Μονόδρομος οι απελάσεις μεταναστών
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009
Η μεταναστευτική πολιτική θέτει σε τροχιά σύγκρουσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση
Του Γιωργου Σ. Mπουρδαρα
Εντονη πολιτική συζήτηση σε συγκρουσιακή τροχιά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, προκαλεί το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών ή και ευρύτερα το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης χθες στο Κοινοβούλιο, βρέθηκε η διαδικασία των απελάσεων και πιο συγκεκριμένα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία (όπως η «Κ» από την περασμένη Παρασκευή κατέγραφε), αρκεί και μόνο η άσκηση ποινικής δίωξης σε κάποιον αλλοδαπό προκειμένου εκείνος να χαρακτηριστεί «επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι σοβαρό και εμμέσως πλην σαφώς σημείωσε ότι αν και στεναχωρεί την κυβέρνηση ως μέτρο, η τακτική των απελάσεων θα συνεχιστεί. «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το να κάνει μια πολιτική που στεναχωρεί ανθρώπους, αλλά καμιά φορά αυτό είναι μονόδρομος» είπε χαρακτηριστικά. Και στο πλαίσιο αυτό «έδειξε» προς την κατεύθυνση του υπ. Εξωτερικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως δεν έχουν γίνει οι σωστές κινήσεις ακόμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου: «Εργο δικό μας είναι να αμβλύνουμε τις προϋποθέσεις που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση. Και αυτό θα συμβεί, μόνο αν μπορέσουμε με πολιτικές προς την Ε.Ε. και την Τουρκία να μειωθεί ο αριθμός. Οταν μειωθεί ο αριθμός των μη νόμιμων, είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα αμβλυνθούν».
Απέναντι στην κυβέρνηση για την πολιτική και τις επιλογές της έναντι των αλλοδαπών τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΛΑΟΣ να ξεχωρίζει, ασκώντας κριτική μόνο για ανεπαρκή μέτρα αντιμετώπισης των «λαθρομεταναστών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το κρίσιμο σημείο της τροπολογίας είναι ότι δεν αφορά μόνο τους παράνομους μετανάστες αλλά και τους νόμιμους, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας μας να διαπραγματευθεί στο εσωτερικό της Ε.Ε. για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου.
Απλά αυστηροποιείται το μπάχαλο του ελληνικού κράτους, σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ). Στα όρια της συνταγματικότητας είναι η ρύθμιση για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αναφορικά με το πότε ένας αλλοδαπός κρίνεται επικίνδυνος για την Ελλάδα, τόνισε η κ. Σοφία Ανδριοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ). Το θέμα είναι αν υπάρχει ή όχι η πολιτική βούληση για τις επαναπροωθήσεις των λαθρομεταναστών, υπογράμμισε ο κ. Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ).
Το πρόβλημα της αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών εξετάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τα αποτελέσματα της οποίας ενημέρωσε προχθές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου