Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών...

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

*Η κυρία Ντόρα προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με τον χειρισμό της διαφυγής του Χρήστου Καραβέλα. Βγαίνει και εκθειάζει τη δήλωση του κ. Ερντογάν που θεωρητικώς αναθεμάτισε τον εκριζωμό των Ελλήνων, των Εβραίων, των Αρμενίων και των Συροορθόδοξων και στο βάθος αγωνιά μήπως η ανώμαλη κατάσταση την οποία προκάλεσε στο ΥΠΕΞ με την ευκολία μετακύλισης όλων των ευθυνών στους υφισταμένους της πλήξει τελικά το προσωπικό της προφίλ.

*Ας αναρωτιόταν η κ. Ντόρα τι συμβαίνει στη Θράκη, όπου δεν περιορίζονται πλέον οι κινήσεις σε κάποιες δηλώσεις ή ανακοινώσεις. Στον Κένταυρο Ξάνθης λοιπόν, εμφανίσθηκαν σε θρησκευτική εκδήλωση γνωστοί και μη εξαιρετέοι τύποι που ύψωσαν «κόκκινη σημαία» (μάλλον για τουρκική έδειχνε), με αποτέλεσμα να αποθεωθούν από το πολυπληθές κοινό.

*Ας αναρωτιόταν η κ. Ντόρα τι σημαίνει τη στιγμή που ο Κ. Καραμανλής έδινε μάχες για να στηρίξει και να προωθήσει τη φιλία και την ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα και τον Β. Πούτιν να αδειάζει το σύστημα παίρνοντας το μέρος των Αμερικανών στη σύγκρουση του Καυκάσου.

*Υποτίμησε από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο ΥΠΕΞ η κ. Μπακογιάννη τους διπλωμάτες. Προτίμησε να δουλεύει αρχικώς με τον γιο της και τους έμπιστους της οικογένειας. Αυτό έγινε υποχρεωτικώς ανεκτό από τους διπλωμάτες. Όχι για πολύ όμως. Είπαμε να είναι τα κορόιδα, αλλά όχι να αποτελούν και τους αποδιοπομπαίους τράγους των λαθών και παραλείψεων της πολιτικής ηγεσίας…

*Μέσα στην κρίση που ταλανίζει το ΥΠΕΞ έγινε δεκτή και η παραίτηση του Α’ Γενικού Διευθυντή πρέσβη Σ. Βασιλόπουλου και η οικειοθελής «αποστράτευσή» του στη Διπλωματική Ακαδημία. Από καιρό τα πράγματα είχαν πάρει εκρηκτικό χαρακτήρα στον χειρισμό υποθέσεων όπως το Σκοπιανό, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, όπου στο γραφείο του κ. Βασιλόπουλου έφθαναν τα... μισά έγγραφα. Η υπόθεση όμως που βάρυνε απολύτως το κλίμα ήταν η διαφωνία, που πήρε έντονο χαρακτήρα, με την κ. Τελαλιάν της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έχει ορισθεί και δεύτερη αντίκλητος στη Χάγη για την προσφυγή που έχουν υποβάλει εναντίον της χώρας μας τα Σκόπια.

*Η νομική αντίληψη των πραγμάτων δεν σημαίνει πάντοτε ότι είναι και διπλωματικά και πολιτικά ορθή, εκτός βεβαίως αν κάποιοι επιστρατεύουν τη νομική αντίληψη για να νομιμοποιήσουν την τούμπα σε επίπεδο διαπραγματευτικής θέσης… Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο κ. Βασιλόπουλος, εξαιρετικά τυπικός διπλωμάτης, άκουσε μόλις ξέσπασε η κρίση Καραβέλα στο ΥΠΕΞ τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της υπουργού Εξωτερικών Κ. Χαλαστάνη να δηλώνει ότι «δεν θυμόταν» που τον είχε ο ίδιος ενημερώσει το πρωί της Δευτέρας για το τηλεγράφημα και του είχε ζητήσει οδηγίες για τον χειρισμό της υπόθεσης… Όλα αυτά ξεχείλισαν το ποτήρι και έκαναν τον κ. Βασιλόπουλο να επιμείνει στην παραίτησή του.

*Ο αντικαταστατής του βρέθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είναι ο Τρύφων Παρασκευόπουλος από τη Δ1 Διεύθυνση, και στον πρώτο όροφο της Βασ. Σοφίας ελπίζουν ότι δεν θα τους δημιουργεί προβλήματα… Και τέτοιες μέρες που περνάμε αυτό φαίνεται να είναι το πρωτεύον.

*Η άλλη παραίτηση στο ΥΠΕΞ ήταν αυτή του διευθυντή της Α8 πρέσβη Αλέξανδρου Κογεβίνα, ο οποίος είχε ούτως ή άλλως σιχτιρίσει και δύο εβδομάδες πριν από το επεισόδιο είχε υποβάλει την παραίτησή του. Με σοβαρά προβλήματα υγείας και υπό παραίτηση σε μια διεύθυνση υποβαθμισμένη, αφού από τη Δευτέρα το πρωί προσπαθούσε να συγκινήσει το γραφείο της υπουργού να του δώσουν οδηγίες για τον χειρισμό του τηλεγραφήματος, οδηγίες που του έφθασαν την επόμενη ημέρα το απόγευμα, τώρα του ζητούν τα ρέστα που δεν κινήθηκε μόνος του να πάει το τηλεγράφημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης… Είναι και ο Ναπολέων, που για να πάει εκτός βάρδιας το τηλεγράφημα στο γραφείο του κ. Δένδια θα ζήταγε και καμιά 50αριά ευρώ…

*Έγινε δεκτή έτσι η παραίτηση του κ. Κογεβίνα και χάρηκαν κάποιοι στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας, θεωρώντας ότι η παραίτηση από τη Διπλωματική Υπηρεσία θα προβληθεί ως.. ομολογία ενοχής από τον πρέσβη. Μάλλον κάνουν λάθος και προφανώς δεν γνωρίζουν τον κ. Κογεβίνα. Ειδικά στο γραφείο της κ. υπουργού θα έπρεπε να ξέρουν ότι ο πρέσβης και αξιοπρεπής είναι και θαρραλέος, και ήταν από τους ελάχιστους που πήρε προσωπικά την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή στην Ντ. Μπακογιάννη εκφράζοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχει στη Διπλωματική Υπηρεσία η αύξηση των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων που νομοθέτησε η ίδια.

*Όσο για τους «μικρούς», ακολούθους, γραμματείς, συμβούλους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και καταθέτουν στην ΕΔΕ, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Η λίστα των μεταθέσεων και ο προσωπικός φάκελος απόδοσής τους βρίσκεται στα χέρια αυτών για τους οποίους πρέπει να καταθέσουν στην ΕΔΕ. Άλλη μια διαδικασία που θα λάμψει η... αλήθεια!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP