Γεώργιος Αβέρωφ : Τιμή όχι μόνο στα πλοία, αλλά και σε αυτούς χάρις στους οποίους αποκτήθηκαν

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Το θωρακισμένο εύδρομο Γ.Αβέρωφ

Εφέτος συμπληρώνονται 100 έτη από τότε που αγοράστηκε το θωρακισμένο καταδρομικό ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ. Το πλοίο της νίκης, το πλοίο χάρις στο οποίο το 1912-1913, επετεύχθη η έως σήμερα ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, στις δύο ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου. Με τις ναυμαχίες αυτές, σφραγίστηκε η απελευθέρωση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου (μαζί με τις άτυχες Ίμβρο και Τένεδο που ανέπνευσαν τον αέρα της ελευθερίας για 11 μόνο χρόνια).

Είμαστε σίγουροι ότι η οικογένεια του ΠΝ και ιδίως οι αρμόδιοι που είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση του θαυμάσιου πλοίου/μουσείου, θα έχουν φροντίσει να οργανώσουν ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις, για την μοναδική αυτή επέτειο του ένδοξου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το υπερήφανο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ θα ξαναζωντανέψει με αυτόν τον τρόπο, νοερά στον σημερινό Έλληνα, τις στιγμές της καθέλκυσης, του κατάπλου και του πολεμικού απόπλου, έως την ορμητική επίθεσή του υπό τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, εναντίον του «εχθρού του γένους».

Ωστόσο, το ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ, αποτελεί μια ιδιαιτερότητα για το ΠΝ, όχι μόνο εξαιτίας της δράσης του στους ελληνικούς αγώνες, μα και εξαιτίας της γενναιόδωρης προσφοράς του 1/3 περίπου της αξίας του, από τον εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ (1819-1899), ο οποίος μεταξύ των μεγάλων προσφορών στην πατρίδα, είχε το όραμα της χρηματοδότησης αγοράς ενός πλοίου, όταν στην διαθήκη του προέβλεψε την κατάθεση ποσού: «ίνα δια του τόκου και του κεφαλαίου η Ελληνική Κυβέρνησις ναυπηγήση ισχυρόν καταδρομικόν πλοίον».

Τι το ωραιότερο λοιπόν για το ΠΝ να σχεδιάσει τον συνδυασμό των εκδηλώσεων τόσο για το πλοίο, όσο και για τον μεγάλο άνδρα, του οποίου ο αδριάντας στέκεται υπερήφανα, εμπρός από το Παναθηναϊκό Στάδιο, του οποίου επίσης δέχθηκε να αναλάβει χρηματικώς την αναμαρμάρωση. Εφέτος λοιπόν συμπληρώνονται 110 έτη από τον θάνατό του (15/07/1899) και 191 έτη (15/08/1818) από την γέννηση του μεγάλου αυτού Έλληνα.

Η ιδέα όμως διεξαγωγής εκδηλώσεων τιμής, εμπρός από τον τάφο του Γεωργίου Αβέρωφ, θα αντιμετωπίσει ουσιαστικό πρόβλημα. Σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, αμέσως μετά την είσοδο στην αριστερά πλευρά και δίπλα από τους τάφους των Αρχιεπισκόπων Ελλάδος, ορθώνεται υπερήφανο μαυσωλείο προς τιμήν του. Τον Απρίλιο του 1908 η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στην Αλεξάνδρεια το εύδρομο ΜΙΑΟΥΛΗΣ και μετέφερε την σορό του στο χώμα της πατρίδας, ανάμεσα στους μεγάλους που ανέδειξε το Έθνος.
Ωστόσο η κατάσταση του μαυσωλείου, κάθε άλλο παρά υπερηφάνεια και δόξα αναδίδει, παρά θλίψη και δάκρυ. Στα σκαλοπάτια που οδηγούν στον νεκροθάλαμο, έχουν φυτρώσει πάνω από το μάρμαρο, αγριολούλουδα, ακόμα δε και ….συκιές. Μαζί με τα απαραίτητα απορρίμματα, η παραβιασμένη θύρα και το σπασμένο τζάμι, ολοκληρώνουν την εικόνα της εγκατάλειψης. Στην δε βάση του μνημείου (κυρίως στο οπίσθιο μέρος), ξερολούλουδα ξεφυτρώνουν από το μάρμαρο, επιτείνοντας τον σκεπτικισμό του περαστικού.

Η πίσω πλευρά του μαυσωλείου με αγκάθια και ξερολούλουδα

Στα σκαλοπάτια του νεκροθάλαμου, αγριολούλουδα ,αγριόχορτα και απορρίματα.H πόρτα παραβιασμένη και τα τζάμια σπασμένα.Μια εικόνα που δεν μας τιμά σαν Έλληνες

Γενική άποψη του μαυσωλείου του Γ.Αβέρωφ

Θα προτείναμε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να αδράξει την ευκαιρία αυτής της διπλής επετείου που εορτάζεται εφέτος. Η φροντίδα και ο καλλωπισμός του μαυσωλείου (έως τις 15 Ιουλίου), είναι κάτι το απλό, αλλά πολύ σημαντικό και το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να δείξει την στοργή και τον σεβασμό που αρμόζει. Τι το ωραιότερο εκτός των εκδηλώσεων επί του πλοίου, η ηγεσία ολοκλήρου του Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με μαθητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, να προσέλθουν σε «προσκύνημα» εμπρός από το Μαυσωλείο του Γεωργίου Αβέρωφ, τελώντας μνημόσυνο στην ιερή του μνήμη; Κάνουμε έκκληση στο ΠΝ, το οποίο πιστεύουμε γνωρίζει να τιμά τους «ανθρώπους του» και πιστεύουμε ότι θα φροντίσει για την αποκατάσταση του μαυσωλείου του Γεωργίου Αβέρωφ.

ΥΓ 1. Ο ερευνητής που θα επιχειρήσει να μάθει την ακριβή ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου για την αγορά του θωρακισμένου καταδρομικού Γ. ΑΒΕΡΩΦ, θα συναντήσει ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά και λανθασμένες καταγραφές. Ακόμη και η επίσημη ιστοσελίδα του πλοίου/μουσείου δεν αναφέρεται σε αυτήν. Ορισμένες πηγές λανθασμένα σημειώνουν ως σχετική ημερομηνία τις 30 Νοεμβρίου 1909. Ωστόσο η υπογραφή έγινε στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου 1909.

ΥΓ 2. Μήπως το ΠΝ θα έπρεπε να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο μία από τις έξι φρεγάτες που σκέπτεται να αγοράσει να ονομαστεί Γ. ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ; Η συνέχεια στην ιστορία του ΠΝ θα πρέπει να εξασφαλιστεί με έναν νέο ΑΒΕΡΩΦ να σχίζει τα νερά του Αιγαίου.

"Αβέρωφ ΙΙ". . Μια εικόνα απο το κοντινό μέλλον?


10 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2009 στις 4:30:00 μ.μ. EEST  

Κοίτα να δείς! Εγώ χωρίς καν να ξέρω οτι συμπληρώνονται 100 χρόνια απο την απόκτησή του είχα μια εμμονή μαζί του αυτές τις μέρες φαινομενικά ανεξήγητη. Κατέβαζα συνεχώς φωτοφραφίες του μάθαινα τα πάντα για τις δύο ναυμαχίες που έδωσε και κάθε τι που είχε σχέση με αυτό. Και σκεφτόμουν το ίδιο πράγμα με εσένα, να ονομαστεί η μελλοντική ναυαρχίδα του στόλου Αβέρωφ 2! Πόσο θέλω να το ξαναεπισκεφτώ αυτό το πλοίο! Ευκαιρία λοιπόν!

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2009 στις 4:40:00 μ.μ. EEST  

Οι Τούρκοι μάλιστα ήθελαν να εκδικηθούν τον μπαρμπα Γιώργη (οπως το αποκαλούσαμε εμείς τότε) ή σαϊτάν παπόρ (διαβολοκάραβο-οπως το αποκαλούσαν οι Τούρκοι) με το νεότευκτο Yavuz (πρώην Moeltke), το οποίο ήταν (τουλάχιστον στα χαρτιά) πολύ ισχυρότερο απο το Αβέρωφ, σε μια τρίτη ναυμαχία-"ρεβάνς" στο Αιγαίο η οποία όμως τελικά ποτέ δεν έγινε.

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2009 στις 6:09:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε 4:40 έχω την εντύπωση ότι το Yavuz ήταν το πρώην Goeben.

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2009 στις 7:45:00 μ.μ. EEST  

Και όμως ανώνυμε 6:09 το Yavuz ήταν το πρώην Moltke το οποίο όμως βέβαια ήταν το αδελφάκι του Goeben (πανομοιότυπα πλοία).
http://www.freeforums.gr/index.php?topic=974.0
Αν κάνω λάθος συγχώρα με αδελφέ!

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2009 στις 8:00:00 μ.μ. EEST  

Φίλε Ανώνυμε 4:40, η παρανόηση δημιουργείται από την σύνταξη της λεζάντας που γράφει:"Το Γερμανικό θωρηκτό "SMS Moltke", αδελφό πλοίο του "SMS Goeben" που περέλαβε η Τουρκία ως "Yavuz Sultan Selim".

Στην φωτό παρουσιάζεται το Moltke, που ήταν αδελφό του Goeben, το οποίο (Goeben) παρέλαβε η Τουρκία ως Yavuz. Απλά αυτός που ανάρτησε την φωτό δεν είχε εύκαιρη φωτό από το Goeben.

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2009 στις 10:51:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε 6:09 έχεις δίκιο, δική μου η παραννόηση, το Goeben ήταν σαφώς!

Ανώνυμος 2 Ιουλίου 2009 στις 8:59:00 π.μ. EEST  

Παίδεςς, όχι μόνον ήταν το Γκαίμπεν το πλοίο που έλαβαν από τους Γερμανούς, αλλά το Γκαίμπεν, μαζί με το Μπρέσλαου, άλλο γερμανικό σκάφος, σχετίζονταν με την διαβόητη υπόθεση Γκαίμπεν-Μπρέσλαου, η οποία είχε κάποια σημασία για τον ελληνικό Διχασμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα δύο γερμανικά σκάφη κατέφυγαν στα Δαρδανέλια, καταδιωκόμενα από βρετανικά σκάφη, κι επειδή δεν υπήρχε πρακτική προοπτική να επανέλθουν στον Ατλαντικό, ή ακόμη και να εξέλθουν των Δαρδανελλίων, οι Γερμανοί τα μεταβίβασαν στους Τούρκους.

Αλλά επειδή πριν εισέλθουν στα Στενά, κατά την καταδίώξή τους, κι ενώ είχαν πρόβλημα καυσίμου, τα σκάφη ανθρακεύτηκαν από ελληνικό πλοίο. Ξέσπασε τότε σκάνδαλο για το ποιός έδωσε αυτή την (φιλογερμανική) εντολή, ενώ η Ελλάς ήταν ουδέτερη.
Υπάρχει ένα περίφημο χειρόγραφο σημείωμα με την εντολή ανθρακεύσεως, το οποίο από ορισμένους θεωρείται χαλκευμένο.

Ανώνυμος 21 Αυγούστου 2009 στις 6:35:00 μ.μ. EEST  

MIPOS EINAI KAIROS NA AGORASOUME ME KOINO OBOLO TO ABEROF 2 THORIKTO ME OLH THN SYNXRONH TEXNOLOGIA .ENAS ARITHMOS TRAPEZIS KI ENA KATASTATIKO.YMERA PARAGELIAS 30.12.2009

Ανώνυμος 31 Αυγούστου 2009 στις 3:45:00 π.μ. EEST  

to goeben itan katadromikos maxis safos anotero tou averof pou itan thorakismeno eudromo. to goeben kai to katadromiko breslau dietaxthisan en telei na pane stin tourkia me skopo na tin eksothisoun na mpei sto polemo anantion tis rossias opos kai egine. oi tourkoi eixan paragilei thorikta stin agglia i opoia den ta paredose stous tourkous etsi kai aftoi kalodextika to goeben
. ontos o venizelos edose karvouno sto goeben kai mallon to ekane afto gia na enisxiei to nautiko tis tourkias enanti sto nautiko tis rossias kanontas etsi diskoli tin kalalipsi ton stenon kai tis Polis apo tous rossous.
to averof to eixe paragilei i vrazilia alla to evgale sto sfuri kai tha to xtipage i tourkia ean den edine to xrima o georgios averof

symvs150 13 Νοεμβρίου 2010 στις 5:30:00 π.μ. EET  

ΓΡΑΨΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ !ALT SHIFT ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΙΟΛΑΣ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP