Νταβούτογλου: Kαλές οι προθέσεις του Παπανδρέου..

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ικανοποιημένος από την απαντητική επιστολή Παπανδρέου εμφανίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώ δήλωσε ότι ελπίζει σε επίσκεψη Ερντογάν εντός του α’ εξαμήνου. Aνοιχτή η Τουρκία σε πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό.

«Καλές προθέσεις και πολιτική βούληση περιλαμβάνει η απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου, όπως ακριβώς ήταν και η επιστολή του κ. Ερντογάν», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην απαντητική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, προς τον Τούρκο ομόλογό του, η οποία επιδόθηκε χθες στην Άγκυρα.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε την απάντηση «σε γενικές γραμμές θετική» και είπε πως ελπίζει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα.

Ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Παπανδρέου είπε πως «πρόκειται για επιστολή, που έχει συνταχθεί με θετικό και δημιουργικό πνεύμα» και τόνισε ότι «αμφότερες οι πλευρές έχουν πολιτική βούληση. Έχουμε, επίσης, σημεία διαφωνίας, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι να μπορούμε να συνομιλήσουμε επί των θεμάτων αυτών».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε και σε ερώτηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, λέγοντας ότι «αντιμετωπίζουμε, ως πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημιουργία της υποδομής, έτσι ώστε οι μειονότητες και θρησκευτικές ομάδες να μπορούν να ανταποκρίνονται στα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι θα βρεθεί η καταλληλότερη λύση, αφού γίνουν οι αναγκαίες νομικές προεργασίες».

Για Κυπριακό

«Η Τουρκία είναι έτοιμη, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, για πολυμερή συνάντηση, τετραμερή ή πενταμερή, στην οποία θα πάρουν μέρος ως ισότιμα μέρη οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, δίχως όμως να παραβλέπεται η θέση του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στη διαδικασία συνομιλιών και υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποκτήσει μια κακή συνήθεια μετά την επιβράβευση που είχε, αφού είπε το ‘όχι’ το 2004» και συνέχισε:

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά νομίζει ότι λέγοντας ‘όχι’ στα πάντα, θα καταλήξει στη λύση που επιθυμεί. Όσοι όμως είναι συνομιλητές μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει αποφάσεις κάτω από πίεση. Εμείς κάνουμε τα δέοντα για το όραμα της ειρήνης. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά ο δρόμος της επιβολής της δικής τους λύσης (.....), στριμώχνοντας την Τουρκία. Αυτό που μπορεί όμως να γίνει είναι να εξελιχθεί η Ανατολική Μεσόγειος σε περιοχή ευημερίας της Τουρκίας, της Ελλάδας, των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και της ΕΕ, αφού βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει την ευημερία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων και τη μόνιμη σταθερότητα στην περιοχή αυτή».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP