Παγιώνεται η νέα τακτική προκλήσεων στο Αιγαίο

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Τη στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη, οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν άλλη μία πρόκληση στο Αιγαίο προβάλλοντας την αξίωση της κατάθεσης σχεδίων πτήσεων και από ελληνικά μαχητικά στο εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους.

Η εξέλιξη του νέου αυτού περιστατικού άρχισε με την παράβαση του FIR Αθηνών από ένα σχηματισμό οκτώ τουρκικών μαχητικών, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Τα τέσσερα F-16 και τα ισάριθμα F-4, αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από τέσσερα ελληνικά Mirage. Κατά την επιστροφή τους ωστόσο τα ελληνικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα το ένα από τα δύο ζεύγη των Mirage, ενώ πετούσε 18 μίλια νοτιοδυτικά των Αντιψαρών και σε ύψος 14.000 ποδών δέχθηκε κλίση μέσω ασυρμάτου από τουρκικό πλοίο. Η φρεγάτα της Άγκυρας ζήτησε ταυτότητα και προθέσεις από τους Έλληνες χειριστές των μαχητικών. Τη στιγμή εκείνη δύο τουρκικά πλοία εκτελούσαν ανθυποβρυχιακή άσκηση.

Τα ελληνικά μαχητικά συνέχισαν κανονικά την πορεία τους. Η νέα τακτική των Τούρκων ωστόσο φαίνεται να παγιώνεται με στόχο αυτό που ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είπε κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Να πετούν άοπλα και τα ελληνικά αεροσκάφη εντός του FIR Αθηνών και να καταθέτουν επίσης σχέδια πτήσεως. Το σημαίνει αυτό για τους Τούρκους; Έλεγχος του Αιγαίου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.

diplomatia.gr

Να σημειώσουμε ότι περίπου 28 μίλια νοτιοδυτικά των Ψαρών βρίσκεται η βραχονησίδα Καλόγεροι..

1 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2010 στις 11:01:00 π.μ. EEST  

Είστε σίγουροι ότι οι Τούρκοι εννοούν να ελέγχουν το Αιγαίο μόνο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ή απλά ήταν τέτοια η συγκυρία;

Διότι ο Ερντογάν, όταν απαίτησε να πετούν και τα δικά μας αεροπλάνα άοπλα πάνω από το Αιγαίο, δεν έκανε κανέναν περαιτέρω γεωγραφικό προσδιορισμό.
Εξάλλου, οι φρεγάτες τους επανειλημμένα έχουν πλεύσει ανατολικά της ... Αττικής, σε ύδατα αμιγώς ελληνικά και με πορεία που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως "διέλευση" και εμείς υποστηρίξαμε ότι κινούνται (μέσα, προφανώς) στα όρια της αβλαβούς διέλευσης!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP