Ήρωας δεκανέας

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009


Σ. Γ. Τζιυρκαλλής

Ε Α Ν ΓΝΩΡΙΖΕ τα καθέκαστα, όλη η Κύπρος και σύμπαν το ελληνικό έθνος έπρεπε χθες να ήταν εκεί. Στην εκκλησιά και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Σε στάση προσοχής να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο και ν’ αποδώσει τις οφειλόμενες ύψιστες τιμές στα κηδευόμενα, μετά από 35 χρόνια, οστά, ενός από τα ηρωικότερα παλληκάρια του 1974. Του δεκανέα καταδρομών Σάββα Γεωργίου Τζιυρκαλλή, 20χρονου τότε, πρωτότοκου γιού του Κυριάκου και της Χρυστάλλας Τζιυρκαλλή από το Κάτω Δίκωμο.

Που θυσιάστηκε ηρωικά μαχόμενος, το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Ιουλίου 1974, στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες, στην περιοχή του σταδίου του Γυμναστικού Συλλόγου «Πράξανδρος» της Κερύνειας μας. Του δεκανέα Σάββα Γεωργίου, της 72Β΄ ΕΣΣΟ, του Λόχου Υποστηρίξεως της 33 Μοίρας Καταδρομών, που με το φορητό αντιαρματικό ΠΑΟ 57 χιλιοστών στον ώμο, αναμετρήθηκε ανδρειωμένος, με τις προελαύνουσες, φοβερά υπέρτερες, ορδές του Αττίλα. Στις οποίες, το χουντικό αρχηγείο Μπονανο-προδότη στην Αθήνα και το χουντικό υπαρχηγείο Γεωργιστο-προδότη στο ΓΕΕΦ της Λευκωσίας, επέτρεψαν να αποβιβαστούν ανενόχλητες το πρωί του Σαββάτου 20ή Ιουλίου 1974, στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας μας.

Ο 2 0 ΧΡΟΝΟΣ Δικωμίτης δεκανέας Σάββας Γωργίου Τζιυρκαλλής, με τα εύστοχα πυρά που εκτόξευσε με το ΠΑΟ 57 χιλιοστών, κατέστρεψε ένα και ακινητοποίησε δεύτερο από τα αμερικανικά άρματα μάχης Μ-48, των τουρκικών δυνάμεων εισβολής, εκεί στο Γ.Σ. Πράξανδρος της Κερύνειας, προτού ο Χάρος πάρει την ψυχή του, για να την κατατάξει δίπλα στου Αυξεντίου, του Μάρκου Δράκου, του Χαράλαμπου Μούσκου, του Κυριάκου Μάτση και των άλλων εν όπλοις αθανάτων της ελληνίδας κυπριακής λευτεριάς.
Χ Θ Ε Σ το απόγευμα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας των ηρώων της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Α΄ Μοίρας Καταδρομών του 1974, όπου ενταφιάστηκαν μετά από 35 χρόνια τα μαρτυρικά οστά του ηρωικού δεκανέα Σάββα Γεωργίου Τζιυρκαλλή, ο αντισυνταγματάρχης Σπύρος Λαζαρίδης, νυν διοικητής της 33ΜΚ, παραδίδοντας στην, καθήμενη σε αναπηρικό, ΜΑΝΑ του ήρωα τιμητικά τις σημαίες του Έθνους και του κράτους, εκφώνησε από την ημερήσια διαταγή της 33ΜΚ του 1974 το απόσπασμα για τον ήρωα γιο της: «Πρόταση απονομής Αργυρού Αριστείου Ανδρείας: Έπεσεν εις Άγ. Γεώργιον αφού προσήγγισεν άρμα Μ-48, το οποίον και κατέστρεψε διά του ΠΑΟ 57χιλ, φονευθείς εν συνεχεία. Διά της τόλμης του και της περιφρονήσεως του θανάτου, εξετέλεσε το χρέος του εις τον υπέρτατον βαθμόν». Γονάτισε και της φίλησε το χέρι. Ο Σάββας ήταν ένας από τους γενναίους ήρωες του 1974 που, παρότι προδομένοι, στάθηκε με ψυχή Αυξεντίου απέναντι στον εισβολέα, εστίασε τη σκόπευσή του στον εχθρό, πάτησε τη σκανδάλη και προκάλεσε απώλειες στον Αττίλα.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Ιουνίου 2009 στις 4:39:00 μ.μ. EEST  

Αιωνία να είναι η μνήμη του παλληκαριού.

Ανώνυμος 13 Ιουνίου 2009 στις 7:35:00 μ.μ. EEST  

Ένας ακόμη πολεμιστής.

flanker7 28 Ιουνίου 2009 στις 3:50:00 μ.μ. EEST  

Στον Άγιο Γεώργιο βρέθηκαν κι άλλα λείψανα ηρωικών παλλικαριών της 33ΜΚ. Εν αναμονή για περισσότερες σελίδες ηρωισμού...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP