Τουρκικό παζάρι με νεοοθωμανικό στυλ

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Tου Σταυρου Λυγερου

Τώρα που η επικοινωνιακή σκόνη της επίσκεψης Ερντογάν κατακάθεται, έχει σημασία να εστιάσει κανείς όχι στη ρητορική, αλλά στις συγκεκριμένες προτάσεις. Η πρόταση Ερντογάν ότι τα τουρκικά μαχητικά που πετούν στο Αιγαίο να δίνουν σχέδια πτήσεως στην Αθήνα και τα ελληνικά στην Αγκυρα καταργεί και τη γεωγραφία και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς.

Το Αιγαίο έχει διεθνή εναέριο χώρο, όπου μπορούν να ασκούνται τουρκικά αεροσκάφη. Την αρμοδιότητα, όμως, για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας εκεί ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός ICAO την έχει δώσει στην Ελλάδα (FIR Αθηνών). Και την έδωσε, επειδή ακριβώς το Αιγαίο, χωρίς να είναι με τη νομική έννοια ελληνική θάλασσα, συνδέει τμήματα της ελληνικής επικράτειας.

Τα τουρκικά μαχητικά οφείλουν, αλλά δεν δίνουν σχέδια πτήσης όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Η πρόταση Ερντογάν αποσκοπεί να υποκαταστήσει το FIR Αθηνών από ένα σύστημα ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης και συνελέγχου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, για την αεροπορική άμυνα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου θα ενημερώνεται και η Αγκυρα! Εάν ισχύσει, για να μεταβεί ένα μαχητικό π.χ. από την Τανάγρα στη Λήμνο θα πρέπει να δώσει σχέδιο πτήσης στην τουρκική πλευρά παρ’ ότι δεν θα περάσει από θαλάσσια περιοχή, που παρεμβάλλεται μεταξύ τουρκικών εδαφών.

Εξίσου προβληματική είναι και η πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού τα μαχητικά να πετούν στο Αιγαίο άοπλα. Και πάλι επιχειρεί να εξισώσει ανόμοιους ρόλους. Τα ελληνικά μαχητικά πετούν στο Αιγαίο για να καλύψουν τις ανάγκες αεροπορικής άμυνας των νησιών. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι οπλισμένα. Αντιθέτως, τα τουρκικά, που πετούν δυτικότερα της γραμμής Σαμοθράκη - Ρόδος έχουν επιθετικές αποστολές. Εάν είναι άοπλα, δεν δημιουργείται κενό στην αεροπορική άμυνα της τουρκικής επικράτειας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε διατεθειμένος να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου. Με τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών», η Τουρκία διεκδικεί ακόμα και κατοικημένα νησιά, όπως το Αγαθονήσι. Πώς είναι δυνατόν η Χάγη να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα όταν η μία από τις δύο χώρες αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της άλλης;

Επίσης, εάν η υφαλοκρηπίδα οριοθετηθεί με χωρικά ύδατα έξι μιλίων (όπως είναι σήμερα), η Ελλάδα θα απολέσει το δικαίωμα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο να τα επεκτείνει στα 12 μίλια. Γι’ αυτό προηγείται το ζήτημα της επέκτασης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όμως, ξεκαθάρισε ότι η άρση της απειλής πολέμου (casus belli) θα γίνει μόνο εάν η Ελλάδα δεσμευθεί ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Ζητάει να παραπεμφθεί στη Χάγη το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου, επειδή το σημερινό καθεστώς (έξι μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριος χώρος) είναι νομικώς αδύναμο. Ελπίζει, λοιπόν, ότι τα 10 μίλια θα μειωθούν στα έξι για να υπάρξει ευθυγράμμιση.

Με άλλα λόγια, τουρκικό παζάρι με νεοοθωμανικό στυλ.

Kαθημερινή

4 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Μαΐου 2010 στις 1:14:00 μ.μ. EEST  

Κι όλα αυτά τα δήλωσε ο Ερντογάν, παρουσία του Παπανδρέου ο οποίος μόλις που ψέλλισε το κάτιτις του για "σχέδια πτήσης" των τουρκικών αεροσκαφών, λες κι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα... Τίποτα απ' όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο, δεν έχει σκεφτεί η ηγεσία του Υπ. Εξωτερικών, αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Τίποτα απ' όλα αυτά, δε σκέφτηκε ή δεν προετοιμάστηκε(καλύτερα) ν'απαντήσει ο Γιωργάκης στη συνέντευξη τύπου! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει εκφράσει και την πεποίθηση του ότι η λύση για τις "εδαφικές λεπτομέρειες"...του Πάγκαλου θα δοθεί στη Χάγη!!! Ωχ, καημένη Ελλάδα!

Πενθεσίλεια

Ανώνυμος 18 Μαΐου 2010 στις 3:01:00 μ.μ. EEST  

Πολύ φοβάμαι ότι η ελληνική πλευρά σκέφθηκε!
Απλά, δεν είναι και τόσο "ελληνική", ενώ συγχρόνως είναι υπέρ το δέον "κυνική" (αυτό το τελευταίο ονομάζεται "ρεαλισμός")...

Ανώνυμος 18 Μαΐου 2010 στις 6:45:00 μ.μ. EEST  

"Πολύ φοβάμαι ότι η ελληνική πλευρά σκέφθηκε!"


Αυτό είναι σχήμα οξύμωρον!

Ανώνυμος 18 Μαΐου 2010 στις 11:10:00 μ.μ. EEST  

Κυνισμός...Ρεαλισμός...Μμμμμμ...Εγώ θα είμαι πιο αυστηρή! Θα το πω "ραγιαδισμό"!

Πενθεσίλεια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP