Υπουργείο Εξω(φρενι)κών

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

• Μαθαίνουμε ότι παραλίγο να τους καθίσει η μπουκιά στον λαιμό όσων παραβρέθηκαν στο γεύμα που παρέθεσε η κ. Μπακογιάννη στον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας επίσκεψής του στην Αθήνα. Εκεί λοιπόν που περίμεναν όλοι να επιμείνει στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί και στη Συμμαχία η Τουρκία με τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, άκουσαν έκπληκτοι την υπουργό να ζητά από τον κ. Σέφερ να μεταφέρει στην Άγκυρα την ανάγκη να… «διατηρηθεί το modus vivendi στο Αιγαίο»!

Όλοι προσπαθούσαν επί ματαίω να καταλάβουν πώς η κ. Μπακογιάννη θεωρεί modus vivendi τον ακήρυχτο πόλεμο που βιώνουν καθημερινά στο Αιγαίο οι έλληνες πιλότοι…

• Ας ελπίσουμε ότι η εξήγηση δεν κρύβεται στις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, που δεν συνηθίζουν να μασάνε τα λόγια τους. Το τελευταίο διάστημα δύο από αυτούς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεκ και ο πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, έκαναν λόγο για συζητήσεις σχετικά με το Αιγαίο. Μπορεί να κάνουν και λάθος, αλλά συνήθως από αυτούς τα μαθαίνουμε τα νέα…

• Μήπως έχετε ιδέα πόσα ευρώ αφήνουμε κάθε χρόνο στην Τουρκία; Μαθαίνουμε λοιπόν ότι μόνο από τους έλληνες τουρίστες μένουν στην τουρκική αγορά της Κωνσταντινούπολης και των μεγάλων τουριστικών κέντρων της Μικρασίας περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Και το πρόβλημα δεν είναι φυσικά ο τουρισμός και η επίσκεψη στα παραδοσιακά κέντρα του ελληνισμού. Δεν είναι όμως ανάγκη να αναδεικνύονται οι έλληνες στους εθελοντές αιμοδότες της τουρκικής οικονομίας…

• Πιθανόν να είναι σύμπτωση, για όσους είναι καλόπιστοι, αλλά την ώρα που στο Συμβούλιο της Ευρώπης προωθούσαν ψήφισμα για την «τουρκική μειονότητα στην Κω και στη Ρόδο» (με την υπογραφή του κύπριου βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρ. Πουργουρίδη), στο «μανιφέστο» που εξέδιδε η λεγόμενη «Συμβουλευτική» στη Θράκη έθετε ζήτημα «αναγνώρισης μειονοτικού καθεστώτος των ομοεθνών στη Ρόδο και στην Κω». Μήπως πρέπει ν' ανοίξουν τα μάτια τους οι αρμόδιοι;

Στο ίδιο «μανιφέστο» των ακραίων στη Θράκη περιλαμβάνεται κι ένα πονηρό αίτημα: η ποσόστωση 0,5% στους διορισμούς του Δημόσιου για μέλη της μειονότητας να αφορά κατά προτεραιότητα την περιοχή της «Δυτικής Θράκης». Ο ψευδομουφτής Μετέ και οι μέντορές του βλέπουν ότι η νεολαία της μειονότητας έχει αρχίσει να αποστασιοποιείται και να διεκδικεί το μέλλον της στην Ελλάδα, κι έτσι θέλουν να την εγκλωβίσουν, ακόμη και μετά τον διορισμό τους, στις μειονοτικές περιοχές…

• Το πλέον σοβαρό όμως είναι ότι ενώ οι κύριοι της «Συμβουλευτικής» και του Προξενείου θεωρούν αυτονόητο για τους ίδιους το δικαίωμα όχι μόνο του ατομικού αλλά και του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού, αρνούνται στο «μανιφέστο» τους (απειλώντας μάλιστα) το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σε Πομάκους και Τσιγγάνους…

Ορθά αποφάσισε να πάει ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης να εγκαινιάσει ορισμένα μικρά έργα στη Βόρειο Ήπειρο που χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά λίγη διακριτικότητα δεν θα έβλαπτε. Δεν χρειάζονταν και τόσες παράτες (που εκτός των άλλων προκαλούν και επικίνδυνα αντανακλαστικά στην Αλβανία) για έργα που έφθασαν δεν έφθασαν τα 500 χιλιάδες ευρώ. Όσο δηλαδή ένα διαμέρισμα στη Βούλα...

Σύμπτωμα μαζικής αποχαύνωσης θύμιζαν οι αντιδράσεις των Αθηναίων στις υποτιθέμενες πράξεις συγγνώμης της τουρκικής πλευράς για τον διωγμό των ελλήνων της Πόλης. Είχε προηγηθεί η περίφημη ταινία (όλως τυχαίως ο ρόλος της Ελληνίδας αφορούσε φυσικά μια... πόρνη), όπου συγκινημένοι κάποιοι στην Αθήνα ήταν έτοιμοι να απονείμουν στη σκηνοθετική ομάδα τον Φοίνικα της Τιμής. Και ήρθε η «ιστορική αυτοκριτική» Ερντογάν, που είπε ότι ήταν λάθος και αποτέλεσμα φασιστικής αντίληψης το ότι το τουρκικό κράτος έδιωξε αυτούς που είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα.

Και πανηγύριζαν και πάλι στην Αθήνα…

Θα έχει ενδιαφέρον πάντως εάν στον φάκελο που θα ετοιμάσει ο πρέσβης στην Άγκυρα Φ. Ξύδας για τη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν στις 20 θα συμπεριλάβει και μερικά θέματα των οποίων μπορεί να επιληφθεί ο κ. Ερντογάν, κάνοντας και πρακτικά την… αυτοκριτική του. Για να τον βοηθήσουμε, θα μπορούσε π.χ. να ξεκινήσει με την αποκατάσταση του παλιού κτηματολογίου στην Ίμβρο και Τένεδο. Και μετά μπορεί να πάρουν σειρά και τα χιλιάδες ακίνητα ελλήνων πολιτών, μελών της ελληνικής μειονότητας και των ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη.

• Κανείς δεν πάει χαμένος. Μαθαίνουμε ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (και εκ των ακραίων στοιχείων της μειονότητας) Γκαλήπ Γκαλήπ έχει αναπτύξει επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδρύοντας εταιρεία η οποία εισάγει είδη σιδήρου από την Τουρκία. Ο συνεταίρος του μάλιστα πέτυχε πρόσφατα και μια ιδιαίτερη διάκριση, αφού εξελέγη πρόεδρος της οργάνωσης «Τούρκων Δ. Θράκης» στην Κωνσταντινούπολη, μια οργάνωση που έχει αμφίδρομη σχέση με το τουρκικό κατεστημένο για την προώθηση του τουρκισμού στη Θράκη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

1 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Ιουνίου 2009 στις 3:48:00 μ.μ. EEST  

"Μήπως έχετε ιδέα πόσα ευρώ αφήνουμε κάθε χρόνο στην Τουρκία;"

Η μαλ... σπάει τζάμια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP