Ισραηλινή επιδρομή εναντίον στολίσκου ακτιβιστών

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Συγκεχυμένες εξακολουθούν να είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και την ταυτότητα αυτών. Μέχρι στις 14.15, είχε αφιχθεί στο λιμάνι του Ασντοντ μόνο το πλοίο Τάλετζερ 1.

Στο πλοίο υπήρχαν και τραυματίες, δίχως να διευκρινίζεται ο αριθμός τους, οι οποίοι πιθανότατα έφεραν ελαφρά τραύματα, αφού δεν χρειάστηκε η μεταφορά τους σε νοσοκομείο και απλά τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο λιμάνι.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Αβιτάλ Λίμποβιτς, τόνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς, ωστόσο επισήμανε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναφορικά με τους τραυματίες οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Μέχρι αργά το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προσέλευση των σκαφών που κατελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στο λιμάνι του Ασντόντ.

Στην περιοχή όσοι εκ των επιβατών είναι τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων από την αστυνομία και το υπουργείο των Εσωτερικών του Ισραήλ και στη συνέχεια θα ενημερωθούν ότι απελαύνονται από τη χώρα.

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ερωτηθείς για τις κατηγορίες, οι οποίες θα απαγγελθούν στους συλληφθέντες και στις οποίες θα στηριχθεί η απέλασή τους, ανέφερε την επιχείρηση παράνομης εισόδου σε χαρακτηρισμένη κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Ερωτηθείς επίσης για το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα, λόγω των πληροφοριών που υπήρχαν για πιθανούς τρομοκράτες που επέβαιναν στα σκάφη.

Απαντώντας στο ερώτημα πως το Ισραήλ νομιμοποιείται να διεξάγει επιχειρήσεις σε διεθνή χωρικά ύδατα, δίχως την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, απάντησε ότι ο λόγος που προανέφερε είναι ικανός.

Σε ενημέρωση των ξένων διπλωματών στο υπουργείο των Εξωτερικών, και όταν αυτοί ζήτησαν στοιχεία για τραυματίες και νεκρούς, αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και πως μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση δεν πρόκειται να δοθούν λεπτομέρειες για τις εθνικότητες αυτών.

Στο λιμάνι του Ανστοντ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, στο σημείο όπου δένουν τα πλοία, στους αντιπροσώπους των πρεσβειών, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην υπάρχει καμία επικοινωνία με τους πολίτες που επέβαιναν στα σκάφη.

«Εκείνοι ξεκίνησαν τις βιαιότητες»

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τους επιβάτες της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας επιδιώκοντας να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό ότι «ξεκίνησαν τις βιαιότητες», που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 19 από αυτούς.

«Εκείνοι ξεκίνησαν τις βιαιότητες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ.

«Καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μαρκ Ρεγκέβ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δύο πιστόλια βρέθηκαν σε πλοία της νηοπομπής.

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, κατηγορεί μία τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση για τα βίαια επεισόδια.

«Αυτό που συνέβη στο πλοίο Mavi Marmara, που ανήκει στην εξτερμιστική οργάνωση IHH, δε συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στα υπόλοιπα πέντε πλοία του στολίσκου», δήλωσε ο Ασκενάζι σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπήρξε έκρηξη βίας από τη στιγμή που οι δυνάμεις μας ανέβηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο. Ήταν προσχεδιασμένο και υπήρχαν όπλα: σιδηρολοστοί, μαχαίρια και κάποια στιγμή πιστόλια, που ίσως πήραν από τους στρατιώτες», πρόσθεσε.

Ο ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ, επικεφαλής του ισραηλινού ναυτικού, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Mavi Marmara, στο οποίο επέβαιναν 600 άνθρωποι, οι στρατιώτες μας δέχθηκαν ιδιαίτερα βίαιη επίθεση με πυροβόλο όπλο και άλλα όπλα και αναγκάστηκαν να ανταποδόσουν τα πυρά για να υπερασπιστούν τις ζωές τους που κινδύνευαν από ανθρώπους που ήθελαν να τους σκοτώσουν».

«Η προσφυγή στη χρήση όπλων δεν ήταν αναγκαία σε κανένα άλλο πλοίο του στολίσκου», πρόσθεσε ο Μαρόμ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν κατηγόρησε τους ακτιβιστές για άσκηση βίας και τους χαρακτήρισε συμμάχους των ισλαμιστών, εχθρών του Ισραήλ στη Χαμάς και στην Αλ Κάιντα. Εάν είχαν περάσει, θα άνοιγαν δρόμο λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα, είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης του αποκλεισμού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Γάζα, στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και στην Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το βόρειο Ισραήλ, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν την πληροφορία ότι ο Σέιχ Ράεντ Σάλαχ, εξέχων ιερωμένος της αραβικής κοινότητας του βορείου Ισραήλ περιλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών.

Επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην Οτάβα και σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο επισπεύδει την επιστροφή του στο Ισραήλ, ακυρώνοντας την αυριανή του συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισπεύδοντας την επιστροφή του στο Ισραήλ.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντασσόταν στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, οι οποίες πλέον δεν είναι πιθανόν να συνεχισθούν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Δεκαεννέα οι νεκροί σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση

Σε 19 ανέρχονται οι νεκροί και σε 26 οι τραυματίες μεταξύ των επιβατών του στολίσκου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και δέχθηκε επίθεση από ισραηλινούς κομάντος, μετέδωσε το «Channel 10» της ισραηλινής τηλεόρασης.

Το κανάλι διευκρίνισε πως ένας από τους τραυματίες βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν επίσης, ο ένας από τους οποίους «σοβαρά».

Για 15 νεκρούς κάνει λόγο τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση

Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επιδρομή στη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι τουρκικής υπηκοότητας, ανακοίνωσε από τη Γάζα μία τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση που συμμετείχε στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

«Δεκαπέντε άτομα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, στην πλειονότητά τους τούρκοι πολίτες», δήλωσε από τη Γάζα ο Μοχάμεντ Κάγια, επικεφαλής της τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΗΗ που συμμετείχε στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Προηγούμενη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για περισσότερους από δέκα νεκρούς μεταξύ των επιβαινόντων.

«Κατά την επιχείρηση, οι Ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Κομάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]... Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία», προσθέτει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι τραυματίες από τους ακτιβιστές μεταφέρονται με ελικόπτερα στα νοσοκομεία του Άσκαλον και της Χάιφα - ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ ο υποστράτηγος Αβίου Μπεναγιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους Ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Στα διεθνή ύδατα έγινε η επιχείρηση

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα.

«Οι κομάντος έδρασαν στην ανοικτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας», δήλωσε ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ δεν είχε αποφασίσει αν η επιχείρηση θα διεξαγόταν στην ανοικτή θάλασσα ή όταν τα πλοία θα είχαν εισέλθει στη ζώνη των 20 μιλίων. Τελικά κατέληξαν στην πρώτη επιλογή.

Άγνωστο ποιος έδωσε τη διαταγή στους κομάντο να ανοίξουν πυρ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού συμπλήρωσε πως δεν γνωρίζει «ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ» οι κομάντος εναντίον των ακτιβιστών που επέβαιναν στα πλοία της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό της Γάζα.

«Δεν γνωρίζω ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

«Το Πολεμικό Ναυτικό ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες και οι οδηγίες για το πότε θα πυροβολούν είναι απόλυτα σαφείς. Οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις», υπογράμμισε ο στρατηγός Μπεναγιάχου.

«Το Ναυτικό είχε προετοιμαστεί βάσει σεναρίων για την επιχείρηση αυτή, όμως καμιά φορά η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από τα σενάρια. Είχαμε προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις βιαιότητες, όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με τρομοκρατικού χαρακτήρα βία», είπε χαρακτηριστικά.

«O στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας»

Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του δήλωσε σήμερα ότι οι ακτιβιστές αγνόησαν τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού να επιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντοτ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινά πλοία προειδοποίησαν τους περίπου 700 ακτιβιστές πως η μόνη λύση που υπάρχει είναι να φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ και να ξεφορτώσουν εκεί τους 10 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, την οποία θα μεταφέρουν οι Ισραηλινοί εκεί.

«Επικοινωνήσαμε μαζί τους μέσω του ράδιο αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν από περιοχή όπου απαγορεύεται ο πλούς» ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Ασντοτ όπου όλη η ανθρωπισιτκή βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα από εμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας. Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω».

Ο «στολίσκος της ελευθερίας» οργανώθηκε από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις και μια τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση ενώ η Τουρκία έχει εγκαίρως ενημερώσει και έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιτρέψει το ασφαλές πέρασμά του, διαβεβαιώνοντας ότι οι δέκα χιλιάδες τόνοι που μεταφέρουν τα πλοία είναι αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ελεύθερη Γάζα»: Καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες

Η οργάνωση «Ελεύθερη Γάζα» (Free Gaza Movement) δεν έχει καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες στα σκάφη της διεθνούς νηοπομπής που δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς καθώς μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η συνιδρυτής της οργάνωσης «Free Gaza Movement» Γκρέτα Μπερλίν, «μαθαίνουμε τα νέα από τους Ισραηλινούς συνδέσμους μας στο Ισραήλ».

«Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τα σκάφη, δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τους επιβαίνοντες», είπε.

«Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες»

Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής και ο κυβερνήτης του δικού μας πλοίου τραυματίστηκε σοβαρά, μετέδωσε ο ανταποκριτής του αλ Τζαζίρα ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα πλοία που κατευθύνονταν στη Γάζα, πριν διακοπεί η επικοινωνία.

«Εκατοντάδες Iσραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο στόλο της ειρήνης και οι επιβάτες του πλοίου στο οποίο βρίσκομαι συμπεριφέρονται με μεγάλο θάρρος», τόνισε ο Αμπάς Νάσερ στην τελευταία επικοινωνία που είχε με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.

«Ο κυβερνήτης του πλοίου μας τραυματίστηκε σοβαρά και υπάρχουν άλλοι δύο τραυματίες ανάμεσα στους επιβάτες», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας.

Νεαρή Αμερικανίδα τραυματίστηκε στο μάτι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες στο σημείο ελέγχου της Καλάντια, κοντά στην Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής και επρόκειτο να επιχειρήσει την παραβίαση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με ρήψη δακρυγόνων.

Η 24χρονη διαδηλώτρια δέχθηκε μία οβίδα δακρυγόνου στο πρόσωπο και κινδυνεύει να χάσει το μάτι της, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

21 σχόλια:

tzikisXL 31 Μαΐου 2010 στις 5:43:00 μ.μ. EEST  

Βασικά θα ήθελα φίλε "Εν Κρυπτώ" να μου πεις τις δικές σου σκέψεις για την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Και σε ρωτάω για τον εξής λόγο:

Υπάρχουν διάφορα σχόλια σε άλλα blogs, τα οποία τονίζουν πως ήταν Τουρκική Προβοκάτσια, για την ακύρωση της Ελληνο-Ισραηλινής Άσκησης (μεγαλύτερη κουταμάρα δεν έχω διαβάσει) ή για την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ (αυτό αξιολογείται)...

Εγώ το είπα και θα το λέω, πως το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σοβαρό κράτος, με σαφέστατες κόκκινες γραμμές, την παραβίαση των οποίων είδαμε πριν λίγες ώρες, μαζί με τις συνέπειες....

Με ενδιαφέρει η άποψή σου, γιατί κάνεις σοβαρές αναλύσεις. Δεν γράφεις απλώς για να γράψεις....

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2010 στις 6:24:00 μ.μ. EEST  

ΡΕ ΦΙΛΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ (ΞΑΝΑ) 20 ΑΜΑΧΟΥΣ ? ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ..

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ? ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΟΥΣ (ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ) ΛΕΝΕ 'καλα κανανε τι σαε κοφτει εσας τουρκοι ητανε , κλαιγεστε τωρα και για τους τουρκους?' ΑΥΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ , λες και ΤΑ ΑΙΜΟΣΤΑΓΗ ΚΤΗΝΗ ΖΗΤΑΓΑΝΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ... απο τυχη σκοτωθηκαν ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΟΙ , οι ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΟΙΞΑΝΕ ΠΥΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΑΧΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ.

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΗΤΑΝ Η ΑΝΟΧΗ.

enkripto 31 Μαΐου 2010 στις 7:02:00 μ.μ. EEST  

@ tzikis XL

Σε πρώτη ανάγνωση, θα έλεγε κανείς ότι το Ισραήλ έσφαλε στην προκειμένη περίπτωση, όχι σε επίπεδο στρατηγικής αλλά σε επίπεδο τακτικής. Γενικά δεν είμαι αρνητικά διακείμενος έναντι του Ισραήλ - θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Ισραήλ είναι φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση έκαναν το ίδιο λάθος που κάνουν στις οδομαχίες της Παλαιστίνης (και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, γιατί εκεί ίσως δε μπορούν να αποφύγουν τη βία, ενώ εδώ μπορούσαν): ενέπλεξαν στρατό σε αντιπαράθεση με αμάχους, μια κατάσταση στην οποία τις εντυπώσεις τις κερδίζουν ΠΑΝΤΑ οι άμαχοι. Θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν ακινητοποιήσει τα πλοία με άλλους τρόπους (χωρίς ρεσάλτο), να τα έχουν ρυμουλκήσει σε άλλο λιμάνι κλπ. Με αυτόν τον τρόπο που χρησιμοποίησαν, οι Ισραηλινοί βρέθηκαν πανταχόθεν βαλλόμενοι διεθνώς.

Επειδή οι Ισραηλινοί είναι πράγματι σοβαροί, και αποκλείεται να μην είχαν λάβει υπόψη αυτές τις εναλλακτικές δυνατότητες, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς μήπως αυτός ο σκληρός τρόπος αντίδρασης εναντίον πολιτών δεν ήταν λάθος, αλλά ένα "μάθημα" προς την τουρκική πλευρά για την πολιτική στροφή της κυβέρνησης Ερντογάν κατά του Ισραήλ (δεν πρέπει φυσικά να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι το αιματηρό επεισόδιο έγινε στο τουρκικό πλοίο). Αν θεωρήσουμε κάτι τέτοιο δεδομένο, θα πρέπει όμως ξανά να αναρωτηθούμε, γιατί επελέγη αυτός ο σκληρός τρόπος δράσης, που σε πρώτη ανάγνωση δίνει την ευκαιρία στον Ερντογάν να μιλάει από καθέδρας και φέρνει το Ισραήλ αμυνόμενο.

Στην ερώτηση αυτή υπάρχουν δύο πιθανές απαντήσεις: η πρώτη απάντηση είναι ότι αυτή η αιματηρή κατάληξη ήταν εκτός ισραηλινού σχεδιασμού, και επήλθε επειδή η κατάσταση ξέφυγε. Αυτό δεν αποκλείεται καθόλου, αν ληφθεί υπόψη η πολυπλοκότητα τέτοιων επιχειρήσεων και η ψυχολογία των στιγμών.
Η δεύτερη απάντηση, που είναι πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά, είναι ότι η ισραηλινή απάντηση ήταν προσχεδιασμένα αιματηρή, ώστε να προκαλέσει τον Ερντογάν και στη συνέχεια να τον εκθέσει. Γιατί βέβαια η Τουρκία, παρά τους λεονταρισμούς της, δεν έχει τρόπο να αντιδράσει στο περιστατικό και να "εκδικηθεί". Και αν ο Ερντογάν αναγκαστεί να "καταπιεί" το περιστατικό περιοριζόμενος σε διπλωματικές διαμαρτυρίες, "ψαλιδίζεται" το κύρος του και ο ρόλος που επιδιώκει να παίξει ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, ενώ υπονομεύεται και η θέση του στην εσωτερική διαμάχη με το στρατό. Το Ισραήλ έχει κάθε συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη, έστω κι αν προσωρινά θα υποχρεωθεί να υποστεί την κριτική της παγκόσμιας κοινής γνώμης - έχει αποδείξει άλλωστε ότι αυτό σπανίως το απασχολεί, αν διακυβεύονται ζωτικά του συμφέροντα.

Αν ισχύει το δεύτερο σενάριο, προκύπτουν και δύο ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την ελληνική πλευρά: το πρώτο είναι το οφθαλμοφανές, ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση του κ. Ερντογάν, κάτι που η Ελλάδα ήδη προσπαθεί να εκμεταλλευτεί (βλ. ασκήσεις Glorious Spartan 2008, ΜΙΝΩΑΣ 2010 κλπ.), και καλά κάνει. Το δεύτερο συμπέρασμα όμως είναι δυσάρεστο: το Ισραήλ θέλει πίσω την Τουρκία ως σύμμαχο, και είναι διατεθειμένο να φτάσει μακριά για να την ξανακερδίσει... με ό,τι σημαίνει αυτό για τα ελληνικά συμφέροντα, όταν (και αν) φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία.

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2010 στις 7:30:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 6.24.00:
Μάλλον δε διαβάζεις προσεκτικά.
Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από την Καθημερινή, και αναφέρει με σαφήνεια τόσο τις πληροφορίες από 19 νεκρούς από Ισραήλ, όσο και τις πληροφορίες για 15 νεκρούς από την Τουρκία.
Τι άλλο έπρεπε να πει;

enkripto 31 Μαΐου 2010 στις 7:56:00 μ.μ. EEST  

μην ενοχλήσε ανώνυμε, θα βρει να εκτονωθεί αλλού :)

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2010 στις 8:09:00 μ.μ. EEST  

Let us see what will happen with the Turco-Israeli entente lasting for the last 40 years. Israel is already irritated with the stance of Ankara to negotiate with Tehran over an issue Israel considers of the highest national security importance; the development of nuclear weapons. Interesting -but bloody- times, old alliances turn into regional antagonism while Washington would have to stick with Israel despite the current condemnation of thr commando raid.

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2010 στις 9:00:00 μ.μ. EEST  

Φημες για νεκρό Τούρκο βουλευτή
http://www.stratfor.com/memberships/163745/sitrep/20100531_israel_turkish_parliament_member_said_be_among_dead

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2010 στις 9:38:00 μ.μ. EEST  

Τζάμπα και το πεδίο βολής στο Ικόνιο, τζάμπα και κοτζάμ ..αετοί, σε πύλες, κήπους, παρτέρια, τοίχους, τζάμπα τα άρθρα στον διεθνή ειδικό τύπο, τζάμπα ο κόπος των Ντονμενοπασάδων, τζάμπα πήγε και ο Ναΐλ Ερντογάν στα πιλάφια τον Οκτώβρη του 1996, τζάμπα τόσος κόπος βρε παιδάκι μου! Κρίμα!

wagelis 31 Μαΐου 2010 στις 10:59:00 μ.μ. EEST  

Διάβασα και σε αλλα bloks,όπου οι απόψεις ήταν,από το ένα άκρο έως το άλλο. Δυστυχώς για εμάς τους Έλληνες,στο ίδιο επίπεδο κινούνται και οι πολιτικοί μας.
Το Εθνικό συνφέρων,αν και τώρα πάμε να καταργήσουμε τι λέξει Εθνικό!!!Δεν το βλέπει κανεις μας.
Δεν ξέρω εμάς προσωπικά που μας έβλαψαν οι Ισραηλινοί. Όπως δεν πήραμε τίποτα περισσότερο από τους Άραβες,υποστηρίζοντας τους λυσσαλέα,σε συγκρίσει με άλλες χώρες.
Και για τους φανατικούς τον καταπιεσμένων Λαών,τους λέω ότι οι φίλοι μας οι Άραβες,και πρώτοι οι Αιγύπτιοι με τον "προεδερο" Mubarak,και οι Πακιστανοί με το στρατηγό Μουσαράφ,το 74 στην Κύπρο, όχι μονο υποστήριζαν την Τουρκια αλλα θέλαν να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις. Εκεί δεν ίδρωσε το αυτή κανενός άραβα ούτε και
ιδρώνει.
Την δεκαετία του 90 πάλι,δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, οι φίλοι μας οι Άραβες ήταν αυτοί που χρηματοδότησαν την Τουρκια για την αγορά τον 80 F-16 Block 50.
Από την άλλη οι Ισραηλινοί κάνουν ότι θα έκανε μια σοβαρή χωρα.Προστατεύει τα συμφέροντα του. Πρώτα την ίδια του την ασφάλεια. Κάτι που εμείς δεν κάνουμε.
Εμείς μαζί με τους Σέρβους,κατά του ΝΑΤΟ Οι Σέρβοι αναγνωρίζουν τα Σκοπια ως Μακεδονία. Έπρεπε λέει.Έτσι είναι οι φίλοι. Οι Τούρκοι κατά τον Σέρβων,αυτοί κοινές ασκήσεις ειδικόν δυνάμεων μαζί.Το συνφέρων βλέπεις.
Εμάς μας πήραν οι Αλβανοί το φουσκωτό του λιμενικού, κότες εμείς. Πήρε ο αλβανός το λεωφορείο με ομηρους,κότες πάλι εμείς.Το πήγε στην Αλβανία, πάει το παλικάρι το σκότωσαν οι Αλβανοί "αστuνoμικοι".Ποιος το θυμάται.
Για ρωτήστε τον αρχηγό τις Ισραηλινής Αεροπορίας τι θα έκανε αν σε δεσμευμένο πεδίο βολής έμπαιναν Αεροπλάνα ξένης χώρας. Η εν ώρα άσκησις μπαίναν,Τουρκικα Αεροσκάφη. Εμείς το διεθνές δίκαιο.E λοιπόν ας το διεκδικήσουμε επιτέλους.
Αν λέω, αν στη θέση τον τούρκων "αkτιβιστον" τα θύματα ήταν Έλληνες,οι Τούρκοι θα ματαίωναν άκηση?Για σκεφτείτε λίγο?

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2010 στις 11:05:00 μ.μ. EEST  

«Ακόμη και μέλη της τουρκικής ΜΙΤ βρίσκονταν στα πλοία προς τη Γάζα», που κτυπήθηκαν σήμερα από το Ισραήλ, υποστήριξε η Κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, μιλώντας στο ΡΙΚ.

Η κ. Θεοχάρους, αφού καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, διατύπωσε σοβαρές καταγγελίες γύρω από την αποστολή στη Γάζα. Δήλωσε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην πραγματοποίηση αυτής της αποστολής και είχε αρνηθεί να λάβει μέρος, «γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι μέσα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν παρεισφρήσει άτομα,που δεν είχαν καμιά σχέση με αυτές».

Η Κύπρια ευρωβουλευτής είχε πάρει μέρος σε προηγούμενη αποστολή στη Γάζα, ενώ με την ιδιότητα της ιατρού πρόσφερε πολλές φορές υπηρεσίες στους Παλαιστινίους από τη δεκαετία του 1980.

tzikisXL 31 Μαΐου 2010 στις 11:05:00 μ.μ. EEST  

@ Εν Κρυπτώ

Πραγματικά με κάλυψε η ανάλυσή σου.....

Απλώς θα ήθελα να προσθέσω, ότι όσο περνάνε οι ώρες, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες (videos, φωτογραφίες ή μαρτυρίες) έρχονται να συμπληρώσουν το γεγονός.

Κύπρια ευρωβουλευτής αναφέρει για πράκτορες της ΜΙΤ, ανάμεσα στους "ακτιβιστές". Δεν νομίζω ότι όλα είναι τυχαία. Η αντίδραση των Ισραηλινών, δεν είναι τυχαία....

Κράτος όπως το Ισραήλ, με τέτοιο δίκτυο πληροφοριών και τέτοιες Δυνάμεις Κρούσης - Ασφαλείας, είναι πολύ δύσκολο να κάνουν λάθη. Αλλά τόσες συμπτώσεις, δεν είναι τυχαίες....

Τα πάντα συμβαίνουν μπροστά μας, αλλά δεν είναι πάντοτε εύκολο να τα διακρίνουμε....

enkripto 31 Μαΐου 2010 στις 11:21:00 μ.μ. EEST  

ένα ενδιαφέρον βίντεο απο την επιχείρηση..

http://www.youtube.com/watch?v=-jZkw9Dc2IE

Ανώνυμος 31 Μαΐου 2010 στις 11:21:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ "εν κρυπτώ".

Ένα σχόλιο, εν θερμώ. Βλέπεις κι εγώ, χωρίς να παραβλέπω το δίκαιο άιτημα των Παλαιστινίων για μία πατρίδα, δεν διάκειμαι αρνητικά στο Ισραήλ (αλλά διάκειμαι αρνητικά στις μαύρες πτυχές τύπου Σάμπρα-Σατίλα ...).

Ωστόσο, εδώ υπάρχει κάτι που με έκανε να ζηλέψω. Δείτε το video

http://www.youtube.com/watch?v=0LulDJh4fWI&feature=player_embedded

όπου κάποιοι λοστοί, οδηγούμενοι από χερι επιβατου στο Τουρκικό πλοίο, ανεβοκατεβαίνουν σε σώμα Ισραηλινού στρατιώτη, που μόλις έχει κατέβει από ελικόπτερο.
Μετά, δείτε το video από τη δολοφονία του Τάσου Ισαακ στην πράσινη γραμμή, με παρόμοια λοστάρια να ανεβοκατεβαίνουν στο μαρτυρικό του σώμα.

http://www.youtube.com/watch?v=tH_iqRLC5LU

Και συγκρίνετε την κατάληξη του επεισοδίου. Δίπλα στον Ισαάκ, υπήρχε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς. Και δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός στον άερα ...

Νομίζω (έστω και εν θερμώ) πως το Ισραήλ, με τις αδυναμίες του και τις κακές πλευρές του ..., είναι όντως σοβαρό κράτος ... Για μας, δεν χρειάζεται να πω κάτι ...

Ανώνυμος 1 Ιουνίου 2010 στις 12:36:00 π.μ. EEST  

Η Δική μου θεωρία είναι η εξής , αν και πολύ τραβηγμένη , αλλά δικαιολογεί την προχειρότητα της επιχείρησης .
Ηταν στημένο .
ΜΙΤ και Μοσάντ το έστησαν .
Οι Εβραίοι νοιώθουν παντοδύναμοι και Θέλουν την τρίτη Ιντιφάντα , για να κλείσουν όλους τους λογαριασμούς τους στην περιοχή . Και όταν λέω όλους , εννοώ από παλαιστινίους και Λιβανέζους εώς το ΙΡΑΝ . Οι ΗΠΑ αναγκαστικά θα τους βοηθήσουν .
Οι Τούρκοι Κεμαλιστές θα εκμεταλευτούν τον γενικό χαμό για να ξεμπερδέψουν με τον Ερντογάν και το ΑΚΡ . Στήνοντας μια προβοκάτσια με Κούρδους-Έλληνες ή ότι άλλο . Πολύ πιο βολικοί οι Κεμαλιστές στην εξουσία της Τουρκίας από τους Ισλαμιστές για τους Ισραηλινούς . Εάν έχω δίκιο , θα έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις . Εάν όχι 5 λεπτά άστοχου γραψίματος στον υπολογιστή .

Pro από Συμβασιλεύουσα

Ανώνυμος 1 Ιουνίου 2010 στις 4:15:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι δεν υπάρχει λαός που να αγαπάει τόσο τη συνωμοσιολογία όσο ο ελληνικός!!!

ΠΚΠ

tzikisXL 1 Ιουνίου 2010 στις 5:25:00 μ.μ. EEST  

@ΠΚΠ

Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί το μυαλό μας και μπορούμε να σκεφτόμαστε δυο -τρια πράγματα περισσότερα, απο τους άλλους....

Όμως, πόσες συνομωσίες βλέπει κάποιος;;;;Εγώ προσωπικά δεν βλέπω καμία....Παρα μόνο πράγματα που γίνονται μπροστά μας και δεν έχουμε την κατάλληλη οπτική γωνία για να τα δούμε....

Ανώνυμος 2 Ιουνίου 2010 στις 3:02:00 μ.μ. EEST  

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_participants_of_the_Gaza_flotilla

İbrahim Bilgen Turkey Turkish politician and candidate for mayor of Siirt. He was killed in the raid.

http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%B0brahim_Bilgen

He died of a heart attack on May 31

Ανώνυμος 29 Απριλίου 2012 στις 3:09:00 μ.μ. EEST  

βλεπω συντακτη του εν κρυπτω και πολλους αλλους ( φιλοησραηλινους) να κανετε μια καθαρα μαθηματικη ,στεγνη ,και ( ας πουμε)στρατιωτικη και διπλωματικη αναλυση του γεγονοτος...οπως φανταζομαι οτι το ιδιο πραττετε και με τα τεκταινομενα της ευρυτερης περιοχης ,οσον αφορα τον πολεμο των Αμερικανων εναντιον των * βαρβαρων*..στην ( αντικειμενικη ) αφηφηση σας,παρατηρω οτι μιλατε καθαρα με αριθμους και αποτελεσματα,αψηφωντας το δραμα των εκατονταδων χιλιαδων νεκρων εξ αιτιας της δυτικης-- ισραηλινης βαρβαροτητας?? και ερωτω!!! γιατι στην περιπτωση του Χιτλερ και του 2ου παγκοσμιου πολεμου καθε πραξη των Ναζιστων χαρακτηριζονταν ως απανθρωπη και βαρβαρη?? Γιατι να μην την δικααιολογησουμε με μαθηματικους και ψυχρους υπολογισμους σαν προσπαθεια νικης εναντιον εχθρικων στρατευματων??? το ξερω..δυσκολη ερωτηση * εν κρυπτω*...

Ανώνυμος 29 Απριλίου 2012 στις 8:21:00 μ.μ. EEST  

Δύο χρόνια μετά θυμήθηκες να κάνεις το σχόλιο σου.

Η δύσκολη ερώτηση είναι "γιατί τώρα;"

ΑΧΕΡΩΝ 29 Απριλίου 2012 στις 8:44:00 μ.μ. EEST  

@29/4/12 3.09
Ἂν μου επιτρὲπεις,να σου θὲσω καὶ εγὼ μὶα σειρὰ ερωτὴσεων:ποιὰ η θὲση σου για τον γνωστὸ''συνωστισμὸ''της Σμὺρνης;
Τα Σεπτεμβριανὰ;
Τον Αττὶλα και τους 1619 αγνοοὺμενους;
Τὶς δολοφονὶες της πρὰσινης γραμμὴς;

Mithridates 30 Απριλίου 2012 στις 1:59:00 π.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 29 Απριλίου 2012 3:09:00 μ.μ. EEST

Ο καημός σου είναι να μην χαρακτηρίζονται βάρβαροι οι Ναζί;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP