Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στόχος η διεθνής αναγνώριση

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

του Φώτη Κουτσαμπάρη

Το πάγιο αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου προβάλλεται για άλλη μια χρονιά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Στις φετινές εκδηλώσεις επισημαίνεται η ιστορική απόφαση του κοινοβουλίου της Σουηδίας, στις 11 Μαρτίου 2010, με την οποία αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Ποντίων. “Είχαμε μια περίοδο ογδόντα ετών μέχρι να αναγνωρίσει το ελληνικό κοινοβούλιο, το 1994, τη γενοκτονία. Από τότε, εδώ και δεκαέξι χρόνια, γίνονται οι προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση, που είναι το ζητούμενο”, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος της ΠΟΕ, σε συνέντευξη τύπου.

Αύριο διοργανώνονται από την ομοσπονδία δύο παράλληλες συγκεντρώσεις, η κεντρική στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές τον ομογενή βουλευτή του σουηδικού κοινοβουλίου Νίκου Παπαδόπουλο και την πρώην πρόεδρο του αριστερού κόμματος στη Σουηδία Ούλα Χόφμαν και η δεύτερη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα με κεντρική ομιλήτρια την κουρδικής καταγωγής σουηδή βουλευτή Gulen Anci. Οι ομιλητές έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να εκδοθεί η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου.
Καλούμε όλους τους Έλληνες να είναι παρόντες στις συγκεντρώσεις, διότι δεν είναι μόνο ποντιακό το ζήτημα, είναι εθνικό και πανανθρώπινο. Όσο μεγαλύτερες είναι οι συγκεντρώσεις, τόσο ηχηρότερο θα είναι το μήνυμα που θα στείλουμε σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία, από την οποία ζητούμε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Ζητούμε από τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη”, τόνισε ο κ. Παρχαρίδης, ο οποίος επίσης ζήτησε να τεθεί το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Απούσα η ελληνική πολιτεία
Στις προσπάθειες των Ποντίων της Σουηδίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου “Εύξεινος Πόντος” Στοκχόλμης Κωνσταντίνος Φραγκίδης, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για να παραστεί στις εκδηλώσεις. Ο κ. Φραγκίδης υπογράμμισε την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να συμβάλλει στις προσπάθειες. “Αρχίσαμε τον αγώνα από το 2000. Δεν μας στήριξε η ελληνική πολιτεία και βρήκαμε ανοικτές πόρτες στη Σουηδία, μαζί με τους συλλόγους Ασσύριων και Αρμενίων, με τους οποίους συνεργαστήκαμε. Η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε τη γενοκτονία, κάτι που δεν έκαναν η Ελλάδα και η Κύπρος”, τόνισε ο κ. Φραγκίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τη βοήθεια σουηδών βουλευτών, ώστε να μεταφερθεί στα Ηνωμένα Έθνη το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Σειρά διαλέξεων
Η νεολαία της ΠΟΕ συνεργάζεται στενά με επιστήμονες από το εξωτερικό και προσπαθεί να τεκμηριώσει τα ιστορικά γεγονότα, αν και ήδη οι γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου έχουν τεκμηριωθεί από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την αναγνώριση των γενοκτονιών. Όπως είπε ο συντονιστής της νεολαίας της ΠΟΕ Θεοδόσης Κυριακίδης, γίνεται σειρά διαλέξεων για την ανάδειξη του ζητήματος.
Σήμερα στις 8.30 μ.μ. η Πάμελα Στάινερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, δισεγγονή του Χένρι Μοργκεντάου, ο οποίος είχε βοηθήσει τους Αρμένιους και τους Έλληνες, θα δώσει διάλεξη με θέμα “Χένρι Μοργκεντάου, μια τίμια φωνή στην ιστορία”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στην οδό Λεωφόρου Νίκης 13.

Την Τετάρτη, ώρα 20:00, η Έυξεινος Λέσχη Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:
"Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"
Ομιλητές οι Σάββας Αναστασιάδης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Μάριος Ευρυβιάδης και Παύλος Τσίμας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνιάδου. Ξενοδοχείο ATHENS GATE, Συγγρού 10.
Την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Μαΐου διοργανώνεται διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα “Διαθρησκειακός διάλογος, ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτικό παρόν στην Τουρκία”. Η εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 5 μ.μ. στο Δ΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

2 σχόλια:

Αρματιστής 19 Μαΐου 2010 στις 12:08:00 μ.μ. EEST  

Είστε αφελείς; Δεν έχετε καταλάβει ότι στη πατρίδα μας πνέει ένας άνεμος αλλαγής, ειρήνης, φιλίας, πράσινης ανάπτυξης, πράσινων αλόγων, κοινωνικής δικαιοσύνης, σοσιαλισμού, προστασίας των αδυνάτων, μπλα, μπλα, μπλα!!!; Τέρμα οι ιστορικές αναφορές που ενοχλούν, αναμοχλεύουν θα πάθη και δεν αφήνουν την κοινωνία να προχωρήσει!!! Έτσι περίπου δεν μας είχε πει πριν λίγο καιρό η κυρία Ρεπούση και οι συν αυτή; Αυτό με άλλα Γαλλικά δεν μας λέει και η Αννούλα; Με τους Τούρκους είμαστε πλέον φίλοι. Οι Φρεγάτες που περιδιαβαίνουν Σούνιο και Ραφήνα φέρουν μεγάλο σημαιοστολισμό, ρίχνουν χαιρετιστήριες βολές και λένε «χελόου» στους χειριστές των ΜΙΡΑΖ. Τις οποιεσδήποτε «συνοριακές», ή «εδαφικές», ή «περιοχικές» διαφορές έχουμε με την Τουρκία θα μας τις λύνουν «κάποιοι άγνωστοι τρίτοι». Έτσι βάφτισαν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας το «Αμερικανάκι», ο «Μεγάλος τραγουδιστής» και ο Βρούτσας, Βούρτσας, όπως τέλος πάντων λένε τον κύριο τίποτα που το παίζει ΥΠΕΞ. Δηλαδή για ότι δεν είσαι εσύ διατεθειμένος να αγωνιστείς, θα περιμένεις να σου το υπερασπίσει κάποιος άλλος!

Μήπως όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι από σχέδιο Ανάν; Τον κύριο «τίποτα» κατηγόρησε ευθέως ο πρώην ΥΠΕΞ κ. Καψής, για συντάκτη του σχεδίου Ανάν.

Για να μη γελιόμαστε για ότι συμβαίνει: Πριν λίγες μέρες είδαμε ένα Τούρκο πρωθυπουργό, περήφανο για τη πατρίδα του, άνετο, με ισχυρό και καθαρό λόγο να προωθεί δυναμικά τα πάγια συμφέροντα και τις επιδιώξεις της πατρίδας του απέναντι σε ψοφοδεείς νάνους της πολιτικής. Ο Λαζόπουλος χθες 18/5/2010 απέδωσε με το καλύτερο τρόπο το πορτραίτο του ατόμου που νομίζει ότι «κυβερνά» την πατρίδα μας. Αυτό το άτομο όμως χορεύει καλά τους ποντιακούς χορούς.

Αγαπητοί μου Πόντιοι αδελφοί. Τη πατρίδα μας την έχει σκεπάσει ένα σύννεφο ραγιαδισμού. Οι καθαρές φωνές δεν ακούγονται. Μη περιμένετε τίποτε καλό. Απλά να θυμάστε τους προγόνους σας και τις χαμένες πατρίδες εκεί στο μακρινό Πόντο και να πηγαίνετε πότε – πότε για να φέρνετε λίγο χώμα στη μητέρα πατρίδα, μνημόσυνο για τους προγόνους σας και αγιασμό για όλους εμάς που συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην Ελλάδα.

Ανώνυμος 19 Μαΐου 2010 στις 11:32:00 μ.μ. EEST  

Η Διαμαντοπούλου τιμά την γενοκτονία επιλέγοντας Κεμάλ
Το αστείρευτο συμπλεγματισμό όσων το λυμαίνονται βγάζει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το Υπουργείο (μη εθνικής) Παιδείας. Οι εξεταζόμενοι στο μάθημα της Λογοτεχνίας για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, είδαν σήμερα, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας όπυ χιλιάδες Πόντιοι σφαγιάστηκαν μετά από διαταγή του ίδιου του Κεμάλ, ένα θέμα που μύριζε Διαμαντοπούλου, Δραγώνα και Ρεπούση από χιλιόμετρο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εξεταζομένων, το κείμενο, στο οποίο εκλήθησαν να εξετασθούν, λέγεται «Στου Κεμάλ το σπίτι», ανήκει στην συλλογή «Η μόνη κληρονομιά» και γράφτηκε το 1974 από τον Γιώργο Ιωάννου (1927-1985), πρόσφυγα από την Ανατολική Θράκη! Πραγματεύεται τις διαδοχικές επισκέψεις μίας τουρκάλας που είχε εγκαταλείψει την Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, στο σπίτι που κατοικούσε, δίπλα ακριβώς σε αυτό που γεννήθηκε Κεμάλ, που σήμερα φιλοξενεί το τουρκικό προξενείο.
Είναι το ίδιο σπίτι που το 1955 οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τοποθέτησαν μιας μικρής ισχύος βόμβα και στην συνέχεια διέδωσαν πως ανατινάχθηκε από τους Έλληνες, με αποτέλεσμα την καταστροφή του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης με τα γνωστά «Σεπτεμβριανά».
Η απόλυτη σύμπνοια της «Παιδείας» με την συμφωνία «εκλειάνσεως» των ιστορικών παθών της χώρας μας από τον Κεμάλ, τους προγόνους και τους απογόνους του δεν μας εκπλήσσει. Είναι γνωστό ποια «σχολή» κάνει κουμάντο μέσα στο υπουργείο και ποιοι επιλέγουν την διδακτική ύλη. Εκείνο που μας ενοχλεί και το φωνάζουμε είναι ότι επέλεξαν τη μέρα της εξόντωσης των συμπατριωτών μας από τον αρχισφαγέα Κεμάλ για να προπαγανδίσουν στην νεολαία και τους επίδοξους επιστήμονές της, ότι υπήρξαν και Τούρκοι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να «συνωστισθούν» και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για άνευ προηγουμένου έμφαση του ραγιαδισμού, της ηττοπάθειας και του αφελληνισμού που καλλιεργούν στην νεολαία τα πιόνια της Νέας Τάξεως.
Σύντομα βέβαια, οι απόγονοι της Τουρκάλας θα μπορούν να βλέπουν το σπίτι της γιαγιάς τους από ψηλά, αφού τα τουρκικά F-16 θα κάνουν σε λίγο παραβιάσεις στο σύνολο του ελληνικού εναερίου χώρου… Να δούμε τότε πώς θα «εκλειάνουμε» τα πάθη…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP