Μονόδρομος οι απελάσεις μεταναστών

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009


Η μεταναστευτική πολιτική θέτει σε τροχιά σύγκρουσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση

Του Γιωργου Σ. Mπουρδαρα

Εντονη πολιτική συζήτηση σε συγκρουσιακή τροχιά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, προκαλεί το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών ή και ευρύτερα το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης χθες στο Κοινοβούλιο, βρέθηκε η διαδικασία των απελάσεων και πιο συγκεκριμένα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία (όπως η «Κ» από την περασμένη Παρασκευή κατέγραφε), αρκεί και μόνο η άσκηση ποινικής δίωξης σε κάποιον αλλοδαπό προκειμένου εκείνος να χαρακτηριστεί «επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι σοβαρό και εμμέσως πλην σαφώς σημείωσε ότι αν και στεναχωρεί την κυβέρνηση ως μέτρο, η τακτική των απελάσεων θα συνεχιστεί. «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το να κάνει μια πολιτική που στεναχωρεί ανθρώπους, αλλά καμιά φορά αυτό είναι μονόδρομος» είπε χαρακτηριστικά. Και στο πλαίσιο αυτό «έδειξε» προς την κατεύθυνση του υπ. Εξωτερικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως δεν έχουν γίνει οι σωστές κινήσεις ακόμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου: «Εργο δικό μας είναι να αμβλύνουμε τις προϋποθέσεις που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση. Και αυτό θα συμβεί, μόνο αν μπορέσουμε με πολιτικές προς την Ε.Ε. και την Τουρκία να μειωθεί ο αριθμός. Οταν μειωθεί ο αριθμός των μη νόμιμων, είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα αμβλυνθούν».

Απέναντι στην κυβέρνηση για την πολιτική και τις επιλογές της έναντι των αλλοδαπών τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΛΑΟΣ να ξεχωρίζει, ασκώντας κριτική μόνο για ανεπαρκή μέτρα αντιμετώπισης των «λαθρομεταναστών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το κρίσιμο σημείο της τροπολογίας είναι ότι δεν αφορά μόνο τους παράνομους μετανάστες αλλά και τους νόμιμους, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας μας να διαπραγματευθεί στο εσωτερικό της Ε.Ε. για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου.

Απλά αυστηροποιείται το μπάχαλο του ελληνικού κράτους, σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ). Στα όρια της συνταγματικότητας είναι η ρύθμιση για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αναφορικά με το πότε ένας αλλοδαπός κρίνεται επικίνδυνος για την Ελλάδα, τόνισε η κ. Σοφία Ανδριοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ). Το θέμα είναι αν υπάρχει ή όχι η πολιτική βούληση για τις επαναπροωθήσεις των λαθρομεταναστών, υπογράμμισε ο κ. Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ).

Το πρόβλημα της αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών εξετάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τα αποτελέσματα της οποίας ενημέρωσε προχθές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP