Πυρηνικός σταθμός στα παράλια της Μικράς Ασίας

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Σε συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία.

Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σέτσιν, και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην Άγκυρα, αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών για την κατασκευή και την εκμετάλλευση ενός πυρηνικού σταθμού στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου.

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη συμφωνία» σημείωσε μετά την σύναψη της συμφωνίας ο Σεργκέι Κιριένκο, γενικός διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, επισημαίνοντας πως το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου αγγίζει τα 18 με 20 εκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται πως την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα αναλάβει η ρωσική εταιρεία Atomstroiexport.

Με αφορμή την ανακοίνωση για την υπογραφή συμφωνίας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με σκοπό την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια της Μεσογείου, ο πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου που εδρεύει στη Ρόδο Θανάσης Αναπολιτάνος προέβη στην εξής δήλωση:

"Είναι μία απόλυτα αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί την μόνιμη παρουσία της πυρηνικής απειλής στην περιοχή μας. Με αυτή την απόφαση αναλαμβάνεται ένα τεράστιο ρίσκο για το Περιβάλλον, την Ειρήνη και την ίδια τη Ζωή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου σε συνεργασία με οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση της αποτροπής εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις, τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη".

www.cosmo.gr

3 σχόλια:

ange-ta 12 Μαΐου 2010 στις 10:54:00 μ.μ. EEST  

αυτοί οι σταυμοί δεν έχουν μέλλον.
Θα μείνουν στη μέση, αφού η Τουρκία ξοδέψει μερικά δις!

ΑΝΕΤΟΣ 12 Μαΐου 2010 στις 11:47:00 μ.μ. EEST  

ΣΩΣΤΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ανώνυμος 13 Μαΐου 2010 στις 10:05:00 π.μ. EEST  

Οι Τούρκοι βαδίζουν βάσει προγράμματος και δεν αφήνουν τίποτα στη μέση.
Ανεξαρτήτου κόστους και καθυστερήσεων φροντίζουν να ολοκληρώνουν τα προγράμματατά τους, όσο μεγαλομανής κι αν είναι και πόσο μάλλον τέτοιου είδους προγράμματος που ενισχύουν τη δυναμη της.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP