Συνεχίζεται η δυσφήμιση του ΕΣ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΓΕΣ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Πρόσφατα αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό ιστό του ΓΕΣ, φωτογραφικά στιγμιότυπα από την θερινή εκπαίδευση της ΣΜΥ (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών).

Με αφορμή την ανάρτηση αυτή και συνδυαζόμενη με άλλες αντίστοιχες που έχουν αναρτηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, θα σχολιάσουμε γενικότερα το περιεχόμενό τους, το οποίο εκτεθειμένο όπως είναι στα μάτια διαφόρων ξένων παρατηρητών ειδικών περί των στρατιωτικών θεμάτων, μόνο προαγωγή του ονόματος, της εκτίμησης και της φήμης του ΕΣ ως στρατιωτικού οργανισμού, δεν προσφέρει.

Επικεντρώνοντας στις κατά καιρούς αναρτήσεις φωτογραφικού υλικού από εκπαιδευτικές δραστηριότητες των παραγωγικών σχολών του ΕΣ, είναι φανερή άφενός μεν όχι μόνο η έλλειψη γνώσεων αυτών που αποφασίζουν να ανάρτήσουν τις φωτογραφίες, αφετέρου δε του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης που διακρίνει τα στελέχη που εκπαιδεύονται σε στρατιωτικά αντικείμενα.

Το Όπλο του Πεζικού, εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να αποτελεί το πλέον υποβαθμισμένο όπλο στον ΕΣ. Ο αγώνας πεζικού και η τέχνη μάχης ενός τυφεκιοφόρου, όπως διδάσκεται στους κληρωτούς κατά την διάρκεια της θητείας τους είναι εντελώς υποτυπώδης. Ωστόσο την εκπαίδευση των κληρωτών αναλαμβάνουν όπως είναι φυσικό να υλοποιήσουν τα μόνιμα στελέχη. Συνειρμικά, δύο είναι οι εκδοχές οι οποίες ενδεχομένως οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση. Είτε τα μόνιμα στελέχη αδιαφορούν για την σωστή εκπαίδευση των ανδρών, είτε τα ίδια τα μόνιμα στελέχη αγνοούν τις βασικές αρχές του αγώνα πεζικού και συνεπώς δεν είναι εκ των πραγμάτων σε θέση να μεταφέρουν το αντικείμενο στους εκπαιδευόμενους.

Το φωτογραφικό υλικό που "διαφημίζεται" από την ιστοσελίδα του ΓΕΣ, οδηγεί στο οδυνηρό συμπέρασμα ότι τελικά επικρατεί πλήρης άγνοια των βασικών κανόνων αγώνα πεζικού. Στην εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΣΜΥ, κατ' αρχήν ο επισκέπτης της ιστοσελίδας του ΓΕΣ, μένει με την ιδέα του περιορισμένου αριθμού των μέσων που αφιερώνονται σε αυτήν. Το αντικείμενο είναι αγώνας πεζικού, τόσο σε συνεργασία με τεθωρακισμένα, όσο και με μηχανοκίνητα, ή αερομεταφερόμενα μέσα. Αν και θεωρητικά παρουσιάζονται απλά κάποια στιγμιότυπα και όχι όλο το φάσμα δραστηριοτήτων, είναι προφανές ότι η λογική επιτάσσει την επιλογή από τους αρμοδίους των πλέον απαιτητικών και όχι απλοϊκών.

Έτσι στην φωτογραφία του ελαφρού τροχάδην, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας αντιλαμβάνεται αμέσως τον ανάλαφρο φόρτο που φέρουν τα εκπαιδευόμενα στελέχη. Αν αυτά τα στελέχη δεν εκπαιδευτούν στην Σχολή με βαρύ φόρτο, είναι λογικό να έχουν την πρώτη τους επαφή με αυτόν στις μονάδες εκστρατείας;

Περίπατος στο βουνό...

Απλός φαντάρος (όχι στέλεχος..) της Ισραηλινής Ταξιαρχίας Γκολανί κατα την διάρκεια εκπαίδευσης..προσέξτε τον τσιμεντόλιθο στο μπέργκεν ,το σβησμένο πρόσωπο (για λόγους ασφαλείας ,όχι φατσα φορα στο ιντερνετ) ,την διόπτρα επι του όπλου και όχι στην αποθήκη,τον διπλό γεμιστήρα ΕΠΙ του όπλου και το φούμο στο πρόσωπο..Ακριβώς όπως θα πολεμήσει

Κατά την εκπαίδευση στο αντικείμενο της αερομεταφοράς με ελικόπτερα, η αληθοφάνεια επιβάλλει ορισμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτή πρέπει να εκτελείται. Έτσι κρίσιμα στοιχεία είναι:
α) η ελαχιστοποίηση του χρόνου έκθεσης των ελικοπτέρων κατά την άφεση των τυφεκιοφόρων,
β) η ταχεία αποβίβαση από το ελικόπτερο,
γ) η επιτυχής τάξη περιμετρικής ζώνης από τους τυφεκιοφόρους, ή προώθησή τους στα όρια της ΖΠ.

"Εκπαίδευση" με ελικόπτερα...βλέπουμε σε όλο της το μεγαλείο την άγνοια στοιχειωδών λεπτομερειών, που υποτίθεται σπουδάζουν εκείνη την στιγμή.Και συγκεκριμένα στον τρόπο εξόδου και στον τρόπο κρατήματος του όπλου. Στοιχειώδης λογική επιβάλει, στον εξερχόμενο πεζό, κατά την κίνηση για λήψη περιμετρικής τάξης, ή προώθησης στην περίμετρο της ΖΡ, να τρέχει σκυμμένος δίδοντας λιγότερο στόχο, άσχετα αν η ταχύτητα με αυτόν τον τρόπο μειώνεται. Οι χαριτωμένες δεσποινίδες, ούτε καν έχουν κάμψει την πλάτη τους και μάλλον φαίνεται ότι μετέχουν σε σπριντ, με το κορμί όρθιο σαν να λέει εδώ είμαι ρίξτε μου μια σφαίρα στο δόξα πατρί . Το κράτημα του όπλου παράλληλα είναι το ίδιο με αυτό όταν εκτελούν χαλαρό τροχάδην.Επίσης η δεύτερη δεσποινίδα που τυχαίνει να κρατά το όπλο στο ισχίο, εντελώς τυχαία, έχει το δάκτυλο γύρω από την σκανδάλη και όχι πάνω και έξω από αυτήν. Η επίβλεψη από τους εκπαιδευτές μάλλον είναι ανύπαρκτη

Ωστόσο:
Η ελαχιστοποίηση του χρόνου έκθεσης των ελικοπτέρων, επιτυγχάνεται από την αιώρηση σε περιορισμένο ύψος του ελικοπτέρου (στις φωτογραφίες αυτά έχουν προσγειωθεί κανονικά).
Η ταχεία εκκένωση των ελικοπτέρων έχεις ως αποτέλεσμα την μαζική έξοδο των τυφεκιοφόρων ακροβολισμένων (στις φωτογραφίες οι εκπαιδευόμενοι έχουν μεγάλο διαχωρισμό -απόσταση έως και 6 μέτρα- κάτι που υποδεικνύει βραδύ ρυθμό εξόδου, ενώ αυτοί παρουσιάζονται να κινούνται κατά φάλαγγα)!

Η επιτυχής τάξη περιμετρικά ή στα όρια της ΖΠ, προϋποθέτει την ταχεία κάλυψη της ακάλυπτης περιοχής της ΖΠ τροχάδην, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεση στο εχθρικό πυρ, ενώ ο ίδιος ο τυφεκιοφόρος ελέγχοντας το έδαφος στο οριζόντιο επίπεδο, πρέπει να κρατά το τυφέκιο σε θέση έμπροσθεν ώστε ει δυνατόν να είναι σε θέση να εκτελέσει πρόχειρη βολή έστω εκ του ισχίου (στις φωτογραφίες οι εκπαιδευόμενοι -ιδίως αυτοί θηλυκού γένους- παρουσιάζονται να εκτελούν χαλαρό τροχάδην σε ορθία στάση, προσφέροντας τον μέγιστο στόχο στο αντίπαλο σκοπευτή, ενώ ταυτόχρονα κρατούν το όπλο σταυρωτά στο στήθος, μη έχοντας την δυνατότητα έστω πρόχειρης χρήσης του.

Οι άνδρες αντίθετα εμφανίζονται να εκτελούν την έξοδο σε ελαφρώς κεκαμένη θέση του σώματος, για να ανορθώσουν προοδευτικά τον κορμό και να παρουσιάζονται ευάλωτοι στο εχθρικό πύρ, ενώ και το κράτημα του όπλου αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι στερεωμένο στον ώμο, δεν κρατείται οριζόντια σε ετοιμότητα βολής, αλλά προς το έδαφος. Επιπλέον ορισμένοι έχουν περάσει το δάκτυλο χαϊδεύοντας την σκανδάλη, αυξάνοντας τις πιθανότητες ακούσιας εκπυρσοκρότησης και ατυχήματος κατά την μάχη).
Είναι κατανοητό ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες (ταχεία κίνηση, κεκαμμένο κορμί, έλεγχος του σκοπευτικού ορίζοντα, τήρηση όπλου σε ετοιμότητα βολής) είναι ιδιαίτερα δυσχερές να επιτευχθεί από τον μαχητή. Σε κάθε όμως περίπτωση, αυτά επιβάλλονται να τηρηθούν σε περίπτωση μάχης και βέβαια αυτό είναι το νόημα μιας εντατικής εκπαίδευσης στελεχών.

Επιγραμματικά επισημαίνεται ότι η ανομοιογένεια μεταξύ της συμπεριφοράς ανδρών και γυναικών είναι έντονη, αλλά ανομοιογένεια παρατηρείται ακόμη και στην κίνηση και το κράτημα του όπλου. Αν ένας τυφεκιοφόρος δεν έχει μάθει πρωτίστως να κρατά το όπλο σωστά, δεν νομίζουμε ότι πρέπει να αναμένουμε από αυτόν να έχει καλλιεργήσει στον μέγιστο βαθμό την σκοπευτική του ικανότητα. Η γενική προχειρότητα που επικρατεί στην όλη εκπαιδευτική δραστηριότητα των στελεχών είναι διάχυτη. Αυτομάτως δημιουργείται θέμα ανυπαρξίας επίβλεψης των εκπαιδευτών, οι οποίοι απουσιάζουν χαρακτηριστικά από τα στιγμιότυπα, αλλά προφανώς και η παρουσία τους δεν θα βελτίωνε την κατάσταση.

Το όνειδος που αντιπροσωπεύουν οι φωτογραφίες του ΓΕΣ είναι κάτι το χειροπιαστό και όχι αφηρημένο. Οι μέλλοντες μικροί ηγετόρες του ΕΣ (ορισμένοι είναι και 2ετείς) δεν έχουν κάνει δεύτερη φύση τους ούτε το στοιχειώδες αντικείμενο του κρατήματος του όπλου. Η απάντηση στο ερώτημα τι είδους εκπαίδευση θα προσφέρουν στους κληρωτούς με τέτοια άγνοια του θέματος, δεν είναι δύσκολο να την φαντααστεί κανείς. Το μόνιμο χαμόγελο που φαίνεται να διαγράφεται στα χείλη ορισμένων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι σημείο αισιοδοξίας, αλλά μάλλον είναι ανεπίτρεπτο να παρουσιάζεται καθώς οι ουδέτεροι παρατηρητές το εκλαμβάνουν ως ένδειξη αδυναμίας αντίληψης εκ μέρους τους, της σοβαρότητας και κρισιμότητας του έργου που καλούνται να εκτελέσουν την δεδομένη στιγμή.

Το τελικό συμπέρασμα επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι στον ΕΣ έχει πλέον εκλείψει η γνώση της επιστήμης του πολέμου. Ο ΕΣ στο διαβά των χρόνων πέτυχε μετά από 57 χρόνια συμμετοχής στον μεγαλύτερο παγκοσμίως αμυντικό οργανισμό ,-το ΝΑΤΟ- κάτι το αδιανότητο: απώλεσε εντελώς την στρατιωτική γνώση και τις βασικές αρχές που αναπτύχθηκαν τουλάχιστον από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Στην Ελλάδα, ο άλλοτε Βασιλιάς των Όπλων -το Πεζικό- σήμερα όχι μόνο είναι γυμνός, αλλά μάλλον νεκρός.

25 σχόλια:

Ανώνυμος 25 Ιουνίου 2009 στις 12:46:00 μ.μ. EEST  

ρε παλικάρι, με τί ασχολείσε...

"λες και θα γίνει πόλεμος !!!"

Ο φραπεδιάς

Ανώνυμος 25 Ιουνίου 2009 στις 12:52:00 μ.μ. EEST  

Αν ο ΕΣ έχει χάσει την γνώση αυτού που λέγεται "basic soldiering", είναι προφανές τι συμβαίνει με άλλα πιο ζόρικα αντικείμενα...

Έτσι και δούμε - ή, Θεός φυλάξοι - δοκιμαστεί η επιχειρησιακού επιπέδου δεξιότητα... θα κλάψουμε πικρά.

enkripto 25 Ιουνίου 2009 στις 12:56:00 μ.μ. EEST  

Ανωνυμε ,ξέρω ξέρω...

Το είπε και ο Βασιλάκος! σιγα μην γίνει πόλεμος...

Αν γίνει ,να δώ που θα τρέχουν να κρυφτούν μόνο..

Ανώνυμος 25 Ιουνίου 2009 στις 3:38:00 μ.μ. EEST  

Δεν γίνεται εκπαίδευση.

Πριν 6 χρόνια τελείωσα.

Σε μονάδα Β κύκλου εκπαίδευσης, υποτίθεται ότι κάθε μέρα εκπαιδευόμασταν.

Τα στελέχη μας άφηναν οκλαδόν και αυτοί λέγαν τα δικά τους.

Αν παίρναν πρέφα ότι έρχεται ο διοικητής, φέρναν έναν στρατιώτη επιτόπου να λύσει και να δέσει ένα πενηντάρι.

Αυτά τα χάλια.

Τελείωσα τον στρατό και ούτε χειροβομβίδα έριξα αλλά ούτε με ΗΚ-11 έριξα.

Δηλαδή μηδέν.

Ανώνυμος 25 Ιουνίου 2009 στις 11:05:00 μ.μ. EEST  

απαντουμε στον φραπεδια.
αν αυτο το γενικο κλιμα αφασιας δεν διορθωθει,τοτε θα γινει πολεμος...
αν υπηρχε καλη εκπαιδευση,τοτε ηταν βεβαιο οτι δεν θα γινει.

φραπεδια και σφαιρα στα μπατζακια μας..

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2009 στις 4:23:00 μ.μ. EEST  

Το πεζικό ειδικά και ο ΕΣ γενικότερα, είναι ο φτωχός συγγενής των ΕΔ όσον αφορά την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό. Οι λόγοι πολλοί. Ένας από αυτούς είναι η πεποίθηση πολλών στελεχών του ΕΣ ότι το πεζικό δεν έχει αξία στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Ότι την δουλειά θα την κάνει το πυροβολικό τα τεθωρακισμένα και δευτερεύοντος οι ειδικές δυνάμεις. Εκτός από τα στελέχη του ΕΣ και οι άλλοι κλάδοι όπως και η ηγεσία του στρατεύματος, πιστεύει ότι η μάχη θα κριθεί στον αέρα και στην θάλασσα και ότι το ελληνικό πεζικό δεν θα εμπλακεί ποτέ σε μάχη. Όμως όπως πολύ καλά ξέρουμε αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το ελληνικό πεζικό είναι ανεκπαίδευτο, υποεξοπλισμένο και με απαρχαιωμένο σύστημα εκπαίδευσης. Ο κύριος αντίπαλος μας αλλά και οι εκ βορρά αντίπαλοι μας, είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου, όπως επίσης κατέχουν σημαντική εμπειρία από τις πολεμικές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν εμπλακεί.

Η κατάσταση του ελληνικού πεζικού χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία της ηγεσίας και των στελεχών του στρατεύματος, το ελληνικό πεζικό θα πάψει να υφίσταται.

Τέλος, η σύγκριση που έγινε με το ισραηλιτικό πεζικό είναι ατυχής. Δεν μπορεί να συγκριθεί η άκαπνη Ελλάδα σε κανέναν τομέα με τους πιο έμπειρους πολεμιστές στον κόσμο αυτήν την στιγμή.

enkripto 27 Ιουνίου 2009 στις 5:04:00 μ.μ. EEST  

"Ένας από αυτούς είναι η πεποίθηση πολλών στελεχών του ΕΣ ότι το πεζικό δεν"

αυτό και μόνο δείχνει σε τι αφασία βρίσκονται οι ηγήτορες του ΕΣ..κάποιοι νομίζουν ότι θα πολεμήσουν μέσα απο έναν κλωβό,πατώντας κουμπιά

Τέλος, η σύγκριση που έγινε με το ισραηλιτικό πεζικό είναι ατυχής. Δεν μπορεί να συγκριθεί η άκαπνη Ελλάδα σε κανέναν τομέα με τους πιο έμπειρους πολεμιστές στον κόσμο αυτήν την στιγμή.

Απεναντίας κατα την γνώμη μου είναι ιδιαιτέρως πετυχημένη..Και αυτό γιατί μιλάμε για έναν στρατό ασήμαντης πληθυσμιακά χώρας υπο συνεχές καθεστώς απειλής απο υπέρτερο αριθμητικά αντίπαλο . Η μόνη διαφορά είναι ,διαφορά αντίληψης , αυτοί αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις και προσαρμόζονται καταλλήλως,εμείς όχι

Εμείς προτιμάμε την νιρβάνα της "ελληνοτουρκικής φιλίας" και τον αμυντικό αυτοχειριασμό για μικροκομματικούς λόγους.

προσεχώς θα ανεβάσω ακόμα ένα χτυπητό παράδειγμα..την ώρα που οι έλληνες "σταρ" κυνηγάνε τρελόχαρτα για να αποφύγουν μια θητεία-διακοπές ,οι πιο προβεβλημένοι αθλητές του Ισραήλ φοράνε τα χακί και πηγαίνουν κανονικά στις ασκήσεις τις εφεδρείας ακόμα και πριν απο σημαντικούς αγώνες.

Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια,ασχέτως της οποιας συμπαθειας/αντιπαθειας κουβαλάει ο καθένας

Με αυτά τα μυαλά το μέλλον μας δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα λαμπρό..

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2009 στις 5:54:00 μ.μ. EEST  

Παραβλέπεις το γεγονός ότι οι ισραηλίτες πολεμούν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Κάθε μέρα τα σπίτια τους δέχονται επιθέσεις από ρουκέτες. Κάθε μέρα έχουν από έναν παλαβό να ορμά με ΑΚ-47 και να σκοτώνει αδιάκριτα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερη ετοιμότητα και πολεμική εμπειρία από τον καθένα, διότι η ζωή τους απειλείται άμεσα και καθημερινά. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση. Οι Έλληνες, μπορούν να συγκριθούν μόνο με χώρες που έχουν παρόμοιες πολεμικές εμπειρίες. Ναι έχουμε εχθρούς αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο των Ισραηλιτών.

enkripto 27 Ιουνίου 2009 στις 6:37:00 μ.μ. EEST  

Η στρατιωτική επάρκεια (η ανεπάρκεια) και το περιβάλλον ασφαλείας είναι δύο διαφορετικά πράγματα ας μην τα συγχέουμε

Η ουσία του θέματος είναι ότι ο πόλεμος χαμηλής έντασης που διεξάγουν οι Ισραηλινοί και ο καθημερινός χαμός στο Αιγαίο ,μπορούν να κλιμακωθούν το ίδιο απροειδοποίητα σε πολεμικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας ασχέτως αν εμείς δεν θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε.Ενδεικτικά λίγα λεπτά μετά τον θάνατο του Κ.Ηλιάκη βρίσκονταν στον αερα εκατέρωθεν τριψήφιος αριθμός οπλισμένων πολεμικών αεροσκαφών..

οι μεν λαμβάνουν σοβαρά το ενδεχόμενο να κληθούν υπο τα όπλα,οι δε το απωθούν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και επιλέγουν τον δρόμο της στρουθοκαμήλου

Παρεπιτόντως δεν ξέρω κατα πόσο ένας Αθηναίος αισθάνεται ότι η ζωή του "απειλείται άμεσα και καθημερινά" αλλά αν ρωτήσεις έναν απο τους κατοίκους του Αγαθονησίου της Μεγίστης ή του Τυχερού ,ίσως πάρεις διαφορετική απάντηση

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2009 στις 1:55:00 μ.μ. EEST  

Είσαι άδικος! Πήγα στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ και είδα και άλλη φωτό, καμία σχέση με όσα συμπεράσματα βγάζεις!
Και κάνεις σύγκριση με καταδρομέα κιόλας!!
Είναι σαν να συγκρίνεις μαθητή λυκείου με φοιτητή μεταπτυχιακού...
Είναι πολλοί από σας δηλαδή που κάνατε εκπαίδευση με ελικόπτερα και δεν το ξέρω;
Εκτός αν έχεις τα αποθημένα σου και τα βγάζεις έτσι...
Κρίμα!

enkripto 29 Ιουνίου 2009 στις 3:06:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε ,για να μην δημιουργείς ψευδείς εντυπώσεις η εν λόγω σελίδα με ΟΛΕΣ τις φωτογραφίες είναι εδώ
http://www.army.gr/drastiriotites/ekdilwseis/displaygallery.php?id=523


Μήπως επιθυμείς να ανεβάσω φωτογραφίες ξένων ενόπλων δυνάμεων (αλλα και κοινές ασκήσεις αυτών, με Έλληνες στρατιωτες) για να δείς πως γίνεται η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εκπαίδευση με ελικόπτερα ,έξω απο τον μικροκοσμό μας?

Και για να εξηγούμαστε η σύγκριση γίνεται μεταξύ ΚΛΗΡΩΤΟΥ μονάδας ΠΕΖΙΚΟΥ (δεν παύει να είναι πεζικό η Γκολανί) και μονιμου ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ του ΕΣ το οποίο θα εκπαιδεύσει τους μελοντικούς μας οπλίτες..

Είναι κατανοητό ότι η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία έχει ριζώσει βαθια στον ΕΣ δυστυχώς ,αλλά πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωζίπεται η άμυνα με κριτήρια κλαδικά ,μας αφορά όλους το θέμα και όχι μόνο τους "Θιγόμενους" υπαξιωματικούς.

Δεν θα έπρεπε να στηλιτεύεται η ανεπαρκής εκπαίδευση κατα την γνώμη σου? Η μήπως θα πρέπει να σωπάσουμε για να μην στεναχωρήσουμε τις δεσποινίδες στην φωτογραφία? Μην φοβάσε η θέση σου είναι σίγουρη..

Σε ένα πράγμα έχεις δίκιο πάντως και το ομολογώ.. το ελαφρύ τζόκινγκ στην εξοχή είναι όντως ένα απωθημένο μου,ας όψεται το κλεινόν άστυ

enkripto 29 Ιουνίου 2009 στις 6:53:00 μ.μ. EEST  

ΥΓ με αφορμή το σχόλιο για τους Καταδρομείς ,να σημειώσω ότι ένδειξη της πλήρους αφασίας στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του ΕΣ είναι η χρησιμοποίηση των Καταδρομέων σε ρόλο επίλεκτου πεζικού ,μιας και οι απλές μονάδες πεζικού έχουν οδηγηθεί σε πλήρης απαξίωση ,σε μέσα/εκπαίδευση/επάνδρωση χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός..

Μετά τα φιάσκο των Ιμίων η φύλαξη των βραχονησίδων του Αν.Αιγαίου ανατέθηκε σε μονάδες ειδικών δυνάμεων γιατί το πεζικό αδυνατούσε να αναλάβει ένα τέτοιο απλό ρόλο .

Το τραγικό είναι ότι αυτή η σύγχυση έχει περάσει και σε αρκετά στελέχη..

Οι Ειδικές Δυνάμεις ΔΕΝ είναι επίλεκτο Πεζικό ! και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι επίλεκτο πεζικό ,έχουν άλλο διακριτό ρόλο ,εξαιρετικής σημασίας.

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2009 στις 6:57:00 μ.μ. EEST  

Αγαπητέ επώνυμε "εν κρυπτώ",

Για τελειώνουμε με τις δικές σου ψευτοεντυπώσεις, σου λεώ τα παρακάτω και πρόσεξέ με καλά:

1) Η φωτογραφία που ως "υπόδειγμα" προσφέρεις πάσχει στα παρακάτω σημεία: Πρώτον, το τόσο εντυπωσιακό τσιμεντόλιθο που κουβαλάει είναι μάλλον μια λογική κίνηση αφού το υπόλοιπο μπέργκιν του είναι ΑΔΕΙΟ! (εκτός απο τις πλαϊνές τσέπες που κι αυτές μάλλον χαρτάκι εφημερίδας έχουν). Δηλαδή, όποιος πάει για να πολεμήσει (που λες κι εσύ) κουβαλάει τσιμεντόλιθα; Μην τρελαθώ τώρα!!!!
Δεύτερον, δεν σχολιάζεις τον τρόπο με τον οποίο κρατάει το όπλο του. Τι κρατάει δηλαδή που το έχει πάρει αγκαλίτσα... ναι το μωρό μου...
Τρίτον, ναι του αλλοίωσε κάποιος τη φάτσα (ποιός ξέρει τι φάτσα έχει) αλλά μιλάμε για ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΛΑΝΟ. Ξεχωρίζεις εσύ καμία φάτσα από την άλλη φωτό; Να σου ανεβάσω άλλες φωτό που οι φάτσες τους φαίνονται ολοκάθαρα;
Τέταρτον, όσοι πάνε για πόλεμο έχουν το κράνος για να προστατεύεται το φερμουάρ του μπέργκιν ή το κεφάλι τους; Προσωπικά μου θυμίζει τους οδηγούς δικύκλων που προστατεύουν με τον ίδιο τρόπο τον αγκώνα τους...
2) Λες "Στοιχειώδης λογική επιβάλει, στον εξερχόμενο πεζό, κατά την κίνηση για λήψη περιμετρικής τάξης, ή προώθησης στην περίμετρο της ΖΡ, να τρέχει σκυμμένος δίδοντας λιγότερο στόχο, άσχετα αν η ταχύτητα με αυτόν τον τρόπο μειώνεται. Οι χαριτωμένες δεσποινίδες, ούτε καν έχουν κάμψει την πλάτη τους και μάλλον φαίνεται ότι μετέχουν σε σπριντ, με το κορμί όρθιο σαν να λέει εδώ είμαι ρίξτε μου μια σφαίρα στο δόξα πατρί."
Κι όμως!!!!!!!!!!!!!!!
Τα ελικόπτερα, αγαπητέ προσγειώνονται σε περιοχή που δεν υπάρχει εχθρούλης γιατί τότε αυτός δεν θα σκοπεύει το οποιοδήποτε προσωπικό που εξέρχεται από αυτό αλλά τα ίδια τα ελικόπτερα.
Συνεπώς χρέος του προσωπικού δεν είναι να κάνει ζιγκ ζαγκ, τούμπες και γελοίες κινήσεις, (αφού αυτές μόνο καθυστέρηση προκαλούν), αλλά να κάνει ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ώστε το ελικόπτερο να φύγει γρήγορα από εκεί!!! ΑΥΤΟ λέει η στοιχειώΔης λογική!!
Έτσι λοιπόν ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ το σπριντ στην περίπτωση αυτή!!! Γκέγκερ?!
(Και δεν πρόκειται για Ζώνη Ρίψεως (ΖΡ) διότι σε αυτήν πετιούνται με αλεξίπτωτο εφόδια και υλικά).
Επίσης ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ οταν τρέχεις να έχεις το δάκτυλο στην σκανδάλη του όπλου γιατί έτσι με ένα στραβοπάτημα, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΚΠΥΡΣΟΚΡΟΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΑΔΟΠΟΤΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ....
3) Το ελικόπτερο "πατάει κάτω" ΠΡΟΦΑΝΩΣ επειδή οι καιρικές συνθήκες (άνεμος) δεν επιτρέπουν την αιώρηση. Άρα νά μια πληροφορία που βγαίνει από αυτή τη λεπτομέρεια. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κάποιος πιλότος να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του προσωπικού, έτσι δεν είναι αγαπητέ;
4) Πάρε και μερικές δικές μου φωτό....
http://farm2.static.flickr.com/1093/1331995138_f0c9c8a8cd.jpg
http://farm2.static.flickr.com/1433/1331116889_e3d6d5e089.jpg

Πάντως, αν ακόμα έχεις αντιρρήσεις και δε σε κάλυψα πες το.
Σε κάθε περίπτωση μπορείς να γράψεις άλλο άρθρο να "ανεβάσεις" τον αγαπητό σου ισραηλινό στρατό σε σχέση με τον Ελληνικό που άδικα κατηγορείς γενικεύοντας...

Αυτά....

enkripto 29 Ιουνίου 2009 στις 7:25:00 μ.μ. EEST  

ειλικρινά -και το λέω εκ βάθους καρδίας- ελπίζω να μην είσαι στέλεχος..

1)ο τσιμεντόλιθος βρίσκεται εκεί για να προσωμειώσει το βάρος ενός μπέργκεν με πλήρη φόρτο

2)σε κάποιο φανταστικό κόσμο καμια ΖΠ (μπράβο όντως βρήκες ένα ορθογραφικό) δεν βρίσκεται υπο εχθρικό πύρ.Στις περισσότερες "άκαπνες" Δυτικές δυνάμεις όπως στις Αμερικανικές ,η εκπαίδευση γίνεται έχοντας κατα νού ότι το ακριβώς αντίθετο ,γιατί αντιθέτως με εμάς το επιχειρησιακό δόγμα και η εκπαίδευση εμπλουτίζεται με lessons learned απο πραγματικές επιχειρήσεις και όχι απο αντίγραφα εγχειριδίων US Army του 1950...

2)"Επίσης ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ οταν τρέχεις να έχεις το δάκτυλο στην σκανδάλη του όπλου γιατί έτσι με ένα στραβοπάτημα, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΚΠΥΡΣΟΚΡΟΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΑΔΟΠΟΤΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ...."

μα ακριβώς αυτο λέμε και στην ανάρτηση,αν διαβάσεις προσεκτικότερα θα το διαπιστώσεις και μόνος σου

3) το ελικόπτερο πατάει κάτω γιατί απλούστατα οι κοπελίτσες της ΣΜΥ (ρώτα να μάθεις την αναλογία ανδρών-γυναικών στην τελευταία τάξη) που τα πήγαν πολύ καλά στις παννελήνιες και αποφάσισαν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι στον Στρατό ,μπορεί να γυρίσουν κανενα αστράγαλο και να το κάνουν θέμα τα πρωινάδικα..

αυτοί οι άνθρωποι θα οδηγήσουν αρκετά φαντάρια σε ΠΟΛΕΜΟ(όχι σε καλλιστεία) και κατα συνέπεια θα πρέπει να εχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να την μεταλαμπαδεύσουν σε οπλίτες και όχι σε υποψήφια θύματα

προσωπικά για εμένα η εθνική ακεραιότητα αλλά και η ζωή αυτών των απλών φαντάρων αξίζει πολύ περισσότερο απο την θιγμένη ψωροπερηφάνεια κάποιων ανθρώπων που προτιμούν να παίρνουν αμυντική στάση προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αντί να κοιτάξουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα

σε ευχαριστώ για την παρεμβαση σου

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2009 στις 7:37:00 μ.μ. EEST  

Αυτό που με ενόχλησε είναι ότι ερμήνευσες λάθος τη φωτογραφία και είπες πολλά πράγματα που δεν έπρεπε, βασιζόμενος σε αυτήν.

Τίποτε πέραν αυτού.

Συμφωνώ σε πολλά πράγματα που λες στο τελευταίο post και απαντώ απευθείας:

1) Ναι. Κι αυτό δείχνει ότι είναι εκπαιδευόμενος και όχι ότι πάει για πόλεμο. Δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνει σύγκριση γιατί άλλος ο φόρτος του πεζικάριου και άλλος ο φόρτος ειδικών δυνάμεων.

2) Το σενάριο προφανώς δέχεται ότι η περιοχή είναι ασφαλής άσχετα με τι ενδεχομένως να ισχύσει πραγματικά. Με αυτό ως δεδομένο, δεν ισχύει ο σκοπός που νόμιζες ότι είχε ή έπρεπε να είχε η συγκεκριμένη εκπαίδευση.

3) Συμφωνώ, πιστεύω όμως ότι τώρα αυτές οι κοπελίτσες έχουν διαφορετική γνώμη για το Στρατό κι αν μπορούσαν, σίγουρα θα διάλεγαν κάτι άλλο από το να μπουν σε στρατιωτική σχολή.

Νομίζω τελικά τη φωτό, επειδή δεν έχει συνηθίσει το μάτι μας με γυναίκες στο Στρατό, ερμήνευσες υπερβολικά. Εγώ βλέπω ότι έχουν λιώσει στο τρέξιμο με κράνος και όπλο και δεν έχουν "ιδιαίτερη μεταχείριση" σε σχέση με άντρες.
Αφού αυτό διάλεξαν, αυτό κάνουν.
Δεν βλέπω που το πρόβλημα...

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2009 στις 7:45:00 μ.μ. EEST  

Η απάντηση του "θιγμένου" στελέχους (ναι - που το ξέρω ότι είναι στέλεχος; ή αλλιώς, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;) είναι πραγματικά χειρότερη από τις φωτό. Κι είναι, δυστυχώς, ο χειρότερος οιωνός για το μέλλον - και χαρακτηριστικός της πλειοψηφίας των στελεχών.

Γιατί μπροστά στο προφανές χάλι που απεικονίζεται στις φωτό, επιλέγει να απαντήσει με ανοησίες και σχετλιαστικά επιχειρήματα, λες και απευθύνεται σε μωρά παιδιά. Μέχρι και... θυελώδεις ανέμους ανακάλυψε στην περιοχή της ασκήσεως, για να εξηγήσει τα ανεξήγητα...

Στο πρώτο στάδιο του ξεχαρβαλώματος, οι επαγγελματίες έβλεπαν την κακή εξέλιξη με σφιγμένα τα δόντια.

Δυστυχώς, έχουμε περάσει στο δεύτερο στάδιο. Που οι "επαγγελματίες" είναι κι απολύτως ικανοποιημένοι και ευτυχείς με το διαλυμένο μαγαζάκι. Κι αυτό είναι πραγματικά απελπιστικό, γιατί δείχνει ότι δύσκολα επανέρχεται το σύστημα, ακόμη κι αν - τυχόν - υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες...

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2009 στις 7:59:00 μ.μ. EEST  

Φοιτητής Πληροφορικής είμαι.

Και ασχολούμαι με αρκετά πράγματα.
Κι όταν δεν ξέρω ρωτάω και μαθαίνω, από τους ίδιους τους επαγγελματίες του είδους...

Αλλά βλέπω φίλε ανώνυμε επισκέπτη, ότι ενώ εδώ μιλάμε για μια φωτό εσύ λες βλακείες.

Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε.
Που το είδες το "προφανές χάλι" ρε άσχετε;

Είδες τι γράφω παραπάνω;
Είπα εγώ για θυελλώδεις ανέμους;
Είπα ότι κι ένα αεράκι να φυσούσε, ο πιλότος δεν ρίσκαρε...

Άμα θες να δεις γυναίκα Ράμπο να νοικιάσεις ταινία του είδους...
ή να την πάρεις τηλ να της πεις ποιά στάση προτιμάς... και να στείλει φωτο για πάρτη σου.

Αλλά βλέπω ότι κι μέχρι και στέλεχος του Στρατού με έκανες για να βρίσεις. Πως με ανακάλυψες βρε; ΧΑ χα!!!!!!!!

enkripto 29 Ιουνίου 2009 στις 8:07:00 μ.μ. EEST  

παρακαλώ να διατηρήσουμε κόσμιο ύφος παδιά,το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να αφαιρέσω κάποια ανάρτηση

enkripto 29 Ιουνίου 2009 στις 8:26:00 μ.μ. EEST  

στο διαταύτα τώρα στο φίλο με τον οποίο διαφωνήσαμε..

1)όπως ανέφερα και παραπάνω ,ο εικονιζόμενος κύριος ΔΕΝ είναι καταδρομέας αλλά πεζικάριος.Η μονάδα του έχει πολύ καλή φήμη ,αλλά δεν παύει να είναι μονάδα πεζικού

οπότε τα περι σύγκρισης Καταδρομέων με Πεζικάριους δεν ισχύουν.
Επίσης να σημειώσω ότι πρόκειται για εκπαίδευση κληρωτών ,όχι στελεχών όπως στις δικές μας περιπτώσεις..απλός φαντάρος δλδ

2)όχι το σενάριο δεν δέχεται προφανώς τίπτοα τέτοιο..για τον απλούστατο λόγο ότι είναι κοινός τόπος στις ασκήσεις αερομεταφοράς του ΕΣ τα ε/π να προσγειώνονται κανονικά ..Εδώ δεν γίνεται λόγος ούτε για fast-rope στις Ειδικές δυνάμεις (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων και αυτό με μεγάλη απροθυμία απο μερους της ΑΣ) εκ των ουκ άνευ σε άλλους "συμμαχικούς" στρατούς που λοιδορούμε συχνά πυκνά

μπορείς να ψάξεις ενδελεχώς ,φωτογραφία άσκησης αεραπόβασης στην οποία τα ε/π δεν ακολουθούν την πρακτική που είδες εδώ ,ΔΕΝ θα βρείς . Και πίστεψε με θα προτιμούσα να έχεις δίκιο και εγώ άδικο

3)δεν έχει καμία σχέση το άν έχει συνηθίσει το "μάτι" μας σε γυναίκες στον Στρατό με την απαράδεκτη κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί..το θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλο όμως και δεν είναι για εδώ

το σύστημα εισαγωγής στις στρατιωιτκές σχολές,η επάρκεια/ανεπάρκεια καθαρά λόγω σωματοδομής κτλ

Γράφεις ότι όταν δεν ξέρεις κάτι ρωτάς τους επαγγελματίες...και αυτοί που βλέπουμε στις παραπάνω εικόνες να εκπαιδεύονται ΛΑΘΟΣ ,επαγγελματίες είναι..

Και προς θεού δεν φταίνε τα παιδιά,λάθος τους μαθαίνουν ,λάθος θα τα μάθουν...το πρόβλημα είναι αλλού ,παραπάνω

θα συμφωνήσω με τον φίλο πριν απο εσένα,αυτό που βλέπουμε είναι ΧΑΛΙ και χάλι μαύρο μάλιστα

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2009 στις 8:45:00 μ.μ. EEST  

1) Ότι και νά' ναι απαράδεκτος είναι και έχω επιχειρηματολογήσει παραπάνω. Απορώ που τον αναφέρεις για παράδειγμα. Η "πολύ καλή φήμη" δε με καλύπτει.

2) Είτε το ελικόπτερο είναι 10 πόντοι από το έδαφος είτε πατάει, καμία διαφορά. Επειδή θα κατέβει ένα σκαλάκι είναι το πρόβλημα εδώ; Ο πιλότος ξέρει γιατί. Ούτε εσύ, ούτε εγώ. Δική του απόφαση είναι. Καμία διαφορά στο αποτέλεσμα της εκπαίδευσης.

3)Το σύστημα εισαγωγής είναι άλλο κεφάλαιο. Και μεγάλο κομμάτι αυτού είναι του Υπουργείου Παιδείας. Μην τα μπερδεύουμε.

Απόδειξέ μου ότι είναι χάλι ανατρέποντας τα επιχειρήματά μου και θα συμφωνήσω. Και ποιά είναι "η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί"; Για λέγε!
Προς το παρόν πιστεύω ότι έκανες μεγάλη πατάτα.

Εγώ έψαξα μισή μέρα να βρώ επιχηρήματα από τις 1:55 που ήταν το πρώτο μου post μέχρι 6:57.

Δεν βλέπω κάτι να τα ανατρέπει.
Οι κρίσεις και τα συμπεράσματα που διάβασα θεωρώ ότι είναι απολύτως υποκειμενικά.
Αν δεν σας αρέσει η φωτό πείτε τους να βγάλουν άλλη όπως τη θέλετε εσείς.
Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω να δικαιώνει τα λεγόμενά σας.
Και ούτε βλέπω και να πείθεστε από επιχηρήματα.
Άρα δε βλέπω και το λόγο να ασχοληθώ άλλο.

Τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες.

enkripto 29 Ιουνίου 2009 στις 9:23:00 μ.μ. EEST  

οπότε ο οπλίτης της Ταξιαρχίας Γκολανί που εκπαιδεύεται όπως θα πολεμήσει ,είναι ...απαράδεκτος ,ενώ δεν βλέπεις τίποτα μεμπτό στις φωτογραφίες της ΣΜΥ?!?!

όντως τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες....

παρεπιπτόντως ανώνυμε φίλε,η αναρτηση δεν έγινε αποκλειστικά για να πείσουμε εσένα.Λυπάμαι που δεν συμφωνείς,αλλά ο στόχος της ανάρτησης δεν ήταν αυτός..

ο στόχος της ανάρτησης ήταν να ακουστεί -επιτέλους- μια φωνή έναντι κάποιων καταστάσεων(αν δεν τις βλέπεις δεν πειράζει,καλή καρδιά!) που σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων θα τις πληρώσουμε ακριβά..

ας ελπίσουμε ότι δεν θα φυσάει "αεράκι"..

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2009 στις 10:46:00 μ.μ. EEST  

Γενικά αυτό που αποκομίζει κανείς από τις φωτό τις ΣΜΥ είναι ότι η "εκπαίδευση" την οποία υφίστανται οι μελλοντικοί μικροί ηγήτορες (πάντα όμως επαγγελματίες) είναι εντελώς επιδερμική.

Ο ανώνυμος που διαφωνεί αναφέρει πως το σενάριο είναι ότι η ΖΠ είναι ασφαλισμένη. Δηλαδή να υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη σειρά εκπαιδευομένων στην ΣΜΥ θα εκτελέσει ή έχει εκτελέσει και άσκηση σε μη ασφαλή ΖΠ, οπότε εκεί ενδεχόμενες φωτό θα φανερώσουν εντελώς διαφορετική "συμπεριφορά" και αντίδραση; Εκτός αν δεχθούμε ότι ο ΕΣ δεν σκοπεύει ή δεν προβλέπει στον σχεδιασμό του, προσγείωση ελικοπτέρων σε μη ασφαλή ΖΠ.

Το ζουμί σε όλη αυτήν την υπόθεση είναι ότι οι εκπαιδευόμενοι δεν δείχνουν να έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα των αντικειμένων της εκπαίδευσης, κάτι που βέβαια μπορεί να αποδοθεί και στους εκπαιδευτές που είναι υπεύθυνοι γι' αυτούς.

Ωστόσο το θέμα είναι ότι οι απόφοιτοι της ΣΜΥ θα κληθούν να εκπαιδεύσουν κληρωτούς. Αν οι ίδιοι δεν έχουν μάθει τα μυστικά της μάχης, τι θα πάνε να διδάξουν; Ενδεικτικό επίσης είναι ότι ούτε καν φρόντισαν να δείξουν κάποια σημεία προσοχής ιδίως από την στιγμή που γνώριζαν ότι θα δημοσιεύονταν φωτό.

Η ανάρτηση δεν καυτηριάζει τους εκπαιδευόμενους, αλλά πρωτίστως τους προίσταμένους τους, που είναι υπεύθυνοι. Γενικότερα το συνδέει με το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης στο πεζικό.

Ανώνυμε 1.55 πιστεύεις πραγματικά ότι το επίπεδο σε αυτόν τον τομέα είναι υψηλό στον ΕΣ; Όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε πάρει γεύση του ΕΣ. Τι να υποθέσουμε από το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των κληρωτών;

Τα στελέχη γνωρίζουν όλα τα μυστικά του αγώνα πεζικού, είναι άρτια εκπαιδευμένα σε αυτό κατά την φοίτησή τους στην ΣΜΥ και ΣΣΕ, αλλά για κάποιον άγνωστο λόγο απαξιούν να μεταφέρουν την γνώηση στους κληρωτούς, οπότε μπορούμε να γυρίσουμε το πλευρό μας από τήν άλλη μεριά και να συνεχίσουμε τον ύπνο;

Σε σχέση με τα σχόλια για τον Ισραηλινό στρατιώτη και το κράτημα του όπλου, σημειώνω ότι αυτός βρίσκεται σε στάση και όχι εν κινήσει.

Ανώνυμος 12 Ιουλίου 2009 στις 4:15:00 μ.μ. EEST  

Διαβασα ολες τις αναρτήσεις με ενδιαφέρον και θέλησα και εγώ να συνεισφέρω την γνώμη μου.

Θα διαφωνήσω με τον ανώνυμο φίλο φοιτητή πληροφορικής. Αγαπητέ μου όταν έχεις την ευκαιρία να υπηρετήσεις στον ΕΣ μετά τις σπουδές σου, έστω ένα 12μηνο αν υπάρχει τόση θητεία, θα διαπιστώσεις τα χάλια που υπάρχουν στο σύστημα εκπαίδευσης του ΕΣ.

Έχω υπηρετήσει ως έφεδρος αξιωματικός στο σώμα υλικού πολέμου (καθ' ότι πτυχιούχος ΤΕΙ Πληροφορικής) και είχα την τύχη να εκπαιδευτώ σε κάποια απλά αντικείμενα όπως βολές με g3, fn standard/falo,hk11 και ρίψη εκπαιδευτικών/πραγματικών χειροβομβίδων. Έιχα την τύχη να υπηρετήσω στον Έβρο στην 50 ΜΚ Ταξιαρχία πεζικού και στην 71 Α/Μ Ταξιαρχία στην Νέα Σάντα. Όπου και αν ήμουν πάντα υπήρχε μεγάλη προχειρότητα στην οργάνωση της εκπαίδευσης και μία αίσθηση "Ας κάνουμε και αυτήν την εκπαίδευση να πάει στα κομμάτια".

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η γενική κατάσταση και ποιότητα εκπαίδευσης του Ελληνικού Στρατού είναι τραγικά εικτρή. Με μόνη φωτεινή εξαίρεση τις δυνάμεις καταδρομών/αλεξιπτωτιστών/πεζοναυτών.
Το καταλαβαίνεις όταν την έχεις ζήσει την κατάσταση από μέσα και μάλιστα. Ένα από τα καθήκοντα ενώς δοκίμου είναι να εκπαιδεύει τον λόχ στον οποίο ανήκει 1-2 φορές την εβδομάδα. Είχα κληθεί να διδάξω για αντικείμενα όπως χημικός/βιολογικός/ραδιολογικός πόλεμος και απενεργοποίηση ναρκών χωρίς να εχώ διδαχθεί κάτι τέτοιο μέσω σύγχρονων τεχνικών. Το μόνο εργαλείο ήταν όπως λέει και φίλος εν κρυπτώ manual copy paste US army δεκαετίας 1960-1970 στην καλύτερη περίπτωση.

Τώρα σχετικά με την σύγκριση του Ισραηλινού οπλίτη πεζικού, την μαχητική ικανότητα θα μπορούσα να την συγκρίνω μόνο με καταδρομένα δίκου μας.

Όλα φαίνονται διαφορετικά συγκρίνοντας τα εκπαιδευόμενα στελέχη μας και τον Ιστραηλινό.

1. Το κράνος του έχει καλύτερες αντιβαλλιστικές ιδιότητες από τα δικά μας κράνη που είναι σαν κουβάδες.

2. To bergen που έχει στην πλάτη είναι σύχρονου τύπου σε αντίθεση με τις δικές μας σχολικές σάκες που χωράνε μία οδοντόβουρτσα και μία στολή με το ζόρι. Ο στάνταρ φόρτος μάχησ ενός οπλίτη Ισραηλινού είναι άνω των 25-30 κιλών. Ο δικός μας είναι...άσε καλύτερα...

3. Το τυφέκιο του πιθανότητα είναι Μ16 με τοποθετημένο πάνω σκοπευτικό με λέιζερ και γεμιστήρα πάνω στο όπλο ενώ τα στελέχη της ΣΜΥ έχουν G3A3 χωρίς γεμιστήρα μέσα...

4. Τα άρβυλα γενικά του Ισραηλινού στρατού δεν συγκρίνονται ποιοτικά με τα υποτυπώδη Ελληνικά της υπηρεσίας που τα βάζεις μέσα στο νερό μία φορά και αχρηστεύονται.

5. Το κράνος δεν το φοράει ο Ισραηλινός γιατί είναι σε στάση από πορεία και το όπλο το κρατάει όπως είναι ενδεδειγμένο από όλους τους σύγχρονους στρατούς...έτοιμο προς χρήση ανά πάσα στιγμή αλλά στηρίζοντας το πάνω στους διπλωμένους αγκώνες του.

6. Τέλος ας μην αναφέρουμε ότι το ηθικό και η εμπειρία των Ισραηλινών οπλιτών είναι απείρως ανώτερα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικών μας κληρωτών και στελεχών (δημοσίων υπαλλήλων).

Όσο για την αποβίβαση από ελικοπτερό, αυτά τα ελικόπτερα που έχουμε τα huey είναι αναξιόπιστα για οτιδήποτε λόγω της μεγάλης ηλικίας τους. Το ότι καταφέρνουν να φέρνουν εις πέρας αποστολές ακόμα είναι θαύμα. Οπότε το ότι προσγειώνονται για να αποβιβαστούν οι κοπέλες μάλλον είναι για λόγους ασφαλείας και του μέσου και του προσωπικού. Αν είχαμε τα 20 ΝΗ90 πολλά θα άρχιζαν να αλλάζουν.

Ανώνυμος 25 Μαρτίου 2010 στις 1:25:00 π.μ. EET  

Αν κρινεις την εκπαιδευση απο μια φωτογραφια εισαι αδικος γιατι μαλον δεν λαμβανεις υπ οψην: 1)Αν η επαιδευση αυτη γινοταν σε πρωιμο σταδιο πχ για πρωτη φορα. 2) Αν τα λαθη, που πολυ σωστα επισημανες, επισημανθηκαν και απο τους εκπαιδευτες. 3) Τις συνθηκες και τους αντικειμενικους σκοπους της αυτης εκπαιδευσεως. 4) Το τελικο αποτελεσμα αφομοιωσης. Παντως Θα συμφωνησω μαζι σου στο οτι αυτος που επελεξε την φωτογραφια ηταν τουλαχιστον ασχετος..

Ανώνυμος 25 Μαρτίου 2010 στις 1:37:00 π.μ. EET  

Οσο για τον "περιπατο στο βουνο" δεν ειναι ελαφρυ τροχαδην αλλα βαδην,ο φορτος κανονικος και απεικονιζει επιστροφη απο εκπαιδευση. Την αντιμετωπιζεις ομως κακοπροαιρετα... Μηπως εισαι κακοπροαιρετος;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP