Το "Τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης"
Κυριακή 7 Ιουνίου 2009
του Σάββα Καλεντερίδη
Το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ ζήτησε από τη ΜΙΤ τα έξι CD με πληροφορίες για την εν λόγω οργάνωση, που είχαν αποσταλεί στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών το 2002 από ανώνυμο αποστολέα.
Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας "Βατάν" ανάμεσα στις πληροφορίες που περιέχονται στα CD συμπεριλαμβάνεται η βιντεοσκοπημένη ομολογία του πρώην συνεργάτη της ΜΙΤ και της Στρατοχωροφυλακής Tuncay Güney, που είχε διεισδύσει στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, διάφορα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Aydınlık (ο εκδότης της, Ντογκού Περιντσέκ, είναι προφυλαισμένος και κατηγορούμενος στην εν λόγω δίκη), πληροφορίες για την οργάνωση Χεζμπολλάχ και τη σχέση της με τη ΜΙΤ, διάφοροι στρατιωτικοί φάκελοι καθώς και μια σειρά από έγγραφα που σχετίζονται με διάφορα θέματα. Με βάση τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα CD η ΜΙΤ είχε σχεδιάσει το οργανόγραμμα της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.Ένα από τα έγγραφα που συμπεριλαμβάνονται στο επίμαχο πληροφοριακό υλικό είναι αυτό που αναφέρεται στη σχέση της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ με την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η Τανσού Τσιλλέρ εργάζεται για λογαριασμό της CIA από το 1967, με τον κωδικό “İstanbul’un Gülü” (Τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης).
Με βάση το έγγραφο που συντάχτηκε το 1999, διάφοροι πολιτικοί αντίπαλοι της Τσιλλέρ, το διάστημα που η ίδια ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας (1993-1996) συνεργάστηκαν με μια εταιρεία νομικών υποθέσεων, στις ΗΠΑ, για να ερευνήσουν το "πόθεν έσχες" της Τσιλλέρ στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία, στα πλαίσια των ερευνών αυτών, συνεργάστηκε με ένα πρώην στέλεχος της CIA, υπό την κωδική ονομασία CAL. Το πρώην στέλεχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας ήλθε σε επαφή με πράκτορα της CIA στην Πράγα, με την κωδική ονομασία Fish, ο οποίος ανέφερε ότι γνώριζε προσωπικά την Τανσού Τσιλλέρ.
Ο Fish, σε κατάθεση που έδωσε στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ, στη Φραγκφούρτη, δήλωσε ότι η Τσιλλέρ πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1979, με βάση τον νόμο 8 USC 1427 (f), ο οποίος προβλέπει ότι "είναι δυνατόν να απονεμηθεί η αμερικανική υπηκοότητα σε ξένους υπηκόους που εξυπηρέτησαν τα αμερικανικά συμφέροντα. Η διαδικασία θα κρατηθεί μυστική".
Με βάση την κατάθεση του πράκτορα της CIA, Fish, η Τσιλέρ εργάζεται από το 1967 για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, με την κωδική ονομασία, "Τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης". Η Τσιλλέρ την περίοδο εκείνη πέρασε από ειδική εκπάιδευση, ενώ έκανε το προ-διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Yale. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Fish να μην αναφέρει λοεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Στο έγγραφο που αναφέρεται στην υπόθεση της Τσιλλέρ υπάρχει και σημείωμα ενός άλλου πράκτορα της CIA, με την κωδική ονομασία “Motta Gur”. Στο σημείωμα αναφέρονται τα εξής: "Ο Fish έχασε τη ζωή του εξ αιτίας μια πυρκαγιάς που ξέσπασε στο σπίτι του. Έτσι, εκτός από τον ίδιο τον Fish, χάθηκαν και τα στοιχεία που αφορούσαν τη σχέση της Τσιλλέρ με τη CΙΑ".
Φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι πληροφορίες που αφορούν την Τανσού Τσιλλέρ είναι αξιόπιστες. Εμείς από την πλευρά μας απλά να υπενθυμίσουμε ότι η Τσιλλέρ ήταν η πρωθυπουργός που προκάλεσε την κρίση των Ιμίων, μια κρίση που κατά την άποψή μας προκλήθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποίησαν "δικούς" τους ανθρώπους σε Τουρκία και Ελλάδα για το ξέσπασμα της κρίσης
1 σχόλια:
Ρε το χανουμάκι, το τριανταφυλλένιο το τσι(ου)λάκι... Την βαριά του τσολιά θέλει αυτό για να στανιάρει.
Δημοσίευση σχολίου