Διαμαρτυρία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να υποχωρήσει για την εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου της μπροστά στις τουρκικές απειλές, υπογραμμίζει σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Στην επιστολή, η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κύπριος αντιπρόσωπος καταγγέλλει την Τουρκία για νέα παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της. Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, οι παραβιάσεις έγιναν στις 27 και 29 Μαΐου όταν τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου που διεξήγαγε εργασίες συντήρησης σε μετεωρολογικές εγκαταστάσεις και όταν την επόμενη μέρα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της περιοχής εκπέμποντας ενοχλητικά σήματα.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται επίσης ότι «τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αχρείαστες αψιμαχίες και ένταση, κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας για να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την εμποδίσει από την λήψη κάθε δραστηριότητας στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), ιδιαίτερα όσο αφορά την διεξαγωγή έρευνας και εκμετάλλευσης των κυρίαρχων εθνικών της πόρων».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με όλα τα γειτονικά της κράτη και επί τη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του Δικαίου της Θάλασσας. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τηρεί καμία αμφιβολία για την κυριαρχία επί του συνόλου του εδάφους της, επί του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της και για τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της».

www.kathimerini.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP