Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Για την κυκλοφορία του νέου τεύχους του ΣΙ&Γ μας ενημερώνουν με δελτίο τύπου οι εκδόσεις "Αιγίς".

Στα θέματα περιλαμβάνονται :

ΔΝΤ Vs ΠΑ & ΠΝ
Μαζικές αποσύρσες μαχητικών-πλοίων προ των πυλών; Σε θανάσιμο βρόγχο που απειλεί την παρούσα Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων εξελίσσεται η οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ΣΙ&Γ αποκαλύπτει ότι τα γενικά επιτελεία βολιδοσκοπούνται με νέες απαιτήσεις μείωσης των λειτουργικών δαπανών, γεγονός που οδηγεί μαθηματικά στην απόσυρση αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Η Τουρκία ξηλώνει τα Ελληνικά ναρκοπέδια
Επί δεκαετίες οι Έλληνες στρατιωτικοί πίστευαν ότι η γραμμή του ποταμού Έβρου συνιστά ένα πολύ δύσκολο φυσικό κώλυμα, το οποίο παρέχει ασφάλεια στην ελληνική πλευρά, δυσκολεύοντας την τυχόν προσπάθεια βίαιας διάβασης από την άλλη πλευρά. Όλα αυτά έως σήμερα, γιατί οι τελευταίες εξοπλιστικές προσπάθειες της Άγκυρας αλλάζουν το σκηνικό…

Ελληνικό Πυροβολικό : Σχολή πυροβολικού- ο Σιδηρούς γρόνθος
Για μία ολόκληρη εβδομάδα η Σχολή Πυροβολικού πραγματοποίησε στο πεδίο βολής του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ). Παρακολουθήστε την εντατική εκπαίδευση των νέων στελεχών μαζί μας.

Super Vita & Exocet MM40 Block3: Όλεθρος στο Αιγαίο
Η πρόσφατη προσθήκη στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού των νέων βλημάτων Block 3, αλλάζουν άρδην τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, δίδοντάς του το συγκριτικό πλεονέκτημα. Η ΣΙ&Γ επισκέφθηκε τo ΤΠΚ ΔΑΝΙΟΛΟΣ (Ρ 68) και σας ενημερώνει για τα νέα επιχειρησιακά δεδομένα που προκύπτουν από το συνδυασμό των ΤΠΚ Super Vita και του νέου όπλου.

Τακτική φωτοαναγνώριση: Προσαρμογή στα σύγχρονα επιχειρησιακήα δεδομένα
Η ΣΙ&Γ αγγίζει το φλέγον ζήτημα των ελληνικών δυνατοτήτων φωτοαναγνώρισης από αέρος, οι οποίες για την ώρα συγκεντρώνονται στα RF-4E. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα παρατίθενται για πρώτη φορά κρίσιμα στοιχεία, τα οποία και θέτουν το ζήτημα σε μία νέα βάση, που σε συνδυασμό με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας αναδεικνύει αδυναμίες αλλά και προοπτικές.

ΕΠΟΠ : Ο κορμός των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Απρίλιος του 2010 υπήρξε πολύ σημαντικός για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού η οροφή του αυξήθηκε κατά 3.800 άτομα τα οποία προσλήφθηκαν ως ΕΠΟΠ, ανεβάζοντας τον αριθμό των επαγγελματιών οπλιτών στα 26.500 άτομα. Ποια η ιστορία του θεσμού και πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα επάνδρωσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;


ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΟΕ & Μείωση Εξοπλισμών: Ελληνικοί Μύθοι και τουρκική πραγματικότητα
Μία ακόμη σειρά από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανακοινώθηκε από την Αθήνα και την Άγκυρα. Το ζήτημα με την έννοια των ΜΟΕ σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά είναι ότι υπονοεί πως το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Είναι όμως τα ελληνοτουρκικά ζητήματα απλώς πρόβλημα «παρανοήσεων»; Πως η Αθήνα κινδυνεύει να εμπλακεί σε μία επικίνδυνη εθελοντική μείωση των εξοπλισμών…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP