Επιστρατεύεται το μνημόνιο Κύπρου - Ελλάδας
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009
Ελληνικά F-16 επάνω απο την Μεγαλόνησο κατα την διάρκεια της τελευταίας άσκησης Νικηφόρος-Τοξότης στα μέσα τις δεκαετίας 90'.Ελπίζουμε να ξαναδούμε παρόμοιες εικόνες..
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Σε χθεσινή συνεδρία της Kοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, επισημάνθηκε από τον Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, ότι έχει συναφθεί στρατιωτική συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία αναβαθμίζει και δρομολογεί το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σε επίπεδο διεθνούς δικαίου.
Βάσει αυτού, είναι απόλυτα φυσικό, οι Αρχές της Δημοκρατίας, σε περίπτωση σοβαρής παρενόχλησης, να ζητήσουν την παρουσία και του Ελληνικού Στόλου στις υποθαλάσσιες έρευνες. Το θέμα άπτεται της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκη Ομήρου, η οποία θα κληθεί να καλύψει την Κύπρο στην καθ’ όλα νόμιμη προσπάθειά της για την ανόρυξη υδρογονανθράκων. Η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν επηρεάζεται, ούτε συνδέεται με την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιήσει τα πετρέλαια που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της, τότε το όφελος θα μπορεί να διαχυθεί στο σύνολο των Κυπρίων. Η συζήτηση του κρίσιμου αυτού θέματος θα συνεχιστεί.
Συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ
Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας, η συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης εξελίσσεται πολύ καλά. Έχει διανυθεί σχεδόν ο δρόμος για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας, για την οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής και της οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Το Ισραήλ έχει ήδη βρει σε γειτονικά θαλάσσια οικόπεδα με αυτά της Κύπρου σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και σε κάποια βάθη ίσως υπάρχει και εκμεταλλεύσιμη ποσότητα πετρελαίου. Για να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, το Ισραήλ θέλει να υπογράψει τη συμφωνία με την Κύπρο, χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να κατοχυρώσει και τα δικά του ευρήματα.
Ο Λίβανος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας και αναβάλλει τη σοβαρή διαπραγμάτευση επί του θέματος.
Στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, παρουσιάστηκαν με διαφάνειες οι δυνατότητες της χώρας μας να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα και να κατοχυρώσει τον τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο, που εντοπίζουν τα ερευνητικά σκάφη.
Σημερινή
4 σχόλια:
KAIROS NA PARAXORISOYME H NA POYLISOUME ENA SMHNOS AEROPLANON STHN KYPRO.-
Μπορούν να αγοράσουν μεταχειρισμένα Mirage-2000 κατευθείαν από τους Γάλλους.
Οι και Ρωσικά ακόμα.
Ότι όμως έχει μέσα αμερικανικό εξοπλισμό δεν πουλιέται στην Κύπρο. Αυτό το λέω γιατί καλή λύση θα ήταν το Gripen, αλλά έχει αμερικανικό εξοπλισμό και θα πρέπει να πάρει έγκριση από αμερική για να πουληθεί.
λύσεις υπάρχουν αρκετές ,δυστυχώς όμως δεν υπάρχει πολιτική βούληση.Είναι εξαιρετικά απίθανο να δούμε κάτι τέτοιο κατα την διάρκεια τις προεδρίας Χριστόφια
για το θέμα των α/φ ενδεικτικά το Κατάρ έβαλε πωλητήριο σε 12 Μ2000 σε διαμόρφωση κοντά σε αυτή των ελληνικών -5 ,σε πολύ προσιτές τιμές
Η Ελλάδα είναι ανίκανη να βοηθήσει αποτελεσματικά την Κύπρο. Της λείπουν μια σειρά από μέσα και στον αέρα και στην θάλασσα. Αν οι κύπριοι θέλουν την βοήθεια της Ελλάδος, ας την βοηθήσουν να αποκτήσει αυτά τα μέσα.
Δημοσίευση σχολίου