Πρός ατρακτίδια αναγνώρισης της Goodrich η ΤΗΚ

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

RF-4E της 113 Filo με ατρακτίδιο LOROP
Σε οριστικό ναυάγιο δείχνει να καταλήγει το πρόγραμμα προμήθειας ισραηλινών ατρακτιδίων αναγνώρισης Condor II LOROP για την ΤΗΚ. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η  defacto ακύρωση του προγράμματος ώθησε την τουρκική Υποδιεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) να προχωρήσει σε συμφωνία ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική εταιρία Goodrich, για την προμήθεια ατρακτιδίων αναγνώρισης, ¨φωτογραφίζοντας¨ το σύστημα DB-110 το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία και με την ΠΑ.

Η αρχική σύμβαση του 1999 μεταξύ ΙΑΙ και τουρκικής κυβέρνησης προέβλεπε την παράδοση τουλάχιστον τεσσάρων ατρακτιδίων αναγνώρισης Condor LOROP, για χρήση από τα RF-4E. Τα ατρακτίδια δεν ικανοποίησαν τις τουρκικές απαιτήσεις λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών που παρουσίασαν, κυρίως στην μετάδοση των φωτωγραφιών στον κλωβό εδάφους μέσω ραδιοξεύξης. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος από την ισραηλινή εταιρία δεν καρποφόρησαν και έτσι τα ατρακτίδια (τουλάχιστον κάποια από αυτά) επεστράφησαν το 2006. Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις, το 2008, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε νέα συμφωνία ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια τεσσάρων ατρακτιδίων Condor ΙΙ  και δυο ατρακτιδίων EL/M-2060P με ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR). Η επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων που ακολούθησε το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά, έβαλε ταφόπλακα και σε αυτό το πρόγραμμα. Στις αρχές Νοεμβρίου 2012 η Elbit κατέθεσε μήνυση εναντίον της Ισραηλινής κυβέρνησης λόγω της ανάκλησης εξαγωγικής άδειας για τα εν λόγω ατρακτίδια, ζητώντας αποζημίωση 74 εκατομμυρίων δολαρίων. Η δίκη θα διεξαχθεί κεκλησμένων των θυρών και με πλήρες μπλακ-άουτ για τα μέσα ενημέρωσης λόγω των ευαίσθητων πληροφοριών του θέματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Goodrich λαμβάνει παραγγελίες από την Τουρκική κυβέρνηση, καθώς η εταιρία εμπλέκεται στο πρόγραμμα κατευθυνομένων πυραύλων Cirit της Roketsan. H αμερικανική εταιρία παράγει την μονάδα μέτρησης αδράνειας SiIMU02 (IMU-inertial measurement unit) του πυραύλου, στις εγκαταστάσεις της στο Πλύμουθ της Αγγλίας. Η εταιρία έχει επίσης προχωρήσει στην δημιουργία joint-venture με την Turkish Technic για την δημιουργία μονάδας υποστήριξης για α/φ πολιτικής αεροπορίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δίνει υποκατασκευαστικό έργο σε τουρκικές εταιρίες στα πλαίσια του προγράμματος F-35 Lighting II.

Το σύστημα LOROP ήρθε στο προσκήνιο το 2006, όταν ανοιχτά της Καρπάθου ο Κώστας Ηλιάκης και ο Νο2 του Υποσμηναγός Π.Κολτσίκογλου κλήθηκαν να αναγνωρίσουν σχηματισμό τουρκικών αεροσκαφών σε αποστολή αεροφωτογράφησης αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στην Κρήτη. Ο σχηματισμός αποτελείτο από ένα RF-4 της 113 Filo εφοδιασμένο με σύστημα LOROP και 2 συνοδευτικά F-16 (192 Filo). Aνά τακτά χρονικά διαστήματα οι Τούρκοι προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανές μετασταθμεύσεις των συστοιχιών S-300, κάνοντας χρήση των ισραηλινών ατρακτιδίων.

4 σχόλια:

RENOS 15 Δεκεμβρίου 2012 στις 1:45:00 μ.μ. EET  

άρα δόξα Τω Θεώ, είναι ακόμη σε άσχημο σημείο οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. προς Θεού δε λέω ότι από αυτό αποδεικνύεται, απλά ειναι μια πολυ καλη ένδειξη...

aviationlive 16 Δεκεμβρίου 2012 στις 2:15:00 μ.μ. EET  

To Phantom της φωτογραφίας,"77-0314", είναι αυτό που κατέρριψε η Συριακή αεράμυνα.

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2012 στις 3:00:00 μ.μ. EET  

Προβοκατόρικη φωτογραφία! χαχαχα

Μanolis 17 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:59:00 π.μ. EET  

Δυστυχως Ρενο, δεν ειναι αποδειξη, εξαλλου τα συστηματα των ιπταμενων ρανταρ θα τα παραδωσουν οι Ισραηλινοι τελικα. Απλα το συστημα LOROP περα απο τα υπολοιπα δεν λειτουργησε ικανοποιητικα και οι τουρκοι στρεφονται αναγκαστικα σε κατι που θα δουλεψει - και μαλιστα στα πολλα F-16 που εχουν και οχι σε Φαντομ θεωρω. Δεν ειναι παντα τα Ισραηλινα συστηματα αυτο που διαφημιζουν (βλεπε και εξομειωτη F-16 block-30 της ΠΑ).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP