Εκτόξευση Harpy σε άσκηση της Τουρκικής αεροπορίας
Δευτέρα 10 Μαΐου 2010
Στην εκτόξευση φονικών μη-επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Harpy, προχώρησε η Τουρκική αεροπορία στα πλαίσια διάρκεια της άσκησης Αετός της Ανατολίας 2010, στο πεδίο βολής Ικονίου. Σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνιση τους σε τουρκική αμυντική επιθεώρηση διακρίνεται συστοιχία αποτελούμενη από ζεύγος οχημάτων εκτόξευσης MAN, έκαστο εκ των οποίων δύναται να μεταφέρει 6 αεροχήματα . Κατά την διάρκεια της ίδιας άσκησης πραγματοποιήθηκε βολή βλήματος Popey, καθώς και άφεση βόμβας LGB υπο την καθοδήγηση επίγειου φορητού καταδείκτη laser.
Η τουρκική αεροπορία προμηθεύτηκε ικανό αριθμό Harpy (~100) στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τις πρώτες παραδόσεις να τοποθετούνται στο 2002. Το ισραηλινό φονικό-ΜΕΑ κατευθύνεται με χαμηλή ταχύτητα προς την περιοχή ενδιαφέροντος μέσω συστήματος INS, ανιχνεύοντας ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές μέσω αισθητήρων που φέρει. Μόλις εντοπιστεί ο στόχος κατευθύνεται εναντίον της πηγής της Η/Μ ακτινοβολίας (όσο αυτή συνεχίζει να εκπέμπει) καταστρέφοντας την με κεφαλή HE βάρους 32kg που φέρει. Όπως γίνεται αντιληπτό το σύστημα αποτελεί απειλή για τα μεγάλα στατικά ραντάρ του δικτύου της ΠΑ και όχι για κινητά συστήματα τα οποία διακόπτοντας την εκπομπή και αλλάζοντας θέση, εξουδετερώνουν την απειλή. Η δεύτερη γενιά των ισραηλινών φονικών αεροχημάτων (ΗΑROP) αντιμετωπίζει αυτό το "πρόβλημα" με την προσθήκη ηλεκτροπτικών αισθητήρων οι οποίοι επιτρέπουν την πρόσκτηση στόχων ακόμα και αν σταματήσουν να εκπέμπουν Η/Μ ακτινοβολία εγκαίρως. Για το συγκεκριμένο σύστημα είχε δείξει ενδιαφέρον το τουρκικό ΥΠΑΜ, ενδιαφέρον το οποίο όμως ατόνησε μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών και τα προβλήματα που προέκυψαν σε μια σειρά όπλων ισραηλινής κατασκευής σε υπηρεσία με τις ΤΕΔ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου η εγχώρια ανάπτυξη ενός τέτοιου φονικού αεροχήματος είναι μέσα στα σχέδια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Aς σημειωθεί πως τo ισραηλινής κατασκευής αερόχημα προμηθεύτηκαν μεταξύ άλλων και οι Ινδικές Ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες όμως στην συνέχεια διαπίστωσαν ορισμένα "προβλήματα καθοδήγησης" στα δικά τους Ηarpy (εκ του ἅρπυια της ελληνικής μυθολογίας), εγκαταλείποντας την ιδέα απόκτησης μεγαλύτερου αριθμού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου