Υπουργείο Εξω(φρε)νικών

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Άραγε ο κ. Δρούτσας, πέραν των γνωστών γενικόλογων δεσμεύσεων περί καλών σχέσεων, διμερούς συνεργασίας κ.λπ., έθιξε και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα ζητήματα με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών; Εννοούμε το βασικό ζήτημα στις διμερείς σχέσεις, την εκκρεμότητα της χάραξης και οριοθέτησης των μεταξύ των δύο χωρών θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας ή, ακόμη καλύτερα, ΑΟΖ. Εκεί που οι συνομιλίες πριν από μερικά χρόνια προχωρούσαν κανονικά, αίφνης το Κάιρο εμφανίσθηκε μαγκωμένο και προβληματισμένο για το εάν πρέπει να υπολογισθεί στην οριοθέτηση το... Καστελλόριζο.

Συμπτωματικά η στροφή αυτή του Καΐρου συνέπεσε με την αναδιάταξη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που στράφηκε προς τη Μ. Ανατολή και στον αραβικό κόσμο, που συνέπραξε με την Αίγυπτο βάζοντας απέναντί της το Ισραήλ, κινήσεις που της έδωσαν τη δυνατότητα να υποβάλει όρους και προϋποθέσεις ακόμη και σε αυτήν τη μεγάλη μουσουλμανική χώρα της Βόρειας Αφρικής, την Αίγυπτο. Μετά τις τουρκικές παρεμβάσεις οι συνομιλίες Αθήνας - Καΐρου έχουν ουσιαστικά παγώσει και αυτό το γνωρίζει από πρώτο χέρι η ηγεσία του ΥΠΕΞ, μια και ο νυν γ.γ.

Ι. Αλ. Ζέππος ήταν επικεφαλής των διμερών συνομιλιών κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κάιρο…

Να δούμε εάν η επιχείρηση «καθαρά χέρια» θα ακουμπήσει και όσους ήξεραν και δεν μίλησαν στην υπόθεση Καραβέλα, όσους διευκόλυναν την τότε πολιτική ηγεσία διευθύνοντας την επιχείρηση συγκάλυψης και όσους έσπευσαν να δώσουν (αμφιλεγόμενες και αυτόκλητες) καταθέσεις για να κρατήσουν την υποτιθεμένη «επιτελική» (και επικοινωνιακή) θεσούλα τους, την οποία κατέχουν βεβαίως ακόμη.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Είπαμε ότι ως λαός έχουμε κοντή μνήμη, αλλά το να ξιφουλκεί υπέρ της διαφάνειας η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ανεξάρτητη πλέον βουλευτής κ. Ντ. Μπακογιάννη είναι κάτι που δεν καταπίνεται. Να θυμίσουμε τον υπάλληλο του γραφείου της Δραγουμάνο στον οποίο φόρτωσαν ότι «ξεχάσθηκε» η εξόφληση του τιμολογίου της Siemens (για εξοπλισμό του γραφείου της), τα ψυγεία και πλυντήρια που στάλθηκαν στο Καρπενήσι, τότε που φιγουράριζε κάθε τρεις και λίγο με τον κ. Χριστοφοράκο, ή ακόμη εκείνο το απόρρητο σήμα για τις κινήσεις του άλλου καταζητούμενου για το σκάνδαλο, του κ. Καραβέλα, που συμπτωματικά ξέπεσε κάπου στο γραφείο της μέχρι που πρόλαβε να «εξαφανιστεί» ο κ. Καραβέλας. Και άλλα πολλά…

Η τριάδα του ΥΠΕΞ «ΠΑ ΠΑ ΖΕ» είχε αναλάβει όλο το πακέτο της επίσκεψης Ερντογάν. Εννοείται την υλοποίηση αποφάσεων που τους μετέφερε ο κ. Δρούτσας, καθώς φυσικά η Υπηρεσία ουδόλως ασχολήθηκε και πολύ λιγότερο ενημερώθηκε για τα όσα είχαν αποφασιστεί πίσω από απολύτως κλειστές πόρτες.

Ο κ. Δρούτσας, αν και καυχάται για την αυστριακή κουλτούρα του, μάλλον τίποτα δεν διδάχθηκε από την κληρονομιά του Μέτερνιχ. Δεν του έχει γεννήσει υποψίες το γεγονός ότι όλοι με μεγάλη χαρά τον αφήνουν να κάνει μόνος, χωρίς καν έναν από τους έμπιστους διπλωμάτες της τριάδας, τις συνεννοήσεις και τις μυστικές διαβουλεύσεις με τον κ. Νταβούτογλου ή τον κ. Ερντογάν;

Η συνέχεια είναι γνωστή και η σκηνή έχει παιχτεί πολλές φορές στην ελληνική και παγκόσμιο ιστορία: Όταν γίνει η στραβή, όλοι μαζί θα αναφωνήσουν: «Του τα λέγαμε του παιδιού, αλλά αυτός νόμιζε ότι μπορεί να κοροϊδέψει τους Τούρκους».

Εάν μάλιστα νομίζει ότι θα τον προστατεύσει ο προϊστάμενος του, Γ. Παπανδρέου, αρκεί να κοιτάξει πίσω, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και να θυμηθεί πόσα πρόσωπα ήταν δίπλα στον τότε υπουργό Εξωτερικών και πόσοι απέμειναν σήμερα...

Ας μην υποτιμούν στη Β. Σοφίας τις κινήσεις που οργανώνει και κατευθύνει η σκοπιανή ηγεσία με μοχλό τις οργανώσεις των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων». Ήδη με τη νομική στήριξη του σκοπιανού κράτους και Ελλήνων, δυστυχώς δικηγόρων και νομικών, τα μέλη οργανώσεων απόδημων «Αιγαιατών» ετοιμάζουν μαζικές προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια ζητώντας επιστροφή ιθαγένειας και περιουσιών, με σκοπό να προσφύγουν αμέσως μετά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που γενικώς αντιμετωπίζει πιο θετικά τέτοιες περιπτώσεις. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα έχει τη σοβαρότητα να ασχοληθεί εγκαίρως με το ζήτημα…

Όπως δεν πρέπει να υποτιμάται η δήλωση του κ. Μιλόσοσκι για να δικαιολογήσει τη χρήση του όρου «Μακεδονική Προεδρία» στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είπε ο σκοπιανός υπουργός ότι ο όρος «μακεδονικός» δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που αναφερόντουσαν στο όνομα και όχι στις παράγωγες χρήσεις… Καταλαβαίνετε τι εννοεί ο ποιητής: Σε όποιο όνομα, αν και όποτε καταλήξουμε, όλα θα ονομάζονται «Μακεδονικά». Η γλώσσα, η εθνότητα, η αεροπορική εταιρεία, το κρασί κ.λπ. Γι' αυτό και δεν σηκώνει εκπτώσεις η κατάσταση. Λύση στο όνομα και ρύθμιση από την αρχή τού πώς και σε ποιες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείται π.χ. το «βορειομακεδονικός».

Ο Ρόμπιν Ο' Νιλ ήταν ο πρώτος διαπραγματευτής της ΕΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και αυτός που είχε προτείνει τότε, πριν από σχεδόν δεκαοκτώ χρόνια, το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», το οποίο ποτέ φυσικά δεν προχώρησε. Τώρα ο κ. Ο' Νιλ εμφανίζεται ως υποστηρικτής της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά αυτό που κρατάμε είναι η συμβουλή που έδωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης στα Σκόπια, ότι η χώρα πρέπει να περιμένει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να δει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της απόφασης. (Στη Χάγη είχε προσφύγει η ΠΓΔΜ κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, μη επιτρέποντας την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.)

Στον Δοκό Ροδόπης, τα ακραία στοιχεία της μειονότητας έχουν κλείσει τα τέσσερα νηπιαγωγεία, κατόπιν εντολών φυσικά του προξενείου που θέλει να μείνει η νέα γενιά της μειονότητας ακόμη από τη νηπιακή ηλικία εγκλωβισμένη στα διαχωριστικά πρότυπα της μειονοτικής εκπαίδευσης. Αυτό που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι γιατί τοπικοί άρχοντες, όπως ο νομάρχης κ. Γιαννακίδης, στηρίζει στελέχη της μειονότητας σε αυτές τις περιοχές. Όπως πριν από λίγες εβδομάδες που βρέθηκε στο πλάι του ψευδομουφτή να παρακολουθεί (χωρίς φυσικά να καταλαβαίνει) τα παιδιά από τα ισλαμικά κατηχητικά Κουράν Κουρσού, να απαγγέλλουν αποσπάσματα του Κορανίου…
Εκτός εάν τα παζάρια για τη θέση του περιφερειάρχη και του αναπληρωτή περιφερειάρχη επιβάλλουν και τέτοιες «υποκλίσεις»…

Απο την στήλη της κυριακάτικης εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ

1 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Μαΐου 2010 στις 12:06:00 μ.μ. EEST  

Ο Δρούτσας όφειλε προ πολλού να έχει απομακρυνθεί από το Υ.ΕΞ. εφ' όσον δήλωσε ψευδώς ότι είναι Διδάκτωρ και Καθηγητής Πανεπιστημίου!

Η παρουσία του εκεί αποτελεί σκάνδαλο μεγέθους !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP