Επιχείρηση διάσωσης προκαλεί ένταση ανοιχτά της Πάφου

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ν.Χασαπόπουλος

Ενταση προκλήθηκε ανοιχτά της Πάφου, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία επιχείρησαν να παρενοχλήσουν κυπριακή ακταιωρό που μετείχε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στην επιχείρηση είχαν εμπλακεί ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα τα οποία έσπευσαν να βοηθήσουν στις έρευνες μετά την έκκληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ολα άρχισαν όταν το εμπορικό σκάφος «Sailrose» υπό σημαία Μάλτας, ρωσικών συμφερόντων και με 13μελές πλήρωμα Ρώσων, το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Χάιφας με προορισμό το λιμάνι της Μερσίνας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ βρισκόταν ανοιχτά της Πάφου το οποίο ανέφερε ότι ρώσος καπετάνιος του πλοίου έπεσε στη θάλασσα και αγνοείτο. Το σήμα εστάλη στο κυπριακό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης και αμέσως έσπευσαν στην περιοχή σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας και της Εθνικής
Φρουράς.

Ορισμένες πληροφορίες από τη Λευκωσία επιμένουν ότι το σήμα κινδύνου που έστειλε το εμπορικό πλοίο το υπέκλεψαν και οι Τούρκοι, οι οποίοι αυτές τις ημέρες διεξάγουν στην περιοχή, σε συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης ως απάντηση, όπως επισήμως ειπώθηκε στην Αγκυρα, στις έρευνες που διεξάγει η κυπριακή κυβέρνηση για τον εντοπισμό πετρελαίου.

Τα τουρκικά σκάφη κινήθηκαν στην περιοχή όπου βρισκόταν το πλοίο, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει στην Κύπρο την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τουρκικά πολεμικά παρακολουθούσαν τα σκάφη της κυπριακής Ακτοφυλακής που συμμετείχαν στις έρευνες. Ζητήθηκε αμέσως από τη Λευκωσία η συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία έστειλε ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και ένα αεροσκάφος C-130. Στην περιοχή βρέθηκαν ξαφνικά πολλά σκάφη και εναέρια μέσα, (ακόμη και βρετανικό ελικόπτερο αναμείχθηκε στις έρευνες, το οποίο απογειώθηκε από τις βρετανικές βάσεις), αλλά στις 10.30 χθες η πλοιοκτήτρια εταιρεία του σκάφους επικοινώνησε με το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Κύπρου και ανέφερε ότι ο ρώσος πλοίαρχος βρισκόταν στο σκάφος και ήταν καλά στην υγεία του. Και ότι τέλος πάντων έγινε κάποια παρεξήγηση, η οποία όμως δημιούργησε ένταση στην περιοχή. Μετά απ΄ αυτό, όλα τα πλοία και τα εναέρια μέσα απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ το σούπερ πούμα και το C-130 επέστρεψαν στη βάση τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναλάβει την επιχείρηση διάσωσης του πλοιάρχου του μαλτέζικου πλοίου και ανέφερε ότι η Λευκωσία έχει προχωρήσει σε διάβημα προς τον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ενωσηγια την παράνομη, όπως τη χαρακτήρισε, τουρκική άσκηση.

* Για τρίτη φορά σε διάστημα ολίγων ημερών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά για τις έρευνες που διεξάγονται στην Κύπρο για τα πετρέλαια. Χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειοκαι σημειώνει αναφερόμενο στα κυπριακά διαβήματα στα Ηνωμένα Εθνη ότι «είναι πολύ φυσικό να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα, όταν σημειώνονται κινήσεις χωρίς τη δική μας ενημέρωση» .

BHMA

5 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2009 στις 11:29:00 π.μ. EEST  

Γιατί η καλή εφημερίδα ξεχνά ν΄αναφέρει πως το Ελληνικό Super Puma που εκτελούσε υπηρεσία Α/Ν από τη Ρόδο:

"...Αργότερα το Super Puma προσγειώθηκε στην Αεροπορική βάση της Πάφου για ανεφοδιασμό, όπου υπήρξε θερμή υποδοχή από τους Ελληνοκύπριους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατεύσιμους..."
;

http://www.greekhelicopters.gr/helos/?p=1113

Kαι φυσικά γιατί το ΥΠΕΞ δεν εκμεταλλεύθηκε κατάλληλα το περιστατικό για να τονίσει την Ελληνική ικανότητα σε θέματα Έρευνας/Διάσωσης, αλλά το αποσιώπησε λες και ντρέπεται γι αυτό;

enkripto 20 Ιουνίου 2009 στις 11:45:00 π.μ. EEST  

πολύ σωστη η παρατήρηση σου ανωνυμε φίλε! μπράβο για το εύρημα!

enkripto 20 Ιουνίου 2009 στις 11:59:00 π.μ. EEST  

http://enkripto.blogspot.com/2009/06/super-puma.html

Ανώνυμος 20 Ιουνίου 2009 στις 1:00:00 μ.μ. EEST  

Το θετικό από την υπόθεση είναι ότι στείλαμε μέσα.

enkripto 20 Ιουνίου 2009 στις 1:15:00 μ.μ. EEST  

ε δεν νομίζω να έχουμε φτάσει σε τετοιο σημείο αυτοακυρωσης δα..

το θέμα δεν ειναι οτι καναμε το αυτονοητο (με βαση τις διεθνείς υποχρεώσεις μας) ,το θεμα είναι γιατι δεν το εκμεταλευονται οι αυλικοί της κ Μπακογιάνη στο ΥΠΕΞ

γνωρίζουμε οτι προταιρεότητα έχει η "προσωπική πολιτική" δεν τρέφουμε αυταπάτες,αλλά ας κραταμε και τα προσχήματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP