Δρούτσας: Εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Τουρκία
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010
Εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για το 2010, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι «η αδρανής, φοβική Ελλάδα της διακυβέρνησης Καραμανλή είναι πλέον παρελθόν».
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις ειρηνικές, φιλικές και συνεργασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ξεκαθάρισε όμως ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και οι σχέσεις καλής γειτονίας. «Όχι της σημερινής Τουρκίας ή της Τουρκίας του παρελθόντος, αλλά της μελλοντικής Τουρκίας που θα συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.
Ο κ. Δρούτσας απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα επιδοθεί η απαντητική επιστολή του κ. Γ. Παπανδρέου προς τον τούρκο πρωθυπουργό με την οποία ο κ. Ερντογάν ζητάει ελληνοτουρκικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης. «Η απάντηση θα γίνει την πλέον κατάλληλη στιγμή» δήλωσε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην επικείμενη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη (το επόμενο Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανακήρυξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010) ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι στο πρόγραμμά του δεν προβλέπεται συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. «Η βούληση μου είναι να συναντηθώ με τον κ. Νταβούτογλου με την πρώτη ευκαιρία και σύντομα» επισήμανε ο κ. Δρούτσας.
Αναφερόμενος στην εντατικοποίηση των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε την απογοήτευσή του «γιατί οι προτάσεις Ταλάτ δεν πηγαίνουν σε κατεύθυνση που θα μπορούσε να γίνει εποικοδομητική διαπραγμάτευση».
Μάλιστα ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε τις προτάσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για τη διακυβέρνηση «βήμα προς τα πίσω».
Για το Σκοπιανό παραδέχτηκε ότι οι αντιδράσεις του πρωθυπουργού της FΥROM δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Ο κ. Δρούτσας αποσαφήνισε πάντως ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς του ονόματος, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προκειμένου να εξευρεθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων
http://www.protothema.gr/content.php?id=57983
4 σχόλια:
ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ..ΦΙΛΙΚΕΣ..ΠΟΛΥ ΦΙΛΙΚΕΣ..ΕΩΣ ΘΕΡΜΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ..! ΤΟ..''ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ'' ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;;..ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΤΕ...
H "αδρανής, φοβική Ελλάδα" είδαμε τί στάση κράτησε στο Βουκουρέστι.
Να δούμε τι παραπάνω πρόκειται να κάνει η "δραστήρια, θαραλλέα Ελλάδα" της νυν διακυβέρνησης.
Ωχ! Και η Ελλάδα στις εντατικές συνομιλίες με τους Τούρκους!;
Θα γωνιάσουμε και από 'κει την Τουρκία;
Ωχ σωθηκαμαι
Δημοσίευση σχολίου