Ελληνοαμερικανικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στο Αιγαίο

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009


Μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγουν την περίοδο αυτή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο, σε συνεργασία με μονάδες του Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, μετά την μεγάλη ΤΑΜΣ "Σάρισα 2009" που διεξήχθη τον Μάιο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδικότερα από πλευράς ΕΣ θα διεξαχθή μεγάλη αμφίβια ενέργεια σε νήσο του Ανατολικού Αιγαίου, όπου η εκεί εδρεύουσα ΑΔΤΕ θα υποδεχθεί μονάδες από την ενδοχώρα στα πλαίσια κλασσικού σεναρίου ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας νήσου.

Συγκεκριμένα η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία του Β' Σώματος Στρατού, θα αναπτυχθούν με μονάδες της Διοίκησης Πλοίων Απόβασης (αρματαγωγά, αερόστρωμνα) και υπό την προστασία άλλων μονάδων του Αρχηγείου Στόλου (φρεγάτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια) αλλά και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (μαχητικά F-16 και Mirage 2000), και υπό την κάλυψη του σκότους τα ξημερώματα θα αφιχθούν στην νήσο, όπου θα τύχουν της υποστήριξης επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού...

Σημειώνεται ιδιαίτερα η μεταφορά επί αρματαγωγών της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, η οποία τον Μάιο είχε συμμετάσχει στην ΤΑΜΣ "Σάρισα 2009" και σε σενάριο μεταφοράς με πλήρες φόρτο αερομεταφερόμενου λόχου με ελικόπτερα. Ήδη η κύρια δύναμη κρούσης της αμφίβιας αρμάδας (πεζοναύτες και άρματα μάχης) έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου διεξάγονται διάφορες τεχνικές ασκήσεις. Η δύναμη αυτή θα ενωθεί με άλλη η οποία θα αποπλεύσει σε δεύτερο χρόνο και αφού συνασκηθούν σε διάφορα σενάρια θα πραγματοποιήσουν συνδιασμένη αποβατική ενέργεια στην "κινδυνεύουσα" νήσο ,δείχνοντας με τον πλέον κατάλληλο τρόπο ότι οι γιαλατζί "ηγεμόνες" καλά θα κάνουν να περιοριστούν στα φραστικά πυροτεχνήματα..

Παράλληλα, από τον Μάιο άρχισε η ανάπτυξη στο Αιγαίο ναυτικών και αμφίβιων δυνάμεων των ΗΠΑ (αλλά και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ), οι οποίες συνασκούνται με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συγκεκριμένα αντικείμενα και σενάρια. Πρωταγωνιστικό ρόλο εκ μέρους της αμερικανικής συμμετοχής παίζει το Πλοίο Αμφιβίου Εφόδου BATTAN το οποίο μεταφέρει την 22 Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αντικείμενα συνεκπαίδευσης μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών, όπως εκτέλεση βολών και ορεινός αγώνας στις εγκαταστάσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν της συμμετοχής αμερικανικών ελικοπτέρων CH-53 και MH-60, έχει η συνεκπαίδευση με τα ειδικά Αεροπλάνα Ημιστροφείου MV-22 που για πρώτη φορά θα δράσουν στον ελληνικό χώρο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν άλματα αλεξιπτώτου από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στα πλαίσια 2ήμερης ειδικής συνεκπαίδευσης.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 10 Ιουνίου 2009 στις 7:33:00 μ.μ. EEST  

Μετά από πολλά χρόνια, οι Έλληνες πεζοναύτες ασκούνται με τους Αμερικανούς συνάδελφους τους. Η φετινή συνεκπαίδευση, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού διεξάγεται λίγο καιρό μετά από αντίστοιχη άσκηση που εκτέλεσαν οι Τούρκοι.

Τα συμπεράσματα από την άσκηση είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι ότι η 32 ταξιαρχία μετά τον ευνουχισμό της με την μετατροπή του 505 Τα Π/Ν σε ΚΕΝ, άπλα δεν επαρκεί.

Επίσης καταδεικνύεται περίτρανα, η ακαταλληλότητα των μέσων που διαθέτουν οι πεζοναύτες για την διεξαγωγή σύγχρονων αμφιβίων επιχειρήσεων, είτε αυτά είναι αμφίβια ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ είτε αυτά είναι σκάφη.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε, την ανυπαρξία αξιόπιστων τακτικών ελικοπτέρων από την μεριά μας. Τα ΝΗ-90 έχουν βαλτώσει σε έναν δαιδαλώδη δρόμο παρατυπιών και παραλήψεων, με αποτέλεσμα να είμαστε ξεκρέμαστοι, βασιζόμενοι στο παλαίμαχο UH-1H/AB-205 & τα 15 CH-47DG/SDG.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP