Εντυπωσίασε η «Δήμητρα»

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009


Σε πολύ ψηλό επίπεδο διοικητικής επάρκειας το στράτευμα, ενώ άρχισε και η σύμπτυξη μονάδων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Δήμητρα», με τη συμμετοχή δέκα και πλέον χιλιάδων εφέδρων. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης και ο επιτελάρχης της δύναμης Ταξίαρχος Γεώργιος Καραγιάννης επισκέφθηκαν χώρους από τη διασπορά των μονάδων και είχαν άμεση επαφή με τους εφέδρους. Η άσκηση διοικητικής μέριμνας αναπτύχθηκε στους χώρους διασποράς των σχηματισμών. Ελέγχθηκε η κίνηση, ο εφοδιασμός και η επικοινωνία των μονάδων, και τα αποτελέσματα ήταν άριστα. Η νέα ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, σε καιρούς δύσκολους παίρνει κουράγιο, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, απ' ό,τι είδε στην άσκηση.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναδιάρθρωση της Ε.Φ. Εκεί όπου διαπιστωμένα μπορεί να επιτευχθεί σύμπτυξη μονάδων γίνεται, ώστε να δημιουργούνται μονάδες μεγαλύτερου βάθους.
Η στόχευση σύμφωνα με τους σχεδιασμούς είναι όπως στις νέες μονάδες, με επάνδρωση γύρω στο 80% της κανονικής δύναμης, να γίνεται πιο καλή εκπαίδευση. Οι συμπληρωμένες μονάδες, μας επισημάνθηκε, μπορούν να ενεργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κατάταξη της καλοκαιρινής ΕΣΣΟ. Ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας επισήμανε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε το φαινόμενο της φυγοστρατίας να παταχθεί στη ρίζα του. Η φυγοστρατία, δήλωσε, μειώνει τη δύναμη της Εθνικής Φρουράς και στην ουσία αυξάνει τις υποχρεώσεις των παιδιών, που έχουν ψηλό αίσθημα ευθύνης και παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Για το λόγο αυτό, δήλωσε στη «Σημερινή», ο έλεγχος αυτών που δηλώνουν ανικανότητα να υπηρετήσουν θα γίνεται ξανά και ξανά, ώστε κανείς να μην απαλλάσσεται εύκολα από την υποχρέωση για θητεία.


Τα «τρελόχαρτα»
Ο Διευθυντής Υγειονομικού συνταγματάρχης Χριστάκης Κυπριανού δήλωσε στη «Σημερινή» ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά τα γνωστά «τρελόχαρτα», που κάποιοι πριν καταταγούν σπεύδουν να εξασφαλίσουν από ιδιώτες ψυχίατρους. Το Υγειονομικό και η στρατολογική υπηρεσία θα διεξάγουν ενδελεχώς τους δικούς τους επιστημονικούς ελέγχους και δεν θα κάνουν αποδεκτά τα δικαιολογητικά που εξασφαλίζουν όσοι προσποιούνται προβλήματα. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι αυτοί που ξεγέλασαν κατά κάποιον τρόπο την υπηρεσία θα κληθούν ξανά σε εξέταση και θα στρατευτούν με νέα ΕΣΣΟ.
Για τη μείωση της θητείας, ο κ. Παπακώστας δήλωσε ότι με σύσταση των επιτελών διαχωρίστηκε από την αναδιάρθρωση της Ε.Φ.
Ο υπουργός δήλωσε ότι έγινε ενδελεχής μελέτη για το όλο θέμα και διαπιστώθηκε ότι η μείωση θα είναι εφικτή όταν καταστεί δυνατός ο ισομερής διαχωρισμός της θερινής σειράς στρατευσίμων. Η πολιτεία, πρόσθεσε, είναι διατεθειμένη να καλύψει εκπαιδευτικά έξοδα όσων θα χρησιμοποιήσουν το εξάμηνο για την επιμόρφωσή τους και για προετοιμασία εισδοχής σε πανεπιστήμια. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά με τη νέα χρονιά. Όπως είπε ο Υπουργός, με τις παρούσες συνθήκες και την άρνηση των κομμάτων να δεχτούν μείωση της θητείας, η συζήτηση αναβάλλεται για ευθετότερο χρόνο.
Ο ΔΗΣΥ, διά του πρώην υπουργού Άμυνας Σωκράτη Χάσικου, επιμένει ότι η θητεία μπορεί να περιοριστεί στους 14 μήνες, αν προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής δήλωσαν στη «Σ», μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει την πολιτική απόφαση για πρόσληψη τόσων πολλών μονίμων στελεχών, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για σοβαρή συζήτηση.
Στο μεταξύ, εκκρεμεί η παραγγελία εποπτικών συστημάτων για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της γραμμής αντιπαράταξης. Τα συστήματα αυτά είναι δοκιμασμένα από τον ισραηλινό στρατό και πολύ αποτελεσματικά. Με την εγκατάστασή τους, η φύλαξη της γραμμής αντιπαράταξης μπαίνει σε πολύ ψηλότερα επίπεδα ασφαλείας.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2009 στις 2:31:00 μ.μ. EEST  

Άρματα Τ-80U;
ΤΟ ΡΩΣΙΚΟπρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ μετέδωσε μια ενδιαφέρουσα είδηση
που αφορά εξοπλισμούς. Στη διάρκεια της έκθεσης πολεμικού υλικού, στο
Ομσκ της Νότιας Σιβηρίας, προγραμματίζεται, όπως μεταδίδεται, να
υπογραφεί συμβόλαιο προμήθειας των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής
Δημοκρατίας με άρματα μάχης. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας
του Ομσκ, Λεονίντ Πολεζάεφ, το συμβόλαιο θα υπογραφεί εντός των ημερών
και θα προβλέπει όχι μόνο την προμήθεια των αρμάτων μάχης, αλλά και
των ανταλλακτικών τους.
Δημοσίευμα του Φιλελευθερου

enkripto 15 Ιουνίου 2009 στις 2:49:00 μ.μ. EEST  

απλά κρατάμε επιφυλακτική στάση σε ότι έχει να κάνει με τις αγορές πολεμικού υλικού που ανακοινώνουν διάφορες κυπριακές εφημερίδες..

να θυμίσω ότι η αγορά των κινεζικών πυροβόλων "κάηκε" μετά απο απανωτά δημοσιεύματα του "Πολίτη" ,τα κίνητρα του οποίου δεν ήταν ξεκάθαρα κατα την γνώμη μου...

Ανώνυμος 15 Ιουνίου 2009 στις 8:18:00 μ.μ. EEST  

«Από υποχρέωση»
Πάντως, οι έφεδροι οι οποίοι παρουσιάστηκαν δεν φαίνεται πως είχαν τον ίδιο ενθουσιασμό για την εφεδρεία. Παρόλο που ο Υπουργός τούς ζήτησε να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποκομίσουν εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στην άσκηση ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν φαίνεται όλοι να συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Έφεδροι μιλώντας στον «Π» έκαναν λόγο για «καταναγκαστική εργασία» παρά χρέος προς την πατρίδα. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να καταργηθεί η εφεδρεία αφού, όπως μας δήλωσαν, «λόγω της κατοχής πρέπει να υπάρχει για να μπορέσει να λειτουργεί σωστά ο κυπριακός στρατός». Πάντως ούτε τα λόγια του Υπουργού πως «οι έφεδροι είναι η ψυχή της Εθνικής Φρουράς» φαίνεται πως τους... άγγιξαν ιδιαίτερα, αφού οι περισσότεροι μάς είπαν πως πρέπει να γίνει «σωστός σχεδιασμός για να μπορέσουν οι έφεδροι να μειώσουν την παρουσία τους στο στρατό».
ΠΟΛΙΤΗΣ
Αυτό είναι το σχόλιο του για την ανωτέρω άσκηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP