Δρούτσας: Εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Τουρκία

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για το 2010, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι «η αδρανής, φοβική Ελλάδα της διακυβέρνησης Καραμανλή είναι πλέον παρελθόν».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις ειρηνικές, φιλικές και συνεργασία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ξεκαθάρισε όμως ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και οι σχέσεις καλής γειτονίας. «Όχι της σημερινής Τουρκίας ή της Τουρκίας του παρελθόντος, αλλά της μελλοντικής Τουρκίας που θα συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Ο κ. Δρούτσας απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα επιδοθεί η απαντητική επιστολή του κ. Γ. Παπανδρέου προς τον τούρκο πρωθυπουργό με την οποία ο κ. Ερντογάν ζητάει ελληνοτουρκικό διάλογο εφ’ όλης της ύλης. «Η απάντηση θα γίνει την πλέον κατάλληλη στιγμή» δήλωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην επικείμενη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη (το επόμενο Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανακήρυξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010) ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι στο πρόγραμμά του δεν προβλέπεται συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. «Η βούληση μου είναι να συναντηθώ με τον κ. Νταβούτογλου με την πρώτη ευκαιρία και σύντομα» επισήμανε ο κ. Δρούτσας.

Αναφερόμενος στην εντατικοποίηση των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε την απογοήτευσή του «γιατί οι προτάσεις Ταλάτ δεν πηγαίνουν σε κατεύθυνση που θα μπορούσε να γίνει εποικοδομητική διαπραγμάτευση».
Μάλιστα ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε τις προτάσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για τη διακυβέρνηση «βήμα προς τα πίσω».

Για το Σκοπιανό παραδέχτηκε ότι οι αντιδράσεις του πρωθυπουργού της FΥROM δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Ο κ. Δρούτσας αποσαφήνισε πάντως ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς του ονόματος, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και προκειμένου να εξευρεθεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων

http://www.protothema.gr/content.php?id=57983

4 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Ιανουαρίου 2010 στις 11:39:00 μ.μ. EET  

ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ..ΦΙΛΙΚΕΣ..ΠΟΛΥ ΦΙΛΙΚΕΣ..ΕΩΣ ΘΕΡΜΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ..! ΤΟ..''ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ'' ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;;..ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΤΕ...

Ανώνυμος 12 Ιανουαρίου 2010 στις 9:02:00 π.μ. EET  

H "αδρανής, φοβική Ελλάδα" είδαμε τί στάση κράτησε στο Βουκουρέστι.
Να δούμε τι παραπάνω πρόκειται να κάνει η "δραστήρια, θαραλλέα Ελλάδα" της νυν διακυβέρνησης.

flanker7 12 Ιανουαρίου 2010 στις 3:51:00 μ.μ. EET  

Ωχ! Και η Ελλάδα στις εντατικές συνομιλίες με τους Τούρκους!;
Θα γωνιάσουμε και από 'κει την Τουρκία;

Ανώνυμος 15 Ιανουαρίου 2010 στις 1:15:00 π.μ. EET  

Ωχ σωθηκαμαι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP