Τουρκική αμυντική βιομηχανία και ασφάλεια(?) εγκαταστάσεων

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

-Νέο ατύχημα στην Πόλη-

Λίγες ώρες μόνο μετα την ισχυρότατη έκρηξη στο εργοστάσιο της Roketsan που συγκλόνισε την συνοικία Ελμαντάγ της Άγκυρας ,ένα νέο ατύχημα -έκρηξη πάλι- στοίχησε την ζωή σε έναν εργάτη των ναυπηγείων Τούζλα της Κωνσταντινούπολης..

Δεν είχε ακόμα προλάβει να κάτσει η σκόνη απο την μεγάλη έκρηξη της Άγκυρας ,όταν χθές έγινε γνωστό ότι εργάτης των ναυπηγείων Τούζλα έχασε την ζωή του κατα την διάρκεια εργασιών στο μηχανοστάσιο πλοίου το οποίο είχε δέσει για επισκευές .Την έκρηξη ακολούθησε φωτιά απο την οποία τραυματίστηκαν ελαφρά άλλοι δύο εργάτες.

Παλαιότερη φωτογραφια απο έκρηξη στο εργοστάσιο της ΜΚΕΚ στο Κιρικαλε..(29/8/2008). Την δεύτερη εκ των δύο...

Ο παραγοντας "ασφάλεια" στα τουρκικά ναυπηγεία φαντάζει ανέκδοτο καθώς απο το 200ο μέχρι και τις αρχές του 2009 έχασαν την ζωή τους απο εργατικά ατυχήματα στα ναυπηγεία της Τούζλα 62 -ναι καλα διαβάσατε- εργάτες .Ενδεικτικά ,το 2008, πέντε εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους το Φεβρουάριο, δύο, τον Μάρτιο, τρεις και δύο, το Μάιο, τον Ιούλιο.Τον περασμένο Μάιο μετά απο το μπαράζ θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων (δύο θανατοι σε οκτώ ημέρες) τα ναυπηγεία έκλεισαν για μια εβδομάδα. Φυσικά οι Τούρκοι ερμηνεύουν τα γεγονότα ως "συνωμοσία" κατά της τουρκικής ναυπηγικής βιομηχανίας.!!

Οι τριτοκοσμικές συνθήκες ασφάλειας σε εγκαταστάσεις κρατικές ή υπο κρατική επίβλεψη έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε καθόλου κολακευτικά πρωτοσέλιδα ,ενδεικτικά αναφέρουμε την έκρηξη σε ελλιμενισμένο υποβρύχιο στον ναυσταθμο Γκιολτσούκ κατα την διάρκεια επισκευών,έκρηξη στις υπερσύγχρονες -υποτιθεται- εγκαταστάσεις τις Roketsan ,πληθώρα θανάτων στα ναυπηγεία της Τούζλα (το ελληνικό όνομα της περιοχής είναι Ακρίτας) . Το κρατικό εργοστάσιο πυρομαχικών (Μπαρούτ Φαμπρικασι τουρκιστί...) ΜΚΕΚ κρατάει ακόμα το ρεκόρ με δυο γιγαντίαιες εκρήξεις στο παρελθόν .

Η τριτοκοσμική αυτή εικόνα προκαλεί ανατριχίλα αν συνυπολογίσουμε ότι προωθείται η κατασκευή 2 σταθμών πυρηνικής ενέργειας στην γειτονική χώρα ,με χρονικό ορίζοντα κατασκευής τα μέσα της επόμενης δεκαετίας...

Ερασιτεχνικό βίντεο απο την έκρηξη στην Roketsan


Φυσικά απο ένα στρατοκρατικό καθεστώς "παλαιάς κοπής" όπως αυτό της Άγκυρας ,δεν θα μπορούσε να λείπει η έμφυτη μυστικοπάθεια ,η οποία ακολουθείται σχεδόν κατα κανόνα απο χοντροκομένη προπαγάνδα όταν το θέμα δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε κάποιο μονόστηλο της Χουριέτ.. Έτσι και στην περίπτωση του ατυχήματος στην Roketsan μόλις το θέμα παρουσιάστηκε στον διεθνή τύπο ,διέρευσαν στα τουρκικά ΜΜΕ οι πρώτες αναφορές για "προγραματισμένη δοκιμή υψηλότερης ισχύος απο την αναμενόμενη" οι οποίες μετά έγιναν "εργασίες ρουτίνας -καθαρισμού αποβλήτων" .Κάποιοι υπερβολικά αισιόδοξοι (Zaman) έφτασαν μάλιστα στο σημείο να δηλώσουν ότι η μεγάλη έκρηξη η οποία έλαβε χώρα εντός βιομηχανικού συμπλέγματος γεμάτου με εξαιρετικά ευλεκτα υλικά δεν προκάλεσε καθόλου ζημίες στις εγκαταστάσεις !

Δεν είναι τυχαίο ότι για ένα γεγονός τέτοιας έκτασης είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί έστω και μία αξιοπρεπής φωτογραφία στον τουρκικό τύπο ,το μόνο διαθέσιμο οπτικό υλικό (ερασιτεχνικό βίντεο σε αυτή την ανάρτηση)υπάρχει στο youtube το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ειναι απαγορευμένο στην γειτονική χώρα! Θα ήταν βεβαίως αφελές να περιμένει κανείς απο το στρατιωτικό κατεστημένο να αφήσει ένα απο τα πλέον προβεβλημένα "παιδιά" του να διασυρθεί απο τα ΜΜΕ και να σπιλώσει τις σιδερωμένες στολές και τις απαστράπτουσες πουλάδες.Καθότι το ίδρυμα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατέχει το 35.5% των μετοχών της Roketsan...

1 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Ιουνίου 2009 στις 3:22:00 μ.μ. EEST  

"Κάποιοι υπερβολικά αισιόδοξοι (Zaman) έφτασαν μάλιστα στο σημείο να δηλώσουν ότι η μεγάλη έκρηξη η οποία έλαβε χώρα εντός βιομηχανικού συμπλέγματος γεμάτου με εξαιρετικά ευλεκτα υλικά δεν προκάλεσε καθόλου ζημίες στις εγκαταστάσεις!"

Ανιθέτως, η (προγραματισμένη, φυσικά) έκρηξη ωφέλησε πολλαπλώς τις εγκαταστάσεις. Κούρεψε το γκαζόν το οποίο είχε παραμεληθεί για μερικές εβδομάδες, έκανε (καταστροφικό) έλεγχο αντοχής σε μερικές στατικές δομές, ενώ άνοιξε χώρο αναλωσίμων με την εκκαθάριση και καταστροφή παλαιών αποθεμάτων.

Τελικά, αν δεν είσαι γείτονας, οι Τούρκοι έχουν μεγάλη πλάκα να τους παρακολουθείς.

(Δυστυχώς, εμείς είμαστε γείτονες...)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP