Κύμα μαζικών πτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω απο ελληνικά νησιά.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

του Μάκη Πολλάτου

Οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι αποτέλεσαν το πεδίο ασκήσεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την Πέμπτη, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας οι τουρκικές υπηρεσίες κάλεσαν τον πιλότο σλοβακικού αεροσκάφους που πετούσε (στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Frontex για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Κω και Σάμου να απομακρυνθεί από τον τουρκικό εναέριο χώρο!

Από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, τυπικώς έχει τεθεί σε ισχύ το θερινό μορατόριουμ που απαγορεύει τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

Με τον πλέον σαφή τρόπο, η Τουρκία αποδεικνύει ότι αδιαφορεί για το μορατόριουμ και αντί για -την επιθυμητή από την ελληνική κυβέρνηση- «κόσμια» συμπεριφορά, διατάσσει (ή επιτρέπει) τις στρατιωτικές της δυνάμεις να συμπεριφέρονται στο Αιγαίο περίπου σαν ταραξίες.

Στις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης, οκτώ τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στο FIR Αθηνών και πέταξαν σε σχηματισμό ψηλά (σε ύψος 7000 ποδών) πάνω από τους Φούρνους .

Νωρίτερα, δύο λεπτά πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης, οκτώ τουρκικά μαχητικά (4 F-16 και 4 F-4) μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια εισέβαλαν σε περιοχές μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στις 11.02, τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν απλώς τα δύο τουρκικά Φάντομ να πετούν πολύ χαμηλά σε ύψος 500 μέτρων (1500 πόδια) πάνω από το Φαρμακονήσι. Κυριολεκτικά λίγα δευτερόλεπτα μετά, έξι τουρκικά αεροσκάφη έκαναν χαμηλή πτήση πάνω και από το Αγαθονήσι. Αυτήν τη φορά, τα τέσσερα τουρκικά Φάντομ και τα δύο F-16 πέταξαν 2500 πόδια (περίπου 800 μέτρα) πάνω από τις ακτές του Αγαθονησίου.

Σαν να μην τρέχει τίποτα, αφού ολοκλήρωσαν την… εκπαιδευτική τους πτήση, όπως αποκαλούν οι Τούρκοι στρατηγοί τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, βγήκαν από το FIR Αθηνών, από την περιοχή βορείως της Σάμου.

"Η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά προφανώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν εκπαιδευτική δραστηριότητα" υποστηρίζουν αξιωματικοί του Πενταγώνου.

Ενδεικτικό της συμπεριφοράς με την οποία αντιμετωπίζει το πανίσχυρο τουρκικό γενικό επιτελείο το μορατόριουμ είναι το γεγονός ότι μέσα στις τρεις πρώτες μέρες ισχύος του, έχουν καταγραφεί 21 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, έχουν σημειωθεί έξι εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, ενώ συνολικά 44 αεροσκάφη έχουν εισβάλει στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης.

«Παρενόχληση» σλοβακικού αεροσκάφους

Συστάσεις να απομακρυνθεί από τον «τουρκικό» (όπως υποστήριξαν οι Τούρκοι) εναέριο χώρο απηύθυναν το πρωί της Πέμπτης 18 Ιουνίου, μέσω ραντάρ, οι τουρκικές υπηρεσίες στο πλήρωμα μονοκινητήριου αεροσκάφους τύπου τσέσνα από τη Σλοβακία που πετούσε στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Frontex» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιτήρηση της εθνικής ακτογραμμής και την αποτροπή μεταφοράς λαθρομεταναστών σε ελληνικά νησιά. Την ώρα που οι Τούρκοι εισβάλουν στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο όποτε το επιθυμούν χωρίς να ενημερώνουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, απαίτησαν από αεροσκάφος της Σλοβακίας (που συνδράμει τις ελληνικές υπηρεσίες στην προσπάθεια ελέγχου της λαθρομετανάστευσης) να απομακρυνθεί από τον ελληνικό εναέριο χώρο και παρά το γεγονός ότι το μικρό αεροσκάφος πετούσε εντός περιοχής που ανήκει αποκλειστικά σε ελληνική ευθύνη. Δύο φορές, διαδοχικά στις 05.55 και στις 06.30 το πρωί της Πέμπτης, οι αξιωματικοί των τουρκικών ραντάρ κάλεσαν στον ασύρματο το Σλοβάκο πιλότο και του ζήτησαν να απομακρυνθεί από τον τουρκικό εναέριο χώρο!

Γκρίζα ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων επιβάλλει στον Καραμανλή ο Ερντογάν


Με τις επιθετικές ενέργειες της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής (αλλεπάλληλες χαμηλές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, διατύπωση ισχυρισμών ότι πυροσβεστικά και πολιτικά αεροσκάφη που κινούνται σαφώς εντός του FIR Αθηνών πετούν δήθεν σε τουρκικό εναέριο χώρο, πλόες τουρκικής κανονιοφόρου μεταξύ Κέας και Ευβοίας), προφανώς και δεν διαμορφώνονται οι καλύτερες συνθήκες για το επικείμενο ραντεβού του κ. Κώστα Καραμανλή με τον κουμπάρο του κ. Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται στην Αθήνα το Σάββατο με αφορμή τα εγκαίνια του νέου μουσείου Ακροπόλεως και προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του το απόγευμα της 20ης Μαϊου. Οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών θα γίνουν στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο (και μάλιστα ενώ τυπικώς έχει ξεκινήσει το θερινό μορατόριουμ), με τις οποίες εκτιμάται ότι η Άγκυρα επαναφέρει δυναμικά τις απόψεις της περί αμφισβητούμενων περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο κ. Ερντογάν είχε κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζει την «τουρκική» (όπως την αποκάλεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός) μειονότητα της Θράκης, απαιτώντας από την Αθήνα να επιτρέψει στους «πολίτες του» όπως αποκάλεσε τους Έλληνες της Θράκης, να αυτοαποκαλούνται Τούρκοι.

Πρώτο Θέμα



Παρενοχλούν τα τουρκικά ραντάρ, αδιαφορούν οι περίπολοι FRONTEX

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ

Απόπειρα να μπλοκάρει την επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στη λαθρομετανάστευση και να κρατήσει τους διαύλους που χρησιμοποιούνται στο Αιγαίο ανοιχτούς έκανε χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η Τουρκία.

Χειριστές τουρκικών ραντάρ ζήτησαν από τους πιλότους σλοβακικού αεροσκάφους που περιπολούσε κοντά στο Αγαθονήσι για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών στο πλαίσιο της επιχείρησης FRONTEX να αποχωρήσουν από την περιοχή διότι «έμπαιναν στον τουρκικό εναέριο χώρο». Η πρώτη παρενόχληση του σλοβακικού πληρώματος έγινε στις 5,55' χθες το πρωί, όταν το αεροσκάφος εκτελούσε την πρώτη του περιπολία μεταξύ Κω και Σάμου. Οταν το αεροσκάφος πλησίασε το Αγαθονήσι στα 3,5 μίλια, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, στον ασύρματο, στη συχνότητα κινδύνου, ακουστήκαν οι χειριστές του τουρκικού ραντάρ να τους ζητούν να αποχωρήσουν αμέσως από την περιοχή καθώς έμπαιναν σε τουρκικό εναέριο χώρο.

Οι πιλότοι του περιπολικού αεροσκάφους γνωρίζοντας ότι πετούσαν σύμφωνα σε περιοχή που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έδωσαν σημασία και συνέχισαν το έργο τους. Μισή ώρα μετά και ενώ επέστρεφαν από τη Σάμο προς την Κω στο ίδιο σημείο οι Τούρκοι χειριστές επανέλαβαν το αίτημά τους στη διεθνή συχνότητα κίνδυνου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Είναι η δεύτερη φορά που τα τουρκικά ραντάρ παρεμβαίνουν στο έργο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά σύμπτωση, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται μόνο στα σημεία όπου έχουν καταγραφεί ως δίαυλοι των λαθρομεταναστών. Στις περιοχές μεταξύ της Τουρκίας και των νησιών Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι καθώς και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Εβρο. Ο λόγος για τον οποίο οι τουρκικές παρεμβάσεις γίνονται στη διεθνή συχνότητα κινδύνου, σύμφωνα πάντα με τους Ελληνες αξιωματικούς, είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να δηλώσει προς όλους που ακούν αυτή τη συχνότητα, και είναι εκατοντάδες, ότι η περιοχή αυτή δεν ανήκει στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία.

Συμφωνά με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους της λαθρομετανάστευσης διότι αυτό εξυπηρετεί και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο αλλά λειτουργεί και σαν μοχλός πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λίγες ώρες αργότερα, τουρκικά μαχητικά παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο πέταξαν χαμηλά πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, και χθες το απόγευμα τουρκικός σχηματισμός μαχητικών πέταξε πάνω και από τους Φούρνους. *

enet.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP