπειτα κτλ κτλ

Τώρα για παραπέρα, η Ρεπούση και το κάθε πυρομαχικό 16ιντσων οβιδοβόλων μπορεί να φαντάζεται και να ονειρεύεται μια παγκόσμια ηγεσία υπο τον στάλιν ή τον χίτλερ ή τους Ελ. Δ
ουλειά σου είναι σαν γονιός να μορφώσεις τα παιδιά σου έτσι που να είναι αδιαπέραστα στις προπαγάνδες αυτών.

Καλύτερα να είσαι μορφωμένος παρά πιστός. το "ΚΑΙ;;;" έχει κάψει και θάψει πολύ κόσμο.

========================

Είναι δύσκολο να μελετήσει κάποιος ελληνική, εβραϊκή ή κινεζική ιστορία. χάνεται στους αιώνες στα συμφέροντα και στις απόψεις που δυστυχώς για τους 3 αυτούς λαούς είναι σαν τις... - έχουν όλοι απο μια.
Και αν νομίζεται οτι υπάρχει θέμα με την ελληνικότητα του βυζαντίου που να δείτε χαμό στο ισραήλ τα τελευταία χρόνια απο την άποψη οτι οι παλαιστίνιοι είναι οι αρχαίοι εβραίοι εξισλαμισμένοι και οι ισραηλινοί αλλόφυλοι μετανάστες απο σλαβικά και γερμανικά φύλα που κράτησαν την εβραϊκή θρησκεία εντός 2 χιλιετηρίδων χριστιανισμού λόγω απρόσιτων τοποθεσιών και φανατικής πίστης.... μιλάμε για πολλά γέλια.
θυμόσαστε κάποτε που έλεγαν οτι οι αρχαίοι έλληνες ήταν μαύροι γιατί το μελάνι ήταν το μόνο χρώμα στα... μελανόμορφα αγγεία; χαχαχαχαχαχα

μηδενιστής

Αποστόλης 8 Ιανουαρίου 2013 στις 1:20:00 μ.μ. EET  

@Ανιστόρητος 7 Ιανουαρίου 2013 4:51:00 μ.μ. EET
Θα μπορούσα το πόνημά σου να το κάνω με τα κρεμμυδάκια, αλλά δεν θα το κάνω. Φιλικά μόνο σε συμβουλεύω να συνεχίσεις τη μαναβική και να μην καταπιάνεσαι με πράγματα μεγαλύτερα απ'το μπόϊ σου και πολυπλοκότερα από την τρέχουσα τιμή της εδώδιμης ντομάτας. Η μελέτη της Ιστορίας πρέπει να γίνεται απαθώς (δηλ. χωρίς πάθη) και απ'ό,τι διακρίνω, απάθεια δεν διαθέτεις.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 8 Ιανουαρίου 2013 στις 5:50:00 μ.μ. EET  

Ο Ανιστόρητος θέτει κάποια ζητήματα σοβαρά που δεν γίνεται να απαντηθούν με κραυγές και φασαρίες και αφορισμούς Θα προσπαθήσω να φωτίζω λίγο τα ζητήματα με βάση τις ανεπαρκείς γνώσεις μου, μιας και δεν είμαι ιστορικός.

1. Μασονικές στοές υπήρχαν δεκάδες στην Ευρώπη στα χρόνια του Διαφωτισμού. Πράγματι τα μέλη της Φιλικής εταιρείας οργανώνονταν με βάση πρότυπα μασονικής στοάς. Τι σημαίνει όμως αυτό; ότι ήταν μασόνοι όπως τους εννοούμε σήμερα,δηλαδή ακροδεξιών και πλουτοκρατικών αντιλήψεων οργανώσεις (όπως η στοά Π2 στην Ιταλία λχ;). Όχι βέβαια, ακριβώς το αντίθετο. Οι οργανώσεις αυτές ξεκίνησαν για να προωθήσουν κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές (του διαφωτισμού) και ως αντίδραση στην καταπιεστική καθολική εκκλησία. Και ο Κάλβος ήταν με τους καρμπονάρους, ιταλική επαναστατική οργάνωση με μασονική διάρθρωση, μασόνος δηλαδή, αλλά οι θέσεις του ήταν πλήρως επαναστατικές, όπως και του Ρήγα και άλλων. Άλλο οι μασόνοι του διαφωτισμού και άλλο οι σημερινοί. Μέρα με νύχτα. Τα διδάσκουν αυτά τα σχολικά βιβλία - κάπως μασημένα είναι η αλήθεια - δεν είναι δα και πίσω από τον ήλιο η εκπαίδευση.

2. Αν προσπαθήσουμε να αποτιμήσουμε το ρόλο της εκκλησίας στο θέμα του διαφωτισμού και της επανάστασης με μια λέξη, θα αδικήσουμε την ιστορική έρευνα προς όφελος ιδεολογημάτων μικροπολιτικής προέλευσης. Ο ρόλος της εκκλησίας στο χώρο των ιδεών του διαφωτισμού παραμένει αξιόλογος και προοδευτικός όσο οι νέες ιδέες περιορίζονταν στο χώρο της φωτισμένης δεσποτείας. Αναφέρουμε τα ονόματα του Ευγένιου Βούλγαρη και του Νικηφόρου Θεοτόκη αλλά και του Κοσμά του Αιτωλού για την προσφορά του στη δημιουργία σχολείων και στο εσωτερικό ιεραποστολικό του έργο για αναχαίτιση του κύματος εξισλαμισμών.(Το ότι δε χώνευε τους Εβραίους, όπως κατηγορείται, δεν αναιρεί το τεράστιο έργο του σε "βρομοδουλειά" που οι διανοούμενοι του διαφωτισμού δύσκολα θα έφερναν σε πέρας. Νομίζω μάλιστα ότι και σε κάποια σημεία ο λεγόμενος αντισημιτισμός του δεν στερούνταν λογικής βάσης).

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 8 Ιανουαρίου 2013 στις 5:50:00 μ.μ. EET  

3. Η γαλλική επανάσταση, η γκιλοτίνα, το κύμα αθεΐας και αντικληρικισμού που ακολούθησε και οι νέες πολιτικές ιδέες τρόμαξαν το Πατριαρχείο που σταδιακά άρχισε να αναδιπλώνεται εκπαιδευτικά (με καταδίκη της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών) και υιοθετώντας πολιτικά όλο και πιο συντηρητικές θέσεις και φτάνοντας κάτω από επιδράσεις υπερσυντηρητικών κύκλων σε καλέσματα εθελοδουλείας, όπως εκείνος της Πατρικής διδασκαλίας που τυπώθηκε στο τυπογραφείο του Πατριαρχείου, αποδόθηκε δήθεν στον Δοσίθεο Ιεροσολύμων και ήταν έργο πιθανότατα του υπέρ-υπερσυντηρητικού Αθανάσιου Πάριου. Ο οποίος και ανταπάντησε στην Αδελφική διδασκαλία του Κοραή - που ισοπέδωσε τα επιχειρήματα της Πατρικής διδασκαλίας - με αδημοσίευτο όμως τελικά έργο του. (Αργότερα και το ίδιο το Πατριαρχείο καταδίκασε τον Πάριο στην υπόθεση των Κολλυβάδων). Έπαιξε ρόλο σε αυτό και η παρουσία του Γρηγόριου Ε' που ο μαρτυρικός θάνατός του (τον υποπτεύθηκαν οι Τούρκοι για διπλό παιγνίδι - κάπου μπορεί και να είχαν δίκιο)σκέπασε ένα σωρό σφάλματα που διέπραξε ή ανέχθηκε. Παράδειγμα ο τελείως προδοτικός αφορισμός του μάρτυρα Ρήγα Φερραίου ενώ θα μπορούσε απλώς να σιωπήσει, ενώ αντίθετα η καταδίκη της επανάστασης ήταν καθ'υπαγόρευση του σουλτάνου.

4. Η εκκλησία ποτέ δε φημίζονταν βέβαια για ιδιαίτερα προοδευτικές θέσεις αλλά σταδιακά στο Πατριαρχείο κυριάρχησε ο πανικός, ιδιαίτερα όταν προηγήθηκαν οι ακρότητες και υπερβολές της Γαλλικής επανάστασης. Η αντίδραση αυτή ήταν πρόχειρη, βιαστική και αντανακλά την σταδιακή χειραγώγηση της εκκλησιαστικής ηγεσίας από μισαλλόδοξους, συχνά ανόητους ανθρώπου αλλά και ποικίλα συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά. Με λίγη ψυχραιμία θα μπορούσε να δει κανείς ότι ο ελληνικός διαφωτισμός ουδέποτε υπήρξε άθεος ή εριστικός απέναντι στο ορθόδοξο δόγμα, πλην κάποιων υπερβολών της παράδοσης (πχ πολυήμερες νηστείες. Καταδικάζονται όμως έντονα από τους διαφωτιστές φαινόμενα σιμωνίας (εξαγορά αξιωμάτων), η εκτεταμένη διαφθορά σε ηθικό επίπεδο του κλήρου και η αμάθεια των περισσοτέρων ιερέων, η συχνή διαπλοκή με την τουρκική εξουσία των ανώτερων αρχιερέων, η ληστρική συμπεριφορά και εκμετάλλευση της δεισιδαιμονίας του ποιμνίου από κάποια μοναστήρια. Είναι λοιπόν σαφές ποιοι και γιατί αντέδρασαν: Όσοι κέρδιζαν από την τουρκική κατοχή εις βάρος του λαού και επιθυμούσαν την πάση θυσία συνέχιση αυτού του status. Ήταν αρκετοί αλλά όχι όλοι. Ούτε καν οι περισσότεροι, απλώς κατείχαν γερά πόστα. Από την άλλη οι περισσότεροι αρχιερείς στον ελλαδικό χώρο είχαν ήδη μυηθεί στη Φιλική Εταιρία είτε από αγνό πατριωτισμό είτε και από διάθεση να μην φύγουν οι εξελίξεις από τα χέρια τους.

5. Τώρα για τη στάση προυχόντων, οπλαρχηγών, Φαναριωτών κλπ μία στόχευση υπήρχε "Να κάνουμε επανάσταση κράτος αλλά εγώ/το σόι μου/η ομάδα μου να έχει την εξουσία" Εδώ υπήρχαν προεστοί που ζητούσαν από την Φιλική Εταιρία λεφτά μπροστά για να ξεκινήσουν την επανάσταση. Λίγο το παραμύθι ότι νικά ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, λίγο τα παραμύθια ότι έρχονται οι Ρώσσοι, λίγο κάποιοι καπεταναίοι που πήραν πρώτοι φωτιά και ξεκίνησαν έβαλε μπρος την επανάσταση. Μετά βέβαια ξεκίνησαν οι έριδες...

All night Kafros 8 Ιανουαρίου 2013 στις 8:53:00 μ.μ. EET  

Ανιστόρητος μονο ανιστόρητος δεν εισαι τελικά!
Να κανω καποιες επισημάνσεις ετσι ωστε να γινει εμφανές πως οι Ρωμιοι με τους Ελληνες ελαχίστη σχεση εχουν.
Αναλυτικα οσων αφορα τους αυτοκρατορες της Β.Α παρατηρητε πως μονο μια ειχε ελληνικη καταγωγή!
http://www.freeinquiry.gr/upload/files/auto463.jpg
http://www.freeinquiry.gr/upload/files/auto460.jpg
http://www.freeinquiry.gr/upload/files/auto456.jpg
http://www.freeinquiry.gr/upload/files/auto454.jpg
Ενω οσων αφορα την σταση του πατριαρχιου απέναντι στον ελληνισμο αλλα και την ελληνικη επανασταση θα σημειωσω πως μονο φιληκη δεν ηταν καθως τα χε βρει μια χαρα με τον Σουλτανο πολυ πριν την αλωση...
http://www.freeinquiry.gr/upload/files/auto454.jpg
Τελος καλα θα κανουν κάποιοι να μαθουν ποια σχεση εχουν οι κατα τ αλλα αγιοι Μεγας Θεοδόσιος κτλ με τον Ελληνισμο!

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2013 στις 1:03:00 π.μ. EET  

Συγγνωμη μηδενιστή. Αλλα το να λές οτι η Εκκλησία "πρόδωσε" την επανάσταση σημαίνει οτι κατα τη γνώμη σου υπάρχει κάποιο συστημα ηθικής σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία όφειλε πίστη στην επανάσταση. Εγω δεν βλέπω για ποιο λόγο. Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις ;

Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2013 στις 9:51:00 π.μ. EET  

@All night Kafros

Και ο Obama αφρικανός είναι αλλά είναι και πρόεδρος της αμερικής.

Οι ρωμιοί και οι έλληνες ήταν ένα έθνος με μια θρησκεία μετά τις σφαγές των πρώτων και την επικράτηση του χριστιανισμού. μην βλέπεις το έλληνας/ρωμιός σαν εθνική ομάδα αλλά σαν θρησκευτική πχ καθολικός/ορθόδοξος.

@9 Ιανουαρίου 2013 1:03:00 π.μ. EET

"Εγω δεν βλέπω για ποιο λόγο. Μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις ;"

Τι εννοείς δεν βλέπεις λόγο; Δηλαδή οι εκπρόσωποι του έθνους στην οθωμανική αυτοκρατορία δεν έπρεπε να θέλουν τον λαό τους ελεύθερο;;;; Φυσικά και έπρεπε.

Αν το δεις και απο την δικιά τους καθαρά νοσηρή ιδεολογία φόρους έπαιρναν και πριν, αλλά περισσότερους θα έπαιρναν μετά.
Η μη στήριξη της επανάστασης που είναι ενάντια στα οικονομικά και "ηθικά" συμφέροντά τους είναι ακατανόητη και για μένα προδοτική προς το λαό που πίστευε και πιστεύει σε αυτούς.

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP