Το ΓΕΕΘΑ αποσύρει τη μία φρεγάτα από τη Σομαλία

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Tου Λουκά Δημάκα

Την απόσυρση της μίας από τις δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν ανοιχτά της Σομαλίας κατά των πειρατών, μελετά το ελληνικό Πεντάγωνο.

Η εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο λόγος που το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, καθώς το συνολικό ετήσιο λειτουργικό κόστος και για τα δύο πολεμικά πλοία ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση (Atalanta) διαρκεί όλο το έτος και κόστισε, για το 2009, 14,6 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή μας στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση (Ocean Shield) διαρκεί περίπου 6 μήνες κάθε έτος _ για το 2009 το κόστος ήταν 5,7 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι, σε περίπτωση απόσυρσης, να μη συμμετάσχουμε στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει κάποιες βολιδοσκοπήσεις με συμμαχικούς παράγοντες που έδειξαν κατανόηση για τη μεγάλη επιβάρυνση της χώρας. Και αυτό καθώς η Ελλάδα διαθέτει και άλλα δύο πολεμικά πλοία σε πολυεθνικές αποστολές στη Μεσόγειο. Συνολικά το 2009 η Ελλάδα δαπάνησε 64,4 εκατ. ευρώ για πολυεθνικές αποστολές (ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΟΗΕ), ενώ το 2010 αναμένεται να είναι μεγαλύτερες λόγω αυξημένης παρουσίας στο Αφγανιστάν για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ που έχουμε ήδη αναλάβει. Για την εξέταση του ενδεχόμενου περιορισμού της ελληνικής ναυτικής συμμετοχής στη Σομαλία ενημέρωσε τις προάλλες τους πρώην αρχηγούς ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Γ. Γιάγκος.

ΝΕΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Μαΐου 2010 στις 1:47:00 μ.μ. EEST  

Τί δουλειά έχουν δύο φρεγάτες μας στην Σομαλία, την στιγμή που οι Τούρκοι αλωνίζουν το Αιγαίο, κάνουν παραβιάσεις και μας απειλούν την εδαφική μας ακεραιότητα?

Ανώνυμος 17 Μαΐου 2010 στις 2:22:00 μ.μ. EEST  

Η "επίσημη" δικαιολογία είναι ότι αποσύρεται λόγω οικονομικών περικοπών..

Αφήστε το Π.Ν. να γνωρίζει καλύτερα τους λόγους..

Οι καιροί είναι χαλεποί...ο νοών νοήτω!!

Αριστοτέλης 17 Μαΐου 2010 στις 3:46:00 μ.μ. EEST  

Στην Ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα γνωρίζουμε ότι οι εύποροι κατασκεύαζαν και συντηρούσαν πολεμικά πλοία.

Ο Αβέρωφ στην σύγχρονη μας έδωσε το ομώνυμο πολεμικό με το οποίο θριαμβεύσαμε.

Ας αναλάβουν λοιπόν το κόστος και της συντήρησης 4 φρεγατών οι εφοπλιστές!!!! Αυτή την στιγμή η φρεγάτα Μπουμπουλίνα κανιβαλίζεται και σίγουρα θα μπορούσαν κάποιες από τις Standard που θα αποσυρθούν θα μπορούσαν να τις αναλάβουν οι εφοπλιστές για να υπάρχει πολεμική παρουσία εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα, κάτω από την σημαία του Πολεμικού Ναυτικού.

Axilleas Skordofoutsoglou 18 Μαΐου 2010 στις 9:27:00 μ.μ. EEST  

αντιστοιχο αριθμό πλοιων εχουν και οι απεναντι φιλοι συμμαχοι κουμπάροι κτλ κτλ

Η ειδηση ειναι η κατασταση στην οποια γυρίζουν τα πλοια και το προσωπικο τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP