Στρατηγός Μπιρ: Από τα Ίμια στην σχεδιαζόμενη απόπειρα κατά του Ερντογάν

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

O εκ των συμπρωταγωνιστών στα Ίμια, στρατηγός Μπιρ, προσερχόμενος στον εισαγγελέα να καταθέσει ως ύποπτος

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο πρώην Α' αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, που ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της κρίσης των Ιμίων, κλήθηκε από τον εισαγγελέα να καταθέσει ως ύποπτος για τη σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Με βάση ρεπορτάζ του δημοσιογράφο Mutlu Özay, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ζαμάν, ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση της τρομοκρατικής-παρακρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ κάλεσε προχθές να καταθέσουν ως ύποπτοι ο πρώην Α' αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ και ο πρώην περιφερειακός διοικητής της ΜΙΤ στην Κωνσταντινούπολη, Νουρί Γκιουντές (Nuri Gündeş), επειδή μυστικός μάρτυρας, πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής (JİTEM) κατέθεσε πληροφορίες που τους ενοχοποιούν για άμεση εμπλοκή τους σε σχεδιαζόμενη δολοφονία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 6 Απριλίου 2009, στα πλαίσια της ανάκρισης για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, σε έρευνα που έγινε σε σπίτι, στο χωριό Engürücük, της επαρχίας Γκεμλίκ (η ελληνική Κίος) της Προύσσας, βρέθηκαν θαμμένα μια ρουκέτα αμερικανικής κατασκευής, ένα πιστόλι και πενήντα σφαίρες. Τα όπλα αυτά βρέθηκαν μετά από κατάθεση που έδωσε στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, μυστικός πράκτορας πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής (JİTEM), ο οποίος δήλωσε στην κατάθεσή του ότι τα όπλα αυτά προορίζονταν για την κατάρριψη του αεροσκάφους που μεταφέρει τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι με βάση το σχέδιο, το αεροσκάφος του Ερντογάν θα το χτυπούσαν με κατευθυνόμενο βλήμα ή με αντιαεροπορικό όπλο κατά τη φάση της προσγείωσής του.
Ο ίδιος μυστικός μάρτυρας δήλωσε επίσης ότι τη διαταγή να "θάψουν" τον οπλισμό που θα χρησιποιούσαν για τη συγκεκριμένη ενέργεια την έδωσε προσωπικά ο πρώην Α' αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ.
Με βάση τη συγκεκριμένη κατάθεση και τον οπλισμό που βρέθηκε κατόπιν της συγκεκριμένης μαρτυρίας, οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της τρομοκρατικη΄ς οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ανέκριναν ως ύποπτους τον τρατηγό Τσεβίκ Μπιρ και τον πρώην περιφερειακό διοικητή της ΜΙΤ, στην Κωνσταντινούπολη, Νουρί Γκιουντές. Στην ανάκριση, που κράτησε πέντε ώρες, οι εισαγγελείς, εκτός από την υπόθεση της σχεδιαζόμενης απόπειρας εναντίον του Ερντογάν, ρώτησαν στον Τσεβίκ Μπιρ και για ορισμένες υποθέσεις που σχετίζονται με το μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου 1996, που έκανε ο στρατός εναντίον της κυβέρνησης Ερμπακάν.
Ο Τσεβίκ Μπιρ, που ήταν το χαϊδεμένο παιδί των Αμερικανών και του Ισραήλ, μαζί με τον τότε αρχηγό του ΓΕΝ, Γκιουβέν Έρκαγια και την πρωθυπουργό Τσιλέρ, ήταν η τριάδα που πρωταγωνίστησε στην κρίση των Ιμίων, το 1996.

Πηγή : infognomonpolitics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP